|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Banka mleka
3.3.2010 11:09:32   
gagana83
Banka mleka 08:56 12.12.2008. / Izvor: Politika
Osavremenjivanje jedinstvene „Banke mleka”, prioritet je Instituta za neonatologiju, koji će se ostvariti zahvaljujući obećanoj pomoći rotari klubova u našoj zemlji i podršci Ministarstva zdravlja.

Zahvaljujući toj banci, majke prikupljaju svoje mleko, a time se hrane, jačaju i rastu mali pacijenti koje se leče u institutu. Ovakav projekat je originalan na Balkanu, a od zemalja u okruženju jedino ga „neguju” Slovenci.

Kako objašnjava prof. dr Niveska Božinović-Prekajski, direktorka ustanove, ova banka funkcioniše po strogim pravilima koja podrazumevaju pravilan izbor donora, način sakupljanja mleka u higijenskim uslovima, bakteriološko ispitivanje, pravilno skladištenje ove „najzdravije hrane”, zamrzavanje i odmrzavanje, a sve zarad specijalnog režima ishrane novorođenčadi.

Dr Božinović-Prekajski kaže da davalac mleka može da bude svaka majka koja je zdrava, koja nema neku od infektivnih bolesti, ne uzima lekove, nije zavisnik od narkotika, ne pije i ne puši.

– Modernizacija „Banke mleka” podrazumeva takozvano kolektiranje mleka specijalnim električnim pumpama, u hermetički zatvorene boce, zatim njihovo obeležavanje bar-kodovima, i odlaganje u specijalizovane dip-zamrzivače na temperaturi od minus 20 stepeni. Odmrzavanje se sprovodi po specijalnom protokolu, da bi se sačuvao sastav majčinog mleka – istakla je dr Božinović-Prekajski.

Samo u toku prošle godine sakupljeno je oko 2.500 litara mleka. U budućnosti, kako naglašava naša sagovornica, postoji mogućnost da se u akciju uključe i majke čije se bebe ne leče ovde. Ukoliko u banci bude dovoljno mleka, ono će moći da se daje i drugim zdravstvenim institucijama.

Institut za neonatologiju je, inače, jedinstven i po tome što je jedina institucija u državi, najvišeg nivoa, koja prima visoko rizične, prevremeno rođene bebe i ugroženu novorođenčad sa područja cele Srbije.

Lekari objašnjavaju da svaki prevremeni porođaj predstavlja najveći rizik za bebu. Neki od uzroka za ovakav porođaj, smatra dr Branislava Dedović-Bjelajac, jeste starost majki (koje su mlađe od 16 godina), zatim različite infekcije u trudnoći, hronične bolesti koje su bile i pre začeća, komplikacije koje uzrokuje dijabetes, ili hipertenzija, ali i neredovne kontrole.

– Što je dete nezrelije, rizik od mogućih komplikacija je veći. Neophodno je duže pratiti njegov razvoj. Najmanja preživela beba koja je ovde ležala imala je svega 650 grama. Planiramo da osnujemo udruženje roditelja prevremeno rođene dece – dodala je naša sagovornica.

Lekari i sestre ove kuće kažu da su najsrećniji kada posle mnogo godina saznaju da one „minijature” koje su, bile veoma nezrele, sada već studiraju ili imaju svoje porodice.

Najveća im je nagrada, naglašavaju, kada ih ne zaborave i kada ih posete oni koje su nekada sa pažnjom i entuzijazmom lečili, negovali, povijali u malene pelene, bebe koje su im tada delovale lagane poput pera.

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Banka mleka
3.3.2010 12:08:20   
*Alexx*
Nisam ni znala da ovo postoji kod nas. user posted image

A evo i jedan stari članak na RR: KLIK


< Poruku je uredio Alexx RR -- 3.3.2010 12:09:45 >


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Banka mleka
4.3.2010 15:38:30   
Lu
IZVORNA PORUKA: OTI

Pre nepunih godinu dana, rukovodstvo opštine Vračar organizovalo je akciju „Trčimo za bebe". Oni su pozvali sve humaniste i donatore da pomognu akciju i da kupovinom kilometara koje će oni pretrčati na Beogradskom maratonu zajedno prikupe sredstva i opreme prvu srpsku banku majčinskog mleka u Institutu za neonatologiju.
Od prikupljenih sredstava kupljeni su aparati za obradu i distribuciju donorskog mleka. Tokom prethodnih godinu dana prikupljeno je 2.300 litara donorskog mleka, a puštanjem u rad prve srpske banke majčinskog mleka, pored povećanja kapaciteta, stvorene su mogućnosti da se majčinsko mleko analizira, pasterizuje, adekvatno čuva i posle odgovarajuće obrade njime hrane bebe. Opremanjem prve srpske banke majčinskog mleka obezbeđena je najbolja ishrana za razvoj prevremeno rođenih, kao i terminski rođenih beba, kako u Institutu za neonatologiju tako i u svim porodilištima u Beogradu.
Na otvaranju koje je zakazano za 12 sati govoriće predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, direktorka Instituta prof. dr Niveska Božinović-Prekajski i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić. Kuzmanović i Nikolić pozvaće sve humaniste da na 23. beogradskom maratonu 18. aprila slede primer opštine Vračar i ličnim učešćem i donacijama doprinesu proširenju kapaciteta banke mleka.
Na otvaranju prve banka majčinskog mleka će biti uručene plakete donatorima akcije „Trčimo za bebe” kao znak zahvalnosti za plemeniti gest, pomoć i podršku u ostvarenju humanog cilja.


IZvor: KLIK


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Banka mleka
22.6.2010 22:48:03   
Tatamata
Institut za neonatologiju dobiće najsavremeniju medicinsku opremu i dostavno vozilo kojim će se prikupljati mleko za prevremeno rođene bebe.

Pročitajte više...

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Banka mleka
22.6.2010 22:55:17   
jacikaci
Apsolutno podrzavam projekat/ideju. Ja lično sam imala mnooogo viška mleka sa Vuletom, sad sa Tasom malo manje, ali uvek nakon izmuzavanja mi je bilo jako zao što prosipam, a deca mi lepo dodavala.

user posted image  user posted image  user posted image

(odgovor članu Tatamata)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Banka mleka
16.7.2010 16:43:21   
Stasija


Malo sam pretrazila sajt Banke mleka i pronasla pricu jedne majke koja me je dovela do suza. Drago mi je sto jos uvek ima plemenitih ljudi na ovom svetu.

http://www.bankamleka.rs/iskustvo-jedne-mame.html

Bravo za mame donorke i nadam se da ce projekat da se prosiri i na druge gradove;)

pozz
Stasija

(odgovor članu jacikaci)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Banka mleka
20.7.2010 14:41:07   
Stasija

Da li je neko imao vec iskustva sa Bankom mleka, da je bio donor, pa da zna kako ide cela procedura?

Ko uopste moze da bude donor?


(odgovor članu Stasija)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Banka mleka
2.9.2010 14:12:24   
Anoniman
Stasija, ja sam ih zvala kada sam izasla iz porodilista pre 10ak dana,jer sam bila zainteresovana za celu tu pricuuser posted image prvo se ide kod njih na sve analize koje su im potrebne da se utvrdi da li je tvoje mleko dobrouser posted image daju ti njihovu opremu,naravno upute kako se koristi,skupljas mleko 7 dana i onda im  nosis .. da , potrebno je zakazati dan ranije..
mislim da donor moze da bude svaka zdrava zena, ne verujem da postoje neki bas  posebni uslovi. nisam otishla jer smatram da treba da postoji patrola koja ce skupiti to mleko a ne porodilja da se organizuje za prevoz istog pored svih obaveza koje je dobila zajedno sa bebom user posted image
pozdrav user posted image

(odgovor članu Stasija)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Banka mleka
24.11.2011 14:03:32   
Stasija
Nisam bas dugo pisala user posted image

Moze svaka zdrava mama da bude donor, koja ne pusi, ne pije i ne uzima lekove. Rosa je donirala opremu i dostavno vozilo, tako da sad sestre iz Instituta idu do majki donorki, sto mnogo olaksava mamama doniranje mleka.
Ove godine je do sada prikupljeno mleka koliko i cele prosle godineuser posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Banka mleka
15.4.2013 12:49:59   
Olga75
IZVORNA PORUKA: jance

Na nekim inostranim forumima sam se srela sa donacijom majcinog mleka, i to onako, mama-mami. u americi je to regulisano posebnim pravilnikom i pravilima, koliko sam shvatila, ne placa se direktno kolicina mleka nego posude i kese za odlaganje, sterilizatori, transport i tako to. kod njih je izbor hrane za odojce redom:
1. majcino mleko
2. mleko donora
3. formula iliti nasa dohrana

dali biste vi donirali mleko da npr imate viska u zamrzivacu za neku bebu koja je npr nedonosce a mama nema mleka?

i za vas koje zivite u BG ( a uskoro i u NS), dali ste, ili planirate da donirate mleko u banku humanog mleka u vasem gradu?




_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Stasija)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Banka mleka
15.4.2013 14:09:18   
jance
mene je vise zanimalo ono, da se nadju dve mame, jedna koja ima viska mleka iz nekog razloga a druga koja zbog raznoraznih razloga mora da dohranjuje bebu jel ima malo ili uopste nema mleka. buduci da je majcino mleko najbolja hrana za bebu, dali biste na takav nacin donirale mleko? i kako bi se to naplacivalo ( i dali bi bilo isplativo itd)
u americi postoji nekoliko internet sajtova gde takve mame mogu da se povezu, pa se to cini kao bas dobra opcija, umesto vestacke dohrane iliti adaptiranog mlea.

da jeste isplativo, ja mislim da bi definitivno izabrala to umesto dohrane...

pitanje jeste, sta bi sve moralo da se regulise i kako....

_____________________________

Bez dece kuća ne raste

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Banka mleka
15.4.2013 14:24:13   
jance
evo nasla sam i srpsku varijantu te stranice na FB, pa bi mozda i bilo lepo da se to malko i kod nas nekako organizuje :)

Human Milk for Human babies Serbia

_____________________________

Bez dece kuća ne raste

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Banka mleka
28.4.2013 0:33:49   
MammaMia
Koristim priliku da podsetim mame iz Beograda da visak svog mleka mogu donirati prevremeno rodjenim bebama u Banci humanog mleka na Institutu za neonatologiju, oni dolaze do vas, ne morate cak ni da idete tamo da nosite (osim ako vas bebac nije medju onim malim andjelima sto se tamo lece, kao sto je moja bila 80 dana): superbeba.com/dojenje/dojenje-razni-tekstovi/1312-ne-bacajte-mleko-pozovite-nas
Mnogo cete pomoci. Sirite dalje svest i vest o ovome, vazno je.
Na facebooku: Podrzi i ti banke humanog mleka u Srbiji

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Banka mleka
1.7.2013 14:44:57   
Leptiric123
Meni se ovo mnogo sviđa...stvarno je lepo ako može nekoj maloj bebici da se pomogne.

Ako budem imala viška mleka, planiram da se priključim akciji...user posted image

(odgovor članu MammaMia)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Banka mleka
21.7.2013 16:58:07   
madamme
nemam mleka dovoljno, uzela bih od komsinice 150 ml dnevno, ona ima za bacanje.
sta mislite o tome?

(odgovor članu Leptiric123)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Banka mleka
21.7.2013 20:15:17   
Moiraina
Kako znaš da nemaš dovoljno mleka?
Meni je to ok, definitivno je bolje od ad (pretpostavljam da se dobro poznajete, da znaš da li je zdrava, kako se hrani, itd.) Ali samo da dodam: isto kao i sa veštačkim mlekom, koliko daš mleka na flašicu, toliko će beba manje posisati iz tvojih grudi. Beba što više da sisa, unutar 3 sata nuditi jednu dojku kako bi je beba dobro ispraznila i time podstakla proizvodnju mleka, pa ako baš baš zagusti, daj joj to komšinicino i to posle podoja, ali probaj da izbegneš flašicu (neke bebe bez problema piju iz flašice bez da odbiju posle da sisaju, ali kod nekih to nije slučaj, a tvoja je još mala). Imaš i temu Kako povećati količinu mleka, pa pogledaj šta se tu pisalo.

(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Banka mleka
21.7.2013 22:39:47   
madamme
moja beba uopste ne sisa. mleko mi se pojavilo dosta kasno posle CR..plus imam ravne bradavice,,,,probala sam sve...nastavak, ma sve...tako da ze izmazam i dajem joj na flasicu.i nemam dovoljno.

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Banka mleka
21.7.2013 22:51:36   
Moiraina
Aha, nisam znala. Uzmi slobodno od komšinice user posted image (tj. bar ja nemam ništa protiv toga - naprotiv, ako ti to nešto znači).

(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Banka mleka
21.7.2013 22:57:59   
Torbica
I meni je to ok, ali kao sto je Moiraina napisala, ja bih se naostrila sa silikonskim svakako, ako su ravne bradavice. Nema veze sto ti je kasno krenulo, cim se izmlazas, znaci da ga ima. Lepo se izmasiras pre podoja i pocnes da izmlazas pa kad lepo krene, probaj sa silikonskom. No, ti najbolje znas kako vam je. ovo ti je sad tesko ali na duge staze spas. Srecno!

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Banka mleka
21.7.2013 23:09:03   
madamme
da dodam, ona je vuckala neko vreme levu dojku, ali mleka nije imalo pa sam dohranjivala. posto sam redovno izmazala, povecala se kolicina mleka, ali opet nedovoljno. naravno, jede na flasicu.

(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Banka mleka
21.7.2013 23:13:28   
madamme
devojke, hvala na savetima. uvek joj ponudim dojku pre flasice, ali nista. znala je da vucka po pola sata ali bez rezultata. i to samo levu, ona je manje ravna. i starija devojcica je isto tako...muzla sam se dokle god je imalo, nekih dva meseca...sad sam bila resena da uspem, bila sam uporna, ali ne vredi...izmuzem se i posle 5 sati ponovo iz obe dojke, i nema vise od 80 ml. verovatno bi vilo vise da beba sisa. ovako, kozu sam ogulila na dojkama od pritiskanja....cak sam placala iskusnu sestru koja je dolazila kuci i radila sa mnom i sa bebom citavih 7 dana...komsinicino mleko mi je spas...taman da dodam uz ovo moje i da vestak izbacim.

(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Banka mleka
22.7.2013 12:12:34   
Torbica
Madamme user posted image , sta je tu je, svakako je super sto komsinica ima viska, ekstra!

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Banka mleka
22.7.2013 14:35:50   
jance

IZVORNA PORUKA: madamme

nemam mleka dovoljno, uzela bih od komsinice 150 ml dnevno, ona ima za bacanje.
sta mislite o tome?


odlicno! ako je zena zdrava, ako pravilno izmlaza i cuva mleko to je tzv second best thing za tvoju bebicu! u Americi, Australiji i Engleskoj je lista ishrane bebe ovakva
na prvom mestu je majcino mleko
na drugom mestu je mleko od donora
na trecem mestu je formula iliti dohrana

u svetu postoji i fb mreza sa mamama koje doniraju mleko i mamama koje to mleko daju besplatno. zovu se Human milk for Human babies (Majcino mleko za bebe, ima i sajt u Srbiji klik ) i Eats on feats

zamislite samo kad bi se u Srbiji nasle mame sa viskom mleka i poklonile svoj visak mamam koje nemaju mleko iz nekog razloga, potreba za kupovanjem dohrane bi bila svedena na minimum. koliko dece bi tako dobilo ono najbolje i najvaznije u zivotu

_____________________________

Bez dece kuća ne raste

(odgovor članu madamme)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Banka mleka
22.7.2013 14:41:38   
Peace*
Ja sam tako paranoična, recimo, nikada ne bih dala bebi tuđe mleko. Ili moje, ili ad. Jednostavno, ja bih stalno razmišljala kada je izmuženo, kakvi su bili higijenski uslovi tokom izmlazanja. Verovatno nisam u pravu, ali prosto, ja to ne bih radila. Čak ni od najbolje drugarice ne bih uzela. 'beš budalu! user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu jance)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Banka mleka
21.1.2014 20:14:55   
Leptiric123
Ja sam donirala mleko u Banku humanog mleka, koliko sam imala, jedno dva meseca dok je bilo viška, kasnije nisam mogla, jer je moja devojčica izbacila noćni podoj i samo se smanjilo a da ustajem noću da se izmlazam mi je bilo naporno jako...

Mislim da bih dala bebi da pije mleko od druge mame, bar u prva tri meseca kada je to najbitnije...

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here