|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Mononukleoza
4.11.2009 14:17:38   
Anoniman
Sada me zvala poznanica, pita me:

Koleginicin klinac ima mononukleozu, sada je otišla sa posla po klinca. Moju poznanicu zanima, da li je koleginica mogla dobiti mononukleozu od deteta i da li sada može i njih zaraziti?

Mononukleoza, koja se naziva i "bolest poljupca", je zarazna bolest uzrokovana Epštajn-Barovim virusom u 90% slučajeva, a u preostalih 10% citomegalovirusom. Kada se zaraze deca, infekcija obično prolazi bez simptoma. Međutim, ukoliko se odrasli zaraze ovim virusom, u 25-75% slučajeva će se razviti sledeći simptomi: povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla.
Izvor: Wikipedia
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:34:46   
Anoniman


mm je  imao mononukleozu.... oporavio se, ali period inkubacije je teško podneo. deca mnogo lakše prolaze nego odrasli, slažem se... potreban je i određen režim ishrane.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:36:34   
engimengi
Ja sam je imala kao dete,nisam lezala u bolnici,niko se nije zarazio pored mene,ni roditelji ni moja mladja sestra!A ja pojma nemam gde sam je pokupila,imala sam 9 godina nisam se ljubilauser posted image !I dan danas imam uvecane zlezde na nekim mestima

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:39:24   
Anoniman
zavisi... ako je kao mala bila u kontaktu sa nekim ko je imao mononukleozu a nije je dobila-postala je imuna. tako su nama rekli. bolest se prenosi isključivo preko pljuvačke.  UGLAVNOM JE POKUPE OSOBE KOJIMA JE OSLABLJEN IMUNITET  u periodu kada postoji opasnost od zaraze.   jaaaaako ČESTO PRATI RUKE, KORISTITI SVOJ PRIBOR, UPOTREBLJAVATI GELOVE ZA DEZINFEKCIJU RUKU....  i kljukati se svim mogućim vitaminima. Zvučaće malo čudno-ali jesti beli luk,kao način prevencije, zaista.....ne znam šta bih još mogla reći?user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:41:41   
Anoniman
I šta sad? jel se prenosi samo putem pljuvačke, ili ???

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:44:28   
LillyT
Ja sam imala mono u srednjoj i nemam pojma gde sam je pokupila jer niko od mojih (ukljucujuci i tadasnjeg decka) nije fasovao nista. Meni se zadrzala na krajnicima jer je rano otkrivena i unistila mi je krajnike. Par drugarica je prelezalo onaj tezi oblik (jetra, burbrezi) i najgore od svega im je bila dijeta. Poseban rezim ishrane i sijaset injekcija (ja primila 30). Posle toga sam imala otecene cvorove po vratu, preponama i ispod pazuh. ORL mi ih je napipao posle 8 meseci.

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:45:22   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

I šta sad? jel se prenosi samo putem pljuvačke, ili ???


SAMO PUTEM PLJUVAČKE


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:46:30   
Anoniman
Ne znam, ako joj baš kine u facu ili u šaku pa se rukuju, pa ova sebi čačka lice..mislim, ima tu sad 101 primer ali izvor je pljuvačka

(odgovor članu LillyT)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:47:27   
LillyT
IZVORNA PORUKA: kaliopi

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

I šta sad? jel se prenosi samo putem pljuvačke, ili ???


SAMO PUTEM PLJUVAČKE




Ali nije ni sigurno da ces je tada i dobiti (ja sam primer toga). Znaci, nema bojazni ako je obican kontak u pitanju


_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:49:48   
Anoniman
imala sam i ja, na prvoj god faxa. Od cimerke sestra imala(nismo se ljubile ako vam to prvo pada na pamet you dirty minds user posted image user posted image ), a stalno je pila iz mojih casa, a ja nisam znala.
Nikad to necu zaboraviti, smrsala sam 11 kg, bila sam isposnik. Sa 65 na 54 kg, uzas! Prvo picenje gnjojnom anginom, koja ubijaaaaaaaaaaaaaa! Pa onda diejta koja traje 2 mjeseca. Hvala Bogu, imala sam laksi oblikuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 14:54:13   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Diabla

...Prvo picenje gnjojnom anginom, koja ubijaaaaaaaaaaaaaa! Pa onda diejta koja traje 2 mjeseca.



uf. kad se setim.. to je prvi simptom..oticanje limfnih čvorova.. ne možeš da gutaš.. sećam se koliko se mučio nije moda ni supu da posrče..užas!.... gubitak apetita. temperatura koja varira ali ne ide dole...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Mononukleoza
4.11.2009 17:42:09   
Verus
Ja imam imunitet na infe. mononukleozu, a da nisam nikada imala simptome bolesti-puno toga dobijemo i dodjemo u kontakt a da ne znamo i ne razvijemo simptome, ali zato nas imunitet odradi sta treba.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Mononukleoza
7.5.2010 9:05:32   
Jeca*

IZVORNA PORUKA: diskutantkinja

Drage mamice, zeleh da podelim sa vama, nekome ce mozda koristiti ! Moja cici-mici (3god) je od rodjenja "ncejed" Muku smo mucili do pre 15-ak dana .
Dete mi je zaradilo infektivnu mononuklezu ( a to je posebna prica- uh, pisacu i o tome) i posto je sada na posebnoj dijeti - prava zdrava ishrana - dete se projelo ! Ma po prvi put u zivotu vidim da moje dete uziva i u spanacu, tikvicama, mesu, brokoli tamani...ma sve jede ! Vise ne dobija kinder cokoladu-jer ne sme masno, mesne preradjevine joj ni pre nisam davala, ukinuti su joj vocni jogurti ( sada jij sam apravim sa vocem i surutkom u prahu). A najvece otkrovljenje je to sto smo ukinuli cokolino, nestle zitarice...zamenili smo ih palentom, makaronama...
Mononukleoza ce proci ali cu ja idalje zadrzati zabranu cokolinu, lizalicama, sladoledu...eto toliko




Možete malo više da nam napišete o Vašem iskustvu sa Infektivnom Mononukleozom.
Dobrodošli na forum user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Mononukleoza
7.5.2010 10:40:53   
diskutantkinja
Kod nas e situacija bila 'nespecificna'. Doktorka u domu zdravlja je pregledala dete i nista nije primetila, a ja sam insistirala na amnalizi krvi(venskoj) jer mi je dete vec danima imalo natecene kapke na ocima( ja sumnjala na alergiju i bubrege) Alergo test je bio negativan, a analiza krvi je pokazala da su niski trombociti i jetrini enzimi poviseni. Kreatinin uredu.E onda nastupa ludilo - da li je dobra laboratorija...da nije leukemija(muz je imao-pa svasta pada na pamet..) Ja dete lecim u jednoj privatnoj ordinaciji pa sam i toj doktorki odnela rezultate.  zljezde na vratu su blago natecene -ali ona je limfaticne konstitucije i to je kod nje cesta pojava....Doktorka u privatnoj ordinaciji me salje da uradimo Ebsten bar test i hitnu krvnu sliku. Rezultat krvi se potpuno razlikovao od predhodne..Za svaki slucaj me salje kod hematologa koji je  odmah posumnjao na mononukleozu. Umedjuvremenu je stigao i rezultat krvi koji je to porvrdio.
Zanimljivo je to da smo u 2 dana radili 4 krvne analize i da se sve drasticno razlikuju( toliko o ispravnosti laboratorija-u jednoj je na rucnom brojanju ispalo da joj je hemoglobin 100 ! u tirsovoj je isto rucno brojano 114, biomedika 112) Mesec dana pre ove agonije na redovnoj kontroli je hemogobin iznosio 135!

Limfni na vratu su se vec povukli, ona nema bas nikakve simptome,pre dve nedelje je  temperaturu  imala 37,3  koja je sama padala i opet se vracala 3,4 dana...I da ja nisam sumljala na alergiju i bibrege  zbog blago natecenih okica mononukleozu ne bi ni otkrili...
Sada samo pazimo sta jede i pazimo da ne pradne-da se ne udari u stomak. Trogodisnjaka je tesko naterati da miruje, ali sve je lako kad nije,hvalaBogu,ono najgore !
E sad, ni sama nbe znam gde je dobila ...


(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Mononukleoza
15.6.2010 23:08:24   
Anoniman
Infektivna mononukleoza - poznata popularno kao "kiss disease" ili "bolest poljupca" - poznata je već dulje od stoljeća. Procijenjenih 90% slučajeva mononukleoze uzrokovani su Epstein - Barrovim virusom (EBV) članom grupe herpes virusa. Većina preostalih slučajeva je uzrokovana drugim herpes virusima, posebno citomegalo virusom. Što je to? Infektivna mononukleoza je virusna bolest koja pogađa određene krvne stanice nazvane B limfociti. To je akutna bolest uzrokovana Epstein-Barrovim virusom obilježena vrućicom, upalom ždrijela (faringitisom), povećanim limfnim čvorovima (limfadenopatijom) i umorom. Opis bolesti EBV se širi slinom zaražene osobe. Ljubljenje i kontakt sa rukama ili igračkama koje su natopljene inficiranom slinom su uobičajeni načini širenja virusa. Rani prijenos u djetinjstvu nastaje češće među nižim socioekonomskim skupinama i na mjestima gdje su ljudi prenapučeni. EBV se nalazi u slini (grlo i ždrijelo) bolesne osobe i izlučuje se u slini do jedne godine poslije infekcije. Nakon prve infekcije, virus ostaje unutar domaćina doživotno, a povremeno se može reaktivirati i izlučivati iz grla i ždrijela. Širenje virusa je jače u bolesnika sa smanjenim imunitetom (osobe inficirane HIV virusom ili kod primalaca organa). Tko je dobiva? Dok su mnogi ljudi izloženi Epstein-Barr virusu u svom životu, malo njih razvije simptome infektivne mononukleoze. Čak 50% djece imalo je prvu infekciju EBV do svoje 5 godine. U većine je infekcija gotovo bez simptoma. U adolescenata ili odraslih može biti gotovo bez simptoma ili prepoznata kao infektivna mononukleoza. Iako su pogođeni i muškarci i žene, studije pokazuju da se bolest pojavljuje češće kod muškaraca. U razvijenim zemljama, godine prvog izlaganja mogu biti odgođene do kasnijeg djetinjstva i mladenačke dobi kada je više vjerojatno da to rezultira simptomima. Zbog ovog razloga, više se pojavljuje kod učenika srednjih škola i studenata. Simptomi Simptomi se pojavljuju od četiri do šest tjedana nakon izlaganja. Simptomi uključuju: vrućicu; upalu ždrijela (faringitis); oticanje limfnih žlijezda - limfadenopatiju (posebno u stražnjem dijelu vrata); umor. Obično se bolesnik javlja s umorom koji traje nekoliko dana, a iza toga slijedi vrućica (oko 39.5° C s najvišim vrijednostima poslijepodne ili navečer), ponekad jaka upala ždrijela (nalikuje streptokoknoj angini), i povećani limfni čvorovi (obično simetrično s prednje i stražnje strane vrata). Ponekad su zahvaćeni jetra i slezena (povećani). Rijetko se mogu naći: makulopapularni osip, žutica, natečenost očnih kapaka i osip na nepsu. Simptomi počinju 30 do 50 dana nakon izlaganja. Mnogi ljudi (posebno mlađi i djeca) imaju samo blage simptome slične prehladi. Vjerojatnije je da starija djeca i mladi ljudi imaju simptome. Simptomi mogu potrajati od jednog do nekoliko tjedana. Bolest je vrlo rijetko fatalna. Koje pretrage se mogu napraviti? Prava kombinacija simptoma može ukazivati na infektivnu mononukleozu, ali laboratorijski testovi su nužni za potvrdu. U većine bolesnika postoji povećan broj leukocita, bijelih krvnih stanica, uz povećan broj limfocita (obično su to atipični limfociti koji se morfološki razlikuju od uobičajenih). Danas je dostupan test aglutinacije na papiru "monospot" test, koji pokazuje da li je pacijent inficiran. Pozitivan rezultat heterofilnih antitijela, Paul-Bunnell test, je dovoljan za dijagnosticiranje infektivne mononukleoze. Kad su monospot ili heterofilni testovi negativni, daljnje laboratorijsko testiranje može odrediti da li je bolesnik inficiran EBV-om ili se radi o bolesti sličnoj mononukleozi koja je uzrokovana citomegalovirusom, adenovirusom ili Toksoplazmom gondi. Općenito, dok laboratorijski testovi nisu uvijek 100% specifični, serološki testovi za EBV su pouzdani. Liječenje Glavno uporište liječenja je olakšati simptome. Upute za liječenje uključuju: odmor; uzimanje puno tekućine; u slučaju grlobolje, grgljajte sa slanom vodom, ili cuclajte pastile za grlo, tvrde bombone; Možete uzeti paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu, ibuprofen ili diklofenak za olakšavanje bolova i vrućice. Nemojte davati acetilsalicinu kiselinu djeci jer može dovesti do teškog stanja koje se naziva Reyev sindrom. Reyev sindrom je ozbiljna bolest koja može dovesti do smrti. U većini slučajeva nije potrebno drugo liječenje osim odmora. Prognoza Više od 90% slučajeva infektivne mononukleoze je bezopasno i nekomplicirano, ali umor i slabost koje traju mjesec ili više nisu neuobičajeni. Kod starijih od 30 godina bolest može biti ozbiljnija i trajati duže. Opstrukcija dišnih putova, ruptura (prsnuće) slezene, upala srčanog mišića ili tkiva koje okružuje srce te ozbiljne komplikacije koje uključuju koštanu srž ili središnji živčani sustav su rijetke. To su komplikacije koje ugrožavaju život, a liječe se steroidnim lijekovima. Prsnuće slezene je po život opasno stanje te zahtijeva hitnu hospitalizaciju, a očituje se simptomima šoka (nagli pad krvnog tlaka, ubrzani rad srca, hladan znoj, poremećaj svijesti) .
Prevencija :

Izbjegavajte kontakt sa slinom osoba koje su preboljele mononukleozu i osobe koje su je nedavno preboljele. Držite igračke vašeg djeteta čistima i van usta druge djece. Osobe sa nedavnom EBV infekcijom ne bi smjele donirati krv.

< Poruku je uredio Ana RR -- 11.4.2023 20:21:12 >

(odgovor članu diskutantkinja)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Mononukleoza
15.6.2010 23:10:37   
Mishica 77
Imala i ja! Teži oblik! Sa 15! qq, kad se setim! 

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Mononukleoza
1.2.2012 11:25:44   
4DALIJA
Kakva su vasa iskustva sa Mononukleoza . Kakvu ste ishranu primjenjivali ??? Kod mene je sinu utvrđen pasivan ebv virus( preložo ga) sada treba da radimo nalaz na periferne razmaz krvi ...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 17:17:43   
Anoniman
Odemo danas kod dr posto ima neku neodredjenu temperaturu treci dan , izvadimo krv, urin .. urin u redu , doktorka je pregleda i kaze ima gnojavu anginu ali krv ukazuje na mononukleozu user posted image odmah odemo do infektivne , tamo joj uzmu bris grla, nosa, pregleda je , kaze da uradimo AST , ALT , LDH i UZ abdomena najranije u sredu i sa rezultatima ponovo kod njih . vrlo sam lose volje zbog toga jer ne znam sta je ceka , strepim od posledica ali se celim srcem nadam da je samo gnojava angina. Ako neko ima nesto pametno da kaze o ovome ... ?
Vidim da se spominje mirovanje bez ikakve setnje od 4-6 nedelja, i posebna ishrana .. ?

(odgovor članu 4DALIJA)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 17:19:43   
Anoniman
Joooj, mučibabić mali. user posted image Zagrljaj njoj i jedan tebi user posted image Nadam se da je ipak samo gnojna angina. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 17:25:28   
Ana RR
Ribizla, nadam se da je samo gn. angina.

Sin mm-ovog bivšeg kolege je imao mono. i morao je strogo da miruje, za ishranu se ne sećam ali čini mi se da je bio na nekoj dijeti.


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 17:31:21   
Anoniman
e sve mi je na glavi u zadnje vreme user posted image
i ja sam citala da idu na neku dijetu ali necu nista da radim , mozda i nije mono user posted image user posted image
to za mirovanje svugde pise pa shvatam da je vazno , bicemo u kuci do srede , tad idemo dalje sa analizama , valjda ima razloga sto se ide tek u sredu , to su mi naglasili .. uh , bas mi je zao :(

hvala vam ! user posted image

(odgovor članu Ana RR)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 17:55:51   
Anoniman
ribizlo evo videh i ovde user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 18:08:41   
Anoniman
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 18:30:09   
lesica
Petra da je fasovala mono-nema sanse!!! Videces bice da je mozda malo ruckala sa stroksi rukama dok je nisi gledala pa je zapatila anginu. Nasa drugarica nece da sekira mamu i to ce do srede da prodje user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Mononukleoza
18.6.2012 18:34:50   
Anoniman
Nisam mogla da zamislim da cu se ikad radovati angini ali eto , svasta covek dozivi . Lesice , prave reci utehe user posted image

(odgovor članu lesica)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here