|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Epilepsija i trudnoća
9.1.2009 11:34:56   
Anoniman
Ja sam malo iskombinovala neke stvari koje sam našla na drugim sajtovima...

Reč “epilepsija” je grčkog porekla i znači “ščepati, iznenada zgrabiti”. Epilepsija je zajednički naziv za veliku grupu anatomskih ili funkcionalnih poremećaja mozga koji se ispoljavaju ponavljajućim napadima. Epileptični napad liči na unutrašnju električnu oluju. Iznenada, obično bez najave, veliki broj moždanih ćelija nekontrolisano šalje impulse i stvara se “električna moždana oluja”. Ova “oluja” remeti funkcije mozga i ispoljava se u vidu napada. To je posledica nenormalne, prekomerne aktivnosti moždanih ćelija.

Znači...
...epileptični napad se javlja zbog iznenadne, prekomerne i nenormalne aktivnosti nervnih ćelija.


- Da li je potrebno posebno nadzirati trudnoću u ovakvoj situaciji?

Žene koje uzimaju antiepiletike, treba da uzimaju folnu kiselinu bar 3 meseca pre začeća, jer antiepiletici utiču na razvoj kičme kod bebe.

- Uticaj trudnoće na epilepisiju?

Uglavnom nema promena, kod nekih žena poboljšanje, kod retkih slučajeva pogoršanje.

- Epi napad tokom trudnoće?

Pri epi napadu beba dobija manje kiseonika, pa ako napad traje dugo, može ugroziti bebu, međutim kratki napadi ne bi trebali uticati na bebu.

- Epi napad i porođaj?

Rizik od napada se ne povećava u toku porođaja, ako se terapija uzima redovno.

- Antiepiletička terapija i dojenje

Može se dojiti (zavisi od vrste i doze lekova), uz konsultaciju sa neurologom i pedijatrom.

- I beba će imati epilepsiju?

Ne mora da je ima.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Epilepsija i trudnoća
14.10.2009 14:46:03   
melania
Da li ima ovde nekog sa tim problemom da mi pomogne u vezi nekih pitanja!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Epilepsija i trudnoća
14.10.2009 14:52:37   
Modessty
Na žalost ja neznam o ovome ništa. Kada sam 2005. bila u bolnici, u sobi preko puta moje primljena je žena u mislim 7. mesecu trudnoće. Ispričala mi je da ima epilepsiju i da su je dr uveravali da je trudnoća veliki rizik. Medjutim ona je trudnoću do tada izgurala bez ikakvih problema. Kaže da prvi put u životu nije imala nijedan napad toliko dugo! Primljena je na par dana radi kontrole. Kako se njena trudnoća završila, neznam. Doktori su bili mišljenja da je najteže pregurala i da će joj i ostalih nekoliko meseci proći kako treba. Samo je bila obavezna na češće kontrole. Mislim da mi je rekla da čak nije pila ni lekove.
Na žalost to je sve što znam


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Epilepsija i trudnoća
14.10.2009 15:04:24   
melania
Hvala ti.Samo sam mislila da ovde ima nekog sa tim problemom da ga pitam neke stvari u vezi lekova,u svakom slucaju ti hvala.Ne mogu da verujem da nikog nema na svim forumima!

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Epilepsija i trudnoća
14.10.2009 15:08:12   
Modessty
melania ja sam stvarno svašta videla i doživela u bolnici za tih mesec dana ležanja! U mojoj sobi bila žena koja čekala da je pošalju u Bg kako bi se tamo porodila jer ima urodjenu srčanu manu, a trudnoću izdgurala bez problema!
A kad je došla ova ženica koja ima epilepsiju a uz to joj je bila prva trudnoća i to u 37-38 godini života ostala sam bez teksta!
Žene su najhrabrija stvorenja na planeti! I mislim da ništa nije nemoguće!user posted image


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Epilepsija i trudnoća
14.10.2009 15:27:53   
melania
Ma ne plasim se ja nicega Modessty,toliko sam puta zavrsila u Urgentnom i borila se za zivot da sam shvatila da neke stvari ne mogu da promenim.Kada sam prihvatila bolest bilo mi je mnogo lakse za psihu.Najmanje sam se brinula o sebi zbog groznih komentara sredine a onda sam shvatila da ne treba ja de se stidim svoje bolesti nego oni svojih dugackoh jezika.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Epilepsija i trudnoća
5.11.2009 13:57:17   
dak
Draga Melania, i ja sam jedna od trudnica sa epilepsijom. Napadi su poceli u 10-11 godini i s vremena na vreme se ponavljali i tokom srednje skole. Poslednji napad sam imala 2003, jer sam samoinicijativno prekinula uzimanje lekova. Inace, pila sam eftil. Onog trenutka kada sam saznala da sam u drugom stanju, ponovo sam ostavila lekove sa cime se slozio i moj doktor, s tim da redovno moram na EEG. Kaze, ne skodi bebi. Za sada je sve Ok. 13. sam nedelja, napade nisam imala, a nalazi su dobri. Ono sto me brine je zdravlje moje bebe i negativni uticaj Eftila. Uskoro treba da radim genetske testove, mislim da je u pitanju amniocenteza, i molim Boga da rezultati budu dobri. Ni ja ne znam nista o samom porodjaju i tome da li moze prirodnim putem ili carskim rezom. Ako imas neke novije informacije, molim te, obavestavaj, jer i sama znas kako je to.

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Epilepsija i trudnoća
5.11.2009 14:44:07   
melania
Draga Dak ne mogu ti pomoci sa informacijama u vezi porodjaja jer ja lecim i sterilitet vec 6 godina pored epilepsije.Imam policisticne jajnike i nikako ne dolazi do trudnoce,radila sam tri inseminacije,dve vantelesne.Znam da su to rizicne trudnoce i da se uglavnom zavrsavaju carskim rezom,a rizik koji te brine je jako mali tako da glavu gore,bice sve u redu.Ja imam epilepsiju od petnaeste godine,pijem fenobarbiton a pila sam eftil koji mi je mnogo vise odgovarao ali mi je doktor promenio terapiju.Meni je doktor zabranio da iskljucujem lekove ukoliko dodje do trudnoce jer je rizicnije da izbacim lekove a sansa da to naskodi bebi je mnogo manja od stete koju bi prouzrokovao napad.Ja sam pokusavala da iskljucim lekove u vreme kad nikako nisam mogla da prihvatim da imam tu bolest ali se to zavrsavalo uvek u bolnici,tako da ne bi ja isla iz straha na tu varijantu.Ti sigurno imas neku blazu formu epilepsije kad mozes bez lekova.U svakom slucaju sretno,nadam se da cu ubrzo zatrudneti pa da razmenjujemo informacije.user posted image

(odgovor članu dak)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Epilepsija i trudnoća
6.11.2009 9:24:05   
dak
Draga moja, iskreno se nadam da ce ti se zelja uskoro ispuniti. Moras samo biti jaka i ne smes gubiti nadu. Cvrsto veruj i sve ce se resiti. A naravno, ja cu biti tu da ti dajem savete kad se beba desi.user posted image Hvala na recima utehe. Mnogo mi je lakse sada. user posted image

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Epilepsija i trudnoća
6.11.2009 9:38:34   
dak
Inace, sto se epilepsije tice, u potpunosti razumem taj osecaj straha, sramote i strepnje kada i da li ce se ponovo desiti. Trenuci posle napada su cinili da se osecam najogre u zivotu. I posle toga, milion pitanja: zasto meni, dokle tako i sl. Ono sto je najvaznije jeste da to prihvatis i ne obracas paznju na zlurade komentare sredine. Svako ima neki svoj problem, a ti sto komentarisu su, u stvari, najnezadovoljniji. Cini mi se da si veoma hrabra i jaka osoba, tako da iskreno verujem da ces se uskoro obradovati jednoj bebi koja ce uciniti da zaboravis na sve ruzne trenutke i uzivas u neizmernoj sreci.user posted image

(odgovor članu dak)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Epilepsija i trudnoća
6.11.2009 11:26:23   
melania
Hvala ti Dak na tako lepim recima,ponekas su one pravi blagoslov za dusu.Ja se mila necu predati u ovoj borbi jer sam mnogih stvari morala da se odreknem ali mog najveceg sna da postanem majka sigurno necu.Boricu se dokle god mogu pa me ni zluradi komentari u tome nece spreciti.Ja ti zelim lepu i spokojnu trudnocu i da uzivas u svojoj bebici,veliki pozdrav.

(odgovor članu dak)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Epilepsija i trudnoća
13.11.2009 10:58:38   
melania
Dak draga kako si,kako guras?Nadam se da je sve ok i da uzivas sa svojom mrvicom u ovako lepom danu.Samo se vi mazite i sve ce biti dobro,veliki pozdravuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Epilepsija i trudnoća
16.11.2009 11:11:38   
dak
Draga Melania, za sada je sve u redu pljuc, pljuc pljuc. user posted image Super se osecam, ove nedelje idem na UZ i jedva cekam da cujem (i vidim) novosti. Stomacic polako raste, ali nije jos uvek toliko uocljiv, mada ja jedva cekam da bude. Kako si mi ti? user posted image  

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Epilepsija i trudnoća
16.11.2009 11:19:17   
melania
Dobro sam ti,bas mi je drago da ste dobro i da rastete.Puno pozdravauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu dak)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Epilepsija i trudnoća
23.3.2010 15:48:38   
lanajelena
zao mo je sto nema nikog da komentarise ovu temu jer o tome treba da se prica,ja npr nisam imala napad epilepsije sve dok nisam bila 4 mesec prve trudnoce,tada sam imala jedan,stvarno sam bila premorena i pregladnela i tada mi se to i desilo,dobila sam lekove za smirenje ali nisam ih pila jer sam bila sigurna da se to sve desilo zbog premora,onda mi se posle dva meseca ponovilo i uveli su mi terapiju koju i dan danas pijem,taman kad sam trebala da je prekinem ostala sam trudna i bila mi je bas frka jer kazu da lekovi mogu da ostave deformitete na licu deteta,ali ja sam bas zelela dete,Neurolog je bila besna na mene sto nisam planirala trudnocu ali me je moj ginekolog ubedio da se sve to moze pratiti i videti na UZ i ubedio me da zadrzim bebu,radila sam plodovu vodu i to je sve u redu,sada sam u 37 nedelji i polako se blizi porodjaj,nadam se da ce sve biti u redu i Dr me u to i ubedjuje,tako da zene ne brinite se

(odgovor članu melania)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Epilepsija i trudnoća
4.6.2010 16:59:55   
lanajelena
dugo nisam bila na ovoj temi,zao mi je sto niko ovde nista ne pise(ili mozda nema nikog sa ovim problemom) jer moze dr da ga ubedi da abortira kao sto je mene htela moja dr...sad mi je drago sto sam poslusala mog ginekologa jer je sa mojim detetom  sve u redu,nema nikakvih deformiteta i ja i moj bebac uzivamo bez problema 

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Epilepsija i trudnoća
16.6.2010 14:33:09   
dak
Evo i mene posle duzeg vremena.user posted image Verujem da ce moje iskustvo biti od pomoci svim trudnicama sa ovim problemom, pa reših da ga podelim. Dakle, trudnoća je do kraja protekla sasvim u redu, bez napada i komplikacija, kao i sam porođaj i to bez terapije. Rodio se Andrej, zdrava bebica (Bogu hvala), koja sad malo zeki i ne pušta mamu da odmori, ali to nije ni bitno. Dakle, kontrola kod neurologa mi je bila zakazana za mesec dana nakon porođaja. U tom periodu sam još uvek bila bez terapije. Međutim, dve nedelje nakon porođaja napad se desio i to nakon 6 godina. user posted image Kasnije sam čula da se sve hronične bolesti pogoršavaju posle trudnoće i da se to moglo i očekivati bez uzimanja terapije. Dodatno, premor i neispavanost su učinili svoje i... desilo se.
Nakon svega, nastavila sam da uzimam terapiju i za sada je sve u redu. Bila sam samo u velikoj nedoumici da li da nastavim sa dojenjem, obzirom da pijem lekove, međutim većina doktora je bila za nastavak dojenja, pa sam tako i učinila.
Moj savet vam je da OBAVEZNO uzimate terapiju, naročito posle porođaja, jer taj period može da bude veoma iscrpljujući za organizam, što je za nas veoma opasno.


(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Epilepsija i trudnoća
28.7.2010 22:23:52   
enigmaa
Joj draga ja nisam dugo bila na forumu,pa cestitam ti od sveg srca i bas si lepo ime izabrala svom sinu.Ja sam Melania,zaboravila sam bila lozinku pa sam sad Enigma.Joj bas mi je drago zbog tebe i ne opterecuj se tim napadom,bitno je da je sincic dobro a kad budes nasla meru i vreme da i ti odmoris sve ce se srediti i doci na svoje.A sto se tice tebe Lanajelena ja bi te pozdravila i svaka cast na pozitivnoj energiji koju imas i sigurna dam da ce sa bebanom sve biti u redu.A za tog neuroliga koji te je tako uplasio nemam reci,bar pozitivne.Ja sam jedna od onih koja se svega pridrzavala pa nista godinama,kaze s vremena na vreme kao sad ko da je to lutrija,ko da se to tek tako narucuje.Ja tapkam u mestu godinama a on kaze da je svaki put najbolje vreme.Tako da draga ne brini sve mora da bude u redu i bice,ja te pozdravljam i zelim ti sve naj naj.

(odgovor članu dak)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Epilepsija i trudnoća
28.7.2010 22:33:07   
bojanica7
videla sam ovu temu pa sam se setila svoje kume, koja ima epilepsiju i koja je rodila zdravog decaka i posle porodjaja su joj se proredili napadi. ja nisam s njom u kontaktu da bih je vise pitala o tome, ali mi mama kaze da je super. znam da su i nju lekari plasili, ali sve je proslo u najboljem redu. user posted image

_____________________________

Panta rei

(odgovor članu enigmaa)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Epilepsija i trudnoća
28.7.2010 22:44:28   
enigmaa
Sansa da zena rodi dete sa deforimitetom je ista kao i kod potpuno zdravih zena,veca je samo ako se radi o kombinaciji vise lekova.Dojenje se najnormalnije preporucuje i posle porodjaja kao i uzimanje lekova na vreme,kao i u trudnoci jer prestanak na svoju ruku nije bas idealno resenje mada to mnoge zene nazalost rade.Sve u svemu doktori bi trebalo malo da smire ljude sa nekim problemom,mada se desavaju grozne stvari i ptpuno zdravim zenama i zato svako treba na to gledati sa rezervom jer jedino kad kupis belu tehniku dobijes garanciju,na zalost to nije slucaj sa sudbinom i zivotom,samo pozitivno razmisljanje i vera nas vodi ka ciljevima.

< Poruku je uredio enigmaa -- 28.7.2010 22:45:51 >

(odgovor članu bojanica7)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Epilepsija i trudnoća
29.7.2010 8:17:43   
lanajelena
Tek sad sam ovo procitala...hocu da kazem da je kod mene sve proteklo kako treba...rodila bebca koji se ne razlikuje od druge dece,tako da samo napred...ja jos uvek pijem lek(pola) ali dojim bebca svi su mi rekli da sme a i ne valja naglo prekidati tako da se iskreno nadam da njemu to ne skodi mnogo...pijem uvece kasno odmah ga nahranim(citala negde jer lek jos ne dodje u mleko) i onda on spava dobar deo noci
Dak bas mi je zao sto ti se ponovio napaduser posted image

(odgovor članu enigmaa)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Epilepsija i trudnoća
29.7.2010 11:14:32   
mirks
zene ja vam se divim na hrabrosti, upornosti i OGROMNOJ ljubavi prema novim zivotima koje ste odlucili da doneste na ovaj svet uprkos velikom riziku po svoj zivot!!! svako dobro da vam Bog da!!!

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Epilepsija i trudnoća
29.7.2010 11:52:05   
lanajelena
Mirks user posted image

(odgovor članu mirks)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Epilepsija i trudnoća
29.7.2010 21:11:56   
enigmaa
Onda ti ja Lanajelena cestutam draga,nisam ukapirala da si vec dobila bebu.Milsila sam da si u ocekivanju prinove ja sam shvatila za par dana ali ovo je jos lepsa vest,i nema razloga da se icija beba razlikuje od drugih,samo hrabro i ta terapija koliko sam ja razumela pijes samo pola tablete je tako minimalna al eto tebi je i to dovoljno da sve bude u redu.Draga uzivaj u svom andjelu i ne razmisljaj previse jer se lek ne izlucujuje samo preko mleka a sa tvojom dozom ne treba ni da mozgas o tome.Ljubim te i sve najbolje,a ti Dak nesto si nam se uobrazilauser posted image user posted image user posted image ljubi bebu i kao sto rekoh i Lanajeleni ne razmisljaj draga previse,to je najbolji lek.

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Epilepsija i trudnoća
1.8.2010 22:38:59   
dak
Ma kakvi uobrazila. Taman posla!!! Nego od kako je bebac došao, nešto slabo stojim sa slobodnim vremenom, a i obično posećujem forume o bebama, dojenju i sl. user posted image Inače, mnoooogo sam se obradovala kada sam videla ovoliko novih i, pre svega, POZITIVNIH komentara u ovoj temi. Lanajelena koji lek piješ? Ja pijem eftil 2x1. I meni su svi pedijatri i neurolozi rekli da ne šteti bebcu. Enigma, ne gubi nadu i OPUSTI SE, trudi se da ne razmišljaš o tome i desiće se kad se najmanje nadaš. Znam za milion takvih slučajeva. Super je što nas je sve više i što smo u mogućnosti da budemo podrška jedni drugima, jer samo mi znamo kako taj naš problem može da bude neprijatan. 

(odgovor članu enigmaa)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here