|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: dojenje i pušenje
2.5.2010 20:53:04   
maslinica
ja sam pusila pre trudnoce, kutiju i to strastveno...volim da pusim cigarete;) u trudnoci sam spustila na 2-3 cigare dnevno uz kafu...od kad sam se porodila vise ni jedne cigarete nisam zaplila, pomisao da ce mi mleko biti lose i da beba moze da ima grceve i sl zbog mog gusta....pih, onda gusta i nema...zato, narednih 6 meseci necu da pusim, a posle videcemo...
ovo je za poticaj mama i trudnicama da ostave...stvarno se moze:)

(odgovor članu mejvis)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: dojenje i pušenje
24.6.2010 16:27:22   
jacikaci
Zna li neko kako cigarete utiču na samo mleko? Odnosno, da li kod mama-pušača moze da dodje do smanjenja količine mleka zbog pušenja?

(odgovor članu maslinica)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: dojenje i pušenje
24.6.2010 16:50:04   
SUPER MAMA
Pušenje skraćuje dojenje

Žene koje puše 10-ak cigareta dnevno u razdoblju nakon poroda, mogu na taj način znatno smanjiti produkciju mlijeka što vodi ranijem prekidu dojenja. Mnogi savjeti i medicinski članci pridaju veliku pažnju smanjenju i prekidu pušenja u trudnoći, no malo njih se referira na period nakon poroda, takozvano “babinje”-kaže Dr. Jihong Liu.

Pušenje nakon poroda smanjuje produkciju mlijeka

Žene koje puše 10-ak cigareta dnevno u razdoblju nakon poroda, mogu na taj način znatno smanjiti produkciju mlijeka što vodi ranijem prekidu dojenja. Mnogi savjeti i medicinski članci pridaju veliku pažnju smanjenju i prekidu pušenja u trudnoći, no malo njih se referira na period nakon poroda, takozvano “babinje”-kaže Dr. Jihong Liu. Mnoge su žene uvjerene da je pušenje nakon poroda i za vrijeme dojenja “ok”, no nisu ni svjesne koliko problema pušenje moze izazvati.
Dr. Liu obavila je malo istraživanje u razdoblju od 2000 do 2001., na uzorku od preko 3000 žena koje su nedavno rodile. Otkriveno je da od 91 % majki koje su počele dojiti, čak 26 % njih prestalo je dojiti prije nego su bebe napunile 10 tjedana.
  Smanjenje ili čak prestanak dojenja može se zahvaliti smanjenoj količini prolaktina i smanjenoj količini masti u mlijeku, otkriveno je u istraživanju.
Mnoge majke pušačice namjerno prekidaju dojenje zbog brige o utjecaju toksina iz cigareta na djetetovo zdravlje. Primjećeno je da mnoga djeca koja su dojena mlijekom majki pušačica imaju češće “napadaje” plača od djece majki koje nisu pušačice.
Dr. Liu savjetuje majkama pušačicama da makar smanje broj cigareta po danu, ako ne mogu sasvim prestati, jer svaka smanjena cigareta smanjuje rizik prestanka dojenja. Čak i ako se radi o majkama pušačicama, ja svejedno vjerujem da je majčino mlijeko najbolje za dijete – kaže Dr. Liu. Dr. Liu i njeni suradnici došli du do zaključka kako njihova studija može pomoći medicinskoj struci da se pozabavi ovim problemom, na način da se uz kampanje protiv pušenja u trudnoći uključi i kampanja protiv pušenja nakon poroda – donosi New York Reuters Health.

Izvor: American Journal of Public Health


Evo malo informacije.Inace ja sam bila pusac pre trudnoce ali ostavila sam.Znam da je teska borba, no svako ima pravo na izbor.


< Poruku je uredio SUPER MAMA -- 24.6.2010 16:51:41 >

(odgovor članu jacikaci)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: dojenje i pušenje
24.6.2010 16:53:02   
jacikaci
Hvala, Super mama!
Ostavljam,evo,sad sam na 4-5 dnevno,a tako bih volela da ostavim skroz i zauvek!

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: dojenje i pušenje
24.6.2010 16:57:38   
SUPER MAMA
Nema na cemu draga, imas moju podrsku da ostavis cigarete, znam da je tesko i da cigarete stvaraju zavisnost.Tesko sam i ja prolsa prvi mesec dana, imala sam aj da kazem ''krizu'' za cigaretu, ali pekla me savest svaki put kad sam pomislila da zapalim cigaretu. I tako sam ih ostavila.evo cak i posle 2,5 godine cuvam kutiju cigareta a u njoj 15 cigareta stoje.
Inace dojila sam 19 meseci.
Ipak dojenje je lepse nego cigarete.
Nezelim pametnovati, niti me svatiti pogresno, ali imas moju podrsku, tesko jeste ali isplati se.Em dete zdravo em ti zdrava.

(odgovor članu jacikaci)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: dojenje i pušenje
24.6.2010 18:16:41   
jacikaci
Uuuuh, grize me savest svaki put... Ma,mora da ostavim i zbog bebe, i zbog svega! Rekoh kad odem sad na kontrolu kod dr da je pitam da li i šta mogu preko dojenja da koristim,a da nisu neki lekići,pa ću da vidim.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: dojenje i pušenje
16.12.2010 0:23:36   
sretni roditelji
zdravo svima da se i ja ukljucim...imam dvije djevojcice starija ima skoro pa 3 godine a  mladja 7 mjeseci.inace sam pusac al u trudnoci sa obe nisam ni jednu cigaru zapalila niti dok sam dojila.ovu manju jos dojim.i nemam namjeru pusiti dok dojim niti nam se ustanu pusi .hvala bogu stvarno su nam zdrave...imam prijateljicu koja je trudna al pusi ne osudjujem je.dala sam joj svoje misljenje o tome , al ona ipak zna sta je najbolje za njeno djete.ne bi joj se nikad mjesala ...

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: dojenje i pušenje
2.1.2011 10:59:17   
zoća
Joj nisam merodavna smanjila jesam prekinula nisam moja deca su sisala i napredovala i više od proseka.Mihajlo još uvek sisa na poslednjoj kontroli je imao 10,5 kila.PUŠENJE ILI ZDRAVLJE odlučite sami

(odgovor članu sretni roditelji)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: dojenje i pušenje
2.1.2011 11:53:19   
lanajelena
Ne pusim a zelim jako tako da prvi dan kad prestanem da dojim ima da se udavim u dimu user posted image

(odgovor članu zoća)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: dojenje i pušenje
3.12.2011 0:36:41   
mamicak
Cim sam saznala da sam trudna, odmah sam ostavila cigarete. Sada imam osecaj kao da nikad nisam ni pusila i nadam se da mi se ta zelja vise nikada nece ni vratiti. Tako sam srecna sto sam se odvikla cigareta:)
Skoro sam citala jedan clanak u kome se pusenje i te kako kritikuje kada zena doji ( to vec svi znamo ) , ali kada zena stvarno ne moze da prestane s cigaretama.....svakako je bolje i zdravije dojiti nego adaptirano mleko davati , iako zena pusi.
Znaci ne odobrava se, ali je ipak bolje dojiti nego preci zbog cigareta na adaptirano.
Ponavljam samo da sam citala i ne tvrdim to sama:D

_____________________________

Lejla, moja najveca radost!!!!!!!

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: dojenje i pušenje
3.12.2011 9:10:45   
mejvis
Sa prvim detetom sam prestala da pušim u trudnoći, počela sam kada sam se porodila i to 2-3 dnevno, dojila sam do 13 meseci, mleka u potocima sam imala, on je sa 6 meseci imao 9,150kg koliko je mleko bilo kvalitetno. Sada sam trudna sa drugim i zapalim po nekad, 1-2 duta nedeljno...Mnogo volim da pušim a znam da je to štetno za bebe pa se trudim da to bude vrlo, vrlo umereno...Da ne bude da zagovaram pušenje ali je to moje iskustvo. 

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: dojenje i pušenje
3.12.2011 12:23:40   
mamicak
Ja razumem kada neko ne moze tek tako da ostavi, jer i sama sam bila pusac, ali na svu srecu meni je uspelo ostaviti ih tako da ne volim sada nikom pametovati u vezi toga. Svako zna najbolje za sebe sta je dobro a sta ne. Svakako je super to sto si smanjila:) ako vec ne mozes da ostavis.

_____________________________

Lejla, moja najveca radost!!!!!!!

(odgovor članu mejvis)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: dojenje i pušenje
8.3.2022 20:53:10   
Nevenaaa
Kolicina mleka se zasniva na ponudi i potraznji sto vise beba sisa i sto cesce sisa vise ce mleka biti. Ko doji na zahtev mocice da doji dokle god zeli. To je sva nauka. Ne postoji nista drugo sto moze povecati ili smanjiti kolicinu mleka. Neki faktori tipa stres, lekovi i slicno mogu zaustaviti produkciju mleka, ali dok ga ima ima ga onoliko koliko bebi treba. Zato i jeste cesta situacija da mame u prva 3 meseca ostanu bez mleka jer jos uvek se savetuje dojenje na 3h po 15min jedna pa druga dojka. Zato se javlja i mastitis i ostale komplikacije. Edukacija je bitna ako neko zeli da doji. Nikotin kao nikotin povecava rizik od razvoja bolesti gornjih disajnih puteva, ali su te bolesti ionako jako ucestale u poslednje vreme zbog sve veceg zagadjenja vazduha hrane, pa se ne moze 100% povezati sa pusenjem. A ja cu vam dati licni primer evo vec 2godine pusim i dojim. Dete mi je jednom bilo bolesno imali smo koronu svi u kuci ukupno 5 dana. Nikada se dete zakasljalo nije. Pusim iskljucivo na terasi. Dete zdravo sa odlicnom krvnom slikom uvek napredovalo i vise nego sto je prosek, bez ikakvih motorickih ili psihickih smetnji. Zene cija su deca na adaptiranom mleku koje ne puse deca su im svako malo bolesna. Ko moze i zeli neka ostavi cigarete, ali nemojte pricati da neko truje svoje dete ako doji i pusi jer se vecina lekara slaze da je uvek bolje dojiti pa cak i ako majka pusi. Ne postoji zamena za majcino mleko, ad mleko je marketing jer su zene needukovane, ali uprkos verovanjima vecina zena moze dojiti, ali na zalost dojiti je nesto sto zahteva puno strpljenja i odricanja puno neprospavanih noci i majcine zrtve. Zene koje puse i doje ne trebaju osecati grizu savest jer cine najbolje za svoje dete, kao i majke koje ne puse. Ne osudjujte nikad druge ljude. Zapamtite da je u proslom veku veliki procenat zena kod nas i u svetu izradjalo i odnegovalo zdravu generaciju iako su pusile i tokom trudnoce i tokom dojenja. Svako ima pravo na licni izbor. I tv pre 3 godine nije preporucljiv za dete i ima dokaza da negativno utice na razvoj dece pa ga pustamo deci. Tableti nisu preporucljivi za decu pa ih svako drugo dete ima u ruci. Secer nije preporucljiv pa ga dajemo deci. Zivot u gradu zbog zagadjenja nije dobar za decu pa deca tu zive. Vikanje na decu i povremeno sljepkanje po guzi nije dobro za dete pa to neki rade. Pustite da svako bude roditelj svom detetu, vi budite vasem i ne osudjujte jedna drugu.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 63
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:







Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here