|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:35:49   
Anoniman
ovo sam pronasla na jednom hr portalu (index.hr) (medjutim meni je zanimljiviji ovaj boldirani dio i mislim jako diskriminirajući)

Tko će donirati spermije ako je moguće da mu nakon 18 godina dijete pokuca na vrata:

PREMA prijedlogu novog Zakona o medicinskoj oplodnji, o kojem bi se od sljedećeg mjeseca trebalo raspravljati u saboru, u Hrvatskoj će biti moguće začeće doniranom jajnom stanicom ili spermijem, ali će tako začeto dijete nakon 18. godine života u Državnom registru donora moći doznati tko mu je biološki roditelj, piše Jutarnji list. Desetljećima očekivani zakon još nije ni stigao do Sabora, a već je izazvao neke negativne reakcije. Naime, iz udruge Roda su upozorili kako će odredba o tome da dijete ima pravo znati tko mu je biološki roditelj dovesti do toga da nitko neće željeti donirati jajašca i spermu. "Prema iskustvima drugih zemalja, donacija neće biti jer nitko ne želi riskirati da mu za 18 godina neko dijete pokuca na vrata i kaže `ti si moj biološki roditelj`, rekla je Karmen Rivoseki-Simić iz udruge Roda.
Neudane žene opet "zadnja rupa na svirali"

Zanimljivo je da se novi zakon potpuno diskriminirajuće odnosi prema neudanim ženama - medicinska oplodnja se može primijeniti samo na bračnim parovima, a ne i na izvanbračnim partnerima ili ženama bez partnera. I to je zasmetalo Karmen Rivoseki-Simić: "Za nas je to neprihvatljivo. Ako se neplodnost definira kao bolest, onda se liječenje ne može ograničiti bračnim stanjem. Dakle, smatramo da svatko ima pravo na liječenje pa i neplodne žene bez partnera ili one u izvanbračnim vezama". Dodala je i kako je ta odredba u suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Besplatna tri pokušaja oplodnje Kako stoji u prijedlogu zakona, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u potpunosti će plaćati tri pokušaja medicinske oplodnje ženama u dobi do 38 godina. Nakon 38. godine bi HZZO trebao plaćati samo postupak, a lijekove bračni par. (ovaj dio mi je jedini dobar)
Zakon zabranjuje kloniranje te eksperimentiranje jajnim ili sjemenim stanicama. Za one koji se ogluše na tu zabranu predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Osim zatvorskih kaznim za one koji se ne budu pridržavali procedura u medicinskoj oplodnji predviđene su novčane kazne od 10.000 do 250.000 kuna.

< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 28.5.2009 8:42:52 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:40:15   
Anoniman
Možda je to u kontextu da ne može neka žena koja ustvari može da ostane trudna ali nema s kim da dođe i traži veštačku oplodnju... Moždikam! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:42:25   
Anoniman
ne znam Tasho...ali mislim da definitivno nije ok ... jer vec ako drzava plaća 3 puta postupak mislim da bi se prvo morao utvrditi zdravstveni problem nemogućnosti začeća normalnim putem pa tek onda da se trzi vjestacka oplodnja 

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:44:16   
Anoniman
To da.

U principu ovde možemo pričati i o (ne)važnosti tog papira koji potpišeš nakon sudbonosnog DA! Realno, ništa se ne promeni. Zašto bi to onda bila osnova za razvrstavanje žena?

Samo sam napisala ono što mi je prvo proletelo kroz glavu (prvi post).

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:48:34   
Anoniman
pa upravo sam zbog toga i postavila ovo ...šta papir dokazuje ( po meni samo da imas sta plaćati i to podobru sumu ako dodje do razvoda) ...ništa.... zašto zena koja ne zeli da ima nekog musakarca pored sebe automatski mora ostati i bez djeteta (a ima neki problem koji se moze rijesiti samo vjestacki potpomognutom oplodnjom)

grozno....ne daj Boze da usvoje ovakav zakon

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
28.5.2009 8:50:17   
Anoniman
Slažem se!

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
18.8.2009 9:12:06   
Anoniman
sa rr.hr - nakon što je ovaj kretenski zakon stupio na snagu jedna forumašica je uputila prosvjedno pismo na sve ove adrese

Mogu samo reći svaka joj čast user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


Ako me nece neko vrijeme biti tu, vjerojatno sam u zatvoru... Islo je na ove adrese: glasnogovornik@vlada.hr <glasnogovornik@vlada.hr>; predsjednik@vlada.hr <predsjednik@vlada.hr>; ured@predsjednik.hr <ured@predsjednik.hr>; odb.zdravstvo@sabor.hr <odb.zdravstvo@sabor.hr>; Josip.Bozanic@hbk.hr <Josip.Bozanic@hbk.hr>; Marin.Srakic@hbk.hr <Marin.Srakic@hbk.hr>; Marin.Barisic@hbk.hr <Marin.Barisic@hbk.hr>redakcija@jutarnji.hr <redakcija@jutarnji.hr>; gl.urednik@vecernji.net <gl.urednik@vecernji.net>; redakcija@novilist.hr <redakcija@novilist.hr>; glavniurednik@slobodnadalmacija.hr <glavniurednik@slobodnadalmacija.hr>; upravni odbor BETA <upravniodbor@beta.hr

 
Postovani svi,

Javljam vam se ponukana danasnjim clankom objavljenim u Jutarnjem listu pod naslovom „Klinike: Zaustavit ćemo medicinsku oplodnju jer bi nas kazne uništile”.
Sigurna sam da znate o cemu se radi, no ipak prilazem i link za one koji nisu informirani: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,17,,173000.jl .
 
Dakle gospodo, za pocetak - SRAM VAS BILO! I imajte toliko duse i morala procitati mail do kraja!
 
Majka sam dvoje djece, dvojice sinova u pubertetu. Imam 18 godina radnog staza, znaci radno sam sposobna. Nakon dvojice sinova i godinu dana upornog pokusavanja, nikako nisam mogla zaceti. Suprugu je dijagnosticirana oligoasthenoteratozoospermia sto je i uzrok nasih tegoba. Da ne duljim.
Iza sebe trenutno imam 11 neuspjelih pokusaja potpomognute oplodnje. Od toga 2 stimulirana postupka, financirana iz vlasititih prihoda s obzirom da imam 39 godina. U prijevodu, drzavi sam ostavila uz sljedecu, nize navedenu recenicu, iznos od 24.000 kn.
Svaki mjesec mi sa place skinete 10% za zdravstvo (pa to pomnozite sa 18 godina), uplacujem policu dodatnog osiguranja u iznosu 130kn mjesecno. No, ocito to nije dovoljno necijim apetitima.
 
Gospodine Milinovicu, odakle vam pravo govoriti o tome da se neplodnost prvo mora lijeciti, a onda eventualno razmisljati o potpomognutoj oplodnji? Da li su na popisu HZZO-a lijekovi koji popravljaju spermiogram, npr; Tribestan, Men,s Health, L-arginin, bilo koji oblik folne kiseline, vitamiski preparati?
Nisu gospodine Milinovicu….sami ih kupujemo. Sigurna sam da ste kao ginekolog upoznati koje su cijene navedenih preparata, kao i kakav minimalni ucinak imaju na spermiogram. Kada potrebne lijekove za navedeno dodate na HZZO-ovu listu obvezatnih lijekova, onda se razbacujte takvim recenicama i nepromisljenim izjavama.
 
Sigurna sam i da vam kao osobi od struke nije nepoznata cinjenica da neplodnost nije spolna bolest koju smo zaradili promiskuitetnim ponasanjem vec nasljednim cimbenicima, uvjetima zivota u kojima zivimo i radimo i stresom kojime se svakodnevno nosimo, posebice slusajuci i gledajuci pametnjakovice koji cine nesto sto znaju samo teoretski ili im je netko rekao da to tako moraju ciniti, bez osobnih iskustava i bez ikakvog znanja o tome.
 
Da li su u Hrvatskim bolnicama prilikom lijecenja zenske neplodnosti, primjerice HSG-om, u taj operativni zahvat ukljucena anestezija i lijekovi protiv upale i bolova? Nisu gospodine Milinovicu.
Zenama se taj zahvat radi “na zivo”. Bi li ste vi dali da vam rade punkciju testisa bez anestezije? Ne vjerujem da bi, kao sto vam to ni ne zelim.
Samo tu opet naglasavam, kad to rijesite i dovete nase klinike u stanje da se covjek ne najezi kad udje u bilo koju ili ne strepi za zivot dok mu komadi zbuke padaju u cekaonici na glavu, onda se razbacujte takvim izjavama i nepromisljenim recenicama.
 
Jeste li rijesili da sve klinike dobiju potrebne informacije ili ste ih samo zaplasili rigoroznim kaznama? Da, zaplasili ih jeste, jer u mojem danasnjem razgovoru sa cetiri klinike, ni jedna ne zna sto smije, sto ne i svi postupci su stopirani do daljnjega jer se boje astronomskih kazni. Izuzev polikline IVF i vaseg stranackog kolege dr. Simunica. Ah, gle, koja li slucajnost?!
Ne smatrate li da ste ukinuli pravo pojedincu na zdravstvenu zastitu? Meni ste ukinuli pravo na ljecenje neplodnosti jer me ni jedna klinika ne zeli bez definiranih regultiva uzeti u obradu. Ako ne smatrate da jeste, priupitati cemo Odbor za ljudska prava, Ustavni sud? Oni ce sigurno znati bolje nego vi. Uvjerena sam u to. Taj dio ste mozda malo zaboravili prouciti.
 
Gospodine Golem, srcano ste se hvalili koliko ste pisama podrske dobili vezano uz novi Zakon o medicinskoj oplodnji (koji je nazvan kao da radi o stoci a ne o ljudima – struka bi ga nazvala Zakon o medicinsko potpomognutoj oplodnji ili Zakon o asistiranoj humanoj reprodukciji). Cestitam vam na tome! Nadam se da cete uskoro imati i onaj dio duse koji popularno zovemo “grande cohones”, pa isto tako srcano objaviti koliko ste dobili prosvjednih pisama, jer i vi i ja i cijela Hrvatska nacija znamo koliko. Nadam ste da ste primijetili da takva pisma idu i na adrese medija i novinara, pa je istinu tesko sakriti.
Jednostavno, samo bi to voljeli cuti iz vasih usta.
 
Cijenjeni gospodine Bozanicu, vama kao instituciji nemam sto reci. Sto reci osobi koja majci dvoje djece brani treci puta postati majkom, koja zenama koje se godinama bore sa neplodnoscu pokusava nametnuti etiketu “promiskuitetno” , koja ocito ne zna kolika je zelja postati majkom.
Protivite se stvaranju novog zivota, a abortusi su legalni u svakoj nasoj klinici. Pitajte samo ginekologa Milinovica koliko ih je “obavio”.
 
Da se pojedinci sad ne bi vrijedjali, ovo pitam sve koji su doprinjeli donosenju ovog sramotnog zakona. Iz kojih pobuda cete vi mene sada, nakon 11. postupaka medicinski potpomognute oplodnje preispitivati da li sam ja dobrog psiholoskog profila, radno sposobna, pravno upoznata….???
Draga gospodo, u svakom pogledu vise nego itko od vas koji ste pisali ovaj sramotni zakon. Mogla bi vam odrzati doktorat o tome, kao i vecina neplodnih parova.
 
Draga Vlado, vi ste kuhani…povratka vam nema. Pokradite jos to malo sto mozete, unistite nas do kraja vodjeni putevima i iskustvom dragog nam premijera Sanadera, jer kraj sijeva u blizini.
Jos pokoji trzaj nozicama i to je to. Zbogom!
 
Gospodine predsjednice, vama veliko hvala na angazmanu oko potvrde Ustavnosti zakona. Zao mi je sto ocito Zakon niste proucili u cijelosti, jer osim navedenoga sto ste naveli kao sporni dio, u Zakonu ima jos dosta toga sto je ostalo vrlo sporno, a sto vjerojatno mozete i prepoznati i u mom pismu i svakom clanku u medijima vezanim oz ovu problematiku.
 
I za kraj, hvala Hrvatskoj na slobodi govora! Da je neki nemaju, vjerojatno u toj nasoj prelijepoj zemlji ne bi bilo 18% neplodnih parova, bar dio onih parova koji lijece neplodnost uzrokovanu stresom.
 
Ima jos puno toga sto izvire iz mene i sto bih htjela reci, ali pokusati cu zadrzati zdrav razum i sve epitete, ruzne rijeci i pogrde u sebi, jer sam kulturna i dobro odgojena osoba (necete vjerojavati ali -ukjluci ironiju- i radno sam sposobna, cak sam prosla i IQ test prilikom zaposljavanja, pa sam valjda mentalno prisebna - iskljuci ironiju- ), pa cu reci samo – SRAM VAS BILO, SRAM VAS BILO I NEKA VAS JE SRAMOTA!!!
 
Tihana




(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
18.8.2009 9:20:40   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
18.8.2009 9:32:07   
prolece
e svaka joj čast, samo nažalost sumnjam da će ih jedno pismo(mail) naterati da se predomisle.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
18.8.2009 10:09:40   
Brand new mama
Nadam se da ce oboriti ovaj zakon,mada dok to urade,proteci ce puno vremena i neke zene i muskarci koji se godinama bore da uopste dodju na listu za VTO,jednostavno vise nece biti podobni.Meni je prije svega bilo bez veze sto sam skontala da se ministar zdravlja ponasa kao frik, te se busa u grudi kako je i on ginekolog pa "nije valjda da ce se on zena bojati"(ili nesto slicno je odvalio).

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
18.8.2009 11:23:59   
vodolija 82
Svaka joj castuser posted image user posted image user posted image  Kamo srece da nas je vise ovako hrabro,pa u svakoj republici,osnovati i udruzenje pa se zajedno boriti,jer pojedinac ne moze sam nista.

_____________________________

Teskoce i borbe koje imamo danas,nisu nista drugo,nego cijena koju moramo da platimo za pobjede koje nas cekaju sutra...

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
5.10.2009 9:36:43   
Mila333
A sta je sa zenama koje zele dete, a ne zele ga napraviti sexom sa muskarcem? user posted image

Mislim da je u Srbiji usvojen zakon o zabrani diskriminacije, samim tim bi trebalo omoguciti svakoj zeni ovaj postupak.
Naravno s tom razlikom, sto zena koja zeli na ovaj nacin dete, mora platiti, bez utvrdjivanja moze li ili ne moze imati dete redovnim putem...

_____________________________

"Budi kao izvor koji se preliva, a ne kao bunar s ustajalom vodom"

(odgovor članu vodolija 82)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Diskriminirajući zakon u Hrvatskoj?!
5.10.2009 9:40:20   
Anoniman
Mora biti dokazano da žena ne može imati dete prirodnim putem.

Žene bez partnera mogu na vantelesnu oplodnju KLIK

(odgovor članu Mila333)
  Direktna veza do poruke: 13
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here