Anoniman -> Laringealni stridor (29.4.2012 22:25:36)
|
Tražih i ne nađoh temu pa rekoh da otvorim, možda nekoj mami pomogne da se ne nervira mesecima misleći da njenoj bebi nešto fali, kao što sam ja činila mesecima bez razloga... Dušnik bi trebalo da je čvrsta hrskavičava cev ali se mnoga deca rađaju sa dušnikom kome je jedan deo prstena mekan i kad vazduh prelazi preko vibrira i krči, najviše kad je u akciji pa brže diše, kako raste sve će se jače čuti dok s vremenom to mekano ne "zaraste" tj očvrsne i krčanje potpuno nestane. Dakle, nije ništa strašno, ali zvuči jezivo, i sad kad znam šta je tj da nije ništa spektakularno ne bude mi nikako svejedno kad je čujem. S početka je bilo toliko slabo da nismo ni primećivali a onda sve jače i jače. Sad krči kao starinski radio kad ima smetnje... Kad sam počela da primećujem delovalo je kao zapušen nosić, pa sam je nalivala fiziološkim rastvorom u svim oblicima, od izvornog preko Tetrisala do Physiomera... Kako je rasla i krčanje postajalo glasnije sve je više zvučalo kao da dolazi iz grudi. Najgore je što nam doktorka u dz nije ni pomenula stridor nego je svaki put posluša, kaže sve ok, ako krči to je zbog slivanja bala, nije ništa. Nije ništa a oona zvuči kao da se grudi raspadaju...[sm=zmeden.gif] Konačno ju je prošle nedelje dok smo bili kod mojih u Čačku pregledala naša kuma koja je pedijatar starog kova i savremenog učenja i tad smo prvi put čuli za stridor i konačno stavili tačku na milion pitanja. Deca koja ovako krče u 99% slučajeva imaju laringealni stridor. U 1% slučajeva se dešava da se krvni sud razvio i raširio tamo gde ne treba pa obavio oko dušnika pa kad dođe do jačeg protoka krvi usled veće aktivnosti steže dušnik te se čuje slično krčanje. Ova deca osim krčanja u tom trenutku pomodre u licu i imaju još pratećih simptoma...
|
|
|
|