U osnovi zdravog života je genetika (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


Genetika -> U osnovi zdravog života je genetika (26.6.2012 18:34:00)

Za zdravlje svakog od nas je najvažnija genetička konstitucija, koju dobijamo nasleđem od roditelja. Ona nam određuju boju kose, oblik nosa, veličinu i oblik grudi, telesnu visinu, težinu, intelegenciju itd. Istovremeno genetika (čitaj DNK molekul) određuje i predispoziciju za bolesti. Znači, genetikom smo već predodređeni za neke bolesti. Prema savremenim podacima, iz oblasti humane genetike, svako od nas nosi rizik (’’predispoziciju’’) za pojavu 5-10 bolesti.
Međutim, genetička konstitucija svakog od nas je nepromenljiva kategorija, ona je onakva kakva jeste i ne možemo je izmeniti. Šta onda možemo uraditi? Možemo je upoznati. Možemo upoznati svoje gene, odnosno svoj DNK molekul, koji smo nasledili od roditelja. Upoznavanjem sa samim sobom, svojom genetičkom konstitucijom, stičemo mogućnost, da racionalnije i informativnije upravljamo svojim životom, svojim prednostima (vrlinama), ali i svojim manama (rizicima za pojavu bolesti). Stičemo mogućnost, da preventivnim delovanjem, sprečimo ili odložimo pojavu bolesti, čime produžavamo radni vek i kvalitet života. Često, preventivno delovanje, podrazumeva samo, promenu nekih uobičajenih životnih navika.
Navešćemo neke primere:
-ako neko ima predispoziciju za hiperholesteremiju, smanjenjem unosa masne hrane sprečava/odlaže pojavu mnogobrojnih kardiovaskularnih oboljenja;
-ako neko ima predispoziciju za psihijatrijske bolesti, korekcijom svog društvenog života može izbeći pojavu istih;
-ako neko ima predispoziciju za pojavu malignih poremećaja (kancera) preventivnim analizama i zahvatima može sprečiti pojavu istih itd.
Iz svega napred navedenog, sledi da je za zdrav, dugovečan i srećan život neophodno i jedino ispravno upoznati samog sebe, svoju genetičku konstitutuciju, svoj DNK molekul. Sledi preventivno delovanje, u pogledu izmene loših navika, korišćenja odgovarajućih neagresivnih prirodnih preparata (biljnih), umerena terapija, preventivne analize i eventualno preventivni zahvati.
Postavlja se pitanje: Kako da upoznam svoju genetičku konstituciju? ili Kako da upoznam svoj DNK molekul? Generalno, za to postoje dva načina: Prvi je, sekvencioniranje DNK, što je za naše uslove prilično skupa i ’’običnom’’ čoveku nedostupna metoda. Drugi je, familijarna i lična (personalna) medicinska istorija. Familijarna medicinska istorija, uz poznavanje humane genetike, omogućavaju procenu rizika pojave bolesti. Napredak u oblasti humane i medicinske genetike, je omogućio da se sa značajnom verovatnoćom, ustanovi rizik pojave bolesti, koji je bitan ne samo za pojedinca već za njeove članove porodice i familije.




mama Jo -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.4.2018 18:09:40)

U ovo verujem




MimaKos -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.4.2018 20:30:46)

Genetika ali i zivotne navike igraju vaznu ulogu




mama Jo -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.4.2018 20:41:44)

Jeste... vecito pitanje - genetika, ili uticaj sredine? 🙄




Anck Su Nmaun -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.4.2018 21:50:30)

Stil zivota ali genetika igra vodecu ulogu




IvanaSK RR -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.4.2018 22:06:25)

Sin (hvala Bogu) zdrav uvek, ova mala non stop bolesna. Od istog oca i iste majke, da se razumemo [sm=smiley36.gif]
Od koga li je jedno povuklo gene, od koga drugo...




MimaKos -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 8:50:54)


IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR

Sin (hvala Bogu) zdrav uvek, ova mala non stop bolesna. Od istog oca i iste majke, da se razumemo [sm=smiley36.gif]
Od koga li je jedno povuklo gene, od koga drugo...

Mnogo takvih primera znam, ko bi ga znao... jednostavno slabiji imunitet, takav organizam. Isto i slucaj roditelji visoki, jedno dete visoko a drugo mrvica :) mozda na babu neku povuklo :)




mama Jo -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 9:41:58)

To je vrlo moguce, cak i na neke dalje pretke... cukunbabe 😂
Geni su cudo 😊




MimaKos -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 9:44:07)

Ali je genetika vazna, narocito ako se bolest neka javi kod nekoliko srodnika, treba biti oprezan i znati slabe tacke. Ja sam pusenje zbog toga ostavila.




vocicana -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 15:18:12)

Genetiku treba gledati kada se zaljubimo d budemo jasni, narocito kada planiras porod sa momkom. Poligeno se nasledjuju razna cuda, pa kada bi se svako time vodio, tek to ne bi bilo zdravo, ali eto desavaju se mnoge ruzne stvari.
Ja sam bila zdrava kao beba, do neke 6-7 kada su me krajnici razbijali, do operacije, hvala Bogu od tada nista ozbiljnije.
Mm je za razliku od mene do vojke bio zdrav kao konj, nikada inekciju nije primio, sada mne moze da se opasulji kod i najmanjeg problema koji se desi.
Zdrav zivot...nema toga bar ne u toj meri iz razloga sto se jede lose i nezdravo, moze se imati sportska kultra zdravo vodjenje racuna o sebi, spavanje, vise obroka manjih, sve da bude kako treba, ali stresa te niko ne postedi, tako da ni genetika nema presudni znacaj...opet iz iskustva!
Svima zelim dug i kvalitetan zivot, sve je relativna stvar.




MimaKos -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 15:27:21)

Apsolutno se slazem sa tobom!!! Stres i jeste okidac najgorih bolesti, i ja mogu to sa sigurnoscu da tvrdim, iz iskustva!!!




vocicana -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 15:29:47)

Pa nego! Tema je vrlo cudno naslovljena, nema tu mnogo filozofije. Ili znas kako ces sebe da sacuvas ili to nikada ne naucis, a niko, niko od nas ne pobegne od stresa i haosa koji se desi, jer svasta iskrsne u 24 sata, a ko ce ga znati sta nam nosi dan a sta noc.




Anck Su Nmaun -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 16:49:13)

Potpisujem




mama Jo -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (1.5.2018 16:50:43)

Bravo Voci, od reci do reci tacno




Anck Su Nmaun -> RE: U osnovi zdravog života je genetika (30.6.2018 21:44:20)

Trebali bi bar da se cuvamo od nekih stvari ako znamo da genetski imamo predispozicije. A mnogi zanemare sebe !




Stranica: [1]