Vazektomija (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


oliveradj -> Vazektomija (30.7.2009 13:04:27)

Mislim da tema ne postoji, da li neko zna nesto o tome. Ja ne[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Vazektomija (30.7.2009 13:14:49)

[image]http://www.maksimalno.com/slike/sex/vazektomija.jpg[/image]Vazektomijom se sprecava prolaz zrelih spermatozoida iz semenika u polni organ. Zahvat se izvodi hirurškom metodom tako da se oba semenovoda podvežu ili spale. Ovaj se zahvat cesto zamenjuje sa kastracijom, kod koje se u potpunosti sprecava proizvodnja muških hormona te se muškarcu oduzima i reproduktivna sposobnost i muškost. Nakon sterilizacije se kod muškarca proizvodnja novih spermatozoida (spermatogeneza) odvija potpuno normalno i nema bitnih problema u endokrinim funkcijama. Vazektomija je siguran, brz i jednostavan postupak, koji se obicno uradi u ambulanti u lokalnoj anesteziji. Sterilizacija se izvodi za 5 - 10 minuta, a muškarac je spreman za odlazak kuci vec nakon 20-tak minuta. Vazektomija se ne preporucuje muškarcima koji imaju upalu genitalnih organa, smetnje u zgrušavanju krvi, hipertonicarima i diajbeticarima.
Neplodnost se ne pojavljuje odmah, jer izmedu mesta gde su semenovodi podvezani i mesta eakulacije ostaju spermatozoidi koji su sposobni za oplodnju. Zbog toga se nakon operativnog zahvata, posle 7 dana vrši laboratorijski pregled sperme (spermiogram) i ponovno nakon tri nedelje, odnosno tako dugo dok dva nalaza ne budu negativna.
Komplikacije nakon sterilizacije su retke, a ogledaju se u emocionalnim smetnjama zbog izgubljene sposobnosti oplodjivanja, a veoma retko dolazi do upala ili krvarenja. Kod 1 - 4 % muškaraca, nakon vazektomije dolazi do spontane rekanalizacije semenovoda (semenovodi se vrate u stanje pre operacije). Ponovno uspostavljanje prethodne sposobnosti oplodjivanja može se vratiti kod polovine sterilizovanih muškaraca, dok do zaceca dolazi samo u cetvrtini slucajeva. Savremeni se muškarci sve više odlucuju za ovu metodu, jer je brza, jednostavna i ne zahteva ležanje u bolnici. Seme se pre zahvata može deponirati u banku sperme i kasnije upotrebiti za eventualnu vestacku oplodnju.
Izvor: maksimalno.com




guppy RR -> RE: Vazektomija (30.7.2009 13:15:50)

Koliko ja znam, radi se o sterilizaciji muškarca ili kao metod koji se obavlja zbog nekih medicinskih razloga.
Radi se o pozvezivanju semenovoda, ako sam dobro zapamtila.




Stranica: [1]