Uvećan treći krajnik (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> DecaPoruka


guppy RR -> Uvećan treći krajnik (10.8.2009 21:44:46)

Dr Zoran Komazec, otorinolaringolog i audiolog, napisao je jedan predivan članak o komplikacijama u slučaju uvećanog trećeg krajnika.

Sva deca se rađaju sa trećim krajnikom koji raste do uzrasta od oko 5-7 godina, da bi oko desete godine počeo da se smanjuje i potpuno nestaje. Odrasle osobe nemaju treći krajnik. Ukoliko treći krajnik bude toliko veliki da ispuni prostor u kome se nalazi počinju da nastaju komplikacije:
  • otežano disanje na nos
  • problemi sa srenjim uvom i sinusima
  • sekrecija iz nosića i slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela


Pročitajte više: KLIK OVDE


Buba76 -> RE: Uvećan treći krajnik (10.8.2009 21:49:32)

Mi smo Ognjenu izvadili sa 2 godine i od onda vise nije bio bolestan.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
guppy RR -> RE: Uvećan treći krajnik (10.8.2009 21:51:35)

Možeš li napisati više o tome kakvi su bili simptomi, koliko dugo je trebalo da se postavi dijagnoza, kako izgleda operacija i koliko dugo traje oporavak?
Buba76 -> RE: Uvećan treći krajnik (10.8.2009 22:05:12)

Simptomi:Stalna sekrecija iz nosa zeleno-zuta,ceste upale usiju,ravan timpanogram,non-stop febrilan.
Kada smo krenuli kod ORL specijaliste, kontrolisali smo se oko 6 meseci,ali bez uspeha i kapi i antibiotici, zakazali operaciju koja je rutinska.
Operacija: preoperativno se dobije nesto za sedaciju da smiri dete,on se smejao sve vreme. Posle toga ga nose u salu gde se 3.krajnik vadi u opstoj anesteziji i sve je gotovo za max. pola sata zajedno sa budjenjem.Dete se posle nicega ne seca(ni starija deca). U operacionoj sali jedino sto oseti je jedan ubod u ruku kada se postavlja braunilla(trajna igla) kroz koju se posle daju svi lekovi za uspavljivanje. Operacija je rutinska i bez komplikacija.
Od onda je zdrav.
Buba76 -> RE: Uvećan treći krajnik (10.8.2009 22:06:44)

Nisam napisala za oporavak. deca su vec taj dan u akciji kao da nista nije bilo.

Druga stvar je kada se vade sva 3 krajnika...
Dora -> RE: Uvećan treći krajnik (16.1.2010 12:22:34)

Moj Luka treba da vadi krajnike ali je uvek bilo razloga da se operacija odloži. Sad vlada taj svinjski grip, ja sam trudnjača pa mi se baš ne ide s njim u bolnicu, a sam da ide ne dam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pa ne znam šta je pametno da radim...Noću jako teško diše kad leži, žao mi ga je...ne znam...da li neko zna privremeni lek kako da mu olakšam disanje, jer kad spava sve mu se unutra spoji i kao da nema mesta da prolazi vazduh. Ranije nije bilo tako strašno, a sad je već[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Didy -> RE: Uvećan treći krajnik (21.6.2010 22:20:55)

Stefanu je zakazana operacija trećeg krajnika za 30. avgust, jer je stalno pod upalom i to izaziva temperaturu, uzrokovalo je i fras.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Nadam se da će se posle operacije sve rešiti, pogotovo što bi trebalo da krene u vrtić od septembra.
Ovaj članak je sjajan! Nažalost, prepoznala sam sve simptome koje navodi doktor, a koje ima i moje dete. Skoro da se i ne sećam kad je disao na nos, možda kad je imao svega nekoliko meseci. I hrče dok spava i ima otežano disanje i dolazi do prestanka disanja na kratko, a o stalnim upalama i temperaturama da i ne govorim...
Anck Su Nmaun -> RE: Uvećan treći krajnik (21.6.2010 23:05:17)

Ja sam kao dete trebala da operisem treci krajnik ali sam se jako bojala i na zakazivanju pobegnem iz bolnice....i moji  me nisu terali kasnije....alii...

Ciiitav zivot sam se poatila sa Gnojnom anginom dva puta godisnje zaradim upalu na na 10 inekcija temperatureee....ma ..uzassss!!!

Sve dok ih nisam operisala pre par godina... od onda ni prehladjena nisam bila , zato nemojte da cekate, ako se pojavi i prvi problem odmah ..moj je savet!!!!!!
Didy -> RE: Uvećan treći krajnik (21.6.2010 23:10:51)

Kod mene su svi u porodici kao deca operisali krajnike već u 3-4. godini. Do tad stalno bolesni, temperatura, posle toga ni nakašljali se, tako da ja ne bežim od operacije, već smatram da ih treba ukloniti što pre. Naravno, ne generalizujem, sigurno i krajnici imaju svoju ulogu, ali kad Stefan već ima probleme i genetske sklonosti, znači da samo bespotrebno produžavamo agoniju. I nama, a i njemu.
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (2.4.2011 12:59:40)

Mom mališanu je ustanovljen uvećan treći krajnik nakon šest nedelja uzastopnih upala uha. Dosad smo promenili 3 antibiotika i imali u 4 navrata temperaturu i do 40 stepeni po nekoliko dana (da ne spomiljem da je sa 10 meseci doživeo fras Ufff!). On osim pri prvoj upali nije imao problem sa disanjem, ali je 2 meseca pre nego što se desila upala konstantno slinio. Nakon pregleda kod ORL lekara, preporučena nam je operacija 3. krajnika ukoliko se nakon ove terapije upala ponovi. Ja sam kao dete operisala oba krajnika (bez trećeg) dok je moj brat operisao sva tri. U ono vreme praksa je bila da se operišu isključivo deca starija od 3 godine, a danas na operacije idu klinci sa svega godinu dana. Mom bratu je ova operacija spasila sluh i otada više ni šmrcnuo nije, ali moj M. ima svega 15 meseci pa mi je malo žao da ga nosim na operaciju (iako znam da bi mu skratilo muke).
Ja bih zakazala operaciju odmah, ali se kolebam zbog njegovog uzrasta......
Didy -> RE: Uvećan treći krajnik (6.5.2011 21:42:41)

Pisala sam na temi o homeopatiji - Nismo otišli na operaciju trećeg krajnika, nešto se sve zakomplikovalo (doktorica pogrešila datum pri zakazivanju operacije, posle nisu svi nalazi bili uredni, pa krenuo u vrtić, pa stalno bolestan, nije mogao ni celu nedelju da spoji u vrtiću, stalno pod temperaturom...) i mi na kraju odustanemo od operacije i počnemo sa homeopatijom. Posle samo prve terapije, dete prodisalo, postalo otporno, zdravo. Kad idem da platim vrtić, sve mi čudno kad plaćam ceo mesec, tj. kad nijedan dan ne izostane.
Bili smo skeptični i mm i ja, on pogotovo, ali nismo videli drugi izbor u klasičnoj medicini. Sad nam je drago što dete nismo poslali na operaciju.
Sa Stefanom je u vrtić krenuo mali koji je operisao 3. krajnik tog leta kad smo i mi trebali, rekli su im da će se sve srediti posle operacije. Roditelji su očajni, mali je i dalje stalno bolestan i jedva i da ide u vrtić.
Slušala sam iskustva roditelja koji žive u inostranstvu, kažu da je tamo operacija poslednja opcija, kad se sve već isproba i ništa ne bude delotvorno. Čekaju do 12. godine. Kod nas i dalje sve rade linijom manjeg otpora, odmah pod nož. Kad mi je moj deda pričao kako su njemu operisali krajnike 1943. godine, shvatila sam da se nigde nismo pomakli 60 godina. Tužno!
choopa choops -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:10:58)

Vise ne znam u koju temu da pisem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Sutra idemo kod ORL, jer nasa padijatrica sumnja da M ima uvecan treci krajnik. Upravo je prelezao upalu usiju, imao T od 40C, pio Sumamed jedan dan, pa onda primio jedna penicilin, pa onda jos tri dana pio Sumamed. Nakon svega opet (imao je prije 15ak dana) mu se vratio konjuktivitis pa opet mazemo Hloramfenikol i stavljamo kapi Neomicin?
Dr nas je poslala kod specijaliste da cuje njezino misljenje jer M kao da hropce, a niti kaslje, niti mu curi nos (to se cesto desavalo jos od rodjenja maltene). I sad kad je imao tu upalu on hrce nocu. Hrce kao odrastao covjek [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ne bi me ovo sve brinulo da on ne mora na operaciju testisa pocetkom juna, a prije koje mora da bude kompletno zdrav, znaci ni da kihne, a kamoli da se zakaslje ili da tako hropti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Vidjecemo da li je zaista treci krajnik u pitanju, a ako jeste onda zaista ne znamkako da ga "odrzim" zdravim tako dug period.

Didy zainteresovala si me za homeopatiju...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]
Snelle -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:14:05)

Uh choopo, baš je zeznuta situacija [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Nadam se da nije krajnik, mada sa druge strane možda i bolje da jeste, jer biste tako napokon našli uzrok svih problema.
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:14:37)

Joj bre Choopa. Držim fige da nije treći krajnik, samo vam još to fali! 
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:15:39)

A šta se radi ako jeste krajnik? Koja je starosna granica za vađenje? 
choopa choops -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:24:34)

IZVORNA PORUKA: Tash

A šta se radi ako jeste krajnik? Koja je starosna granica za vađenje? 


nemam pojma [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Svekrva kaze da je ranije bilo od 3god pa na vise (MM je operisao), ali sada citam da rade i ranije. Ma ne znam ni sama. Necu da govorim jer mozda (daj Boze) nije treci krajnik, ali ako jeste nadrljali smo. Dvije operacije? Mnogo bi bilo i za odraslo celjade [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Ana RR -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:24:42)

Mislim da nema starosne granice (mada nisam sigurna) jer je moja sestra trebala da operiše pre par godina (sad ima 22 god) ali zbog njenih alergija na sve lekove ne smeju da joj daju anesteziju tako da nije ni operisala. 
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:25:58)

I ja sam ga operisala, ali imala sam sigurno više od 3 god jer se sećam. Mislim, mala sam bila, ali ne toliko mala.

Držim fige! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:26:33)

Mislila sam na donju granicu, Anči. 
Snelle -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:28:28)

Choopo, u blizini Obrenovca ima jedan čika koji sređuje krajnike - provereno!
Znam da ti je daleko i ne znam koliko veruješ u alternativnu medicinu, ali nije zgoreg da spomenem.
choopa choops -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:34:05)

IZVORNA PORUKA: Snelle

Choopo, u blizini Obrenovca ima jedan čika koji sređuje krajnike - provereno!
Znam da ti je daleko i ne znam koliko veruješ u alternativnu medicinu, ali nije zgoreg da spomenem.Fala (Š)nele [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ja vjerujem u alternativnu medicinu, vec gore napisah da me interesuje i homeopatija. Vidjecu sutra sta kaze ta dr (Mada sam cula da je ta ORL dr malo suc muc [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley5.gif[/image]), pa cu ti javit. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Ana RR -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:36:04)

IZVORNA PORUKA: Tash

Mislila sam na donju granicu, Anči. 


Skapirala sam ali me mrzelo da ispravljam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
New Mom -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:42:15)

Adenoid ("treći krajnik") raste do neke 5-7 godine.
Jedina apsolutna indikacija za adenoidektomiju (odstranjivanje trećeg krajnika) jeste opstrukcija disajnih puteva. Preporučuje se i kada je treći krajnik potpuno ispunio i zatvara deo ždrela iza nosnih hodnika, deci s čestom gnojnom upalom uva, deci s čestom seroznom upalom uva. Relativne indikacije su: začepljenje nosa sa iscetkom, disanje na usta, začepljenje Eustahijeve tube s upalom uva i/ili provodnim gubitkom sluha, abnormalan govor i poremećen razvoj zuba i lica.
Adenoid inače ima zaštitnu ulogu u imunitetu i ne treba ga bez apsolutnog razloga otklanjati. Inače, sa godinama po pravilu sam regeneriše (odrasla osoba nema treći krajnik).
New Mom -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:43:24)

IZVORNA PORUKA: guppy RR

Dr Zoran Komazec, otorinolaringolog i audiolog, napisao je jedan predivan članak o komplikacijama u slučaju uvećanog trećeg krajnika.

Btw, moj profesor.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anoniman -> RE: Uvećan treći krajnik (12.5.2011 23:49:17)

Evo, prošlo je mesec i više od prethodnog posta, trebali bi sledeće nedelje na kontrolu kod ORL-a, koristili smo Nasonex, sutra završavamo sa homeopatskom terapijom (pa i to kontrola sledeće nedelje), pa ćemo da javljamo kako stoji naš treći krajnik....
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>