Biljka mesožderka (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori … o svemu i svačemu



Poruka


Anoniman -> Biljka mesožderka (19.8.2009 8:41:15)

Britanski naučnici otkrili su na Filipinima biljku mesoždera koja može da proguta i svari pacove i nazvali je po Dejvidu Atenborou, autoru kultnih prirodnjačkih emisija za televiziju, prenosi "Telegraf".






Ova biljka je jedna od najvećih mesožderki, a sposobna je da guta glodare i rastvara ih pomoću enzima.
Tim botaničara, koji su predvodili Britanci Stjuart Mekfirson i Amaster Robinson, otkrili su biljku na Maunt Viktoriji na Filipinima, inspirisani misionarima koji su 2000. godine naveli da su svojim očima videli veliku biljku mesožderku.
"Biljka pravi spektakularne zamke koje ne hvataju samo insekte, već i glodare", rekao je Mekfirson. "Izvanredno je da je biljka otkrivena tek u 21. veku."
Tim naučnika, koji je pronašao biljku 2007. godine objavio je detalje o svom otkriću u naučnom časopisu "Botanical Journal of Linnean Society" ove godine, nakon tri godine pročavanja svih 120 vrsta biljaka koje jedu životinje. Naučnici su odlučili da biljku nazovu Nepenthes attenboroughii.
"Moj tim i ja nazvali smo biljku po Dejvidu Atenborou, čiji je rad doprineo boljem razumevanju lepote i raznolikosti prirodnog sveta", rekao je Mekfirson.
"Nazvali su me i pitali da li bih imao išta protiv da biljku nazovu po meni. Bio sam oduševljen i rekao im: 'Mnogo vam hvala'", naveo je Atenborou.
"Vrlo sam polaskan. Ovo je izuzetna biljka, najveća te vrste. Rekli su mi da je sposobna da uhvati pacove i da ih zatim pojede."
Izvor: Blic.rs




Stranica: [1]