Muskatle (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Od cvetića do salatice

Poruka

Shishica -> Muskatle (11.3.2013 16:12:47)

Mislim da zasluzuju posebnu temu.
Ranije ih nisam volela i mislila sam da je bapsko cvece, ali onda sam shvatila..

Mora da se razume ovo cvece. Ima i raznih fela [sm=smiley1.gif]

Prosle godine odusevila sam se Limun muskatlom koja kada joj protrljate listove mirisi na limun original i tera komarce..

Postavicu i slike kasnije. Zimi ih cuvam na zatvorenoj terasi, cvetale su i u toku zime na moje zaprepascenje.. i divotu..

isidora88 -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:32:34)

ja se bas ne razumem u cvece ja bih znala da prepoznam mozda 5 vrsta cveca i to je to[sm=smiley36.gif]

Ivanka 75 -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:35:47)

Ja sam pored sveki počela da obožavam muškatle.
Imam sigurno preko 20 boja trenutno. Lake za održavanje, cvetaju do pred zimu a ujedno rasteruju komarce.

Shishica -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:43:45)

Hajde stavi slike, ako ne cvetaju jos onda kad budu u cvatu..
Koje imas? Kako ih negujes?

degu -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:44:42)

Žene gde nabavljate muškatle? Ja do ove godine sam bila potpuno nezainteresovana za cveće a sad me nešto uhvatilo pa bih sve, izgleda da starim [sm=smiley36.gif]

Olga75 -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:48:20)

pa ja imam neke , bile su raznih boja pa su se valjda ukrstile [sm=zmeden.gif]
sve su crvenkaste sada [sm=smiley36.gif] i sve su one visoke , nema gde da stavim puzece
imam sa obicnim i sa nekim reckavim listovima
Degu , ja sam neke donella od mame , neke je imala R baka , neke sam kupila a one sa reckavim liscem sam doela iz Orebica
ako hoces mogu da ti posaljem pelcere kad ih povadim iz podruma i one pocnu da teraju

Ivanka 75 -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:49:31)

IZVORNA PORUKA: Shishica

Hajde stavi slike, ako ne cvetaju jos onda kad budu u cvatu..
Koje imas? Kako ih negujes?

jao Shishi, nemam pojma koje su [sm=smiley1.gif]
Kad vidim neku lepu na pijaci ili u cvećari moram da je kupim. prošle godine sam kupila 2 na sajmu cveća, ciklama boje a druga naginje ka ljubičastoj, prelepe su. Nemam slike, nije mi ni padalo na pamet da ih slikam onako prelepe, ali čim krenu sa cvetanjem slikam ih i stavljam u temu.
A što se tiče održavanja, trenutno su u podrumu, razmišljam se da ih iznesem za koji dan na terasu (zatvorena je) da bi pre oživele pa posle u dvorište.
Tokom cvetanja ih prihranjujem dohranom za muškatle (ljubičasta flašica) a s proleća obavezno malo "okopam" i dodam nove zemlje na vrh.
Nekoliko mi je u zemljanim saksijama i čini mi se da su one i lepše i bolje napreduju od onih u plastičnim.

degu -> RE: Muskatle (11.3.2013 16:58:11)

Olga neću da te maltretiram [sm=smiley1.gif] nego sam se baš zapitala, radim u poljoprivrednoj apoteci, vidim nema ih u semenkama, prodajemo raznorazne lukovice, sadnice, sve a nigde muškatli, pa kontam da se to tako krade od komšija, prijatelja... [sm=smiley36.gif]

Olga75 -> RE: Muskatle (11.3.2013 17:00:33)

Degu pa ima po pijacama oni sto u plastenicima gaje , sta ja znam : muskatle , petunjie , pistike i tako
ali ako hoces , za ne znam mesec ili malo vise cu da ih nosim napolje pa kad krenu mogu da ti posaljem [sm=smiley1.gif]

Shishica -> RE: Muskatle (11.3.2013 17:01:15)

Degu, ima ih i po cvecarama, ali i na pijaci kada dodje prolece!

Verujem da su bolje kada su u zemljanoj saksiji kao i svo cvece, a isto bi trebalo voditi racuna izgleda o tome da se ne pregreva zemlja, tj. .. Moja komsinica stavlja stiropor kao izolaciju oko saksija (verovatno iznutra) i onda biljka bolje napreduje.

degu -> RE: Muskatle (11.3.2013 17:04:49)

Eeeee nisam o tome razmišljala [sm=smiley36.gif] a trčim pred rudu zbog ovih bodova [sm=smiley36.gif]
Nabaviću i njih [sm=bravo.gif] Olga hvala puno na ponudi [sm=smiley31.gif]
videću po pijacama i cvećarama, al ste brze svaka čast :))))))))

*Maki* -> RE: Muskatle (11.3.2013 17:54:56)

Ja obožavam engleske muškatle,idu super u žardinjere i imaju jako puno cvetića,cveta celog leta,prelepe su [sm=bravo.gif]

Shishica -> RE: Muskatle (11.3.2013 17:59:51)

Ali one najobicnije, seljacke, najvise i najduze cvetaju..

Shishica -> RE: Muskatle (12.3.2013 8:36:26)

[img]http://www.dodaj.rs/t/1m/O/1WFBv8hC/img0989.jpg[/img]
[img]http://www.dodaj.rs/t/L/Cu/4sBGNP1B/kakopripremitimuskatleza.jpg[/img]

Shishica -> RE: Muskatle (12.3.2013 8:39:07)

I jos dve slikice.. ali ni jedna nije moja, skinuto je sa neta. Mojih ce biti kada ih napolje iznesem..

[img]http://www.dodaj.rs/t/3n/d8/2LInLw9q/muskatle-225x300.jpg[/img]
[img]http://www.dodaj.rs/t/1P/Kj/3kyDfJVn/stojecamuskatlaroze.jpg[/img]

mamamikka -> RE: Muskatle (12.3.2013 8:43:26)

zimus su mi se sve ofucale, moraću u šoping, a imala sam baš lepe i neobične muškatle i begonije [sm=smiley19.gif]

mali_mis -> RE: Muskatle (12.3.2013 8:44:00)

Nikad cula za limun muskatle. Ali, ako im list prilikom trljanja mirise na limun, zavolecu ih [sm=smiley1.gif] Za sada mi je kod njih samo oblik cveta lep, sto se "mirisa" tice teraju mene, a ne komarce [sm=smiley36.gif]
Bapsko cvece [sm=smiley36.gif]

Shishica -> RE: Muskatle (12.3.2013 9:06:45)

Mamamikka, nemoj da ih se odreknes, nema veze sto su se ofucale! Kod mojih bukvalno neke dodju do patrljka i kada ih stave u bastu one se regenerisu i nabujaju i cvetaju, da ne verujes!

Mali misu, ti nadji onda te limun, imaju krecavo lisce..

Olga75 -> RE: Muskatle (11.6.2013 9:42:03)

moje muskatle ne planiraju da cvetaju ove godine [sm=smiley24.gif]
listovi su im ko tanjir a nigde pupoljaka i sve planiram da izadjem da im zapretim

Shishica -> RE: Muskatle (11.6.2013 12:14:40)

A i moje nesto zute.. a cele zime su na zatvorenoj terasi cvetale..

liliana -> RE: Muskatle (11.6.2013 12:37:02)

Jao, Olga, isto je i kod mene. Doduše, pojavila su se na 3 mesta po 3 pupoljka, ali nemaju nameru da procvetaju... Možda ni one jadnice od ovog šugavog vremena ne mogu da cvetaju... nemam pojma...[sm=zmeden.gif]

milenatea -> RE: Muskatle (11.6.2013 12:56:52)

ja ih obozavam imam visece i sada sam od tetke uzela obicne ne znam koje su boje primile su se. visece cvetaju i kupicu ovih dana prehranu za cvetanje

Stranica: [1]