Radite li domaće zadatke sa decom (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đakaPoruka


vikiveki -> Radite li domaće zadatke sa decom (11.3.2013 18:58:38)

Evo još jedne tema za roditelje školaraca[sm=smiley36.gif]
Da li vi radite tj. da li pomažete svojoj deci da rade domaći?
Ja mojoj devojčici pomažem jer mislim da joj ništa ne bi bilo jasno da joj neke stvari ja neobjasnim...
Šta ostali roditelji rade?
caca81 -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (23.3.2013 10:56:25)

Moja devojčica je 4. razred osnovne škole i ne pomažem joj oko domaćeg zadatka. Od prvog razreda smo stvorili naviku da kada dođe kući iz škole odmah piše domaći, a tako radi i petkom, bez obzira što sledi vikend. Ponekad se desi da ne razume zadatak iz matematike, tada joj mm ili ja objasnimo, a ona ga sama uradi. Mišljenja sam da roditelji ne treba da rade domaće zadatke sa decom, već da oni sami urade šta znaju, a ono što ne znaju da im roditelj objasni, pa da oni sami pokušaju da reše. Dakle, roditelji ne treba da rešavaju deci domaće zadatke, jer su ti zadaci vežbe, utvrđivanje i ponavljanje gradiva i priprema za testove provere znanja.
Bebilina -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (23.3.2013 23:10:40)

Moja je cera ove godine posla u skolu, ali od predskolskog ima domaci- knjige za citanje. U predskolskom joj je trebala pomoc, sada vise ne. Procita sama (ili cita bati [sm=smiley1.gif]), pa nam donese da joj upisemo komentar u beleznicu. Tada joj obicno zatrazimo da i nama procita, ne zato sto mislimo da nije lepo odradila, vec zato sto volimo da smo u toku i sto je ponavljanje dobro za utvrdjivanje znanja.
Sad im jos salju i radne listove da vezbaju pisanje, razne igre za vezbanje sabiranja i oduzimanja, kako kad. Pise sama, igre igramo zajedno.
Samostalna je, al dodje i zatrazi pomoc ako nesto ne moze da uradi. Uvek smo tu da pomognemo. [sm=smiley1.gif]
jovicaa -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (23.3.2013 23:15:25)

jaoj ja jedva cekam da pomazem mojim decacima oko domaceg[sm=smiley27.gif] pa ipak mi je to struka [sm=smiley1.gif]
Lu -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (16.10.2013 13:32:15)

Ne, samo pregledam.
Tako nam je i učiteljica rekla, ne učite ih na to da radite sa njima, vrlo brzo će steći naviku da radite za njih.
Peace* -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (16.10.2013 13:54:37)

Uh, pa kako kad.
Ustvari, centralni problem je što nismo nabavili stonu lampu za njegov radni sto, pa onda uvek završi za trpezarijskim, a onda sam nekako uvek tu. Baš sam maločas pričala sa mužem da HITNO treba da kupimo lampu jer će navići da sam sa njim uz domaći.
Deo uradi u produženom boravku, deo sam (ili sa mnom).
U principu radi sam, zapne kod maštovitosti, tipa "Napiši 3 rečenice o paradajzu", pa ja nalupetam 10 rečenica, a on zapiše neke 3 koje mu ostanu u glavi.
jovicaa -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (16.10.2013 18:46:50)

joj ja se jako radujem periodu ucenja sa decom... nisam znala da to bas toliko nije dobro.. ja cu morati, pa makar u prvom razredu[sm=smiley36.gif] izgleda da je to kod mene ipak profesionalna deformacija..
hhahhah, tek sad vidim da sam isto ovo napisala pre par meseci, hahhahaaaahaha[sm=jezicek.gif]
Bebilina -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (17.10.2013 0:49:50)

Sad u ovom razredu uglavnom sama radi, sama cita, ako je prakticni domaci u pitanju onda pomazemo tata ili ja. Ideje su njene, tu ne uticemo, samo realizaciju omogucimo. Recimo radile smo nas dve "sve o meni" projekat, pa je birala na netu fotografije koje ju opisuju, pravile smo na kolaz, stampale ga i onda ga je zalepila na vrecicu. Onda je sa tatom radila "staniste" za zivotinju po izboru i odlucila da kokoski napravi krevet sa posteljinom, tobogan i jos svakakve naprave [sm=smiley36.gif] To su zajedno sekli i lepili. Znaci maste joj ne nedostaje, to je cinjenica.
Instrument smo vezbali za pocetak zajedno, dok se nije uhodala, sad vec sama sedne i svira
Bitno mi je da je motivisana, da non-stop nesto pise, crta, pravi neke dijagrame, tabele, liste... Svaki dan nesto novo nosi uciteljici, tako da ni ona ni mi nemamo puno da dodamo na to sto sama radi. Nije dete koje treba terati na bilo sta, vise odvracati jer hoce previse. Evo veceras mi je dala zadatak da joj odstampam sliku jer je napisala pricu o plisancu kog je dobila na cuvanje zato sto je bila ljubazna, pa se je slikala sa njim i hoce sliku da zalepi uz pricu. Mislim za dete od 6god ja sam prezadovoljna. [sm=smiley1.gif]
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (20.11.2013 12:48:04)

Moja ćerka je počela sve više sama da radi domaći ali ja nemogu da izdržim i kada ona uradi sve,ja pogledam tek toliko da prekontrolišem da li je sve tačno..Jedino joj pomažem kada ima nešto da radi praktično,kod nekih ogleda iz prirode i društva i kada joj treba nešto što nezna da uradi,kao danas da šije srce za likovno,pokazala sam joj kako pa je onda ona sama
serpica -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (20.11.2013 12:51:10)

I ja priskocim bas kad treba pomoc,ali se trudim da bude samostalna.
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 9:51:05)

Kako vi stojite sa ovom temom[sm=zmeden.gif] Da li malo pomažete svom detetu u izradi domaćih zadataka ili ga pustite da sve samo odradi.
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 9:56:16)

jao moja D je mala ali ja vec vidim da cu biti grozna i da necu hteti nista da joj pomognem[sm=smiley36.gif]
Peace* -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:00:41)

Realno, Luki nisam potrebna sem ako nije nešto maštovito u pitanju.

Npr, pre koji dan je bilo "Opiši jedan svoj san". On mi je san opisivao 15min, a u knjizi 4 reda. Dakle, san je trebalo sročiti u max 3 rečenice. Pomogla sam mu.

No, ono na čemu trenutno radimo je ustvari lepši rukopis, ili, da budem precizna: grafomotorika.
Npr, malo a, malo e, br 6... on to ništa ne piše iz jednog poteza, nego od pola do pola... [sm=smiley5.gif] i naravno da su mu onda slova različite veličine.
Skenjala sam se kada sam videla kako druga deca pišu, pa sam počela da insistiram na tome. Ne znam dal to treba ili ne.
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:10:29)

Ja na početku nisam insistirala na lepom rukopisu jer se Viki u 1 razredu jer je ona lepo pisala,ali sada je iskvarila rukopis
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:16:52)

e ovako. Nas sistem je katastrofa sad su pocele vaspitacice da uce decu pisanje slova a to nikako nisu trebali dozvoliti. Ja sam zgranuta kad vidim kako deca pisu i to je sve jer ih je ucio neko ko nije trebao. Znaci pola djaka mi pise brojeve od dole na gore. NEPRAVILNO. O rukopisima necu ni da pricam, mislim moj rukopis nije sjajan nije lep to sigurno ali je citak i svako moze da ga procita. Peace i treba da radis na tome jer kako prelazi u vise razrede eto npr zadaci iz matematike se komplikuju i deca treba da su sve urednija i urednija. Jer ako nisi uredan eto greske ocas posla. Ja to nikako djacima da utuvim u glavu. Ne treba rukopis da bude lep ali treba da bude uredan i citak
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:28:01)

Ja radim u vrtiću i nisam za to da se deca u vrtiću uče pisanju slova,jer smatram da to još nije za njihov uzrast ali tako smo dobili da radimo,a oni svi počinju slova da pišu odozdo na gore...evo i moj sin srednji sad ide u predškolsku grupu isto tako piše i slova i brojeve,ja poludim i moram da sednem po ko zna koliko puta da mu objašnjavam da se slova i brojevi pišu odozgo nadole.A sa ćerkom ponekad moram da sednem da joj pomognem da uradi nešto za domaći jer imaju toliko toga da nauče za šta smatram da još nisu zreli i jednostavno ako hoćemo da nam deca od početka shvate neke stvari moramo im pomagati.Koliko puta sam se i sama zamislila nad njenim domaćim[sm=smiley13.gif]
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:33:55)

to da si se zamislila ti verujem. Imam brata od strica koji je sad drugi srednje i pomazem mu bukvalno od prvog razreda i meni nije bilo svejedno kad sam videla kako oni rade neke stvari. A inace da ne pricam da je i dalje nepismen, rukopis sacuvaj me boze.

Nego evo jedna dogodovstina s njim. Vidimo mi izbegava on da pise slovo dz. Stalno ga proguta i ne napise ga. I pitam ja njega "milose da li ti znas kako se pise slovo dz?" kad ce ti on meni "Ja tad nisam bio u skoli kad su oni ucili to slovo" hahahahah...CAR. Ja dreknula na njega "Zar ces ostati nepismen jer si bio bolestan i nisi isao u skolu? Sram te bilo...."
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:41:58)

M i Lj baš me nasmeja....nije bio na času[sm=smiley36.gif] ma sistem nam je haos,baš pre neki dan kad sam bila na Savetu roditelja u školi direktorica se žali,svi se ustvari žale i roditelji i nastavnici...program sve obimniji knjiga sve više a deca nam sve gluplja dobro, nije rekla baš gluplja nego manje znaju.I stvarno je tako neki iz 7 i 8 razreda neznaju neke osnovne stvari koje možeš logički zaključiti, a znaju da organizuju ulučne borbe preko društvenih mreža[sm=zmeden.gif]
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:49:35)

Eh sad kazu obimnije gradivo. Ma jok nije uopste obimnije, malo nas je sacuvalo svoje knjige iz osnovne skole, ja sam samo neke i iskreno kod nas je bilo mnogoooooooo vise teksta a mnogooooooooooo manje crteza ali su knjige bile preglednije. Evo bas recimo iz fizike. Ne znam da li se secate ali mi smo imali knjigu sve je bilo crno belo, u sedmom razredu su najznacajnije stvari bile zaokruzene (odnosno u pravougaonicima) plavom a u osmom crvenom bojom. A sad da bi nasao sta je bitno u knjizi meni cak treba vremena a ne njima, a oni bas imaju problem da prepoznaju sta je bitno u tekstu.
I ja bar jednom godisnje pravim test i kazem djacima SVE JE IZ KNJIGE!!! Ako ste pazljivo procitali sve cete znaci. Na tom testu (znaci samo teorija iz jednog poglavlja) mahom bude najvise jedinica. Vise jedinica nego na kontrolnom koji ima zadatke iz fizike. e to je strasno.
Peace* -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:54:14)

U Lukinom vrtiću u predškolskom se radila grafomotorika, i vaspitačice su zaista insistirale da se slova i brojevi pišu od gore na dole.
Slova kao slova, nisu se pisala, ono kao nekad, ceo red slovo A. Neeeeee... radili su neki Bukvar kreativnog centra, gde se pisalo jedno A koje se ukrašavalo crtežima i bojama, ali su imali na zidu na papiru iz bloka 5 ispisanu celu azbuku (jedan papir, jedno slovo), ispod koje su lepili svoje crteže na zadato slovo. Veoma brzo su svi znali da čitaju jer su znali slova, znali su naravno i da pišu, ali se na tome nije insistiralo. Meni se dopao princip jer imam utisak da su bez veće muke, kroz igru naučili slova.
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:56:47)

Peace to je super, jer tako crtaju i uce slova. Ja sam se ovde uhvatila bas pisanja i to nepravilnog zato sto neko ko nije strucan zbog naseg sistema to mora njima da predaje
Peace* -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 10:58:41)

a oni bas imaju problem da prepoznaju sta je bitno u tekstu.


Taj problem je uvek postojao.
90% dece uzme žuti marker i podvuče ceo pasus. [sm=zmeden.gif]

Ja sam uvek podvlačila žutim markerom ključnu reč koja me podseti šta tu treba da se priča (znate ono, baciš pogled, vidiš ključnu reč, i pričaš.
Eventualno sam olovkom podvukla deo rečenice.
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 11:01:46)

Danas se sve više insistira na tim pravima deteta a niko ne pominje njihove obaveze i zato je takvo stanje u školstvu...kad čujem šta sve osnovci rade nastavnicima prosto ne mogu da verujem, a roditelji takve dece nikada ne dolaze na roditeljski niti se odazivaju pozivima od strane direktora
Misha i Ljisha -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (25.11.2013 11:02:53)

jao takve knjige su mi najsmesnije. Ali ti djaci koji sve podvlace, da ne kazem celu lekciju, nemaju fotografsko pamcenje i to su najcesce ili oni okoreli streberi sto sve uce napamet i ne povezuju stvari (i koji ne shvataju da iz fizike ne mze svako imati peticu pa bude suza kolko hoces) ili oni djaci koji su sto kaze moj tata "u donjem domu" razreda pa su nekad uzeli nesto da procitaju i sve im bilo bitno.

Prave pametnice ili ni ne podvlace ili tako kao sto si ti radila podvuku samo jednu rec
vikiveki -> RE: Radite li domaće zadatke sa decom (28.11.2013 0:18:35)

Meni danas došla ćera i rekla da za sutra treba iz srpskog da smisle pesmicu sa nazivom"Prvi sneg" u desetercu, a ja i smišljanje pesmi su nebo i zemlja, a ni ona nema nekog talenta za to pisanje pesmica ....bili na rođendanu i ja sada pokušavam da smislim pesmicu da se rimuje i u desetercu,ja se nesećam da sam ja imala takve domaće,možda i jesam ali se ne sećam.Ako ima neko da može da mi pomogne dobro je došao
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>