Bronhitis (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca >> Zdravlje detetaPoruka


Anoniman -> Bronhitis (20.1.2009 18:22:05)

Ceo uvod u ovo možete čitati u temi Temperatura (sirup i čepići).. bezveze je da se ponavljam. Naime, eto Luka ima bronhitis. Doktor mu je dao da dva dana uzima Ventolin pumpicu i Spalmotil pumpicu, i kao do tada (petka) će sve proći.

Ono što ja ne znam, sada ću da čačkam je...

razlika između: bronhitisa i bronhijalne astme.

Da li je bronhitis samo akutno zapaljenje bronhija koje ne mora da ima dugotrajne posledice i ne mora da znači da će dete imati i astmu? 
Jeca* -> RE: Bronhitis (20.1.2009 19:07:45)

IZVORNA PORUKA: Tasha

Da li je bronhitis samo akutno zapaljenje bronhija koje ne mora da ima dugotrajne posledice i ne mora da znači da će dete imati i astmu? mislim da je ovo baš tako. Mislim da apsolutno nema veze sa astmom. Bronhitis može da pređe u zapaljenje pluća, koliko ja znam. I bronhitis je bolest kao što je bilo koja druga, i normalno se leči lekovima, a astma je nešto što je daleko dugotrajnije.
oliveradj -> RE: Bronhitis (20.1.2009 21:45:10)

Kao dete sam imala bronhitis i izlecila sam se nije mi ostavio nikakve posledice, a za asmu sam cula da traje ceo zivot ne znam da li je to istina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image].
Anoniman -> RE: Bronhitis (21.1.2009 0:05:23)

Istina je, ja imam astmu.
kumara -> RE: Bronhitis (21.1.2009 1:11:17)

Tasho, koliko ja znam bronhitis je bolest koja prolazi tj akutna bolest (kao sto si i napisala). Jedine posledice su sto moze da preraste u upalu pluca.
Anoniman -> RE: Bronhitis (21.1.2009 1:13:49)

... ako se ne leči na vreme... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
kumara -> RE: Bronhitis (21.1.2009 1:23:33)

Pa kao da. To je po meni ona fora ti kasljes, mislis da je kasalj i kuliras ne ides kod lekara i onda se ispostavi da si imala bronhitis, a nisi ni znala. Tako mi je bar dr svojevremeno to objasnila.
Anoniman -> RE: Bronhitis (21.1.2009 1:27:56)

Ma samo kada moju bebu leče... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
kumara -> RE: Bronhitis (21.1.2009 1:30:15)

Da, srce malo samo nek nam ozdravi!!!
Anoniman -> RE: Bronhitis (22.1.2009 16:05:09)Bronhitis je vrlo često oboljenje, koje se javlja bilo samostalno bilo kao posledica nekih drugih oboljenja, naročito ako su praćena temperaturom.

U narodu se bronhitis zove kašalj, ali svaki kašalj nije od bronhitisa, pošto sve plućne bolesti mogu da izazovu slabiji ili jači kašalj.

Najčešće se bronhitis javlja posle gripa ili posle kijavice, tj. posle bolesti koje naš narod zove nazeb ili prehlada. Kašalj može da nastupi i odmah, u samom početku gripa ili kijavice. U stvari, i grip i kijavica su zarazna oboljenja prouzrokovana specijalnim klicama, sitnim živim bićima, koja za vreme nazeba ili slabljenja organizma počnu da se jače razmnozavaju, pa savladaju organizam i izazovu bolest. Pošto su te bolesti prouzrokovane živim klicama, one se mogu prenositi sa bolesnog čoveka na zdravog. Svima su poznate epidemije gripa, kao i kućne epidemije kijavice, jer nije redak slučaj da u jednoj porodici najpre oboli samo jedna osoba, a posle ređaju sve. Zato je potrebno da se čuvamo svakog čoveka koji ima grip, nazeb, kijavicu ili kašalj.

Bronhitis je češći kod male dece nego kod odraslih, i to stoga što su deca manje otporna i više podležu vremenskim promenama (hladnoći, vlazi).

Kod starca je čest hroničan bronhitis, koji je vrlo dosadna i uporna bolest.

Kod pušača se javlja jutarnje kašljanje sa ispljuvkom,a to je takođe jedna vrsta bronhitisa.

Pošto bronhitis nastupa obično kao komplikacija kijavice ili gripa, to se često, pre nego što nastupi kašalj, pojavljuje temperatura, koja traje dva do četiri dana. Kašalj nastaje proširenjem oboljenja - infekcije - iz nosa ili grla na dušnice (bronhije), usled čega je ta bolest i dobila svoje ime, bronhitis, što znači zapaljenje bronhija.

Izvor: svetzdravlja.com
Anoniman -> RE: Bronhitis (24.1.2009 15:06:38)

Bili smo juče kod lekara, kaže da je Luka bolje. Danas ne idemo na inhalaciju, tek sutra. Pa ćemo onda videti šta dalje.
kumara -> RE: Bronhitis (24.1.2009 15:08:07)

Joj, ja od cele frke zaboravila na Luku... izvini! Super sto je bolje!!!!
Lu -> RE: Bronhitis (24.1.2009 15:12:58)

Srce malo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image] nek je bolje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
gracija -> RE: Bronhitis (24.1.2009 15:40:45)

Za Luku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Jeca* -> RE: Bronhitis (24.1.2009 16:58:40)

Drago mi je. Srce malo baš se namaltretirao. Sad udrite po vitaminima, voću i povrću, da ojača!!!
Cmok za Luku
Anoniman -> RE: Bronhitis (27.1.2009 11:59:44)

Bili smo kod dr - ZDRAV JE! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sloncek.gif[/image] Napokon je počeo da jede! Znate kako je smršao. Butinicu mogu da mu obuhvatim kada spojim palac i treći prst (skoro, fali tipa 2cm). Srce moje. Sada će mama opet da ga ubuci! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Lu -> RE: Bronhitis (27.1.2009 12:04:49)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Jeca* -> RE: Bronhitis (27.1.2009 12:11:06)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
MERYEN -> RE: Bronhitis (27.1.2009 13:35:10)

Nisam ni znala za Luku,drago mi je da dobro poljubac za njega[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]

[ne stizem da pratim sve[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]]
Anoniman -> RE: Bronhitis (27.1.2009 13:37:54)

IZVORNA PORUKA: MERYEN[ne stizem da pratim sve[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ]


Biće bolje MERY! Još malo da bebac poraste! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
gracija -> RE: Bronhitis (27.1.2009 15:01:42)

Tasho, vidim da se i kod vas sve sredilo.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Anoniman -> RE: Bronhitis (22.11.2010 13:29:27)

IZVORNA PORUKA: Tash

Mare ima bronhitis! 
Na 6 sati inhalacija fiziološki 1,5ml + berodual 0,2ml, između samo fiziološki.
Lupkanje po leđima u stavu sa glavom na dole.
Bisolvon kapi 2x3 kapi, da iapovraća ili iskaki šlajm.

Kontrola sutra u 13h.IZVORNA PORUKA: Jeca RR

kako bre sad to???


IZVORNA PORUKA: Ana RR

A joooj bre Tash  pa dokle više?IZVORNA PORUKA: Tash

Pa spustilo mu se iz grla na pluća. Ma, znala sam ja to još juče, videlo se po njemu, i zvala me je juče dr, kaže, ceo vikend misli na njega pa da pita kako je, ja kažem, ona rekla da uključim berodual u inhalaciju, na 8 sati. Tako da sam ja sa berodualom počela juče. Danas je pomerila na 6 sati, izgleda je gore nego što je mislila. 


IZVORNA PORUKA: BubaMira


IZVORNA PORUKA: Tash

Mukica, znaš kako kašlje. Videh na FB malopre ...
A baš si pisala da je Luka imao probleme , a Marko bio ok ... I eto sad i Markić ...

Ja sam imala bronhitis kad sam bila mala , i sećam se da je moja mama imala nbeku luuudo dobru alternativu , rekle joj neke strinke sa sela ... Ako te zanima - mogu pitati , moja mama dan danas priča kako je mene to spasilo ... Mislim da je naka mazalica na predeo grudi , nisam sigurna ...


IZVORNA PORUKA: Tash

IZVORNA PORUKA: Ana RR

IZVORNA PORUKA: Tash

Mukica, znaš kako kašlje. 


Ebemu miša baš mi je žaoProći će, samo ne znam zašto mi ne veruju kada kažem da škripi u plućima, zašto onda svi kažu "ma on je mali se zvuk prenosi po celom telu"... Ja sam astmatičar, ja čujem kad je iz pluća, ja sam juče uzela pumpicu bar 3 puta jer mi njegovo disanje izaziva gušenje...IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

ja mislim da je svinjska i guščija mast najbolja, al da nadješ od nekoga ko ima svoje životinjke a ne ona kupovna, pa na prsa, i malo u flašicu pomiješano s mlijekom Tasho pa probaj


IZVORNA PORUKA: Tash

Bubo, možeš pitati, ali je verovatno svinjska mast pa platnene krpe i tako preko noći. Anoniman -> RE: Bronhitis (22.11.2010 13:32:05)

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Pitah mamu . Tash , onda , kad sam ja bila mala , mazali su mi guščiju mast , kaže mama da je to tada pomagalo . A sada mi je rekla da je mnogo dobra stvar ona Vaporub mast (verujem da si čula za tu mast) , mada nešto mislim da ti je Marko mali za nju ...


Nisam čula, ali ću se raspitati.

Hvala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Podrum Š. -> RE: Bronhitis (22.11.2010 13:39:13)

Tashke, Darko mi je redovan što se tiče oboljenja pluća... doduše sada kako raste sve manje i manje.
Za Marka ti preporučujem Dr Theiss  Mucoplant  Eukaliptusov balzam S protiv prehlade. Piše: Kombinacija aktivnih tvari potpomaže razređivanju sluzi i smanjuje spazam kod prehlade dišnih puteva. Kombinacija eteričnih ulja eukaliptusa s eteričnim uljem borovih iglica i kamforom na prirodnoj podlozi. Ne sadrži mentol priklada je za dojenčad.
Ja kod kuće nikada nisam bez toga.
Drugo što imam redovno je čista svinjska mast, jedno vreme i guščija ili ovčija - ali mislim da je Marko mali za sve te.
Čuvajte se, javi šta se dešava, baš sam se potresla zbog vas.
choopa choops -> RE: Bronhitis (22.11.2010 13:59:50)

Tash [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] malom drugaru, da sto prije ozdravi.

Ja sam isto luda vise od tog kaslja i krkljanja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Poslacu muza da kupi ovo sto kaze Podrum. Juce nam je jos jedan drugar zavrsio u bolnici, isto kasljao i kasljao i kao nije nista danima. I dobije temp. 40 i sada klao vide nesto na plucima [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Bas se bojim za Matiju. Da li vrijedi ako mu inhaliram  sa aparatom samo fiziolosku? Ili je to beskorisno za kasalj-krkljanje?
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>