RE: Maternji jezik za osnovce (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đaka



Poruka


Didy -> RE: Maternji jezik za osnovce (28.10.2014 23:38:05)

Donekle se slažem s vama oko izbora tekstova u čitankama, ima tu dosta toga što bi trebalo izbaciti i osvežiti malo. Poema Ivana Gorana Kovačića "Jama" koja se radi u 8. razredu je užasno teška i strašna i ja je nikad ne bih stavila u program u osnovnoj školi. S decom samo "protrčim" na jednom času, kažem im suštinu, onoliko koliko će im trebati za prijemni, a najradije bih je preskočila. Ima tu još sličnih primera, ali generalno mislim da je izbor knjiga za lektiru dobar.
Apropo epike - Nisam ni ja preveliki ljubitelj iste, ali se ona deci dopada, pogotovo dečacima. Zašto je važna i zašto se radi? Između ostalog jer je uzor mnogim savremenim pesnicima, čak i stranim, ne samo našim.




choopa choops -> RE: Maternji jezik za osnovce (28.10.2014 23:46:01)


IZVORNA PORUKA: Didy
Poema Ivana Gorana Kovačića "Jama" koja se radi u 8. razredu je užasno teška i strašna i ja je nikad ne bih stavila u program u osnovnoj školi.


U odnosu na "Jamu" je još i super, ali meni je "Pjesma o keruši" [sm=smiley19.gif] Zatim, "Djevojčica sa šibicama" [sm=smiley19.gif] (ne znam da li je ona bila u sklopu lektire, ali i dan danas me uhvati tuga kad se sjetim). Znam, znam ne treba sve biti sjajno i bajno, moraju se suočit i sa nekim "realnim" situacijama, ali ja sam baš bila osjetljiva na takve priče, a vidim da je i moja ćerka isto (Ne na te, nisam joj to čitala, ali na neke događaje reaguje vrlo emotivno, tako da mislim da bi i nju to pogodilo).





Sanchy -> RE: Maternji jezik za osnovce (28.10.2014 23:57:52)


IZVORNA PORUKA: Peace*

Da, a uciteljica zeli da mala slova budu ista u tankoj liniji, mislim na slova A, O i sl. I da slova sa visecim delovima idu donje linije (D, J, C i sl).

Uciteljica malo preteruje cini mi se...cekaj u septembru je trazila da pise sitnije a sad u oktobru trazi krupnije ako sam dobro videla datume kad si pisala[sm=zmeden.gif]..licno mi se dopada kako je pisao na prvom sastavu koji si postavila jer tako smo i mi ucili,ha secam se[sm=smiley1.gif],mala slova od linije do linije i super je pisao tako..




lanajelena -> RE: Maternji jezik za osnovce (29.10.2014 8:01:37)

Uciteljica ima isti potpis kao moja iz osnovne [sm=smiley36.gif]...Meni Lgrozno pise jedno veliko,drugo malo pa trece veliko ali je ona ubedjena da lepo pise [sm=smiley29.gif]




Peace* -> RE: Maternji jezik za osnovce (29.10.2014 8:26:55)

Da me ne shvatite krivo, ja ne kritikujem učiteljicu postavljanjem ovih slika, nego samo pokazujem faze. I meni se najviše dopada rukopis sa prve slike. I pretpostavljam da učiteljica ne bi imala većih zamerki da je rukopis ostao takav (možda bi malo skrenula pažnju na viseće delove (D, C, U), da idu so donje linije. Al je on onda usitnio, pa onda ukrupnio... [sm=smiley29.gif] Nikako da nađe sredinu.
Ne znam kada se počinje sa pismenim zadacima. Tamo se sem sastava, ocenjuje i rukopis, i negde osećam da je to razlog što ih toliko cima sa rukopisom, i ne smeta mi.

Lektire... Na prste jedne ruke mogu da nabrojim koliko sam ih pročitala. Nikada, ali nikada mi nije bila zanimljiva ni jedna knjiga koja je bila lektira. Da li je to zaista zbog toga što mi se ne dopada, ili je to zbog toga što je MORALO da se čita - nisam sigurna, ali sada, čitam isključivo ljubavne romane, lako štivo, i ne ponosim se time, ali prosto, ostalo me i dalje ne zanima.
Liriku sam volela, ali epiku, ne. Nikada nisam razmišljala da je dečacima to možda zanimljivo, pokušaću na taj način da gledam na to, pa ko zna, možda moji dečaci to budu voleli. [sm=smiley1.gif]

Mislim da bi u drugom OŠ bio mnogo bolji pristup da im je dala da čitaju svaki mesec po knjižicu po izboru, i da za domaći imaju da napišu sastav o knjizi koju su pročitali. No, ja nisam učiteljica.




Misha i Ljisha -> RE: Maternji jezik za osnovce (29.10.2014 13:10:23)

Peace mozda imas problem sa autoritetom[sm=smiley36.gif] i ja sam mrzela da mi naredjuju sta da citam ahahha...ali ja sam citala unapred, npr u osmom sam citala vec nesto iz lektire za drugi srednje a u drugom srednje nisam htela tu istu knjigu da procitam iako sam bila vec sve pola pozaboravljala. Brat mi je dve godine stariji pa verovatno zbog toga.

A inace sam ja malo obrnuta, sve knjige koje su odusevile vecinu meni se nisu svidele. Npr Ana Karenjina, ili eto u osnovnoj robinson Kruso i sta ja znam, ja sam morala da udaram kontru. I nikad iz biblioteke nisam trazila hitove na koje moras da cekas mesecima da dodju do tebe, takve stvari me nisu zanimale, kao npr Koeljo i slicni. Cimse siroka narodna masa popali na neku knjigu znaci da je najverovatnije bezvezna (imam i slicnu logiku za muziku=tipa grand i sl)[sm=smiley36.gif].

Kazem ti ja MArko Kraljevic je Super heroj, ma decaci ce bre biti odusevljeni. Jedino je deci sad vokabular nesto siromasniji, i mislim da ne provode dovoljno vremena u ruralnim predelima gde bi mogli da cuju neke arhaicne izraze.




Didy -> RE: Maternji jezik za osnovce (29.10.2014 21:16:47)

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Kazem ti ja MArko Kraljevic je Super heroj, ma decaci ce bre biti odusevljeni. Jedino je deci sad vokabular nesto siromasniji, i mislim da ne provode dovoljno vremena u ruralnim predelima gde bi mogli da cuju neke arhaicne izraze.


Ne moraju deca razumeti baš, baš svaku reč do detalja. Bitno je da shvate suštinu i osete emociju.   




Peace* -> RE: Maternji jezik za osnovce (5.12.2014 8:24:37)

Tek da vidite da rukopis može da se navežba upornim skretanjem pažnje na greške. [sm=smiley1.gif]

Mnogo sam zadovoljna.

[img]http://www4.slikomat.com/13/1205/t5g-Prepis.jpg[/img]




Misha i Ljisha -> RE: Maternji jezik za osnovce (5.12.2014 8:52:42)

[sm=bravo.gif]. Decak je i ima prelep rukopis, neverovatno [sm=smiley36.gif]




Peace* -> RE: Maternji jezik za osnovce (5.12.2014 8:59:39)

Samo još da ga naučim da... recimo spoj slova B i I... ne znam dal vidiš, pravi luk između... a to treba da ide oštro...

[img]http://www4.slikomat.com/13/1205/8bc-unname.jpg[/img]




choopa choops -> RE: Maternji jezik za osnovce (5.12.2014 10:01:15)

Odlično Peace [sm=bravo.gif] Ma meni on od početka super piše, ali sad je stvarno bolje.[sm=bravo.gif]

Staviću poslije u temi onoj o urednsti nešto...[sm=smiley1.gif]




Peace* -> RE: Maternji jezik za osnovce (17.12.2014 8:35:35)

Oslobodila je učiteljica Luku prepisa! [sm=sloncek.gif]




Misha i Ljisha -> RE: Maternji jezik za osnovce (17.12.2014 9:17:39)

heeheh mali streber [sm=smiley36.gif]




Peace* -> RE: Maternji jezik za osnovce (17.12.2014 10:03:53)

Ljubi ga majka. [sm=smiley4.gif]




choopa choops -> RE: Maternji jezik za osnovce (17.12.2014 22:09:17)

[sm=smiley36.gif]

Bravo Luka![sm=bravo.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]