RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> U očekivanju (deteta) >> Matične ćelije



Poruka


choopa choops -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (5.1.2015 12:12:26)

daco sve se slažem :-)

Valjda donesemo pravu odluku, mada kako god da bude, sigurno ćemo se uvijek pitat...


Ja još nisam nikoga kontaktirala, ali moram za nekih desetak dana.




choopa choops -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 1:22:37)

Sutra zovem obje banke, a sad sam kapirala da uopšte nemam spremna pitanja. A vrijeme leti i bojim se da ne zakasnim.Cijena se za isti period čuvanja kod nas izgledaa razlikuje u 100e, ako i toliko, jer čini mi se da jedni naplaćuju neke takse, a drugi ne. Ako neko imam neki pametan savjet šta da ih pitam prije nego što nazovem, neka kaže. Ja za sad imam ona klasična pitanja:
-Procedura? Da li dolazi kurir ili mi nosimo? U kojem roku se šalje za Njemačku/Švajcarsku? Troškovi na godišnjem nivou? Plaća li se komplet za prikupljanje i koliko? Šta ako ne uspije procedura? (Jedni tvrde da je njihova apartura za prikupljanje "stabilnija" što se tiče temperature i dužine potrebnog vremena za transport, koje je meni jako bitno jer sam od obje banke udaljena minimum 2,5sata vožnje. Ne znam koliko je to istina, ako jeste jeddni automatski otpadaju). Ajde ako se ko sjeti nečeg pametnog, neka napiše da amogu da se raspitam i za to....




dunja RR -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:19:14)


IZVORNA PORUKA: choopa choops

dunja, mislila sam na iskustvo u primjeni. Ovo sam našla:
Biosave
Number of family cord blood collections released for all transplants: 26
Number of family cord blood collections released for autologous therapy: 17
Number of family cord blood collections released for allogeneic therapy: 9

vs.
Cryosave
8 samples have been released & transfused for therapies
4 released for various diagnostic testing
3 were released but the patient died before treatment




Čupo, dobila sam neke odgovore od Cryo Save, a neke još čekam.

Odgovor na ovo pitanje:

Kao vodeća evropska i svetska porodična banka matićnih ćelija, CryoSave je aktivno uključen u terapiju svojih klijenata koristeći matične ćelije pohranjene u svojim kriotankovima.
Nakon 15 godina iskustva sa oslobađanjem uzoraka iz svojih kriotankova, možemo se pohvaliti sa ukupno preko 125 oslobođenih uzoraka matičnih ćelija iz razlicitih resursa. Matične ćelije dobijene iz krvi pupčane vrpce (hematopoetske matične ćelije) upotrebljene su u 15 slučajeva autologne i srodničke alogene transplantacije u terapiji leukemije, blekfan-dajmond anemije, meduloblastoma, cerebralne paralize. Sve transplantacije su izvršene uspešno.
CryoSave aktivno participira u unapređivanju kako tehnologije procesuiranja i krioprezervacije, tako i u unapredjivanju terapije koristice maticne celije dobijene iz perinatalnih materijala kao sto su krvi i tkivo pupcane vrpce. Sa ovim u vidu u skorom vremenskom periodu CryoSave ce biti deo revolucionarne klinicke studije u Evropi, koja ce koristiti autologni celijski materijal za terapiju pedijatrijskih oboljenja.

Razlog zbog kojeg Biosave tvrdi da ima 17 pustenih uzoraka autologno je zato sto su sa Univerzitetom u Minhenu vodili kliničku studiju za Dijabetes Tip 1. Međutim, studija nije dala zadovoljavajuće rezultate, pa je zbog toga je ugašena. S obzirom da je tih 17 alogenih transplantacija bilo neuspešno, ostaje samo onih 9 iskorišćenih uzoraka za alogenu transplantaciju.




dunja RR -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:21:35)

IZVORNA PORUKA: dddaca

Da li neko moze da mi napise razliku izmedju cuvanja celokupne krvi (kao sto rade nemacke banke) i cuvanja izdvojenih maticnih celija. Svaka banka ima svoju teoriju. Oni koji cuvaju kompletnu krv kazu da je tako bolje jer se ne zna koliko ce napredovati medicina i da li ce mozda postojati mogucnost da se iskoriste jos neki sastojci krvi, dok ovi drugi sto cuvaju izdvojene maticne celije tvrde da je njihov postupak savremeniji i bolji.

Maslacak15 i milicicak, mislim da se vi najbolje razumete u ovo


Odgovara Cryo-Save Serbia:
CryoSave kao vodeća banka matičnih ćelija u Evropi, od početka svog rada 2000. Godine svaki uzorak pupčane krvi sistematski obrađuje savremenom metodom izdvajanja matičnih ćelija I smanjenja zapremine uzorka.
ZBOG ČEGA JE NEOPHODNO IZDVOJITI MATIČNE ĆELIJE I SMANJITI ZAPREMINU UZORKA KRVI PUPČANE VRPCE PRE ZAMRZAVANJA ?
Nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, izdvajanje matičnih ćelija iz uzorka, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata procesa krioprezervacije - zamrzavanja matičnih ćelija. Od toga da li se uzorak pupčane krvi vaše bebe obrađuje pre zamrzavanja ili se čuva kao puna krv, zavisi i da li će vam u trenutku zamrzavanja uzorka biti poznato koji broj, kvalitet I vitalnost matičnih ćelija ćete imati na raspolaganju za potrebe terapije, ili ćete to saznati tek po odmrzavanju uzorka pupčane krvi nakon njegove obrade I pranja.

IZDVAJANJE MATIČNIH ĆELIJA I SMANJENJE ZAPREMINE UZORKA smatra se "ZLATNIM STANDARDOM" u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim javnim i privatnim bankama matičnih ćelija u u svetu. Ovaj proces uklanja ne-terapeutske ćelije i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih hemotopoetskih ćelija, jedinih ćelija potrebnih za terapiju.U ovako zamrznutom uzorku, kvalitet, vitalnost i broj matičnih ćelija se ne menja nakon odmrzavanja, jer je uzorak obrađen i pripremljen pre samog postupka zamrzavanja.

Ako se zapremina uzorka ne smanji i matične ćelije se ne izdvoje pre zamrzavanja, takav uzorak PUNE KRVI se nakon odmrzavanja mora "oprati" pre infuzije pacijentu, kako bi se uklonile ne-terapeutske ćelije (eritrociti, trombociti…) i raspadni produkti hemoliziranih eritrocita ( hemoglobin, enzimi)- koji deluju toksično na same matične ćelije u uzorku. Tokom procesa pranja uzorka pune krvi nakon njegovog odmrzavanja, gubi se dragocena količina matičnih ćelija (čak do 40% od početnog broja), pa postoji mogućnost da takav uzorak bude neupotrebljiv u terapijske svrhe, kako zbog neadekvatne količine, tako i zbog neadekvatnog kvaliteta i vitalnosti dobijenih matičnih ćelija nakon postupka pranja. Ova primitivnija i značajno jeftinija metoda (gde se polumanuelnom tehnikom obrađuje samo uzorak koji se potraži za terapiju) je korišćena pre dvadeset_ak godina, na počecima zamrzavanja krvi pupčane vrpce, ali je zbog ozbiljnih nedostataka napuštena od strane svih vodećih javnih I privatnih banaka matičnih ćelija u svetu. U SAD, gde je I urađen najveći broj transplantacija matičnim ćelijama krvi pupčane vrpce, nijedna javna niti privatna banka ne koristi metodu zamrzavanja pune krvi.

CryoSave kao vodeća banka matičnih ćelija u Evropi, od početka svog rada koristi značajno skuplju SEPAX tehnologiju izdvajanja matičnih ćelija I smanjenja zapremine na svakom pojedinačnom uzorku. Kako bi sproveo obradu vrhunskog kvaliteta svakog uzorka pupčane krvi, koji omogućava da dobijemo maksimalnu količinu i kvalitet matičnih ćelija, CryoSave jedini u Evropi koristi potpuno automatske sisteme poslednje generacije SEPAX 2, koji su u ovom trenutku poznati kao jedan od najefikasnijih sistema za smanjenje zapremine i izdvajanje matičnih ćelija na svetu.
Pogledajte kako SEPAX 2 funkcioniše: http://bit.ly/YYf70L




dunja RR -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:24:15)


IZVORNA PORUKA: branki RR

ja treba da sednem i da guglam da li maticne celije mogu nesto pomoci oko autizma.to sam nedavno cula,nisam znala da mogu tu umati neku primenu..ako je tako,evo mi prilika,u januaru cu se porodjati.


Odgovara Cryo-Save Serbia:
Terapijska primena matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce kod autizma je tek u početnoj fazi kliničkih ispitivanja u svetu, tako da za sada nisu poznati preliminarni rezultati. U ovom trenutku nemoguće je predvideti da li će krajnji rezultati studija dati opravdanje da se ovakav vid terapije uopšte uvrsti u standardnu terapiju autizma.




choopa choops -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:35:51)

Dunja ove podatke što sam ti dala mi nisu dali iz Biosave-a, nego sam našla kad sam upoređivala banke.

Zvala sam ih danas oboje i odlučiću do naredne sedmice. I dalje nemam pojma.
Cijena je ista. Može da se plaća na rate i kod jednih i drugih.
Cryo uzima izdvojene ćelije, i imaju opciju uzimanja tkiva i onda je i cijena skuplja za 400e, ali čuh da to uzimanje tkiva nije odobreno u našoj zemlji? [sm=zmeden.gif]
Bio uzima cijelu krv.
I da, Cryo kod nas nema kurirsku službu, nego mora neko moj to da nosi za PG što meni i ne odgovara baš [sm=zmeden.gif]
I jedni i drugi tvrde da su dostupni 0-24 7dana u sedmici.


Edit: Dunja hvala ti na pomoći [sm=smiley31.gif], ali meni jednostavno treba neko sa strane, znači niko iz Cryo ni iz Bio, jer to što oni pišu su za mene španska sela, a oni vuku svak na svoju vodenicu. Treba mi neko "iz naroda"[sm=smiley36.gif] ko se razumije i ko se više bavio materijom da tako kažem. [sm=smiley36.gif]





dunja RR -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:39:06)

Choopo, ja poslah kako si ti napisala, nisam im navela da su to rekli u Bio Save ali ipak oni verovatno znaju šta konkurencija iznosi kao tvrdnje ;)

A za izdvojene ćelije, pogledaj drugi odgovor, hm ..na osnovu njega mi se ne čini da je zabranjeno, ali mogu i to proveriti.




choopa choops -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (16.1.2015 22:42:34)

Ma jok, ne moraš da se mučiš, to sve i meni oni kažu preko telefona. A onda ako nazovem Bio, oni mi kažu drugačije. I tako u krug. Kad popi*dim na kraju neću ni kod jednih ni kod drugih [sm=smiley36.gif]




dddaca -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (17.1.2015 15:56:07)

Hvala Dunja odgovori su korisni, samo bih volela da su ranije stigli. Mi smo vec odlucili za BioSave koji nije samo banka vec se bave i naucnim istrazivanjima iz oblasti primene maticnih celija. Uz to, stoji da se nakon naknadne obrade gubi odredjeni broj celija, ali zar se ne gubi i prilikom pripreme za zamrzavanje? Ovako racunam, da ce mozda kasnije biti otkriven jos neki tip celija, sto ne bi moglo iz obradjene krvi. A i pored svega ulivaju mi vise poverenja od ostalih. Kod CryoSave mi se ne svidja sto postoje 4 lokacije na kojima se cuvaju celije, a ugovorom nije definisano gde ce se cuvati. U Indiji mozda? Ne, to mi se ne dopada. Jednostavno sam prelomila, potpisala i nadam se da nikad nece biti razloga za njihovo koriscenje.
Ovo su samo moja razmisljanja. Ne bih da uticem ni nakoga.

Choopa choops, ja sam gledala sta kojka banka nudi kao svoju prednost, a onda sam kod drgih banaka proveravala te iste uslove.




choopa choops -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (17.1.2015 16:07:41)

daco baš mi je milo što si se javila. Ja odlučujem iduće sedmice, i najbliža sam odluci da to ipak bude Biosave. Ukoliko se nešto drastično ne promijeni u međuvremenu.Poslali su mi ugovore i brošure i jedni i drugi, pa ću to još malo da prelistam i da vidim šta ću. A na koliki period si uzela? Jesi radila analize iz krvi (sad ne znam tačno šta rekoše, ali ono tipa HIV , sifilis, HBVi td.)? Meni rekože može iz DZ, da tražim uput pa da odradim to.




dddaca -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (17.1.2015 20:01:20)

Odlucila sam da za pocetak to bude 20 godina. Koliko sam se informisala i kod drugih, pretpostavka je da ce cene cuvanja sa godinama opadati, a sada iznosi oko 40 i nesto evra po godini. Tako da cemo po isteku tih 20 godina odluciti sta i kako dalje. Sto se analiza tice, njih sam radila jos na pocetku trudnoce (to kod nas daju svim trudnicama na pocetku) tako da nisam nista placala dodatno osim takse za izvoz krvi. Prilikom porodjaja ce mi jos jednom izvaditi krv, koju ce takodje pregledati na navedene viruse.




lesica -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (22.1.2015 18:32:47)

...




Anck Su Nmaun -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (5.6.2017 9:40:59)

Da li je neko cuo da se iz zuba mogu vaditi maticne celije?
Skoro sam cula da se iz mlecnog zubica deteta kad ispadne ako se odmah zamrzne mogu iskoristiti maticne celije???




Bunnyca -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (10.6.2017 15:25:24)

Anck i ja sam videla za to....u pitanju je FH Biobank, cena sicna kao i iz pupcanka, isto na 20 godina, ali cini mi se da je procedura laksa.Mislim ipak je to iz mlecnog zuba, mogu se odluciti kada zelim a iz pupcanika samo prilikom porodjaja,ako sam dobro razumela ponudu na njihovom sajtu




Viksica -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (25.6.2017 16:54:08)

Sirguno korisna stvar za buducnost, ali nazalost, mnogi od nas nemaju pare za to :(




emicaa -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 16:57:42)

Ja sam se prije dedetak dana registrovala kao dobrovoljni davalac maticnih celija.Jos trebam odraditi neki test,kad mi posalju te stapice za uzorke i posle me stavljaju na listu.





nata11 -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 21:18:14)

Emice svaka cas_t 👏👏


Skoro sam citala intervjue nekih dr koji tvrde da je cuvanje maticnih c iz pupcanika (toliko popularno kod nas) bacanje para. Vece su sanse da ti pronadju dobrovoljca jer je sada ta mreza veoma rasprostranjena nego da iskoristis svoje sacuvane. 
A i niko od njih ne spominje da je kolicina uzeta iz pupcanika dovoljna za osobu tezine do 50 kg. Uvecanje kolicine je moguce raditi u danasnjoj medicini ali je cena astronomska. 





emicaa -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 21:23:39)

Nato kad te ubace na taj spisak,ako se poklopis sa nekim dajes.Nije bitno iz koje zemlje.Ali sam citala i da su jako male sanse da zaista uspjednes donirati.Ja se nadam da hocu.




Tiziana -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 21:41:30)

Svaka cas Emice!

Sanse za podudarnost su 1:1.000.000.U Srbiji gotovo nemoguce, a namaEvropski registar nine dostupan bez velike love. Mat celije od rodjene brace i sestara su vrlo cesto podudarne tako da ne mislim da je to uzimanje iz pupcanika bacena para. 




Duškić -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 22:02:36)

Svaka cast Emi!
Da je malo pristupacnije, korisno je.




nata11 -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 22:28:08)

Tiziana ja imam iz okruženja 2 osobe kojima je drzava platila odlazak na donaciju u inostranstvu.  Pre god dana je decko iz komsiluka isao u Italiju.






Tiziana -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (24.8.2019 22:34:55)

Imam i ja bebu od 11m kojoj drzava nece da plati jer je previse mala i ne daju joj sansu. 





lesli -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (25.8.2019 0:18:28)



IZVORNA PORUKA: Tiziana

Imam i ja bebu od 11m kojoj drzava nece da plati jer je previse mala i ne daju joj sansu. 





😔😢




Tiziana -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (25.8.2019 9:08:55)

Nije moja beba, to nam je sestrica od tetke. 





lesli -> RE: Matične ćelije-vaše mišljenje i iskustva (25.8.2019 11:21:56)

Razumela sam Tizi. Videla sam i post u onoj drugoj temi...Ali mi je cela okolnost strasna 😢 Moja cerka je tacno njena vrsnjakinja i mogu da zamislim kako je roditeljima




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sledeća stranica >   >>