|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 10:04:39   
dunja RR
Maraj, jel se dobro sećam ili si ti defektolog?

I ja sam počea da paničim kada je S imao 15,5 meseci. S tada nije znao onomatopeje,ništa nije znao. Odazivao se na ime, ali ne uvek.

Ja nisam mogla mesecima da spavam dok sve nismo isproveravali. Znači tražila sam kontrolu sluha, isključivo bera kod Mikićke, kod logopeda smo išli samo 1,5 mesec (ali ja i dalje mislim da mu je to pomoglo, mm mislim da nije), kada je imao 22 meseca. Išli smo i kod defektologa u DZ par puta, ali to ne računam user posted image

Od kako je prohodao, krenulo je sve po malo, a sada ne zatvara usta, desi mi se da krenem da mu kažem ućuti, pa se ugrizem za jezik, kada se set__im svog nespavanja pre samo godinu dana. Kod nas sam ja bila paničar, kao tvoj muž, ali sam i muža frustrirala.


Bitno je jako da se on tebi obraduje kada te vidi, to što priča onomatopeje je super.


Jel pokazuje prstom?





< Poruku je uredio dunja RR -- 21.1.2017 10:15:31 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 151
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 10:19:02   
dunja RR
To za dozivanje, ako ga tvoj muž doziva nekoliko puta za redom - meni je logopedica rekla, pa i detetu je dosadno kada se nešto ponavlja, ne vidi smisao u tome. Ja sam znala tako oko 22 meseca da pitam Savu po 10 puta u toku dana, pred različitim ljudima, kako se zoveš, da bi on rekao (S)ava. Narvno da nije rekao svaki put, pa to bi bilo uzalud potrešno vreme, znao je i on to, samo ja nisam user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 152
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 10:54:28   
Ana RR
Maraj, smanjite gledanje tv-a na minimum a više pričajte i igrajte se sa njim. Nema potrebe da ceo dan gleda crtaće tako mali, bolje da imate interaktivnu komunikaciju.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 153
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 13:22:50   
Maraj
Dunja , jesam , ja sam defektolog. Zato sam i bila ok do sinoc. Ja vidim da on cuje. Naravno da sam proveravala. Al mm mi je toliko sinoc nabio pritisak da mi je jutros krenula krv iz nosa. Bas sam se iznervirala. Ja nnemu kazem da je L isti mm. On se tako isto iskljuci kad nesto radi , mogu da ga dozivam do sutra , tek kad dreknem mm shvati da se njemu obraćam. Al eto , lako je meni da budem defektolog i da savetujem druge roditelje , al tesko je to primeniti na sebi.
Opet kazem , vidim ja da on cuje , ima kontakt ocima , ali mi definitivno nije jasno zasto nece da se okrene kada ga pozovemo. Nekad se ajd i okrene... al i ja mislim da on previse boravi ispred tv-a. Mm ke do skoro spavao sa upaljenim tv-om tako da mozete misliti , koliko je tv zastupljen u nasoj kuci.
Dunja , ne lorazuje prstom. Ili retko. Imamo neke zivotinjice zalepljene na zidu. Ja mu pricam o tim zivotinjama i pokazujem ih prstom. Onda on krene prsticem da pokazuje po njima i da nesto prica na njegovom jeziku. Izmedju ostalih na slici je i papagaj. Pa kad ja zaustim da kazem papagaj on krene da mase jer prvo cuje ono pa-pa u reci papagaj (jer kazemo pa-pa kad negde idemo ).
Tako ja kazem papagaj , a L maše user posted image inace ne pokazuje mnogo prsticem. Kad hoce da pije vodu , krene da me juri il da skace po meni , jer i dalje sisa , pa tako skapiram da hoce vodu

< Poruku je uredio Maraj -- 21.1.2017 13:25:12 >

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 154
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 13:27:00   
lesica
Maraj, ugasi tv, i nek ostane ugasen, i preselite se na pod!

Mada ti to verovatno i sama znas user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 155
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 13:28:23   
Maraj
Znam les , al se borim i sa muzem....

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 156
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 13:34:08   
lesica
Ma sta borim se, nema tu borim se. Ugasis i punktum.
Sa druge strane, ti svakako imas posla i po kuci, lepo momke zaposli na podu i kraj dok ne zavrsis, posle toga svi skupa negde, ili svi zajedno radite nesto, igrajte se, mazite.

Pfff muskarci, svi su isti dok im se ne podvikne.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 157
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 14:00:00   
Maraj
Kazem ti , do skoro je spavao sa upaljenim tv-om. Ja ne znam da l igde vise radi tv nwgo kod nas. Evo od jutros smo ga palili samo na nekih 20-ak min.
Zaboravih da kazem da se L toliko navikao na tv , da sada jede samo uz crtaće

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 158
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 18:31:31   
branki*
maraj,jos je rano,ja mislim da se nesto ozbiljnije zakljuci.moja boka jeste pokazivala prstom i vikala to,to kad nesto hoce.odazivala se na ime jeste,mozda ne uvek,ali cesce da.je li razume kad mu pricas,trazi mu da ti donese flasicu,da baci u djubre i sli.voli li da se igra skrivalice?
boka je do pre mesec dana nista posebno pricala,ali od pre mesec dana to su cele recenice,slozene.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 159
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 8:26:39   
sonyasha
Maraj, tv, tablet i sve sprave tog tipa ubijaju verbalnu komunikaciju kod male dece. Knjigice, igračkice i upireš prstom i ponavljaš u krug, bar kod nas ovaj sistem radi. Neko je to ovde napisao, nema tv-a dok se ne propriča! Inače i mm je zavisnik od tv-a ali je kod nas u 90% slučajeva do 6 popodne dok on ne stigne ugašen tv. Kada on dođe krene spam ali to je samo još njegovih 4 budnih sati ali tada mu je i bata tu pa je uglavnom mnogo zanimljiviji od tv-a. Ja imam sreće ili nesreće da ni V ni M ne vole crtaće, V je do treće godine voleo samo reklame a M sada voli samo muzičke spotoveuser posted image šalu na stranu, i M je lenj na priču ali ima mau(mjau), av,eeba(leba), ama(gladan ili žedan), okreće se na ime i upire prstom - obično na klopu mala ala user posted image

_____________________________

Posle kiše uvek dođe sunce!

"Ne boj se, nego dobro misli i dobru se nadaj!"

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 160
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 8:48:56   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Maraj


Dunja , ne lorazuje prstom. Ili retko.



Pokazivanje prstom je preduslov govora. Centar za govor je povezan sa prstićem. Prvo ide pokazivaje prstićem pa govor.
Uzmi mu kažiprst i pokazuj sve, ja sam najčešće po knjižicama njegovim prstićem dodirivala životinje i govorila šta je šta. Nije bitno da li on zna ili ne zna tu životinju, bitno je da ti je pokaže prstom kada ga pitaš šta je to. Videćeš, posle mesec dana će krenuti i sam da pokazuje, možda i pre, a onde ide govor.

Drugo, pokazuj i ti njemu sve svojim prstom, bitno je da on počne da prati tvoj prst, tj da krene da gleda u pravcu u kojem pokazuješ.

Sve što vidite imenuj, jasno i sporo pričaj i naglašavaj.

Igra na podu, ali nemoj ti da mu namećeš igru, nego se prilagođavaj njemu. Stavi mu par igračaka i igrate se sa onim što on izabere, ti ga samo pratiš i imenuješ, uz naglašavanje i kratke glasove.


Jedinac, dečak, to je uglavnom tako :)


< Poruku je uredio dunja RR -- 22.1.2017 8:58:19 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 161
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 9:01:21   
vocicana
Dunjci user posted image

_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 162
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 9:19:39   
Sanjica26 RR
Jos jednom cu da naglasim da je suvisno prekomerno gledanje tv- a i ostale tehnologije koja zatupljuje. Skoro sam videla dete moje drugarice. On uopste nije prisutan u realnom zivotu. Moze neko i da ukrade on nece shvatiti. A da vam ne pricam koliko sam takve dece videla u skoli, jer radim u skoli. Samo se pitam kako je moguce da to roditelji ne vide, tj.ne primecuju da to njihovom detetu.user posted image
Maraj, samo ti ako mozes kad mm upali tv da se izolujete u drugu sobu. Verujem da on ide na posao, pa mu taj vid zabave za opustanje prija. Normalno.


< Poruku je uredio Sanjica26 -- 22.1.2017 9:20:23 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu vocicana)
Direktna veza do poruke: 163
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 9:54:52   
Sanjalicaaa
Imamo temu TV usporava razvoj govora.
Po meni je tv zlo i ne volim ga uopste. Polako ubedjujem mm da izbacimo tv potpuno iz kuce. Jer realno mi na tv-u nista ne gledamo. On nije kuci po ceo dan, ja ga ne palim. Znaci sluzi samo G za crtani, tj. sluzi da se G i ja svadjamo zasto ne moze da gleda crtani.

Inace, u vrticu im radi tv ceo dan. To sam saznala prosle nedelje i pobunila sam se. Meni to smeta, ali tete iz vrtica ne vide u cemu je problem.


_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 164
   RE: Beba ne priča
22.1.2017 10:46:47   
mali_mis
Maraj, ukidaj Masu, ako jos nije poceo da je kopira u pravljenjima srauser posted image pocece.
Ami mene cesto iskulira kad ga zovem, okrene glavu prema meni, a onda se vrati onome sto radi, kad se udubi u nesto mogu i na trepavicama da dubim i nece me primetiti. I ja sam takva, kad se udubim u nesto, iskljucim se user posted image

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 165
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 0:17:30   
Mariya
Ja recimo nisam primetila da tv škodi mojoj deci,štaviše, H se baš angažuje kada gleda tv. Gledamo baby tv, i ona peva pesmice (tj izgovara određene slogove) kad ide happy birthday to you,ona to peva hap-b-tu-ju, imenuje životinje,predmete,boje. L je uz kompjuter naučila gomilu engleskih pesmica. Ne škodi tehnika baš toliko.

(odgovor članu mali_mis)
Direktna veza do poruke: 166
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 1:03:09   
Skockica
I Vasilije je zahvaljujuci tabletu naucio celu abecedu i sve brojeve i boje premda na engleskom ali i to je nesto. Nije imao ni pune 3 godine vec je umeo da pise sva slova i brojeve zahvaljujuci nekim aplikacijama.

Kako kazete jako je bitno da se sa detetom puno prica a ja bas nisam neka pricalica i sve sam mislila bolje da gleda tv na nemackom i da mm sa njim prica nemacki a ne ja srpski pa da mu se sve pomesa. Ali moram priznati da je to glupost jer i ovde u vrtic kad je kretao rekli su vaspitaci da je bitno da roditelji sa njim pricaju maternji i da ima barem jedan jezik da ga dobro razume i prica.

Odkako ovde ide u vrtic bolje prica nemacki a odkako je mama pocela da dolazi i nasi dobro prica jer ona brblja sa njim po ceo dan.

Inace on je dugo bio lenj na pricu, pa valjda na mene, a poslednjih godinu dana melje kao vodenica, desava se i da ga ne razumemo jer je tesko kad ne znas na kom jeziku pokusava nesto da kaze.

Hocu reci, ima 4 godine a jos ne prica perfektno ali ja znam da to nema veze ni sa sluhom ni sa govorom nego upravo zato sto raste u dvojezickom okruzenju.

_____________________________

Moja sreca nosi dva imena: Vasilije i Marc-Gabriel <3 <3

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 167
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 10:17:45   
jess021
Maraj, nemoj da brines, nego odmah ugasi televizor, bez odlaganja.
Gledanje sadrzaja koji se ponavalja poput reklama nikako ne utice dobro, a ni crtani jer su jos mali da bi shvatili sustinu price.
Apsolutno te razumem da tvoja profesija nema pomoci kad je tvoje dete u pitanju.
Lenka uopste ne gleda TV, ponekad pesmice ili Maksimove avanture, ali i to joj ogranicavam. Sad smo uglavnom po ceo dan u stanu pa joj dam kad vidim da je sve drugo izgustirala.
Ne zelim nikog da uvredim ili sl.ali ne volim, kad je ova tema u pitanju, komentare tipa decak je, lenj je, od moje neke tamo sin progovorio tek sa 3-4 godine...

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Skockica)
Direktna veza do poruke: 168
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 10:58:27   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: jess021

Ne zelim nikog da uvredim ili sl.ali ne volim, kad je ova tema u pitanju, komentare tipa decak je, lenj je, od moje neke tamo sin progovorio tek sa 3-4 godine...



Ni ja, ali ne valja se ni traumirati previše, kao što sam ja. Ja mislim da više utiče to što je neko jedinac, dugo čekan, pa još ako je dečak a dečaci evudentno kaskaju za devojčicama.


S ne voli nešto crtaće, ni ne pamtim kada je gledao TV.

Ranije je voleo pesmice da gleda, i ranije a i sada ponekad voli vozove da gleda u raznim varijantama, orave, igračke, , oni su mu fetiš user posted image


Najviše voli da je napolju i da jurca, i tu provede po 2 sata i sada kada je hladno, ne smeta nam hladnoća. Čak ni rukavice neće da mu stavim user posted image



< Poruku je uredio dunja RR -- 23.1.2017 10:59:38 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 169
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 11:19:23   
adulence
dobar dan zene,evo mene kao padobranac....isto sam pomalo pocela da panicim R 16 meseci isto nista ne prica,poooonekad mama,tata,bab,deda.Onomatopeja nista mada cinjenica nisam ga ni ucila,ali besprekorno sve razume,ajde R doneci patofne da se obujemo,on donese,ajmo R da sirimo ves on pravac masina.kad mu nesto treba,otvara i zatvara rukicu kao daj daj u pravcu toga kad je zedan stane pored lavaboa i opet rukicom,ali od price nista specijalno bas....i to mama tata nekako nisam ni sigurna koliko je smisleno...jedino sto znam da je stvarno kada idemo napolje ili bilo gde ja kroz kucu govorim ajmoooo,a on ide za mnom i vice ammm...

da zaboravih kada kazemo bravo on odmah tapse...

< Poruku je uredio adulence -- 23.1.2017 11:21:38 >


_____________________________

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 170
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 11:40:34   
Maraj
Lazar isto tapse kada mu kazemo bravo. Al mene malo ititira sto necw da se okrene bas svaki put kada ga pozovmo. Da ne kazem , da ae svaki 10.put okrene. Za vikend mu nismo puatali tv. Samo Masu , kas treba da jede jer on sad odbija i da jede bez crtaca. Jutros je toliko histerisao da me glava zabolela. Tacno vidim da trazi da mu pustim. Na kraju sam popustila i dala mu da gleda , samo da bi jeo. Momentalno se smirio. Da l mi verujete da on bukvalno sat i po do dva moze da gleda Masu i Medu. Opcinjen je njima. Raduje se. Posebno kad ide neki deo koji voli. Onda skakuve , smeje se ili oponasa to sto Masa kaze

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 171
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 12:19:09   
jess021
Maraj, znam da smo jako oset__ljivi kad je hrana u pitanju, ali mislim da bi jeo i bez Mase da si ga pustila da dovoljno ogladni.
Slazem se sa Dunjom da je treba panicariti, ali nisam sigurna sta tebe brine?! Sluh?
I sad te moram iskritikovati, pa nije valjda da mu toliko dozvolis da gleda TV????
Ada, ako razume i izvrsava naloge, nema razloga za briga.

< Poruku je uredio jess021 -- 23.1.2017 12:21:26 >


_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 172
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 12:28:19   
Maraj
Jess , ne znam ni sama sta me brine..radim sa takvom decom , da me jednostavno strah....valjda kad se covek svega nagleda. Vidim ja da on cuje. Brine me sto nece da se okrene kada ga pozovemo. Retko kad se okrene. Da l je lenj.... Trstiram ga kada ga ostavim kod mojih. Usunjam se da me on ne vidi , a onda ga dozivam. On se smeje i dodje kod mene. Dakle , znam da cuje. Al ovako da se okrene i da dodje to bas tesko.
Jutros je popio mleko u 8. U 10 sam ga jurila da jede. On nece. Place , trazi da mu pustim Masu. Kad sam pustila jeo je. Nije pojeo bas sve , al je jeo. I naravno , nigde suza. A pre toga , toliko se drao da mu je nos curio od dranja

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 173
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 12:49:13   
dunja RR
Ali to je zato što se navikao da gleda Mašu dok jede.

A da recimo nađeš figurice Mede i Maše, pa dok on jede, ti malo nahraniš Mašu, pa kažeš njam, njam, pa onda kažeš ajde sada ti njam, njam, i napraviš igru. Milsim nije ni to dobro, jer kada se jede onda se jede, li je svakako bolje od TV-a i drugo, tako razvija smislenu igru. A kažeš da volii da oponaša Mašu, pa i to bi bio jedan vidi oponašanja, ali koristan.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 174
   RE: Beba ne priča
23.1.2017 12:49:17   
adulence
jess nepogresiv je kada mu kazem nesto sto on ume da uradi...meni je Iva sa 18 meseci imala fond od 30ak reci,pa sam se zabrinula jer ne mogu ni da zamislim da on za dva meseca tako prica...ljubi devojke...
IZVORNA PORUKA: jess021

Maraj, znam da smo jako oset__ljivi kad je hrana u pitanju, ali mislim da bi jeo i bez Mase da si ga pustila da dovoljno ogladni.
Slazem se sa Dunjom da je treba panicariti, ali nisam sigurna sta tebe brine?! Sluh?
I sad te moram iskritikovati, pa nije valjda da mu toliko dozvolis da gleda TV????
Ada, ako razume i izvrsava naloge, nema razloga za briga.



_____________________________

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here