Razvojna disfazija (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca sa posebnim potrebama



Poruka


dunja RR -> Razvojna disfazija (4.2.2016 19:56:08)

Šta je razvojna disfazija?

Razvojna disfazija predstavlja jezički izazov koji se ispoljava kod dece predškolskog uzrasta u dva oblika. Sa jedne strane disfazija se može ispoljiti na polju ekspresivnog govora tj. teškoćama izražavanja i slanja verbalne poruke drugima. Ova disfazija je poznatija kao ekspersivna disfazija. Sa druge strane razvojna disfazija se može ispoljiti i u sferi razumevanja primljenih informacija od strane drugih. Ovu disfaziju nazivamo receptivnom disfazijom. Takođe, neka deca imaju simptome oba oblika razvojne disfazije, te pokazuju poteškoće kako izražavanja, tako i razumevanja.
Međutim, neophodno je naglasiti da deca koja se susreću sa ovom vrstom jezičkih poteškoća mogu nesmetano da produkuju zvukove. Njihov govor, vrlo često, može biti razumljiv za druge. Pored toga, deca koja pokazuju simptome razvojne disfazije imaju očuvane intelektualne sposobnosti, te su ona prosečne ili nadprosečne inteligencije.

PROČITAJ VIŠE ...




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:12:54)

Krenuli smo konačno kod defektologa u domu zdravlja (prvo ja bila prehlađena pa S, a defektolog kaže da moramo biti zdravi kada uđemo kod nje, da ne bi nju zarazili a time i drugu decu.

Elem, svidela mi se, a i S je zavoleo odmah. Žena kaže, DA - imamo problem, i to veliki, ali radom se može sve dostići. Razvojna disfazije (postavila sam gore šta je) se kako ona kaže, dijagnostifikuje sa 3 godine, ali je S na putu, ukoliko ne bude išao na terapije, da je ima. Tj. on je već u tom problemu ali sada krećemo sa terapijom. Znači, psiholozi, psihijatri, radni terapeuti, svi mi kažu sačekajte, mali je, nemojte se rasplinjavati i juriti "stručnjake". Kod ove žene smo krenuli slučajno, jer je bila u komisiji za bolovanje. Znači ne plaćamo ništa, nije nas "regrutovala" zbog para već žena voli i želi da pomaže deci, ima znanje (dva sata smo bili na prvoj terapiji), i specijalizovana je za rad sa malom decom. A kaže da joj mali retko dolaze jer roditelji ne žele da se suoče sa problemom, beže, i onda dete zakasni i krene kod nje sa 3 godine. Kaže da smo mi došli u pravom trenutku, jer je prohodao, a terapija nije kako kaže sveobuhvatna ako dete ne hoda, jer se mora prinositi, itd. Kaže da je sve javerovatnije posledica kaiševa, usporene motorike, a i ovaj tekst gore kaže da to kasno prohodavanje može imati veze sa disfazijom. Tokom dva sata, davala mu je zadatke, i kaže da je jako inteligentan, i da deca sa disfazijom imaju veću inteligenciju od prosečne. On brzo uči, to stoji. Ali to ne hodanje mu nije dalo priliku da uči, istražuje, i tek je sada krenuo sa svime.


Kaže da ne može da nam obeća da li će on progovoriti za 5 meseci, godinu ili 3 godine, ali će progovoriti, ako budemo radili. Ako ne budemo neće biti govora.


I kaže da je dobro što nisam slušala ljude oko sebe, pa i doktore, koji su govorili mali je, lenj je i slično, jer ovo nema veze sa lenjošću. Ovo je ozbiljan problem. Ako se radi sa decom, ona stignu svoje vršnjake pre ili kasnije, a ako se ne radi, deca postanu mentalno zaostala (i pored dobre inteligencije) i ne mogu ići u redovnu školu (kaže da se to desilo detetu njenog projatelja koji je kod nje došao sa 14 meseci, ona mu je rekla isto što i nama, on nije poverovao jer su drugi govorili daj, lenj je, još je mali ... a posle je opet došao sa 2 godine i 8 meseci, ali je problem bio veći i nisu skroz izvukli dete).

Kaže da je autizam jako sličan disfaziji, ali ona posle 23 godine rada prepozna autizam kaže u sekundi. S ga nema. Kaže da autistično dete nikada ne bih prišlo njoj, mazilo se, smejalo se, šo je on juče radio 2 sata. Baš mu se dopala. A državni defektolog, prosto sam iznenađenja. Realna je, nema lepo upakovanih obećanja.




Jess, čekam tebe da mi napišeš koju, kada stigneš [sm=smiley31.gif]





Ana RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:17:05)

Suzi, mislim da majka zna šta je dobro za njeno dete i tačno oset_i kada nešto nije samo faza. Ti si verovala svom instiktu i dobro da je tako. Verujem da će sve biti kako treba i da je S na pravom putu. Ljubim [sm=smiley31.gif]




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:22:59)

Anči [sm=smiley31.gif]




branki* -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:51:43)

Dunjac,sve znas sto sam ti vec pricala...ako sta treba,tu sam.disfazija,autizam,pervazivni poremecaj,poremecaj paznje,trtmrt,blabla...uopste nije bitno.bitan je rad i rad i stimulacija i stimulacija!jer oni nece uciti spontano i imitacijom i u hodu kao vecina dece,sve mora da se odradi i nauci,rudarski posao,rudarski!shvati ozbiljno njene reci.mnooogo je dobro sto ste krenuli ovako rano,mi smo poceli sa dve i po,inama kazu da je na vreme,ali realno moglo je i ranije da smo znali ovo sto sad znamo i da smo znali sta da gledamo.
A,to da ona prepozna autizam sa vrata,mislim...nije to ni bitno.evo mi se ganjamo godinama sa strucnjacima,i ne slazu se oko dijagnoze.
Grlim vas puno!i svaki dan rad,igra,svaku priliku koristi da budes sa njim i da se igrate.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:55:39)

e a recimo danas, pevam mu pesmu, kad si srećan .. i onaj deo kada kaže, na kraju, vikni glasno tad URA, a on reče UAA. Iznenadi me tako ponekada.
A tek što je smešan kako pokušava da pucketa pristma isto u toj pesmi, sve radi prstićima [sm=smiley36.gif]




branki* -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 20:59:12)

Super,to je odlicna pesmica,i da pljesne rukama i da lupi nogom o pod.i sve pesme na tu foru sa pokretom su odlicne.razumevanje je tu jako bitno,govor ce se javiti,ali da bi bio funkcionalan govor,mora da prvo razume.
E,da,imas vulkan izdaje kartice za progovaranje,mozes ih koristiti na razne nacine,ima ih oko 30,40 i na njima razninpojmovi tipa jabuka,kruska,meda,zeka,beba i tako.oko 300 din kosta,uzmi mu to.i kod kineza one sper ploce umetaljke,ali neke jasne gde su zivotinje ili voce ili nesto smisleno.ima to i pinotoys ,ali su njihove puuno skuplje.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 21:04:49)

Brankić , hvala ti, ma sve nabavili :)
Slikovnice voli, imamo ih puno, baš traži da ih zajedno gledamo i pokazuje.

Umetaljke imamo sa prevoznim sredstvima, ali voli, posebno voz, to mu je omiljena igračka.




branki* -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 21:09:35)

Super,super sto pokazuje i voli!ja sebi ne mogu da oprostim,moj b je krenuo lep da gleda po slikovnicama i cak imao i pokaxivanje prstom po njima i mi nismo ni radili nista posebno sa njim,i on poceo da tone i sve potisnuo[sm=smiley13.gif]zato,super sto ste krenuli!pusti te price lenj je i decak je.samo vi radite i idite kod defektologa koliko cesce mozete!




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 21:22:23)

Bili smo u sredu, i već nam je zakazala za sutra. Nemam pojma koliko ćesto ćemo ići nije nam rekla. Ja se obradovala kada je rekla dođite u petak.




branki* -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 21:25:55)

Sto cesce to bolje.tri put nedeljno je skroz ok,ali ako hoce i svaki dan,vodi ga i svaki dan.mi u bgdu svaki dan po dva sata idemo,ali zato ovde..[sm=smiley13.gif]




jess021 -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 21:42:22)

Dunja, evo me.[sm=smiley1.gif]
Cim sam videla temu, znala sam sta je u pitanju.
Isti slucaj kao sa mojim sestricem, tj. vrlo slican. Ja iz tog razloga ne volim komentare tipa decak je, lenj je...jer sam sve to prosla i znala sam odmah da i ti ne panicis bez razloga. Mozda panika nije dobar izraz, ali sama si primetila da vam treba pomoc.
Ono sto je dr bila u pravu, videla sam da si pisala, da ce vam pomoc strucnjaka trebati godinama. Mozda ti to sad strasno zvuci, ali nije tako.
S sutra puni 13 godina i jos uvek posecuje logopeda, ali iskljucivo zbog izgovora nekih slova.
Ono sto mogu odmah da ti kazem, a to je bio moj najveci strah, je da ce Sava progovoriti, ali tek onda kad bude razumeo, znaci ne moze pre toga. Trebace ti puno strpljenja i rada, ali rezultata ce biti sigurno i najbolje od svega je sto ste krenuli tako mali, mi smo krenuli kad je S imao 2 godine.
Videces da ce biti raznih faza, kad ti se cini da nista ne napreduje i onih kad ces se iznenaditi sta sve moze i ume.
Jednom nam je logoped rekao da ce se sve to izbalansirati oko 12-13 godine i stvarno je bilo tako. Sad sve polako dolazi na svoje mesto.
Sad sam ti nabacala svasta nesto, ali hocu mnogo toga da ti kazem pa ne znam da li smisleno pisem.
Budi sigurna da ce sve biti dobro, ali moras raditi sa njim. To ce biti period kada ces i ti uciti kako njega sto vise da naucis.
S ide u redovnu skolu, ima drugare, sad ga drma pubertet, ali je jedan sasvim obican decak.
Pitaj sta god te zanima.

Vidim da sam ti ovo sve manje vise pislala.
Ja verujem da je tvoj muz divan otac, ali u ovakvim slucajevima najveci teret je na majci jer ona nekako ima najvise strpljenja, sto je presudno. Bar je kod moje sestre tako bilo.
Jel Sava ide u vrtic?
S je isao od godinu i po dana i to je bilo super jer ni ostala deca u tom period ne pricaju i nista im nije bilo cudno sto on nije pricao kad su oni poceli., a kasnije su vec bili drugari i sda idu i zajedno u skolu.
Mnogo treba da se radi na finoj motorici, verujem da vam je to defektolog vec rekla.
Sta god se set_im, pisacu.




choopa choops -> RE: Razvojna disfazija (4.2.2016 23:44:39)

Dunja drago mi je što ipak nisi stvari prepustila slučaju, i što ste naišli na takvu doktorku i to još državno. Eto, kockice se lagano sklapaju, rekla bih da ste na pravom putu da dobro napredujete. Bravo za tebe, a S će se već pokazati u najboljem svijetlu, ne sumnjam u to ni malo. [sm=smiley1.gif] [sm=smiley31.gif]Puno uspjeha vam želim.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 0:05:57)

Čupo [sm=smiley31.gif]

Jess, hvala ti punoo, biće pitanja :)

Što se tiče vrtića, plan mi je bio prema savetu psihijatra i dr. u Sokobanjskoj, da ga upišem čim pre. A sada defektolog reče da ne predlaže vrtić (pre nje je još samo logoped privatni kod koga smo jednom bili rekao ne vrtić, za sada).

Tu sada ne znam šta činiti, mislim da ću ga ipak upisati negde u martu-aprilu, ali savetovaću se i sa njom.


I recimo, defektolog mi reče da je radila ranije u Lipovici. Ja je pitam da li ćemo mi u nekom trenutku trebati da idemo tamo a ona reče ma neee, nije on za Lipovicu. Eto to me zanima, kako ona već sada to zna?




jess021 -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 9:57:39)

Dunja, ne znam koji su im kriterijumi za Lipovicu.
Taj centar je dobar zato sto je tamo rad sa decom i roditeljima dve nedelje u kontinuitetu i individualno i grupno.
Jedino je mana sto su sve aktivnosti prepodne i poslepodne ne znas sta ces sa sobom jer je to izdvojen objekat, ali dobro prezivi se i to.
Tu roditelji najvise nauce kako da postupaju u raznim situacijama.




Mara05 -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 12:28:18)

Dunja, ne znam kog uzrasta ti je dete? Ja sam pedagog po struci i radim u jednom privatnom vrtiću i imam iskustva sa disfazijama i ono što bih ti ja preporučila iz ličnog iskustva i po svom nekom mišljenju je što pre u kolektiv.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 18:22:22)

Maro, S ima 20 meseci uskoro, ali je prohodao sa 18,5 meseci, i dalje je netsabilan, samo mi pada, i udara se, cepa usnu, plašim se da ga baš sada dam u vrtić, mislila sam da predam za vrtić, pa za dva meseca da krenemo, taman i da prođu virusi. E sad, fora je što ne znam da li bi mogla da uklopim defektologa 2 puta nedeljno + 2 puta nedeljno idemo u sokobanjsku. videću ako uspem bar dva sata dnevno da ide u vrtić u početku, pa da uklapam sa ostalim.

Kakvo je tvoje iskustvosa napredovanjem ovakve dece, koja kasne?




adulence -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 18:25:29)

Dunja nemoj se plasiti,evo dacu ti jedan psrimer moja Iva kad je krenula u vrtic nije uopste hodala,u vrticu je i prohodala...grlisa za tebe i S...




Mara05 -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 19:39:37)

Dunja, nema pravila. Imam sad jednog predškolca, koji odlično prati vršnjake u radu, a on je samo odjednom buknuo pre godinu dana. Do tada, ništa nije hteo. Komunikacija sa decom nikakva, samo se vaspitačima obraćao i onda odjednom procvat. Imamo još jednog dečaka, skoro je krenuo, vezao se za vaspitače ali sa decom nema nikakav odnos. On ima 5 godina i mislim da su baš zakasnili sa stupanjem u kolektiv.
Dobro, ti imaš vremena. Možda da krene sa drugom godinom i obavezno kod defektologa, to će mu pomoći. I mora mnogo rada sa takvom decom i rezultat neće izostati. Mada, to je mač sa dve oštrice, ne treba ih ni mnogo opteretiti, roditelji često preteraju pa se deca pogube. Najvažnije u svemu je razumevanje, od tog sve zavisi. Da li razume šta mu govoriš, reaguje li na zahteve?




Torbica -> RE: Razvojna disfazija (5.2.2016 19:44:19)

Veliki poljubac i od nas! [sm=smiley31.gif]




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (11.2.2016 0:06:04)

IZVORNA PORUKA: Mara05

Da li razume šta mu govoriš, reaguje li na zahteve?


Imenice sve razume, proste naloge izvršava - donesi, daj. Pokazuje sve delove tela. Prepoznaje sve domaće i divlje životinje, kao i prevozna sredstva - auto, autobus, tramvaj, traktor, bager ... Delove odeće, delove stana, itd. U principu šta god mu pokažem i imenujem on momentalno nauči i zna sutra i nadalje.

Govor - majmun je mam, krava je mamama[sm=smiley36.gif] i imitira je mmmmmm, lav je vavavav, pčela bzzzz, svinju kada vidi počinje odmah da imitira original, zvuči kao prava svinja, imitira na neki svoj način.
U slikovnici pokazuje kažiprstom, ali nekada pokaže ono što tražim, nekada pokaže ono što hoće, iako zna sve. Predmete i dalje traži šakom (voda, igračke ..)
Krenuli smo da pijemo na čašu, za sada ja držim, pa ću polako da prepuštam njemu.


Krenuo je da uklapa kocke.

To je za sada to.

EDIT: nama je najveći problem pincetni zahvat koga nema, sve radi šakom. Sada to intenzivno vežbamo. Kada uvežbamo, valjda će uslediti govor, jer razumevanje ima.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (11.2.2016 0:09:42)


IZVORNA PORUKA: Torbica

Veliki poljubac i od nas! [sm=smiley31.gif]



[sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif]




Sanjica26 RR -> RE: Razvojna disfazija (11.2.2016 0:11:48)

On je super Dunja. Bas lepo napredujete[sm=smiley31.gif]




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (11.2.2016 0:14:06)

E da, danas išli kod defektologa i omašismo smenu (ovo mi se dešava već drugi put, samo prošli put sa Sokobanjskom [sm=smiley29.gif]). Elem, primi nas danas neka fina ženica-psiholog, da ne bude da smo bezveze dolazili. Kaže ona odmah čim je krenula da radi sa S, ništa ne brinite, nije autizam, on je jako komunikativan (istina), i vrLo je saradljiv, lako je raditi sa njim, sve sluša i pazi (takođe istina). Kaže najbolje dete za saradnju koje je imala [sm=smiley1.gif]

A juče nam radni terapeut u Sokobanjskoj kaže da je za ova dva meseca rada sa njim primetila da je vrlo inteligentan (to nam je rekla i Tanja defektolog), i da se često zeza, kao odrasli, a to i mi primećujemo kući. Inače, stalno nam se zaleće u zagrljaj, mazi, sve više i više, baš je umiljat, a to je i defektolog istakla, da zbog toga sigurno nije autizam, jer je i sa njom umiljat. Ali kažem sa nama, tj sa mnom i tatom, baš pokazuje emocije, kao veliki.
U svakom slučaju, kažu u Sokobanjskoj da lepo napreduje.




dunja RR -> RE: Razvojna disfazija (11.2.2016 0:20:41)


IZVORNA PORUKA: Sanjica26

On je super Dunja. Bas lepo napredujete[sm=smiley31.gif]


Jeste Sanjice, radom baš napreduje. [sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif]




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>