Magnetna rezonanca (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


World -> Magnetna rezonanca (20.2.2016 17:52:49)

Nisam nasla odgovarajucu temu, pa ako vec postoji nek neko prebaci. Zakazana sam na snimanje MR-om uskoro, radi se o kicmi. Interesuje me kako izgleda procedura, daje li se taj neki kontrast i kako? Sta rade sa klaustorfobicnim ljudima (daju nesto za smirenje ili sta vec)? Smije li neko jos biti u prostoriji ili ne?




Ana RR -> RE: Magnetna rezonanca (20.2.2016 20:14:32)

World, jedino čega se sećam iz priče moje drugarice je da je jako bučno i da je njoj to smetalo. To je sve što znam.

Evo sa jednog sajta:

Kako izgleda pregled kičme magnetnom rezonancom?
Kada Vas radiološki tehničar pripremi za pregled, sledi ulazak u MR salu, gde ležete na pokretni sto aparata i bivate delimično uvučeni u poluotvoreni sistem. U zavisnosti od simptoma, samo deo kičme može biti sniman (vratni, grudni ili slabinski), a u retkim slučajevima je potrebno intravenski dati kontrastno sredstvo koje je u najvećem broju slučajeva potpuno neškodljivo. Tehničar i lekar su sa Vama u kontaktu i u svakom trenutku spremni da prekinu snimanje, ako je to neophodno. Pregled traje od 15 do 45 minuta i jedina neprijatnost je buka koju stvara aparat.




milicicak -> RE: Magnetna rezonanca (20.2.2016 22:29:07)

World, za obican magnet ne dobijas kontrast. Pre nego sto odes na pregled kod kuce skini prstenje, mindjuse, lancice, narukvice odnosno sve metalno sa sebe da se tamo ne petljas sa tim. Skines se, obuces onaj njihov mantil/spavacicu i odes u salu gde legnes u aparat.
Sam aparat izgleda kao tunel, i da jeste bucan mada meni buka nije toliko smetala. Meni je vise smetalo sto nisam znala sta cu sa sobom pola sata. U sali je tehnicar i doktor koji te s vremena na vreme pitaju da li si ok. Trebalo bi da lezis nepomicno, tj da budes sto mirnija dok traje snimanje.
Ne znam da li daju nesto za smirenje, mene niko nije pitao da li mi nesto od toga treba.
Kad sam ja bila na snimanju, pre mene je bila bakica sa kojom je cerka bila u sali.
Meni snimanje nije bilo neprijatno




vocicana -> RE: Magnetna rezonanca (20.2.2016 22:36:00)

SNimanje je ok, sve ti je objasnjeno, cuje se buka, poskidaj sav metal sa sebe, ulazis u tunel, zazmuri, ako si sklona klaustrofobicnim ispadima, konsultuj se sa dr, popij nesto za smirenje, tu su sve vreme, osecaces toplotu tu gde zraci prolaze, jer se slika u presecima, moj jedini problem je bio taj sto nism mogla da ustanem bez pomoci, ovako je cool, za kicmu nema potrebe za kontrastom, ako ima, a alergicna si na penicilin, moras se spremiti, mada za kicmu definitivno ne.
Opusti se, ja ga radila 3 puta do sada. Bezanijska kosa, KC Srbije i privatno u Beomedic.




World -> RE: Magnetna rezonanca (21.2.2016 21:28:03)

Hvala zene. Vocicana, zasto nisi mogla da ustanes?




vocicana -> RE: Magnetna rezonanca (23.2.2016 7:00:10)

World, izv sto tek sada odgovaram, imam cetiri diskus hernije u predelu bubrega pa na dole, to je naravno sve sraslo sa spoljasnje strane jer su svi iscureli, imam jako izrazenu lumbalnu lordozu, nikako mi ne odgovara lezanje na dasci, ona jeste presvucena nekim sundjerom, ali i 10 minuta koliko je snimanje trajalo, mnogo mi je bilo, jer kada legnem na ravno, kroz taj lumbalni deo moze voz da mi prodje, onda krece trulevina da boli, bez pomoci nema ustajanja.
Zamisli me sada trudnu i okruglu posle uz, bez koleginice nemam sansu da ustanem.




World -> RE: Magnetna rezonanca (5.3.2016 0:40:51)

Jao zeno draga, pa to je bas strasno.. [sm=smiley13.gif]

Ja odradih, jedva nekako. Bas mi je bila frka, nisam smjela da udjem u ono nikako, pogotovo sto su mi stavili preko neku kao tacnu... Oko sat vremena je trajalo, 2 snimanja. Jedva sam nekako izdrzala, i to sve zmireci, mislim da sam otvorila oci da bih crkla od panike. Uglavnom, odradih to i dijagnoza je spondiloartroza, kifoza, lordoza i bulging na L4 i L5. Ne znam da li se to moze uopste ispraviti, tek mi predstoji da idem kod strucnjaka da kazu misljenje.




nata11 -> RE: Magnetna rezonanca (5.3.2016 9:40:31)

Kada bih snimala vrat, ruke i sake da li bih morala cela u taj tunel ili za to ima posebnih aparata?
Ja u to ne ulazim bez sedativa, citam sta piset_e- pa ja bih se ugusila posle 2 minuta.




World -> RE: Magnetna rezonanca (5.3.2016 11:37:26)

Mislim da moras uci u tunel svakako, samo zavisi na koji dio tijela ti stave ovo preko (ne znam kako se zove, ali izgleda kao ona tacna sto se donosi u krevet [sm=smiley36.gif] ). Ako radis neko snimanje glave, stave ti neku kao kacigu (to su mi rekli). Sa mnom je bio muz i ceskao me i drzao za ruku, da sam bila sama, nema teorije da bih smjela uci. Nego ono nekako su me ubijedili da ce me za sekundu izvuci ako se uspanicim. Kljuc je samo ne otvarati oci ni pod tackom razno.




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:23:54)

Da li mogu da dojim bebu posle MR sa kontrastom? Znam da kontrastu treba 24 sata da izadje iz mene ali ja neću imati ni sat. Beba mi je jako prehladjena, puno sisa, slabo jede čvrsto trenutno dok je prehladjena. A meni su se ukocile ruke i noge, kreće i vrat da se koci. Ne znaju šta mi je, radila sam danas enmg, i opet nisu sigurni pa traže mr enfokranijuma za koji u najvećem broju slučajeva mora da se doda kontrast.

Jedva kucam ovo.. Šaka otkazuje. 




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:26:12)

U dijagnostickom centru kazu da mogu, jer mala količina kontrasta ulazi u krv kazu. 





Maslacak15 -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:29:58)

Budi bez brige oko magnetne Suzi najiskrenije to mislim. Vidi ovo.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1952588/

The contrast medium used for magnetic resonance imaging (MRI) scans is gadopentetate. It is excreted into breast milk in extremely small amounts. Less than 0.04% of the dose administered to a mother will appear in her milk.1 Also, of that tiny amount excreted into the milk, only 0.8% is actually absorbed by the baby.2 Considering that we do MRI scans of small babies, concern about continuing breastfeeding after MRI makes no sense at all.

Znaci nemoj ni da razmisljas. Ja mislim da treba da uradis MRT sto pre iz vise razloga. Drzim fige jako jako da bude ok. Mislim na tebe.




vonavoj -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:34:46)

O bre suzi! Javljaj se,nadam se da nije nista strasno!




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:37:29)

Hvala Maslackonjo, znaci ok je da dojim odmah posle iako je sa kontrastom? Razmisljam i da uradim kolor dopler karotide, šta misliš?Jer mi je bila hitna u 2 po noci pre 3 dana. Pritisak bio 170 s sada je ok. Ja mislim da mi je skocio od straha li se dr ne slažu. 


Juce sam izvadila u DZ krvnu sliku, sve je super. Vadila sam posle u javnom zavodu krv za lajmsku bolest, čeka se 8 dana. Bila uvece kod dermatologa da pogleda ujede neke id pre 10 ssba, kada je krenulo kočenje kaze pauk. Ali sa id toga ne može telo da mi se koči. Sve je gore i gore, ne znam vise.. A oboje dece bolesno, M sada prvi put, i bas sad. Mada verovatno je povezani sa mnom. Zapravo me jedino oni drže sad.. 




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:40:19)

Von ne z.am više šta da mislim kada svaki dr priča drugačije. Jedno me dr čini da se većina slaže da nije multipla skleroza, i ja se nadam. Ali sta je vise kada ovako brzo progresira. 





pari -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:49:47)

Uf dunja...mislim na tebe...

Najvaznije je da si ti dobro pa ce i deca biti, ne brini za njih, misli na sebe sad malo...Kad mozes da uradis MR?




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 14:53:57)

Pari hvala ti, sutra cu MR. U petak opet u Sokobanjsku moram, sa tim rezultatom MR. 

Jutros u 7 bila kod neurologa u dz a mm u isto vreme bio sa decom kod pedijatra i vadili krv posle, sad moramo po rezultat da vidim šta je M. Dr nije htela da joj da antibiotik, čeka rez. Ona je kasljala xelu noć i sisala, nismo spavali uopšte. 




Olga75 -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 15:05:05)

O, bre, Dunja pa šta to bi [sm=smiley13.gif]
ajde samo lagano, što se dojenja tiče-ako su rekli da možeš, onda možeš




Ana RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 15:20:46)

O Suzi :( uradi MR što pre, obavezno MR glave. Moje dve drugarice imaju multiple sklerozu i počelo je sa tim kočenjem ruke tj noge ali nije išlo toliko brzo. Mesecima je trajalo pre nego što je otkriven uzrok. Držim fige da je sve u redu [sm=smiley31.gif]




vonavoj -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 16:15:57)

Auu,nadam se da nije Ms. Ali sto pre da sve uradis..kako ide tako brzo. A strah nam je najgori neprijatelj. Deca ce biti dobro,polako,i da je prvi put da su bolesni,da piju antib,oni to lagano preguraju. 




Sanjica26 RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 16:26:09)

Vise ne znam sta je ovo. Ova godina je bas losa.

Iskreno se nadam Suzi da ti se to desava jer previse radis, malo spavas. Drži se😘




lesli -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 17:08:54)

Dunja [sm=smiley31.gif]




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 17:19:01)

Bila sam kod nekoliko neurologa, svi sumnjaju na nešto drugo, ali sam primetila da svi misle da nije MS. I svako daje neki svoj razlog, Kao prvo, dobar mi je vid, a loš vidi je prvi simptom MS. Onda, oslabili su mi refleksi od trnjenja i kočenja, akod MS budu dosta povećani, to je rekao neurolog iz KBC Zvezdara. On je recimo rekao da misli da imam polineuropatiju, koja je baš gadna. Neurolog u DZ me pregledala jutros u 7, kaže kičma. Dr fizijatar koja mi je danas radila enmg u Sokobanjskoj, a znate svi šta je Sokobanjska i koliko pacijenata tamo rpođe, znači koliko je ona emng-a do sada uradila, je rekla da nije polineuropatija, čak je decidno to i napisala u izveštaju a usmeno mi rekla da je nešto do kičme, ne zna šta, tako da mi slede ili vežbe ili operacija, zavisi šta je u pitanju. Dok je radila enmg, bockanje iglama je u pitanju po stoaplima i šakama, potkolenicama i podlakticama, verlo neprijatno u nekim trenucima, rekla je u jednom trenutku evo vidi ovo (sestri sa kojom radi), ovo nema kod multiplaskleroze, znači nije MS. Na kraju sam otišla do njen e nadređene, koja je neurolog-fizijatar, ona reče da ne bi rekla da je kičma, i da uradim MR, neće da nagađa.




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 17:22:31)

E da, svi se slažu da ovo do sada nisu videli, da sve tako brzo ide. I nisu imali dojilju nikada sa ovim problemom. Budu žene porodilje sa sličnim problemima, ali ne doje.Tako da je to posebno otežavajuća okolnost, pre svega za mene, ako dođe do jakih lekova. Teško ću podneti prestanak dojenja. Mi više od S voli sisu, to je sada očigledno. Baš je maza, i non stop pruža rukice ka meni da sisa. Mislim da ću se slomiti ako budemo prestajali, a veliki su izgledi. Plačem zbog toga stalno.




dunja RR -> RE: Magnetna rezonanca (23.10.2019 17:26:38)

Milsim da me dr iz Sokobanjske šačke na MR endokranijuma da bi isključila MS ili tumore. Nagađam,Jer da hoće da vidi da li je kičma slala bi me na MR vrata ili kičme.
Ali sutra ći više znati nadam se, ako mi nakom MR dovoljno protumače nalaz. Kod dr sam onda tek u petak, evenrtualno ako stignem i sutra.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>