|
Tiziana -> RE: Srednja škola (9.5.2026 20:03:59)
|
Caos Dunja. Evo ja mogu da ti kazem neka iskustva. Mozda cu da oduzim, ali imam neke razne primere. Pre svega hocu da kazem da mislim da Matematicka i jeste za decu poput Save. Danas je jako popularno da su sva deca genijalci, idu na takmicenja i cesto osvajaju i nagrade i puno njih vidi svoju decu u Matematickoj vrlo rano jos u nizim razredima osnovne skole. Ali kad malo zagrebes shvatis da deca imaju privatne casove od prvog razreda i da ih roditelji forsiraju i da to ipak nije nikakav talenat vec besomucan rad van skole. To se posebno vidi kad dodju u 7.razred. Tu krecu da se rasprsuju snovi o genijalcima. Elem to nije Savin slucaj. Deca kao on i treba da idu u ovakvu skolu. Sto se tice toga da deca idu jer se ne uklapaju u regularnoj skoli, to i nije bas uvek tako. Moj sin ima 2 druga u Matematickoj. Jedan je upisao u 7.razredu drugi u 1.godini. Taj koji je upisao u 7. je bas imao super drustvo u osnovnoj, trenirao hokej,puno se druzio, zujao stalno sa drugarima, fudbal, kosarka, rodjendani, devojcice itd.. Ovaj drugi nije bio toliko drustven. Bio je genije za matis i isto tako kao i Savu su stalno njega izdvajali u smislu da je njegov matis zaista na potpuno drugom nivou. On nije bio toliko sjajan iz drugih predmeta. Nije bio los, ali nije blistao. Njemu je isto fizika bila super i isto je bio superioran u odnosu na druge. On npr nije uspeo da upise u 7. ali mi smo stekli utisak da je pomalo i namerno to uradio jer mu se nije tako rano islo u gimnaziju. Upisao je 1.god regularno kad i svi ostali. Moj sin ga sada zovne ponekad kad mu treba neka pomoc oko nekog zadatka i ovaj mu kaze upravo to sto si napisala. Izuzetno je tesko, nema bas uvek sjajne ocene, ali je generalno vrlo zadovoljan. Razredna moga sina iz gimalnazije predaje matematiku i njena cerka je isto u Matematickoj i ona im cesto kaze kad kukaju na neke ludacke zadatke koji su po 2 strane da ne kukaju da je to u Matematickoj bukvalno osnovni nivo zadataka. Idem dalje...moje koleginice muz radi kod nas u Microsoftu i da, on je zavrsio Matematicku. Sve u svemu,mislim da je vase samo da odlicite da li ide u 7. ili u 1. Gimnazije. Dilemu drugu nemate. Moj sin je npr super u prirodnim naukama i ide mu sve super, ali prvo nije genijalac,a drugo njega mimo toga mnooogo toga zanima, i za njega bi bila greota da se tako rano odluci u kom bi pravcu isao posle gimnazije. Ali kada imas dete koje je toliko superiorno u jednoj oblasti kao Sava onda nemate nikakvu dilemu.
|
|
|
|