Osiguranje kao vid štednje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finansijske dileme roditeljstva



Poruka


Anoniman -> Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 0:19:02)

Ako ima nekoga ko radi u osiguranju, neka slobodno ispravi moje greške. Ja ću text pisati onako, narodskim jezikom, kako sam ga shvatila.

Pre nekog vremena smo muž i ja pričali da bi bilo zgodno na neki način štedeti novac za dete, koji će jednog dana, sa njegovih 18-20god biti samo njegov. Ne po principu da mu sa 18god dam 10.000eur, jer je tada još klinac, ali to je period kada se polaže za vozački, i trebaće mu auto, ili druga stvar koja je po meni još lepša i bitnija, taj novac može biti osnova za kupovinu nekog stančića. Tako stigosmo do ideje da bismo mogli da uplaćujemo neko osiguranje koje će glasiti na ime deteta i moći će da ga digne tek sa npr. 20god.
Međutim, danas je bio jedan dečko, i predstavio nam osiguranja, i kaže on, da kada osiguravaš malo dete, to ide na period do njegove 18-25god. Ima tri načina isplate: da digne novac jednokattno u 18oj god, da digne novac u 4 rate nakon 18te, ili da se vodi kao svadbeni poklon i isplaćuje se na dan venčanja (ako nema venčanja do 25te, onda za 25ti rođ.). Sve je to meni nekako... nemam pojma. Šta znaju klinci od 18 god šta će sa tolikim parama?
Onda je čika predložio da je bolje da se neko od nas osigura na recimo 15god, a da je u ugovoru naznačeno da je krajnji korisnik dete, međutim, za svega 2eur mesečno više, imamo i osiguranje od povreda (za ne daj bože), na brzinu nam je sračunao, da recimo ako slomimo ruku, možemo tražiti odštetu, i to je oko 900eur.
Takođe, caka sa tim tipom osiguranja je da ako smo uplaćivali 50eur mesečno 6 meseci, i  osiguranik ne daj Bože doživi smrt, isplaćuje se ugovorena svota, koja je planirana da se isplati za 15god (to je za bolest i prirodnu smrt), a ako je neki udes ili sl (uticaj spoljnih faktora) isplaćuje se ta konačna cifra x2.

Meni to sve zvuči kao dobar garant da će dete biti dobro šta god da se nama desi. Mislim, garant... naravno da nije garant, ali nekako... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Šta vi mislite o svemu tome? Jel neko od vas uplaćuje neko od tih osiguranja?




kumara -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 1:59:06)

IZVORNA PORUKA: Tasha

Takođe, caka sa tim tipom osiguranja je da ako smo uplaćivali 50eur mesečno 6 meseci, i  osiguranik ne daj Bože doživi smrt, isplaćuje se ugovorena svota, koja je planirana da se isplati za 15god (to je za bolest i prirodnu smrt), a ako je neki udes ili sl (uticaj spoljnih faktora) isplaćuje se ta konačna cifra x2.



Jao tasho, to ti je sve jedna velika prevara ako mene pitas!

Moj svekar i svekrva su uplacivali to zivotno osiguranje skoro 2 godine, za njih i za decu, i sve je bilo dogovoreno i napisano kao u citatu koji sam izvukla od tebe. Moj svekar je iznenada umro i kad su trazili pare od osiguranja nista nije bilo kao sto su rekli. Nesto su izmuljali oko svega toga i na kraju isplatili neku bedu. Ne znam detalje, pa necu da lupam cifre i razloge, ali znam da je moja svekrva nakon toga za sve njih otkazala osiguranje.

Nemoj pogresno da me shvatis, nisu pare u pitanju u celoj prici, nego princip dogovora koji nije ispostovan. Ne znam kako je sada, mozda bolje posluju, ali ovo je bilo pre 2 godine. Iskreno receno, mislim da u ovoj nasoj drzavi to i dalje ne funkcionise kao u svetu.




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 7:01:35)

Mi uplaćujemo životno,
uglavnom osigurana oosoba je mm a u slučaju njegove smrti osiguranik sam ja odnosno dijete,
a u slučaju ozljede(dopunsko osiguranje)naravno on.
Mi smo osigurani u RH a iskreno nisam imala prilike nikoga pitati dali je ili nije naplatio od ovog osiguranja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Radi se o uniqa osiguranju,znam samo jednu osobu koja je povukla uloženi novac nakon 3 godine i to se može.
Ovo tako grozno zvuči ali je to nužno zlo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 8:27:46)

Istu priču smo i mi hteli da napravimo lu... da je osiguran muž, da dopunsko osiguranje uživa samo on, da se razumemo - on je mnogo češće u takvim situacijama nego ja, pošto ja recimo mnogo ređe vozim. Pre 2 god, kada se Luka rodio, mm je išao po svekra i svekrvu, da ih doveze da vide bebu, i na semaforu je tip iz sve snage uterao u njega od nazad. Nosio je kragnu. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Ima jedna grozna fotka, mm sa kragnom drži bebu. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Da je imao osiguranje... No, važno da je dobro.
I, isto to za 3god su nam rekli... Isto je Uniqa u pitanju.

Lenka, ne znam šta da ti kažem. Taj dečko što je bio, je mm-ov drugar, takođe je osiguran, i ustvari je i nama savetovao isto što je odradio za sebe.
Znaš kako ide ona Balaševićeva: AKO SU LAGALI MENE - I JA LAŽEM VAS! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




stella -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 8:34:32)

Ja nesto nemam povjerenja u ta osiguravajuca drustva,neznam.Po meni je bolje da otvorite neki racun u banci na koji cete samo uplacivati novac,a kad bas prigusti da se taj novac iskoristi.

Jer,evo recimo nedao Bog,da se nekom desi neka bolest,a pare trebaju,osiguravajuce drustvo sumnjam da ce tada novac i isplatiti.




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 8:39:30)

U to dodatno osiguranje (osiguranje od povreda) idu i bolnički dani. Svaki dan proveden u bolnici naplaćuje se 12eur. ... ali nemam pojma šta se dešava ako se razboliš, pa ti trebaju skupi uvozni lekovi... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mislim da ih za to baš briga. Ta opcija sa uplaćivanjem na račun, kod mene ne frcera, jer postoji mogućnost da ih podignem. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]




stella -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 8:40:56)

Ih,ma da mi je vidjeti ko nebi podigao,nisam jednom,al eto trudimo se[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 8:59:49)

Stvar je u tome da ti možeš da podigneš i iz osiguravajućeg društva, samo što onda ništa nisi zaradio. Tek nakon 3 god uplaćivanja imaš neku korist, sem štednje, jer nakon 3 god počinješ da dobijaš i % od dobiti osiguravajućeg društva, a ako prekineš ugovor pre 3-će godine, onda nema dobiti već samo tvoje pare, ako sam dobro razumela. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 11:40:17)

Ma nema šanse da ćemo taj novac dirati,jedino nakon 30god kad istekne osiguranje ako se nešto nedesi prije,a takođe planiram i malom uplaćivati taj miraz ili kako se zove znači kad se bude ženio to će mu biti poklon,zasada ima pčelicu štedicu i dobra je i ona pomalo se puni[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 11:42:43)

Drugo je kasica prasica i odgajanje deteta da nauči da štedi. Ovo je nešto za šta dete ne treba da zna. Treba da se bori za sebe. A onda kada vidiš da se bori, ipak si uštedeo i možeš da mu daš, da mu pomogneš. Tako ja to vidim.




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 11:48:47)

Svakako,slažem se s tobom,životno osiguranje mi je nešto što smatram nužnim,sama riječ govori osiguram svoje djete za života,barem da nešto ima ako se roditeljima nešto desi,a ovaj poklon za ženidbu naravno da ćemo ga iznenaditi,novac za školovanje koji se može podići sa 18 god ali isključivo za školovanje,nisam sigurna kako to ide ustvari moraću pročitati u ugovoru[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 11:52:21)

Kažem ti, meni su rekli da ne uzimam taj FAVORIT paket (tako se zove to osiguranje deteta), jer su iznosi isti, ali da sa osiguranjem života, recimo tvog, a da sve ostavljaš detetu (isto preciziraš u ugovoru da tipa, samo dete može da digne) imaš više mogućnosti... da kažem više koristi. Kada to budeš htela da radiš, pričaj prvo sa stručnjakom. Jer i ja sam htela samo dete da osiguram, pa rekoše da je bolje reci da muža osiguramo a da je dete ono koje može da digne tu svotu za recimo 15godina.




Flame -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 11:58:46)

I mm i ja uplacujemo osiguranje vec par godina. Jedan je u Grave, a drugi u Wieneru. To je vid tzv. prinudne stednje. Moj svekar je imao povredu, pa je naplatio, mada je papirologija ogromna...
I da, ima jos jedna caka. Mora da se uplacuje najmanje dve godine da bi to osiguranje 'profunkcionisalo', tj. ne mogu se uzeti pare pre isteka te dve godine, kao ni naplatiti osigurnje.





Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 12:01:48)

IZVORNA PORUKA: Flame

Mora da se uplacuje najmanje dve godine da bi to osiguranje 'profunkcionisalo', tj. ne mogu se uzeti pare pre isteka te dve godine, kao ni naplatiti osigurnje.




Ja sam čula 3god. Sem u slučaju smrti, kada se cela "zagarontovana" cifra isplaćuje ako je osiguranje plaćano pola godine.




Flame -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 12:06:03)

Ma nemam pojma. Mislim da je u Graveu 2 godine. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 12:09:21)

Moguće, ovo sa 3god je u Uniqa-i. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




kumara -> RE: Osiguranje kao vid štednje (9.2.2009 18:00:27)

Za Uniqa-u sam cula da su ok.

Ovo sto je bilo sa mojim svekrom je bio Wienner, i u svakom slucaju iako su uplacivali 2 godine nisu dobili obecane pare. Ja sam htela da ih tuzimo, ali moja sverva nije bila u stanju da se jos tome bavi. Ali mene nervira sto su lagali!!! Ne znam, zapalila bi ih da mogu! sramota je da se obecavaju kule i gradovi i na kraju te ispale!!!




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (10.2.2009 10:10:06)

imam samo djecije stedne knjizice na banci... a ta osiguranja su mi toliko sumnjiva jednostavno im ne vjerujem pa da se ne znam kako zovu... daleko im kuca od moje... nemam ni u banke povjerenja al eto njihovu stednju drzim na banci, i dodajem im po malo na jedan zajednicki racun koji nije oročen da imaju ako Bog da kad porastu, ako nam ne daj Boze ne zatreba  




prase -> RE: Osiguranje kao vid štednje (26.2.2009 23:17:30)

Ja imam životno osiguranje koje sam počela da uplaćujem pre nego što sam se udala, kao neki vid "prinudne štednje". Osiguravajuća kuća je Uniqua, tamo su osigurani i moji mama i brat. Deluje mi OK... dok mm ne provali da on nije korisnik osiguranja u "ne daj Bože" slučaju nego moj brat [sm=jezicek.gif] Šalu na stranu, promenićemo to... jednog dana. Ono što je mene šokiralo je što to osiguranje svašta nešto kao pokriva, pa smo mi još tu uplaćivali nešto što bi trebalo da pokriva i bolničke troškove ako se nešto desi. Onda je moja mama dobila rak na bešici, pa je to operisano, pa je išla na terapije. Samo jedna "tura" terapija je bila oko 150e, a osiguranje joj je isplatilo jednom oko 50e - a ona je do sada imala 3 ili 4 ture terapije i imaće ih još u narednih 2 godine. Sad, meni rak zvuči gadnije od toga da polomim ruku - pa mi nije jasno kako neko misli da (na)plati 18 puta više za prelom ruke [sm=zmeden.gif]

Naravno da me moj "agent" saletao da počnem da uplaćujem neku vrstu osiguranja i za mm i za dete. Odlučili smo da nećemo. Ako nam nešto novca ostane posle svih troškova koje imamo, mi ćemo to ili pod dušek ili u banku. Pa ćemo da vidimo kojim to tempom ide i da li možemo da se nadamo kupovini stana dok dete ne krene u školu (to nam je cilj, da se ne selimo od kada (najstarije) dete krene u školu, da ne bi menjalo školu i/ili drugare zbog selidbe). Ispostavi li se da ipak moramo da uzmemo kredit, nećemo uzimati na veću sumu od one na koju je osiguran moj život, jer će svakako da se otplaćuje od moje plate (koja je u celosti legalna, if you know what I mean). Pa ako se meni nešto desi, bar neće decu isterati iz stana. Hteli smo da promenimo osiguranje, tako da pokriva nas dvoje, kao neko porodično - ali to nema. Ako nas bilo kakva druga muka natera, možemo da podignemo sve pare koje smo do sada uplatili za to osiguranje i to koliko sam razumela, sa nekom kamatom.




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (27.2.2009 2:30:23)

Vezano za bolničke troškove... meni je rečeno "bolnički dani" u visini valjda 12eur po danu.
Ne znam dal je isto to što je meni rečeno, i to što ste vi uplaćivali, ne pravim se pametna, nego samo pokušavam možda da razjasnim zašto je ispalo 50 eur. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
... moždikam...




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (20.3.2009 11:35:51)

Joj što s[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley35.gif[/image] ovi iz osiguranja,neki dan sam uplatila ratu i raspitujem se kako bi mogla podići novac ako bi htjela,na početku dok im je cvjetao posao rekli da se nakon tri godine može podići novac...e sad ne može tek nakon 5 godina i to 60%[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]
Stvarno su idioti nemam riječi,moraću ponovo uzeti ugovor i pročitati od A do Ž




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (20.3.2009 11:36:49)

Kriza draga. KOJI NOVAC?!




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (20.3.2009 11:38:05)

Novac što smo uplaćivali 4 godine,po 1000 eura godišnje




Anoniman -> RE: Osiguranje kao vid štednje (20.3.2009 11:38:44)

Ma znam... Ja se malo sprdam... htedoh reći, nema tvojih para!




Lu -> RE: Osiguranje kao vid štednje (20.3.2009 11:41:57)

Ma nismo mi to mislili ni dizati nego baš sam mislila sad kriza i mnogi ljudi će pokušati doći do novca na sve načine,kad bi svi htjeli podići iz osiguranja-nema šanse zato sam i pitala ali mi je sve jasnije da ni od ovih 60% neće biti ništa[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>