Trudnoca i post (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Ishrana trudnicePoruka


Verus -> Trudnoca i post (20.12.2009 1:11:55)

Trudnoća i post
Objavljeno: 08.12.2009
[image]http://www.stetoskop.info/pics/7/4627/thumbnails/150x150/trudnoca-i-post1.jpg[/image]
Optimalna ishrana je od izuzetne važnosti kako za buduću bebu, zbog mnoštva nutrijenata potrebnih za njen rast i razvoj, ali i za buduću mamu.

Zbog toga post na vodi nije preporučljiv za vreme graviditeta. U tom slučaju može da dođe do nakupljanja ketona (nastaju kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju), jer post brzo rezultira hipoglikemijom (nagli pad šećera u krvi), odnosno niskim nivoom insulina.

Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe (izgleda da ova ketoza nema neželjenih efekata kada je u pitanju majka).

Takođe, post na vodi nije preporučljiv jer se tada uspostavlja brza detoksikacija, jer svi toksini ulaze u krv, a odatle u bebinu cirkulaciju, odakle se raznose u sve organe. Čišćenje organizma je sporije i blaže unošenjem sokova od voća i povrća.

Post podrazumeva isključivanje iz ishrane mesa, jaja, belog mrsa (mleka i mlečnih proizvoda), gaziranih pića, nezdrave hrane (grickalica).

Trudnicama se ne preporučuje post duži od dva dana. Bitno je da pritom piju puno vode, soka i čaja zbog izlučivanja toksina iz organizma.

Tokom trudnoće je potrebno tri serviranja proteina dnevno (jedno serviranje više nego pre trudnoće). To može da se postigne uvođenjem u ishranu integralnih žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Važno je da hrana bude raznovrsna.

Kada konzumirate voće i povrće, neka bude zastupljeno više boja, jer je tada nutritivni profil bolji. Svakako uzmite jedno citrusno voće i jedno zeleno lisnato povrće.

Od slatkiša možete da jedete kuvani integralni pirinač sa suvim grožđem i medom, ili sušeno voće i suve kolače sa susamom. Takođe je dobra pečena bundeva posuta smeđim šećerom i cimetom.
 
Izvor: stetoskop.info
ivana626 -> RE: Trudnoca i post (30.3.2010 13:23:55)

Ja sam u 37. mesecu trudnoce. Postim sve postove, u trudnoci sam ispostila i gospojinski i božićni a evo jos malo pa je i veliki post gotov. ni u crkvi ne preporucuju strog post trudnicama. Mi postimo na ulju, ribi, Post na vodi su meni preporucili samo jedan dan u toku nedelje, pred pričest. Moje iskustvo je da je post izrazito koristan i preporucujem svakome. Naravno preporucujem da se uvede post pre trudnoce da bi se organizam navikao na taj nacin ishrane...
Pilence81 -> RE: Trudnoca i post (16.4.2010 14:33:24)

Ja sam poslednju nedelju pred Uskrs postila i pricestila se,nema lepseg osecaja.
Mada ne preporucuju citav post postiti.
goda -> RE: Trudnoca i post (1.5.2010 11:04:21)

Ja sam postila 7 dana ali na ulju ne na vodi. Prijalo mi je baš ali na žalost nisam uspela da odem da se pričestim. Bez obzira,drago mije šo sam postila jer postim svake godine pričestila se ili ne.Dosta povrća,sveže salate,ribe,bas mi je godilo jer ja inače nisam obožavalac mesa,više mi odgovara povrće.
kerber -> RE: Trudnoca i post (19.10.2010 10:47:26)

sto se tice posta za drudnice ja sam potrefila najvece postove u celoj godini od oktobra pa do jula nas pop me razresio na mlecne proizvode tako da nije bio problem nikakav postiti on i sam ima 4dece i kaze kalcijum bitan za bebu a bez mesa se moze to vec ja kazem mi inace postimo u kuci sve postove i po meni raznolikije jedem u postu nego van njega eto sami prosudite van posta uvek nesto capimo pastete i ostale gluposti a u postu ima dosta kuvanog i ribe koja puna korisnih stvari moja beba se rodila sa 3850kg 54sm bez problema cak i dan danas nema nikakvih alergija i problema u trudnoci bitna raznolikost obroka a post je izuzetno dobar zato posto sumnjam da sam ponovo trudna opet kacim ove postove drago mi je inace sto se tice posta u trudnoci slobono se konsultujte sa vasim popom da vas razresi da se mozete pricestiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image]
vukosava -> RE: Trudnoca i post (14.11.2010 2:26:41)


IZVORNA PORUKA: goda

Ja sam postila 7 dana ali na ulju ne na vodi. Prijalo mi je baš ali na žalost nisam uspela da odem da se pričestim. Bez obzira,drago mije šo sam postila jer postim svake godine pričestila se ili ne.Dosta povrća,sveže salate,ribe,bas mi je godilo jer ja inače nisam obožavalac mesa,više mi odgovara povrće.Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe (izgleda da ova ketoza nema neželjenih efekata kada je u pitanju majka).


Trudnica moze da se pricesti i bez posta...
Anoniman -> RE: Trudnoca i post (22.12.2010 11:26:08)

ja sam jos jedna trudnica koja posti.  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
meni to ne pada tesko jer vec godinama postim sve postove i svaku sredu i petak.
post je jako koristan, posebno u trudnoci.
ne bojim se da na necu uneti sve sto je bebi potrebno jer sam se do sada super hranila. psolednih 7 dana imam nesnosne mucnine, pa skoro nista i ne jedem. ali bice sve ok, ne sekiram se previse. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
AndreaK -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 12:48:05)

Ja sam postila jedan dan... za Badnje vece, odnosno Veliki petak... i to mi nije tesko palo...dok visenedeljni post nisam praktikovala ni pre trudnoce... to nekome odgovara nekome ne, meni je ionako losa KKS... pa moram jesti "jaku" hranu.

dunja RR -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:20:27)

IZVORNA PORUKA: Macaki

ja sam jos jedna trudnica koja posti.  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
meni to ne pada tesko jer vec godinama postim sve postove i svaku sredu i petak.
post je jako koristan, posebno u trudnoci.
ne bojim se da na necu uneti sve sto je bebi potrebno jer sam se do sada super hranila. psolednih 7 dana imam nesnosne mucnine, pa skoro nista i ne jedem. ali bice sve ok, ne sekiram se previse. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]tačno, i zabluda je da postom ne unosite sve što je organizmu potrebno, čak naprotiv - unosite samo ono što mu je potrebno (ako pravilno postite)

meni je krvna slika najbolja kada postim jer unosim puno povrća, gvožđa, vitamina.....
Snelle -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:21:47)

IZVORNA PORUKA: dunja RR

meni je krvna slika najbolja kada postim jer unosim puno povrća, gvožđa, vitamina.....Ovo sam i ja primetila kod sebe!
dunja RR -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:24:20)


Hvala Bogu, zimi nikada nisam prehlađena...svi oko mene kenjkaju, kilavi, kašlju, ja ništa

svi moji prijatelji koji poste isto-prehlade nas zaobilaze u širokom luku godinama, tako da....niko me u suprotno ne može ubediti jer sam na sebi iskusila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
minavb -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:24:26)

Hm... Riba je malo rizicna u trudnoci a jedina je izvor punovrednih proteina. Leguminoze inaju proteine li ne sadrze metionin i triptofan, pa nisu bas najbolji izbor. Ako mozete da garantujete da cete jesti svakoga dana zdravu i proverenu pastrmku, smudja i sl, onda postite, fine by me. Inace sam protivnik posta posto mislim da greh ne ulazi na usta vec iz njih izlazi.
dunja RR -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:27:06)

IZVORNA PORUKA: minavb

Hm... Riba je malo rizicna u trudnoci a jedina je izvor punovrednih proteina. Leguminoze inaju proteine li ne sadrze metionin i triptofan, pa nisu bas najbolji izbor. Ako mozete da garantujete da cete jesti svakoga dana zdravu i proverenu pastrmku, smudja i sl, onda postite, fine by me. Inace sam protivnik posta posto mislim da greh ne ulazi na usta vec iz njih izlazi.


opet zabluda, riba nije isto što i post


ja slabo jedem ribu za vreme posta jer pravilan post podrazumeva ribu samo određenim danima, izuzetno retko, ponekada je nikada i ne jedem za vreme posta.
Snelle -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:27:45)

MIna, ne odnosi se post samo na hranu, to je samo jedan njegov mali segment. Svaki vernik odlično zna da je post pročišćenje duše i tela!
dunja RR -> RE: Trudnoca i post (14.4.2011 14:29:30)

IZVORNA PORUKA: Snelle

MIna, ne odnosi se post samo na hranu, to je samo jedan njegov mali segment. Svaki vernik odlično zna da je post pročišćenje duše i tela!upravo tako, čak mislim da je i najmanji segment hrana, ali na žalost i hrane se teško odričemo a kamoli onog važnijeg
Blagoslovena -> RE: Trudnoca i post (25.8.2011 21:32:59)

PO DOKTORIMA:
Deca i trudnice, prema rečima dr Jelene Gligorijević, načelnice Odeljenja za ishranu Kliničkog centra Srbije, takođe treba da se uzdržavaju od posta. - Ono što je potencijalno opasno za njih je nedovoljno unošenje gvožđa, kalcijuma i belančevina.

- Belančevine životinjskog porekla mogu se donekle nadoknaditi ribom, ali ne i u danima kad se posti na vodi. Belančevine mogu da se nadoknade i dovoljnim unosom leguminoze (pasulja, sočiva, mahunarki) i koštunjavog voća (oraha, badema, kikirikija) i soje, preporučuje dr Gligorijević.

Veći problem u posnoj hrani su nedostatak gvožđa i kalcijuma. Naročito zbog sve većeg broja anemične dece, trudnica i žena u reproduktivnom periodu.

- Glavna namirnica u prevenciji anemije su crvena mesa, kojih u postu nema. Riba nije adekvatna zamena, jer je manji izvor gvožđa, upozorava ona.

Treći rizik u posnoj ishrani je nedostatak kalcijuma. Glavni izvor ovog minerala koji čuva kosti su mleko i mlečni proizvodi.

- Zamena za njih mogu da budu sojino mleko obogaćeno kalcijumom, namaz od susama, tofu sir

PO VJERI:

Post je sredstvo za postizanje uzvišenog dobra, ljubavi, i on zbog toga prepisuje snishodljivost prema bolesnima, trudnicama, i dojiljama. Post je ustanovljen radi toga da bi svako prema meri svog duhovnog i fizičkog stanja prineo Bogu ono što može. Ukoliko čovek oseti da nešto ne može da ispuni, onda on treba da uzme blagoslov da recimo jede nešto mrsno, ali tada treba da se ograniči u nečem drugom.


Iako je određeno da bolesni i trudnice nisu obavezni postiti....par dana posta i to ne strogog, na vodi, nikome neće škoditi....mene je pop pričestio i za Petrovski post i nakon 4 dana posta, od srijede-do nedelje...a tako će biti i sada, ako Bog da, za Gospojinski post...
Anoniman -> RE: Trudnoca i post (25.8.2011 21:43:41)

IZVORNA PORUKA: Snelle

MIna, ne odnosi se post samo na hranu, to je samo jedan njegov mali segment. Svaki vernik odlično zna da je post pročišćenje duše i tela![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] bravo Sneki. Mada što se tiče baš ovog segmenta posta, ja se u trudnoći nisam usuđivala na isti zbog preteranih mučnina, povraćanja i malaksalosti. Bila sam zahvalna ako išta ostane u meni [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I recimo prvi post nakon porođaja bio je veliki Vaskršnji post, ja krenula da postim, ali nisam izdržala duže od 2 nedelje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Organizam mi je slao signale da nešto ne valja, konstantno mi se mračilo pred očima, vrtoglavice, malaksalost... Otišla na vađenje krvi-anemija! I to zato što mi se još krv nakon porođaja nije obnovila (inače cele trudnoće savršena kks),još se nije pojavilo dovoljno svežeg voća i povrća na pijaci, pa nespavanje uz novorođenče, organizam nije izdržao... Ponovo sam se usudila da postim kroz hranu tek za ovaj Vaskrs, dakle nakon punih godinu dana...
vukosava -> RE: Trudnoca i post (25.8.2011 21:46:46)

Kakav bre post kad treba da se proizvede dete sa zdravim kostima. Mislim, treba tu kalcijuma i gvozdja iha ha. Ako poredis kolicine u vocu i povrcu ima kapiram ja, al pomislite samo na bebin mali organzam unutra sta mu sve treba da se razvije.

9 meseci bez posta, prezivece se (posta koji se odnosi na hranu)

A za suzdrzavanje od ostalih stvari sam apsolutno za.
Sesilija 83 -> RE: Trudnoca i post (5.11.2011 23:26:40)

Muz i ja postimo sredu i petak na ulju zadnjih 2,5 godine, ali ja sada stvarno nisam u stanju da postim, ne mogu ribu,a prva 3meseca trudnoce sam prezivela na jogurtu i lisnatim pogacicama,za muza naravno spremim posebno posni rucak a za mene nesto posebno i trudim se da tad ne rucamo zajedno.Ali ko moze svaka cast.
dunja RR -> RE: Trudnoca i post (22.1.2014 21:21:03)

I ja sam ovako za Božić, postila na ulju nedelju dana pred Božič, i zaista sam se sjajno osećala na dan pričešća, tj. za Božić.

IZVORNA PORUKA: Pilence81

Ja sam poslednju nedelju pred Uskrs postila i pricestila se,nema lepseg osecaja.
Mada ne preporucuju citav post postiti.


viking -> RE: Trudnoca i post (19.6.2014 14:01:37)

Da živim 1000 godina, neću moći da razumem post u trudnoći. Nije post taj koji me buni već činjenica da nešto može da bude preče od bebe, nije važno da li je to religija ili nešto drugo. Ništa važnije za bebin rast i razvoj ne postoji od proteina i da se bebi to svesno uskraćuje, ne znam... jednostavno moj mozak to ne može da obradi.
peraapotekar -> RE: Trudnoca i post (30.3.2015 9:58:50)

Posta su razrešene trudnice, deca, putnici, teški radnici....Stoga ne razumem čemu ova tema. Hrišćanski post podrazumeva uzdržavanje od nekih namirnica, ali ono što je važnije - podrazumeva jednu drugačiju duhonost.
Sveštenik će trudnu ženu razrešiti posta. Trudnicu koju sveštenik razreši od posne hrane ništa ne sprečava da posti u duhovnom smislu.
Bez obzira što je neko fizički spreman postiti, što neke žene tvrde ( i hvale se pomalo) da su postile i da im je sa detetom sve ok, ja mislim da nije u redu, a nije ni hriščanski radi sebe, svoje tvrdoglavosti i umišljene pravovernosti ugrožavati bebu kojoj je Bog darovao život. To je jedno nakaradno shvatanje naše vere. Sveti Oci i predanje nam je ostavilo jedno razumno poimanje posta koje razrešuje trudnice posta, stoga ne razumem ovakve postupke pošćenja za vreme trudnoće.
choopa choops -> RE: Trudnoca i post (30.3.2015 15:10:09)

Slažem se [sm=smiley1.gif]
IvanaSK RR -> RE: Trudnoca i post (2.3.2016 22:07:05)

Ja razmišljam da li da postim ceo post, i da li je mnogo pet dana na vodi (da bi se pricestila)... Svi pricaju razlicito i bas ne znam sta da radim.
Sanjica26 RR -> RE: Trudnoca i post (2.3.2016 22:17:29)

Ivana to moras da pitas svestenika posebno sto si trudnica. Jedno pravilo uvek vazi isto: jedna nedelja na vodi, pa pricest ako postis samo tu nedelju.
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>