Bakarna (nehormonska) spirala (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Posle porođaja



Poruka


Jeca* -> Bakarna (nehormonska) spirala (12.10.2008 10:06:49)

Ne znam da li je ovoj temi ovde mesto i da li se mozda vec na ovom forumu pisalo o ovome (nisam uspela da nadjem), ali volela bih da podelim sa vama moju dilemu, pa ako neko ima iskustvo, svaki savet je dobrodošao. Bila sam na pregledu kod doktorke koja me je porodila i pošto je sve ok, a od porođaja je prošlo već 2 i po meseca, ona mi je rekla da treba da porazgovaramo o zaštiti. E sad, ja shvatam da je to njena dužnost i da ja nisam u obavezi, ali moram priznati da mi je ubacila buvu i naterala na razmišljanje, iako nisam pre toga razmišljala ni o kakvoj zaštiti od nove trudnoće sem one koju sam i do sad primenjivala pre nego što smo moj muž i ja odlučili da pravimo bebu, a to je samokontrola. Protivnik sam tableta, a dr je i rekla da su posle trudnoće tablete bezveze, da one imaju više smisla kod devojaka nego kod porodilja. I savetovala mi spiralu MIRENA (www.mirena.com). Da se razumemo, ja zelim jos dece, bar jos jedno, ali naravno ne sad, pogotovo što sam se porodila carskim rezom.
E sad, čitam o toj spirali, te ispušta neke hormone, reguliše ciklus, manje bolne menstruacije, sigurna, stoji 5 godina, brzo se stavlja, lako skida...ali ja bih volela da čujem da li neko od vas ima iskustva sa istom ili nekom drugom spiralom.

Dodala guppy:
U ovoj temi pišite o nehormonskoj spirali,
O hormonskoj spirali MIRENA pišite OVDE <-- KLIK




Lu -> RE: Spirala (12.10.2008 11:59:07)

Ja imam običnu spiralu a da sam se bolje informirala stavila bih Mirenu,upravo iz razloga što si navela.
Kao prvo,spirala je za mene najjednostavniji oblik zaštite,kad se jednom stavi opustiš se narednih pet godina,naravno gin.pregled godišnji.
Ja nemam nikakvih problema ni sa ovom običnom,osim što mi je malo produžena mjesečnica,prije je trajala 4 dana,a sada 6 i to mi smeta jedino,a sa hormonskom spiralom se skraćuje mjesečnica čak i na 2 dana,zatim ako su bile bolne mjesečnice,više nisu(to mi je ispričala kolegica koja ju ima).
Najvjerojatnije da ću i ja svoju zamjeniti za Mirenu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Još da kažem,sam postupak ugradnje je potpuno bezbolan,kao obični pregled,a kada god se odlučite na trudnoću,gin. će vam spiralu još jedostavnije odstraniti,ostanu dvije tanke niti koje vise iz grlića maternice i samo ih povuče.




Anoniman -> RE: Spirala (13.10.2008 8:55:22)

Ja pijem tablete. Pila sam ih pre trudnoće, i nastavila sam da ih pijem nakon što sam prestala da dojim. One mi regulišu policistične jajnike, imam tačnu menstruaciju, koja nije bolna, traje uvek isto (7 dana), i azista sam zadovoljna.
Onda su se pojavili oni silni članci da žene umiru po svetu od Yasmin tableta, naravno, brže bolje sam otišla kod dr sa idejom da menjam vrstu zaštite. Pitala sam dal možda flasteri-rekla je to je isto što i tablete. Druge tablete-rekla je-glupost, sve izazivaju trombozu i plućnu emboliju (tj. mogu da izazovu, ne izazivaju nužno), i tako smo stigle i do spirale. Bila je jako isključiva oko toga i rekla da neće da mi stavi spiralu dok ne rodim svu decu koju planiram da rodim. Naravno, usledilo je moje pitanje kako ću da ih rodim ako umrem od tableta a ona je rekla da neću umreti od njih, da spirala, s obzirom na carski rez, može da izazove neke komplikacije, i da ona neće da mi je stavi, da ponovim, dok ne rodim svu decu koju sigurno planiram da rodim. Doktorka je inače blizak prijatelj mojih roditelja, tako da me ne bi lagala. Nisam ulazila u dublje objašnjenje "komplikacija" koje spirala može izazvati.




mamy2 -> RE: Spirala (15.10.2008 8:16:57)

Nakon dva spontana pobačaja(jedan prošle godine u 14.-oj sedmici,drugi
ove u 21.-oj)dr mi je u terapetuske svrhe predložio implataciju Mirene-hormonalne spirale.Da bi se maternica uspjela regenerirati i da ne bi došlo
bukvalno do sljepljivanja zidova maternice.Umetnuta mi je prije 20.-ak dana.
Čitajući i tražeći podatke o istoj,saznala sam da se u prvim njesecima nakon ugradnje može javiti tzv,probojno krvarenje"odnosno tačkasto krvarenje koje se može povlačiti i do mjesec dana.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image]
Ovu ,,sretnicu ni to nije zaobišlo,naravno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]!
Ja je aBd vadim u martu i idemo ponovo prviti bebača!
Biće valjda treća sreća!




guppy RR -> RE: Spirala (16.10.2008 12:40:50)

Jaooooooooooooojjjjjj...................
Ima li uopšte neki normalan vid zaštite?

Jesu li sve spirale hormonske ili ima nešto drugo? Ja sam čitala o nekom "bakarnom umetku" (nemojte mi se smejati zbog prevoda), ne znam ni da li je to tip spirale... ali u glavnom NEMA HORMONE...

A koji su razlozi da posle CR ne žele da stave spiralu i mene interesuje... Već ima jedna tema otvorena sa pričom o tome...




Anoniman -> RE: Spirala (16.10.2008 12:48:51)

Ah-nisam pitala, ali obećavam pri sledećem pregledu ću pitati pa vam javljam.




Jeca* -> RE: Spirala (27.10.2008 23:03:32)

"Ja sam čitala o nekom "bakarnom umetku" (nemojte mi se smejati zbog prevoda), ne znam ni da li je to tip spirale... ali u glavnom NEMA HORMONE... "


Nemojte se meni smejati, ali ja mislim da to ide u ruku ili nogu. Kao pločica se ugradi u kožu. Ako je to to. To je nešto relativno novo što se ne radi kod nas još uvek, mislim. Pokazivali su nam slajdove u školi za trudnice.






Jeca* -> RE: Spirala (27.10.2008 23:08:11)

Evo guppy našla sam JEDVA na netu. Mislimo li na isto?
http://z.about.com/f/p/440/graphics/images/en/17101.jpg




Lu -> RE: Spirala (28.10.2008 16:29:38)

IZVORNA PORUKA: guppy

Jesu li sve spirale hormonske ili ima nešto drugo? Ja sam čitala o nekom "bakarnom umetku" (nemojte mi se smejati zbog prevoda), ne znam ni da li je to tip spirale... ali u glavnom NEMA HORMONE... 



To je guppy upravo obična spirala koju ja imam,znači bez hormona,ja nemam nikakvih simptoma osim što mi je produžena mjesečnica za 2 dana,zato planiram da ju zamjenim za mirenu(hormonsku),jer ona skraćuje.




guppy RR -> RE: Spirala (28.10.2008 21:26:18)

Ne, ne Jecka, nije to to ... to je isto neke vrste spirala, kao što kaže lu, samo da nije hormonska.

lu, jesi li sigurna, da bi menjala? Ja bi recimo radije imala 2 dana dužu M nego hormone u svom telu... s obzirom, da sam sad morala i da prestanem sa uzimanjem zbog pritiska [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Lu -> RE: Spirala (29.10.2008 11:18:46)

Ja recimo nisam imala problema sa uzimanjem pilula,pa tako mislim da nebi ni sa ovom mirenom,ali svakako će mi dr.napraviti nalaze,ustvari ona mi je rekla nešto kao netreba tebi hormonska spirala tebi odgovara bolje obična bakrena,pa sad neznam sigurno ali bi svakako da mi se skrate ti dani,još ću se konzultirati,imam god. pregled u 12.mjesecu pa ću vidjeti.

A i tebi sigurno da će vidjeti koja ti odgovara više,ako se odlučiš i na jednu,mislim da je mirena bolja naravno za ženu koja podnosi.




Anoniman -> RE: Spirala (15.12.2008 21:08:14)

Nisam ni pitala doktora kako se zove ova moja spirala, ali znam sasvim sigurno da je potpuno nova, da nije hormonska vec je na bazi nekog metala i da nije na 5 nego na 10 godina. Ugradjuju je (u Novom Sadu) za samo 4000, sa uracunatim kontrolama, ali mi je, za sad tek prva menstruacija nakon sto sam je ugradila, poprilicno obilna naspram prethodnih, ali sam na to upozorena. Ako nekom nesto znaci, mogu saznati kako se ta spirala zove i gde moze da se kupi.




inna -> RE: Spirala (31.7.2009 12:09:48)

Ne znam, ali meni se te spirale nimalo ne sviđaju. Pogotovo kad sam pročitala ovaj tekst...

SPIRALA UBOJICA

"Spirala ne sprečava začeće, nego ubija začeto dijete" (Dr. M. Marijić). "Ljudski život započinje u trenutku začcća. Do toga dolazi najčešće u jajovodu odakle dijete putuje prema maternici. Kada u nju dode, umjesto da nađe sredinu koja će ga prihvatiti i omogućiti mu daljnji razvoj, djetešce stigne do spirale koja mu onemogućuje nidaciju, pa zato umire. Spirala nije dakle, sredstvo protiv začeća, nego abortivno sredstvo koje uništava tek započeti život". Dr. M. Seppala s Univerziteta u Helsinkiju ustanovio je da kod žena koje nose spiralu ipak u 12 do 44 posto dode do trdnoće. Međutim te trudnoće spirala brzo prekine, dolazi do pobačaja koji žena, niti ne primijeti, jer se radi o sićušnom zametku. Spirala izaziva kontrakcije,kronične upale, proizvodi antitijela koja mogu doslovno razoriti život koji je tek niknuo. Stoga nije čudo da se u znanstvenom svijetu medicinskih stručnjaka povela oštra borba protiv upotrebe spirale". Jedan naš liječnik (dr. M. Marijić) tvrdi: "Spirala može kod žena izazvati ozbiljne komplikacije kao što su krvarenje, zdjelične upale, probijanje maternice itd. Svaka žena koja drži do života svojeg djeteta od samog začeća, koja drži do svojega zdravlja, neće nositi spiralu". "Sprečavanje nidacije zametka u maternicu" veli jedan stručnjak" je pobačaj koji se dešava u prvih 12 dana".

Registrirano društvo protiv sprečavanja nidacije. D-7918 Illertisen objavilo je prije par godina najnovije istraživačke rezultate na temelju istraživanja američkog ginekologa dra Hilgersa. On je spomenuo novi HCG test pomoću kojega se može ustanoviti trudnoća. Testirano je bilo oko sto žena sa postavljenom spiralom. Te su žene unatoč tome zanijele. Kod mnogih žena koje su nosile spiralu ustanovljena je oplodnja i trudnoća. Spirale nisu dozvolile da dođe do smještaja već stvorenog čovjeka. Začetak je ubijen". (Dr A. Haussler).

Sumrak spirale. Kako javlja "Newsweek", tvornica spirala G. D. Seale & Co., koja je namicala 90 posto od svih prodavanih spirala, prekinula je nedavno proizvodnju toga produkta. Proizvodnja je prekinuta zbog toga što sve više korisnica spirale putem suda traže odštetu za pretrpljene bolesti, uključujući i neplodnost koju je prouzrokovala upotreba spirale. Prošle je godine spomenuta tvornica potrošila milijun i pol američkih dolara za troškove sudskih sporova s tužiteljima, dok je još u toku preko 300 odštetnih zahtjeva".
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Spirala (31.7.2009 13:01:15)

iskreno malo mi je glupav ovaj tekst Inna, bez uvrede molim

a spirla se ne preporučuje ženama koje nisu rađale i one koje su se porodile carskim rezom radi otvorenog puta infekciji...valjda se to nešto ispomjera ...mislim znam da je to razlog a sad ne znam objasniti

znači prporučljivo je samo onim ženama koje su se porodile prirodnim putem




Lu -> RE: Spirala (31.7.2009 13:46:30)

Eto po ovome ja abortiram svaki mjesec[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley3.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




Lilly* -> RE: Spirala (31.7.2009 13:46:57)

Taman sam to htela reći Vučko, ne da je glupav taj text, nego uopšte nije tačan! Spirala ubrzava odlazak jajne ćelije u jajovode kada ona još uvek nije spremna na oplodnju, na taj način onemogućava oplodnju, a bakar valjda još dodatno deluje spremicidno.
Ja sam imala spiralu oko 3,5 god, od porodjaja pa do odluke o drugoj bebi. Nisam imala nikakvih problema, nikada nisam imala infekciju, ciklus mi se nije ni produžio, niti skratio, niti se na bilo koji način poremetio (da kasni ili da ranije dobijem), i apsolutno je ne osećam niti mm [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (pošto postoje i takve priče). A na spiralu sam se odlučila upravo jer nisam želela da se igram sa hormonima (druga je stvar što je Tashi dr prepisao tablete zbog policističnih jajnika)




Anoniman -> RE: Spirala (31.7.2009 13:49:53)

IZVORNA PORUKA: lu

Eto po ovome ja abortiram svaki mjesec[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley3.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]


znala sam ja Lu da si ti takva [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]







Rivana -> RE: Spirala (31.7.2009 13:52:06)

ja htela da stavim spiralu sad ne znam [sm=zmeden.gif]




Lilly* -> RE: Spirala (31.7.2009 13:55:20)

Deo texta: Bakarna spirala ima oblik slova T, i u svom sastavu sadrži bakar. Ovaj bakar se postepeno oslobađa i sprečava spermatozoide da prolaze kroz matericu dalje do jajovoda ...Govorićemo zapravo o sredstvima protiv začeća. Spirala je mala naprava izgrađena od plastike, a kao aktivne sastojke ima bakar ili progesteron. U obliku je slova "T" i na donjem kraju ima končiće, koji omogućavaju njeno lako vađenje. Smatra se da funkcioniše tako što sprečava oplodnju jajne ćelije sprečavanjem sperme da uđe u cerviks.
Progesteronska spirala deluje hormonski, sprečavajući ovulaciju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley3.gif[/image]




Lu -> RE: Spirala (31.7.2009 14:01:49)

Ja se smijem kladiti da je ovaj text što je stavila inna pisao netko iz Crkve,jer po njima je grijeh svaki oblik kontracepcije osim računanja plodnih dana...
Ovakav sličan text uz dodate i kondome i tablete sam nalazila u crkvama na klupama kao promotivne letke protiv kontracepcije!

Mislim da svaka žena uz konsultaciju ginekologa treba da odredi koja joj kontracepcija najbolje odgovara.
Meni je to SPIRALA [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Spirala (31.7.2009 14:09:16)

TEKST 




Anoniman -> RE: Spirala (31.7.2009 14:10:28)

IZVORNA PORUKA: inna

 djetešce stigne


To nije dete - da se razumemo.

Ukoliko imate redovne menstrualne cikluse, 14-og dana vašeg ciklusa se iz jednog od vaših jajnika odvaja zrela jajna ćelija. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije u narednih 24 sata koliko ona živi, ona zajedno sa krvlju i sluzokožom izlazi sa sledećom menstruacijom. Međutim, ukoliko spermatozoid uspe da uđe u jajnu ćeliju, dolazi do oplodnje, i oplođena jajna ćelija kreće niz jajovod u matericu. U odebljanu sluzokožu materice se jajašce usađuje oko treće nedelje.
Izvor: KLIK




Lilly* -> RE: Spirala (31.7.2009 14:21:16)

"Glavni učinak IUS-a je postepeno skraćenje menstrualnih krvarenja, koja uz to postaju sve oskudnija. Kod velikog broja žena, menstrualna krvarenja u potpunosti prestaju krajem prve godine korištenja."
Ja bih se sigurno prepala kada bi mi izostala M i kada ne bih dobijala, i pored ubedjenja dr da to tako treba. Sigurno bih razmišljala da li ću dobiti kada izvadim tu hormonsku spiralu. Ne bih bila opuštena, što svakako nije dobro [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ipak ne bih menjala bakarnu za hormonsku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Spirala (31.7.2009 14:24:10)

e i mene to malo zbunjuje ... i ako mi je dr rekao da nije to bas tako, nego se samo smanji krvarenje, i ne boli, a ja imam užasno obilna krvarenja i traje mi 5-6 dana i zato ne bih smjela bakarnu 




Lilly* -> RE: Spirala (31.7.2009 14:28:39)

Ne znam Vučko, sigurno je to individualno, ali meni se uopšte nije intenziviralo krvarenje od spirale. Imala sam svega 3 dana da baš curi + 1 dan pre i 1 posle, tek nešto malo, čisto da isprlja uložak




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>