RE: Da li ste birali uciteljicu? (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đaka



Poruka


branki* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (3.4.2012 14:25:10)

ne znam,ja radim u skoli,otac mi je profesor,druzim se sa prosvetarima,tako da nekako otprilike znam ko je kakav,ko je na kakvom glasu.bor je manji grad,licno znam neke ucitelje,neke povrsno,uopste mi ne bi bio problem da steknem sliku o necijem radu.




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (3.4.2012 14:25:11)

[Sadržaj poruke je obrisan]




branki* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (3.4.2012 14:31:08)

ha,ha,gagi,trebalo je da biras,sad ti djavo kriv sto imaju domaci svaki dan[sm=jezicek.gif]




vukosava -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (3.4.2012 16:08:54)

Ja sam u osnovnoj imala pet uciteljica. Prvi razred dve jer je jedna bila na skracenom radnom vremenu i pred penzijom. To je bio haos. Moj razred nije bio neki bajan, manje od 10 nas je pozavrsavalo fakultete. Ali u njega su trpali decu bez veza. U druga dva odeljenja je bilo kako Mina kaze - krem - de - la - krem. Deca lekara, nastavnika itd. i stvarno ih je jako puno zavrsilo fakultete u roku. Bile su bolje uciteljice a kasnije i bolji nastavnici. Mada iz svoje generacije ja sam imala najvise poena iz skole iz matematike i Srpskog na prijemnom i bila cesto prva na opstinskom iz matematike tako da ne mora da znaci da je sve do uciteljica.

Ja se nadam da cu moci da biram. Bilo bi dobro kad bi bila dostupna neka statistika po uciteljici i neka istrazivanja koja bi pokazala ciji ucenici imaju vise uspeha na prijemnim za srednju, takmicenjima i slicno...




tanjica85 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (4.5.2012 11:16:44)

Vukosava, ista situacija i kod mene. promenila sam 5 uciteljica,pa mi nista ne fali. zavrsila sam fax, kao i ostala deca iz razdreda.
a sto se tice mog deteta, nismo birali uciteljicu jer nije bilo potrebe, lepo joj je zapalo [sm=smiley36.gif]




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:06:17)

Evo konačnog odgovora: DA! Kao i većina roditelja dece upisane u našoj školi.




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:10:01)

molim te kazi kako ? koji su kriterijumi za izbor one prave uciteljice ? mene to sve ceka ali i dalje nemam predstavu kako bih sad potrefila koja je prava uciteljica
sem onog da nece u penziju za koji mesec [sm=zmeden.gif]




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:24:03)

Raspitivala sam se među mamama, i onda saznala sledeće: sve učiteljice koje ove godine preuzimaju prvake su odlične!!! Super... Ništa mi ta info nije značila.
Onda sam čula sledeće: jedna je samohrana majka, jedna ima dete od tri god i pokušava da ostane trudna opet, jedna ne može da ima dece, jedna... ma ne znam ni ja ... elem iz toga je moj zaključak bio "Ja ne želim ni jednu" [sm=smiley36.gif]
Onda sam lepo odvela dete na testiranje, pa sam u bla-bla razgovoru zaključila da pedagogica smatra da bi Luki više odgovarala strožija učiteljica.
To smo i mm i ja zaključili da on dobro reaguje na autoritet i pravila (skijanje, džudo... ćuti i radi kako mu se kaže).
Onda sam malo šacnula sa kim se on druži u vrtiću, pa sam šacnula te roditelje... dala neki svoj sud o njima kroz razgovor (mislim, da se ne lažemo, svi mi prosto o nekim ljudima mislimo da su ok i sviđa nam se kako razmišljaju a za neke smatramo da su debili, pitanje je samo dal ćemo to izneti ili ne). E onda kada sam probrala decu i roditelje, onda sam probrala ko od te dece ide u istu školu u koju ćemo mi, i krenula redom da postavljam pitanja o učiteljici.
Jedna od mama za koje smatram da stoji čvrsto sa dve noge na zemlji mi je odmah rekla da je upoznala jednu od učiteljica i da joj se dopada, da je stroga ali pravična, ne razdvaja decu, nego im posvećuje svima jednaku pažnju i pravila važe za sve.
Tako sam pitala još par roditelja, među njima je bila i jedna mama koja ima starije dete koje je sad otišlo u 5ti, i ispostavilo se da i ona priča o istoj učiteljici.
Mic po mic, shvatila sam da njih 6-7 iz vrtića tipuju na istu učiteljicu.
Moj sud je ustvari pao po izboru dece.
Naime, svaka predškolska ustanova radi po svojim nekim programima, koji su slični ali ne isti. Ovime uopšte neću da se upuštam u raspravu dal je bolje da nauče slova u predškolskom ili ne, ali smatram da je bitno da se dete ne smori u prvom razredu ako npr zna slova a učiteljica ih ponovo uči slova. Te sam gledala da u njegovom razredu ima najviše dece iz njegovog vrtića jer su na sličnom nivou znanja, a potrefilo se da nam u tom kontextu odgovara i izbor učiteljice koja će biti autoritet.




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:30:02)

e , hvala
iskreno , nisam imala predstavu kako bih je izabrala [sm=zmeden.gif]
nego , u skoli su prihvatili tvoju zelju ? jer cula sam od matorog ( kad su mu se neki roditelji starijih ucenika jadali ) da nisu prihvacene sve zelje
iskreno nemam pojma kako to ide u Su , znam kako ide u NS
a u koju skolu ide Luka ?
znam da je indiskretno , nemoj da napises ako mislis da ne treba [sm=smiley1.gif]




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:34:24)

Mogu ti napisati u pp ako te baš zanima. Ja sam prilično zajahala neke u školi pa su uslišili želju. Verovatno ima veze i to što se i ona složila da mu treba stroža učiteljica.




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:39:17)

pa znas kako moze se desiti da mu matori za neko vreme predaje , zato pitam [sm=smiley36.gif]




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:41:38)

Aaaaaaaaaa, a šta predaje?




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:42:59)

ma istoriju , moz mislit [sm=smiley24.gif]




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:44:12)

Mojne se ljutiš, ali fujs [sm=smiley11.gif] [sm=smiley36.gif] Nisam je volela...




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:48:26)

ni ja
mislim ajde molim te , ko da me briga
al on obozava a plus je i dipl arheolog pa kad se to sastavi bezi i ne pitaj




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 12:53:38)

[sm=smiley36.gif]




Didy -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 15:03:00)

Mislila sam da je skroz nevažno ko ti je učiteljica sve dok nisam počela da radim u prosveti. Ušavši u zbornicu i prozborivši po koju sa svim učiteljicama, čuvši njihove stavove o životu, komentare o deci, još više o roditeljima, videvši kako znaju biti zajedljive, površne, spremne na spletke i razne igrice, shvatila sam sledeće - I te kako je bitno kakva je učiteljica i ko ti je učiteljica. Što neko napisa - Kad dođu u 5. razred tačno se vidi rad učiteljice. I ako se i u sledećoj generaciji ponovi isto, ne može biti slučajnost. Učiteljica je ta koja formira razred, povezuje decu da budu bliska, kolegijalna, da se druže i van škole, uvodi pravila, zahteva na poštovanju autoriteta, uči ih da budu kreativni... Tačno znam kad uđem kod petaka u kojem razredu ću provesti pola časa na smirivanju dece, a u kom razredu ću reći - Dobar dan! i početi sa radom. Na istom kontrolnom će u prvom odeljenju pola razreda dobiti 1, a u drugom pola razreda 5. Ako je kontrolni isti, ako sam ja isto radila u oba odeljenja, a ocene drastično različite, onda tu mora biti da je nešto do učiteljice.
Imam sreću da sam neko vreme radila u školi u koju će da idu moja deca i da sam predavala u odeljenjima učiteljica kod kojih Stefan može ići. Ako me pitate koju odabrati, reći ću nijednu. Nemam mišljenja o njima kao osobama, ne zanima me njihov privatni život, ali ja procenjujem učiteljicu na osnovu njenog odeljenja. Prva je sva u fazonu "sve što je novo je super", sa decom je na "ti", "ćao", "cool" i slično, a njeni đaci su već u 4. osnovne bežali sa časova, nisu nosili knjige i sveske, postajali mali huligani... Ova druga je preterano stroga, tad je znala i da udari dete, zavrne mu uvo, stalno je urlala iz sveg glasa, deca u njenom odeljenju su toliko prestrašena da su se plašila da kažu i ono što znaju, moraš kleštima da im čupaš reči iz usta, prosto ne mogu da se opuste i da budu kreativna.
Ako gledamo karakter mog deteta, u vrtiću je od onih poslušnijih, ne moraš da urlaš i da ga biješ da bi nešto uradio. Čak loše reaguje na bilo kakvu vrstu takvog pritiska, emotivan je vrlo, mislim da nema potrebe da ga učiteljica "uteruje u red", a s druge strane, mislim da bi se izgubio i kod ove prve, pogotovo što su njeni đaci vrlo agresivni, tuku se, pljuju, pojedinci maltretiraju ostalu decu, a ja njega nisam učila da na silu odgovara silom, u prevodu ne bi znao da se sam izbori (da se potuče, da vrati i sl.), a učiteljica nije dovoljan autoritet da spreči male siledžije. Hajd sad budi pametan...[sm=zmeden2.gif]
Na kraju će se opet svesti na stav koji sam imala i pre - Gde zapadne, tako će mu biti, samo što bi mene manje bolela glava kad ne bih znala koja kako radi.[sm=zmeden.gif]




Olga75 -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 15:21:15)

ja sam sad pogubljena
moje dete ide u vrtic u kom se radi po Montesoriju ( licenciran je i stvarno se radi po tom programu ) i nemam pojma kako ce ona reagovati na uciteljicu a kako uciteljica na nju ili njih jer ja sam i dalje pristalica onih kvartovnih skola tj . dete ide tamo gde mu je blize a ne fensije
i tako
videcemo , mozda se do tada licencira i Montesori skola , znam da za sada postoji jedna u Bg a posto je u Su prva koja je imala vrtic mooozda dobije i skolu pa ce moje mozganje biti nepotrebno
pa rekoh , videcemo




Lu -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 15:31:04)

Moj stav je kao i prije pet godina, nema biranja svaka učiteljica ima svoj način rada, nekome odgovara a nekome ne i tako će to uvijek biti. Nepojmljivo mi je da roditelji dođu u školu sa željom da biraju učiteljicu, sreća pa nismo svi takvi a zamislite da jesmo[sm=zmeden.gif]
Dijete treba da se prilagodi autoritetu kakav god je, da nauči da se izbori za sebe, samo, samostalno, bar je meni to cilj za moje dijete, pa neću mu ja cijeli život nešto olakšavati!
Roko kaže da mu se sviđa, meni je ok ima svoj stav a ako bude problema, što je sasvim normalno, rješavaćemo to u hodu kao i u vrtiću, sa zdravom komunikacijom sve se riješi[sm=smiley1.gif]




Didy -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (6.9.2013 18:35:26)

Škola gde će moja deca ići nam je na 5 minuta od kuće. Na najlošijem je glasu, u poređenju sa ostalim osnovnim školama, ali sam odlučila da ih neću slati u onu do koje im treba pola sata peške i do koje imaju 4 opasne raskrsnice.
Ja nisam pristalica bilo kakvog nameštanja, samo sam iznela stav da jeste bitno ko ti je učiteljica.




Peace* -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (25.9.2013 12:42:08)

Pa i ja sam ga upisala u najbližu školu, to mi je bzvz da ide u drugi kraj grada.

Možda nije za ovu temu, ali eto, požaliću se.

U produženom boravku rade dve učiteljice, i upisano je 95 prvaka. Podeljeni su u dve grupe, u Lukinu ide 50-oro, u drugu 45-oro.

Prošle nedelje mi je Luka rekao da kada im je dosadno u boravku, njih 3-4-oro jedan za drugim traže u wc, i sačekaju jedan drugog pred učionicom, i onda malo šetaju po školi, bez galame. Razmišljala sam o tome, i zaključila da neću da komentarišem više od "To ne možete raditi ceo dan. Može da prošetaš koji minut i onda se vrati u boravak". Moja logika je bila: Ako mu branim, biće još zanimljivije, i neće mi reći; novo je, istražuju, kad istraže, prestaće.
Juče je iz škole stigao sa porukom učiteljice iz boravka kako on i još dva klinca nagovaraju decu da beže iz škole, i kako dugo ostaju u wc te ona gubi poverenje u njega.
Htedoh napisati da je nepoverenje obostrano (objasniću dole), ali napisah samo "Hvala Vam što ste nas obavestili" i progutala ostatak "mi to znamo već 7 dana a Vi ste tek sad skontali???".
Bez veće halabuke sam Luki rekla da nema šetnje po školi jer učiteljica odgovara za njih i brine da im se nešto ne dogodi.

Apropo nepoverenja: Ono što mene više nervira je da niko ustvari ne zna gde su deca. Ja smatram da su oni sa 7 godina ipak još uvek mali i adaptiraju se na ovu veliku novinu u njihovom životu, i mislim da nisu u stanju da zapamte dal treba da idu u boravak ili da čekaju roditelje u dvorištu. Smatram da bi bilo bolje da sva deca koja su upisana u boravak imaju obavezu da siđu u isti nakon nastave (bez obzira na smenu), i da roditelji odatle kupe decu uz potpis da su ih pokupili.
Pre neki dan se dogodilo da je Lukin drugar iz razreda zaboravio da treba da ide u boravak i otišao kući. To je bilo u 10.40h. Sreća je bila da se tata slučajno baš tada zadesio kod kuće, pa malog vratio u boravak, ali šta da nije? Šta da je i tata, kao i mama, bio na poslu do 17h??? Oni bi bili bezbrižni na poslu misleći da je dete u boravku, i ne bi imali pojma da dete nije tamo od 10.40 - 17h! [sm=smiley22.gif]


IZVORNA PORUKA: Lu

sreća pa nismo svi takvi a zamislite da jesmo[sm=zmeden.gif]



Lu, kod nas u školi je 80% roditelja tražilo određenu učiteljicu, sva sreća, želje nisu bile usmerene na istu učiteljicu.




Miloske -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (28.9.2013 18:14:59)

Svakako treba se raspitati,ako imate mogucnosti,mi smo imali veze i raspitivali se kod nastavnika starijih razreda,oni najbolje vide to po odeljenju.Potpuno se slazem sa Didy.Ali i to ne znaci da ce sve biti zasigurno ok.Mi smo preko veze obezbedili da nam cerka "upadne" kod uciteljice koju su njene kolege iz starijih razreda jako cenile upravo zbog odeljenja kojima je ona predavala.Medjutim,nije nam bas prvi razred prosao glatko.Imala je zena dosta licnih problema,na samom pocetku se razbolela pa smo imali zamenu nekoliko meseci,a i imala je cesto neke neprimerene komentare,malo je hladnija,nepristupacnija(i drugi roditelji tako misle).Verujem da je to sve odraz njenih problema sto zdravstvenih,sto privatnih(razvod).Videcemo.Imam dvoje prijatelja koji su premestali decu sto u prvom,sto u drugom razredu nakon prilicnih problema i deca su procvetala u drugim odeljenjima,to je bilo u nekim drugim skolama.Zato mislim da treba se raspitati ako imate gde pa i odabrati ako imate dosta informacija prikupljenih a smatrate ih validnim




Lu -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (16.10.2013 13:24:58)

Ja ću ipak prepustiti svom djetetu da se izbori za sebe i svoje JA. Njegovo znanje mu niko neće oduzeti a sve eventualne probleme koje bi mogli imati, rješavat ćemo razgovorom sa učiteljicom ili njenim nadređenim, kao što smo radili i u vrtiću[sm=smiley1.gif]




vikiveki -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (4.11.2013 17:38:39)

Ja sam kad se moja devojčica upisivala u školu rekla pedagogu da bi ja volela da se ona upiše kod jedne učiteljice kao i njena najbolja drugarica,i imali smo sreće da se poklopilo.Sada još malo pa ću videti kako će biti kod upisa sina jer on sad u septembru polazi u prvi razred




vikiveki -> RE: Da li ste birali uciteljicu? (28.11.2013 8:37:07)

Ja sam već počela da se raspitujem za učiteljicu i učitelja za sina.Sad od septembra kreće u 1 razred.Sada će mi biti teže jer u njegovoj generaciji nema baš nekog kvalitetnog učitelja,ustvari ne izdvaja se ni jedan jer uglavnom svi kukaju na sve tri učiteljice i jednog učitelja koji sada izvode 4 razred i preuzimaju 1.Stvarno sam u nedoumici[sm=smiley13.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>