Fluorogal (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


Anoniman -> Fluorogal (17.10.2008 9:33:36)

Napraviću mali uvod...

Nekada davno sam nosila fixnu protezu (u srednjoj školi, pre 10ak i više god). Nosila sam fixnu protezu sa keramičkim pločicama, i ovom prilikom ću iskoristiti mogućnost da vam svima skrenem pažnju da ta proteza oštećuje gleđ, i da je obična metalna fixna proteza mnogo bolja opcija za zube. Ali nije to tema. Naime, mislim da je i ta proteza doprinela početnim karijesima koje sada imam, jer su mi zubi ostali neravni nakon skidanja proteze, i samim tim podložniji karijesu.

U trudnoći mi se užasno pokvarila desna sedmica u donjoj vilici. Tada je to popravljeno i sve super... Jedini "problem" je bio gravidalni gingivitis, za šta mi je rečeno da je normalno, i da perem zube Sensodine pastom za zube (svaka pohvala za tu pastu).

U maju ove godine vidim u ogledalu da sa tim zubom ipak nešto nije u redu, iako ne boli, i odlučim da ponovo posetim zubara. Taj zub opet otišao u 3 lepe... međutim zubarka da sve od sebe da ga popravi, objašnjavajući mi da će sada da ga odradi sa plombom iako bi 90% zubara odmah zub pripremilo za krunicu i stavilo je, i rekla je da ćemo za koji mesec, ako plomba ostane, da proverimo dal je zub još uvek vitalan. (Odmah ću da kažem, juče je proverila, plomba stoji, zub extra vitalan).
Tada je konstatovala da imam dosta početnog karijesa koji je mnogo mali i kada je tolicko mali se ne popravlja jer je sa prednje strane zuba, kaže, morala bi da mi skida i delove zdravog zuba da bi mogla da plombira, jer toliko malu plombu koliki je zub, ne može da stavi.
Opet se konstatuje gingivitis (ovaj put ne gravidalni [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), a s obzirom na otečene i upaljene desni, hrana se zadržava ispod, koliko god ja prala zube, i dodatno se podstiče kvarenje zuba.

Pre 2 nedelje mi otpdane parče zuba (u pitanju je jedan od tih početnih karijesa). Ja brže-bolje kod zubarke, koja je rekla"Ma dobro, to je malo, nego ova 6ica (pored one kritične vitalne sedmice) je pokvarena jako". Tako to postane prioritet. Taj zub je već ranije plombiran. Gledala je zub, i nije mogla da se načudi objašnjavajući mi da mi se mnogo čudno kvare zubi, skroz uz desni pa u krug oko zuba. To je očistila, i krene od gore da skida plombu... a ispod plombe HAOS! Skoro do živca. Sve u svemu, spase ga ona, nekako plombira sa 2 različite plombe (jedna za u rupu, a druga za oko zuba). I na taj će ići krunica čim otpadne plomba.
Isto kritična situacija i na levoj strani donje vilice, 7ica verovatno u istom stanju kao i šestica koju je juče popravljala, a na 3,4,5 početni karijesi koji sada više nisu toliko početni pa mogu da se popravljaju. To će da mi radi sledeće nedelje.
Gingivitis i dalje, i sada već počinje opomena, da ako ne smirim desni (redovnim uklanjanjem kamenca, grubim trljanjem desni kada perem zube i mazanjem neke tečnosti, mislim da se zove Dentin, ili tako nekako), pa će doći za 5 god do paradentoze, da će početi da mi se klate zubi i ispadaju. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Posle svega ja postavim pitanje "Jel može nešto da se pije za jačanje zuba?" (krajnje očajnog izraza lica [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]) Tako stižemo do FLUOROGALa. Naime, doktor koji je takođe bio u ordinaciji kaže da je njegova žena fluorogal počela da pije još u trudnoći, a onda su deca nastavila da ga piju po rođenju (piju ga i on i žena takođe). Deca mu sada imaju 19 i 20 godina i nemaju ni jedan pokvaren zub! A on za sebe kaže da inače ima užasno slabe zube, ali da od kada je počeo da pije Fluorogal, da je situacija odlična.

Tako sam ja juče ušla u apoteku, kupila sebi Fluorogal od 1mg, a Luki od 0,25mg. Cena je smešna, oba zajedno izađu 200din, pakovanja su: od 0,25 ima 250 tabl, a od 1mg ima 100 tableta.

A sada još da napišem i doziranje i način primene, da bi ova cela priča zaista dobila smisao.

Deca od 0-2god: 1 tableta dnevno od 0,25mg
Deca od 2-4god: 2 tablete dnevno od 0,25mg
Deca starija od 4 god i odrasli: 4 tabl od 0,25mg ili 1 tabl od 1mg dnevno.
Trudnice, počev od 12te nedelje trudnoće: 1 tabl od 1mg dnevno.

Ima i dalje da su doze određena za slučaju da u vodi za piće ima manje od 0.3mg fluora... No, to ćete već vi pročitati u uputstvu.

Tabletice se sisaju, ili, klinci ih gricnu, poenta je da se rastope u ustima.

Takođe ću da kažem da sam ja odlučila da Luki za sada dajem 1 tabletu 0.25mg dnevno (iako upada u grupu od 2-4god), jer pere zube dečijom pastom za zube, koja u sebi sadrži fluor, pa ga (fluor) on guta i kroz pastu.

Sem tabletica, trudiću se da sredim desni, jer mislim da je mnogo glupo da ostanem bez zuba za 5god.




Anoniman -> RE: Fluorogal (17.10.2008 11:28:37)

IZVORNA PORUKA: Tasha

Tada je konstatovala da imam dosta početnog karijesa koji je mnogo mali i kada je tolicko mali se ne popravlja jer je sa prednje strane zuba, kaže, morala bi da mi skida i delove zdravog zuba da bi mogla da plombira, jer toliko malu plombu koliki je KVAR, ne može da stavi.



Gore sam napisala ZUB, a ustvari treba KVAR... evo napisala sam ispravku u boji...




Lu -> RE: Fluorogal (18.10.2008 17:28:30)

Draga Tasha problema s  tobom(tvojim zubićima)[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley10.gif[/image].
Ajde mi,ako ti nije teško, objasni to "jačanje zubi",znači dali će biti stabilniji u korijenu,desni manje sklone upalama,prevencija za karijes ili sve to zajedno.




Anoniman -> RE: Fluorogal (19.10.2008 8:51:25)

U uputstvu piše "prevencija protiv karijesa", ali valjda u kombinaciji sa Sensodine pastom za zube i desni dođu u red. Čak razmišljam da počnem da pijem i kalcijum... baš ću pitati doktorku u četvrtak, jer sam baš očajna.




guppy RR -> RE: Fluorogal (21.10.2008 20:34:50)

ne znam Tašo ništa o toj temi, sem da su kod nas neki JAKO protiv dodavanja fluora deci, a negi to savetuju onako "levom rukom".
Nadam se, da će ti se poboljšati stanje brzo





Anoniman -> RE: Fluorogal (22.10.2008 8:41:32)

A nećeš verovati-kada sam otvorila kutijicu, umrla sam od smeha, jer se ispostavilo da prepoznajem tabletice-to su ONE tabletice koje sam pila kao mala-davali su nam ih u zabavištu. Te tabletice i neke crvene kuglice (mislim da je u pitanju riblje ulje).




guppy RR -> RE: Fluorogal (22.10.2008 10:55:30)

bljak
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/pujs.gif[/image]




Anoniman -> RE: Fluorogal (22.10.2008 14:24:04)

Nema ukus [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




guppy RR -> RE: Fluorogal (22.10.2008 15:28:38)

male crvene tabletice,...
bljak [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




andrijana -> RE: Fluorogal (10.11.2008 22:09:08)

Ja sam, po preporuci zubara, pila FLUOROGAL u trudnoci jer onda zubi najvise stradaju ukoliko ne unosimo dovoljno kalcijuma a bebi je potrebno za jacanje kostiju.




eugenija -> RE: Fluorogal (18.3.2009 12:47:15)

Joj imam ja te tabletice, koje stoje na mom stolu već 4 meseca.. Nešto mi se ne uzimaju, nemam pojma zašto... Lenjost.
A znam da su okk...




Anoniman -> RE: Fluorogal (18.3.2009 13:21:37)

Pij to bre ženo, odnosno, grickaj, vidi šta se meni sve desilo. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Lu -> RE: Fluorogal (18.3.2009 14:30:30)

A premazivanje zubića fluorom,kada se to radi i zašto?




Verus -> RE: Fluorogal (8.4.2009 15:56:15)

Mislim da pitanjca o zubicima mogu i ovde Tasho[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 
Sta radite sve kada dodje do higijene zuba?  Kako ste bili odgojeni oko toga i kako odgajate svoju decu?  Zubi su puno bitniji za zdravlje nego sto mnogi ljudi misle/znaju.  Opasno je imati lose, kvarne zube u trudnoci, jer dovode do nepotpunog razvoja bebe (mala tezina, prevremeni porodjaj), vec znate da je opasno za srce, zglobove (ovo sve dolazi od bakterija koje se namnoze u kvarnim zubima).  Moja mama je jako mlada izgubila deo zuba (odrasla je u selu, Srpska Crnja, gde su stalno imali nove zubare, mlade, koji su busili zube i koje treba i koje ne treba i na kraju je deo izgubila, posle je paradentoza uradila svoje), tako da je sa 27 godina vec imalli parcijalnu protezu.  Sada sa 55 godina nema nista od svojih zuba, sve vestacke.  Tako da je mene vodila kod zubara vec cim sam dobila prve zubice, da se naviknem da preglede.  Imali smo divne zubare u Almaskoj ulici, na Podbari u NS.  Ja sam htela onda stalno da idem, pa sam sa 2 godijne isla nekoliko puta nedeljno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] naravno nije mi trebalo, ali sam volela da dobijem one male slicice crtanih likova i 5 sa *.
Pili smo one male crvene tablletice, riblje ulje ili sta li [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i prali zube sa onim narandzastim gelom, secate se toga?

Da li odgajate svoju malu decu da znaju sve o higijeni zuba?  Da li peru zube vec sa 2 godine, i kada ste im vi poceli prati zubice? 

Ja se trudim da redovno flosam, naravno perem zube uvece obavezno (ujutru nekada ne, jer nemam jutarnji zadah, pa samo promuckam sa tecnoscu)....

Jel muckate sa tecnoscu za zube? 

NIz pitanja, hajmo na diskusiju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




sneza24 -> RE: Fluorogal (16.4.2009 15:18:03)

Pitala sam dr jel sme da uzmem ove tablete i ona je rekla da mogu da uzmem i odmah sam ih kupila.




Anoniman -> RE: Fluorogal (16.4.2009 15:25:48)

kod nas su striktno protiv toga ... a izricito protiv da se daje djeci... ko će im ga znati




sneza24 -> RE: Fluorogal (16.4.2009 15:27:51)

Pa nemam pojma.Ja sam pitala jel smem i ona mi je dozvolila.Nisam htela sama da uzmem na svoju ruku.




Anoniman -> RE: Fluorogal (18.6.2009 1:09:25)

Ja tju da se ponovim...jer sam malopre u temi o nezi mlechnih zubica rekla isto....

Ja sam kao i Tasha nosila fxnu protezu (20-23 godine) ali ja sam nosila onu metalnu...pa je meni gledj u savrshenom redu...sretjom...pa su i svi zubi zdravi....znachi zadnje 4 godine ispiram usta flurogal rastovorom jednom nedeljno....odmah primetim da su belji...a rezulat na dugorochno je verovatno shto su zdravi....
Eto....iako imam iskustva u tome...nisam znala da postoje tabletice...pa imam nameru da ih pijem u trudnoci ako tje to pomotji mojoj bebi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]

Inache....od detinjstva....nemam bash lepu uspomenu na zubare....
Kao mala sam imala malu vilicu sa puno zuba...pa su mi odvratni doktori (al stvarno su bili grubi i neljubazni...a ja dete) vadili zdrave zube....jer nisu svi imali mesta....a sada imam manjka zubi...jer su mi neki naravno i otishli.... Nisam jedno 5-6 godina uopshte bila kod zubara....zadnji put sam bila kad su mi jedan zub zatvorili...ali je lek ispao...i zub ostao otvoren...i tako sam ga vukla godinama....dok mi nije pukao film...otishla popravila 4 pokvarena zuba, i jedan izvadila....stavila fxnu....vratilo se sve na mesto...i sad imam osmeh kakav sam trebala da imam celo detinjstvo.... [img]http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a030.gif[/img]




Lu -> RE: Fluorogal (31.7.2009 14:36:38)

Ja počela davati Roku NAF (natrij fluorid),jedva sam ga nagovorila da ih sažvače sve izbacuje iz usta i smiješno mu,onda sam rekla ajd progutaj.
A prvo me pitao pa mama zar mala djeca ne smiju piti tablete nego samo piju sirup[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
 




Lilly* -> RE: Fluorogal (31.7.2009 15:27:55)

Ja sam uvek protiv pijenja nečega što ne mora, tako da ne bih ni tabletice uzela. Mislim, možda bih ih uzela za sebe, kao meni ne mogu naškoditi i ako ne valjaju, ali bih se plašila da ih dajem mom sinu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Sada sam pročitala da postoji i tečnost za ispiranje usta Flurogal, tako da mislim da ću se opredeliti za tu opciju.
Verus, sećam se te naranžaste paste, morali smo njome prati povremeno zube u školi i bila je prilično [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image]
A poslaću ti i jedan pp [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




božana -> RE: Fluorogal (31.7.2009 22:09:34)

Pila sam ga ja u trudnoći.Posle porodjaja nisam izbijala iz ordinacije zubara koliko su mi se zubi pokvarili.Ništa mi fluorogal nije pomogao.Zubar mi je rekao da detetu dajem svaki dan jednu tableticu, ali je pedijatar protiv toga pa joj ne dajem.




mihi -> RE: Fluorogal (31.7.2009 22:17:14)

Ja sam svom detetu davala Fluorogal i ima fenomenalne zube, davaću i mlađem sinu kad napuni godinu dana.




Nanica1 -> RE: Fluorogal (14.8.2009 11:56:43)

Tasho, ako vidis ovu poruku, molim te, odgovori mi da li ti je pomogla kombinacija Sensodyn-a i Fluorogala. Ja isto imam problema sa zubima, vec 3 nedelje konstantno me nesto boli- prvo sam lecila zub, pa ga izvadila, pa mislila da me rana boli, pa isla na ispiranje rane, pa popravila zub pored i OPET BOLI! Zubarka je pominjala da moze biti u pitanju neki oblik paradentoze! Danas sam otisla u apoteku kupila Sensodyn, meku cetkicu i Fluorogal pa da vidimo da li ce prestati da boli...




Anoniman -> RE: Fluorogal (14.8.2009 12:00:54)

Jao ja Sensodyn dižem u oblake, prezadovoljna sam! Evo nemam ga već 2 nedelje (zaboravljam da kupim), muž kupio neku pastu (da ne lažem, nisam se udubila da pročitam koja je), i desni krvare, otečene su, bole. Svaka pohvala za Sensodyn, par dana nećeš osećati promene, ali posle... nikada više se nećeš vratiti na neku drugu pastu.
Fluorogal... iskreno, grickam ga kada se setim, ne uzimam ga redovno. Recimo, sada kada nemam Sensodyne, pa me bole desni, i zubi (ma sve me boli u ustima), setim se da uzmem Fluorogal.




Nanica1 -> RE: Fluorogal (14.8.2009 12:32:52)

Joj, valjda ce i meni pomoci! Ne znam vise sta cu od bola! Nije da boli neizdrzivo, ali uvek me probudi i ko bi spavao kada ga zubi bole? Moram da ustanem i onda kao manijak dva sata gledam tv dok ne popusti...

Isto dodje i preko dana tako jedan period da boli i onda prodje samo od sebe...




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>