Cipele za prohodavanje DA ili NE? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


oliveradj -> Cipele za prohodavanje DA ili NE? (23.2.2009 15:50:35)

Kupila sam bebici cipelice sa ortopedskim uloskom i pocela malo da ih obuvam po kuci i onda dobijem mejl klik
u kome pise da ne trebaju deci cipelice dok stvarno ne prohodaju. Kakva su vasa iskustva sa time??? Da li treba da se posavetujem sa Pedijatrom??




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (23.2.2009 16:00:44)

U šetalicu sam ga ubacila sa 7 meseci, tada je još nosio one bezvezne bebeće cipelice, međutim, onda sam razmišljala o tome, i odlučila da mu kupim prave cipelice. Imao ih je sigurno pre prvog rođendana, jer mu je rođendan na leto, a cipelice su bile baš cipelice, ne sandalice, nisu bile zimske, ali mislim da je već za proleće imao cipelice za prohodavanje. Sve ovo sam napisala jer se ne sećam tačno da kažem sa koliko meseci sam mu obula cipelice za prohodavanje, pa nekako po godišnjim dobima pokušavam da se setim.




Lu -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (23.2.2009 17:59:24)

I mi smo imali prave cipelice za prohodavanje,sa ortopedskim uloškom i malo dublje da čuvaju gležnjeve, uzela sam ih pod izgovorom što je sigurno,sigurno nemogu mu odmoći nego samo pomoći.




dejan27 -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (23.2.2009 21:02:49)

NAs pedijatar nam je savetovao vim je cuo da je dejan stao na noge i pokusao da hoda ne samostalno aliuz nasu pomoc rekao da mu kupimo prve cipelice zbog stopala i clanka!

Pozdrav                                                




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (24.2.2009 8:12:29)

najbolje naravno ako je toplo da je dijete bosonogo, i po preporuci mog ortopeda kad god ne mora biti u cipelicama bolje je za dijete ... a inace ortopedski ulosci ili cipelice  (koje je nekad proizvodila "neretva"-kad sam ja bila dijete i koje su bile pravo ruzne al ih je pola sarajeva nosilo) dublje da cuvaju clanak




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (24.2.2009 9:05:02)

IZVORNA PORUKA: lenka sarajevo

najbolje naravno ako je toplo da je dijete bosonogo,


Ali ne po svim podlogama. Sada nisam sigurna šta mi je ortoped rekao, ali ako se dobro sećam ovako je kazao: Po travi i pesku ga pusti bosog, a po betonu, po stanu, po kamenčićima mu obuj nešto. Nadam se da nisam rotirala... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




prase -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (26.2.2009 19:28:09)

Moje kumče je prohodalo kada sam ja odlučila da mu kupim cipelice za prohodavanje. Do tada je kao pokušavao da stoji, ali samo kada ga neko drži i nikako nije hteo da zakorači. Odmah smo zaključili da je problem što je bio buca pa mu bilo teško bez dodatne potpore u člancima [sm=smiley36.gif]




guppy RR -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (26.2.2009 19:29:38)

ja sam protiv... to samo znači da telo (konstrukcija) nije spremno da nosi težinu deteta. Pritiska težina ka kičmu, krivi je u lumbalnom delu .... nogice trpe.. sve samo zato da dete "Prohoda" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image]




magnetic -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (17.5.2011 11:57:27)

Ja sam prosle nedelje pitala dr.  da li da kupujem cipelice za prohodavanje.Rekao mi je da ne kupujem sa anatomskim uloskom,jer za tim nema potrebe.Bitno da cipelica dobro gore drzi  clanak i nista  drugo.Tek kada dete samo bude hodalo i kada ga odvedem na pregled stopala ortoped ce reci ima li potrebe za ''specijalnim'' cipelicama.Medjutim,sada se sve cipelice prave sa anatomskim uloskom............ja bar nigde nisam nasla bez.




Petkovici -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 11:47:35)

Meni ova tema nije najjasnija. Kad dete prohoda, kupuju se hodajuce cipelice. Ne razumem ovu dilemu.
Interesuje me za koje ste se vi cipelice odlucili? Ja se dvoumim izmedju standardnog "Cicibana", koji je kruca verzija, i "Pedipeda" koji je maksimalno fleksibilan. Takodje postoje i dve struje pedijatara, od kojih je jedna za to da se detetu nog "ukalupi" u "Ciciban", dok drugi zagovaraju teoriju slobodnog rasta i kretanja noge, bez ikakvih anatomskih ulozaka i slicno.
Interesuje me kakva su vasa iskustva i misljenja, kao i kada ste kupili detetu prve hodajuce cipelice.




Verus -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 12:31:33)

Definitivno Pediped: videla sam da je to kod nas najslicnije onom sto sam uzimala ovde Heleni, a pisali smo u temi "decija obuca".  Ja sam protiv bilo kakvih koje "Drze zglobove" i ostali slicni fazoni.  Stopalo treba biti sto slobodnije u smislu da je u prirodnom polozaju.

Druga prica je kod dece koja imaju problem sa stopalima i moraju da nose izradjene cipelice.




vukosava -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 13:25:16)

Ja taj izum necu nabavljati jer ocekujem da ce da prohodau kuci, spolja joj ne dam da stoji nigde. A kupila sam nesto kao dve carape sa koznim i gumenim djonom samo da joj nije zima kad je nosamo po polju.




Ivanka 75 -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 13:36:49)

Ajd da vam kažem šta sam ja skontala poslednjih dana.
Iva je počela da se oslanja na noge i penje uz nameštaj sa punih 10 meseci, nije tražila da hoda al zato puže ko metak.
Prošle nedelje (sa punih godinu dana) aktivno kreće da hoda uz nameštaj, stoji samostalno po nekoliko minuta i traži da je vodimo za ruku, nekoliko dana za obe a zadnaj 3 dana samo za jednu rukicu (drugom nam pokazuje prevac kretanja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image])
Ona, jednostavno nije htela da hoda dok to nije sama "odlučila"!
Kad stoji oslonjena na krevet vidim da joj se članak krivi i nekako je još nestabilna pa sam oj konačno obula cipelice (Pavle, sa ojačanim zglobom) u ponedeljak. Nosila ih je nekoliko dana i jutros stoji bosa i vidno joj se popravio stav. Stoji baš čvrsto i zglob joj ne "leluja".

Zaključak: ne obuvati cipelice dok dete samo ne pusti korak i dok ne stekne osećaj za hodanje a to se sve naravno, da videti po samom detetu kad muj je potrebno.
Ja sam joj pre mesečak dana kupila jeden cipelice sa uloškom ali mekane i tako je trapavo koračala što je i bio razlog da joj obujem ove čvrste cipelice (inače kupljene pre 2 meseca, uskoro će joj biti male [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image])




Petkovici -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 17:22:29)

Ja jos imam vremena za razmisljanje i kopanje po netu, posto moja beba ima 7 meseci i strahovitu zelju da stoji... Ali svakako hvala na iskustvima! Nadam se da ce se jos koja mama javiti!




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 19:45:30)

Juce sam pitala Milicinog pedijatra da li da joj obujem cipelice dok bude ucila da hoda, rekla mi je da joj cipelice obujem tek kad prohoda [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ali kontaktiracu svog ortopeda cisto da ga pitam za savet, i da budem mirna sto se tice toga, a njemu verujem nekako najvise verujem, pa cu ostaviti njegovo misljenje ovde...




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 19:47:38)

Meni su oba pedijatra ( u dz i moja kuma) savetovali što i moja neka logika: BOSONOGA po kući a nešto meko (kod nas rekla bih ima samo Pediped) kad se negde krene... Tako da ja nemam više dilemu, kad za to dođe vreme, kupićemo čarape koje se ne klizaju i Pedipedcipelice.




cockic -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 19:49:01)

zna li neko kako se krece cena tih PEDIPED cipelica?




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 20:00:53)

ipak sam uspela da ga navatam kuci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image], potvrdjeno da krene bez cipelica, kad nauci onda cipelice, i da je u dubak ne stavljam, tek sa 10 meseci ako hocu, kaze u knjigama pise da je dozvoljeno sa 9 meseci ali da je on to pomerio na 10 i tako savetuje mame i ne dugo ...




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 20:01:34)

IZVORNA PORUKA: cockic

zna li neko kako se krece cena tih PEDIPED cipelica?


3500-4150





Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 23:33:11)

I dalje tvrdim da deca treba da prohodavaju u cipelama za prohodavanje.

Marko je sa 10 meseci ustao i počeo sam da hoda, imao je cipele na nogama jer je tada nešto zahladnelo iako je bila sredina leta, pa sam se bojala da ne nazebe. Onda su opet došle užasne vrućine, i bilo mi je žao da je u cipelicama, te sam mu ih skinula, i on se vratio na puzanje. Isključivo je puzao, nije bilo šanse da ga digneš na noge, dok nije opet zahladnelo, i kada sam mu obula cipelice. Tada se opet digao na noge i sada hoda. Još uvek se tetura, pa trčimo za njim, ali ustvari on super hoda sam po celom stanu.
Cipelice (i patofnice) imaju ojačan zglob i anatomski uložak.

Neću vam reći koliko puta se Luka, ovako velik, prosuo po podu koliko je dugačak u "neklizajućim" čarapama. Mislim da one nikako nisu za prohodavanje, jer klize.




Sanjica26 RR -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (14.10.2011 23:57:05)

Bas sam pre neki dan uzela Teodori patofnice. Hoda uz namestaj. danas se cak i pustila, ali nije napravila korak. Valjda jos uvek ne sme. Idem tom logikom ako vec hoda uz namestaj da joj vec trebaju. Videcemo kako ce se dalje odvijati situacija. Mozda gresim.




Bebilina -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (6.11.2011 20:30:14)


IZVORNA PORUKA: Verus RR

Ja sam protiv bilo kakvih koje "Drze zglobove" i ostali slicni fazoni.  Stopalo treba biti sto slobodnije u smislu da je u prirodnom polozaju.

Druga prica je kod dece koja imaju problem sa stopalima i moraju da nose izradjene cipelice.


Slazem se sa ovim.
Prohodavanje bosi, noga sto vise slobodna i pre i nakon sto prohodaju. Ako je hladno ili ce hodati po neravnom onda one skroz kozne nazuvice sa koznim djonom.
Anatomski ulozak takodje ne do 3-4god kada ce ortoped istanoviti da li ima potrebe.




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (7.11.2011 15:19:51)

Resih i ja da se ukljucim u ovu uzbudljivu debatu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Moja prica krece ovako, bilo je to 2007 u januaru ... ne ne necu nasiroko, moje prvence smo sa dva i po meseca krenuli da vodimo na vezbe kod fizioterapeuta i ujedno da je vezbamo kod kuce svaki dan, maltene non stop( slab tonus misica i svasta nesto, ne dize glavu itd.) i tako je to trajalo devet meseci, vazda je nesto bilo za ispraviti, popraviti, a verujem da bi mi i ovj bebi fizijatri nesto iznasli. Od deteta je ocekivano da prodje sve faze razvojne do hodanja samostalnog, dakle od prevrtanja na stomak, pridizanja, sedenja, kasnije puzanja, stajanja i prohodavanja  dubak je bio ZABRANJEN jer fizijatri ne podrzavaj koriscenje istog, a na moje pitanje zasto ga prozivode onda, da bi uzeli lovu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sto se prohodavanja tice, imali smo po kuci patofne, a napolju cipelice, jer dete boso treba da ide iskljucivo po neravnoj podlozi dakle leti po zemlji, sljunku travi, a po totalno ravnom, betonu, parketu u adekvatnoj obuci. Na zadnjoj kontroli sa godinu i nesto dana, rekose da jos samo ravne tabane da sredimo, ali jednostavno nismo mogli vise da je vodimo na vezbe u Sokobanjsku.
Mi smo od pocetka kupovali sa uloskom anatomskim, jer je dete imalo vidno ravne tabane, krenusmo sa ciciban, kad je pocela da stoji, po savetu fizijatra, ali posto to budzet nije jednostavno mogao da izdrzi, predjosmo na pavle do trece godine, a posle i na druge proizvodjace ali sa iskljucivo anatomskim koznim uloskom i verujte mi ima jako, jako kvalitetnih domacih proizvodjaca, potpisujem, sa obucom koja se ne deformise, dobrih lubova i sa koznim uloskom. Ali dobro varijanta je kupiti i nesto jeftiniju koznu obucu ali bez anatomskog, a kupiti ulozak odvojeno, moj predlog je Rudo ulosci super su. Cak smo jednom kupili obucu za vrtic u Rudu, nosila je godinu dana, sandal cipele, ne moraju da budu patofne i stvarno su bre dobre. Sto se tice tih famoznih ravnih tabana, najbolji rezultati se postizu vezbanjem ali posle 4 godine, kad dete hoce da "saradjuje" to je misljenje fizijatra na kraju. Mada ako genetika tu igra ulogu, a u nasem slucaju igra ... hm. Uzeli smo joj jednom po savetu fizijatra kad je imala nesto vise od tri godine, ortopedske pravljene specijalno po njenom stopalu, ona je u tome jedva hodala u vrticu, posto dete realno tamo provodi najveci deo vremena, te bi tako osigurali bar osam sati aktivnog nosenja. Ali ih je tako brzo prerasla da to nije bilo normalno, a kostale su preko 50eura, mislim j...s pare, ali dete mi je delovalo kao da se zlopati, jer je vidno hramalo. Sada to dete ima 5 godina, bavi se plesom, veoma uspesno za svoje godine, i da ima ravne tabane, jos uvek, kao i mama joj ;) Patofne anatomke nosi u vrticu a kod kuce jedva obuje papuchice, non stop boso, i zimi i leti, samo se cuje "obuuj se" ori se kuca od mene, ali njoj tako najvise odgovara, tako naucilo, ali mislim da joj nije mnogo uticalo na taban.A da, i ne savetuje se nosenje patika do odredjenog uzrasta, doduse moje nije ni nosilo, ali eto ...
Poenta je da svako prica svoju pricu, fizijatri, pedijatri, jedni ce ovo reci, jedni ono ... mi cemo joj uzeti ulozak za cipele koje ga nemaju, malo cemo da se aktiviramo sa vezbanjem i valjda ce se to makara malo korigovati, mada i ovako nije toliko, taman toliko da lici na mene ;) Ali salu na stranu, onda pre 5 godina skoro bilo mi je nezamislivo da beba tako mala vezba,i uopste kakvo vezbanje za bebe, ali sada kad vidim kako pravi spagu, zvezdu, dubi na glavi, vozi biciklu na dva tocka, uci da vozi rolere, ide na taj ples, mogu samo da budem zahvalna pedijatru koja ju je poslala i fizioterapeutima, ko zna sta bi bilo ... Izvinite odoh malo sa teme, iako sam o ovome cini mi se pisala i na drugoj adektvatnijoj temi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley24.gif[/image] I dalje mis ecini da nesto zaboravih [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ako se sjetim, eto mene opet [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley32.gif[/image]




Anoniman -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (7.11.2011 15:21:23)

Ha necu nasiroko lelele izvinjavam se, bes se pro..... ali sve je na mjestu jel da?! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




ishler -> RE: Cipele za prohodavanje DA ili NE? (7.3.2012 16:49:14)

Ja cu svom detetu ciciban,inace to mi je struka pa sa tog gledista znam kakve su strukture u stopalu bebe,i jako je vazno da cipela drzi zglob dok su tako mali.
Cipele jesu jako skupe ali pre cu kupiti njih nego nesto drugo.
Nagledala sam se deformiteta kicme,nogu itd bas zbog nosenja plitke obuce i patika maloj deci,jer ne stradaju samo stopala,ceo balans tela se kvari,kicma i kukovi prvi stradaju.
Sto se tice saveta oko nosenja tu se pita fizijatar,(ne bih da uvredim pedijatre)ali njima je to struka,time se bave.
Tako da definitivno cvrsta cipela kada krenu da stoje.[sm=smiley1.gif]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>