Preuranjena-rana menopauza POF (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


cipiripi -> Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 0:54:23)


Naleti vrućine, učestale promene raspoloženja, neredovne menstruacije. Sve su to klasični simboli menopauze, ali premladi ste za to i mislite da vam nije mogao već isteći "rok trajanja"... Ili?

Vreme menopauze nastupa s približavanjem kraja ženinih plodnih godina i većinu žena zahvata oko 50. godine života, ali to može znatno da varira. Na primer, kod jedan posto žena ono dolazi i pre 40. i to ne ne mora biti razlog za brigu. Preuranjenu menopauzu mogu da uzrokuju hormonalni poremećaji i ozbiljne bolesti, ali može da se dogodi i bez nekog većeg razloga.

Međutim, potkraj pete decenije života veliki deo žena iskusi simptome takozvane predmenopauze, ali tek malobrojne od njih su toga uopšte svesne. Proizvodnja hormona estrogena i progesterona u telu se bitno smanjuje što utiče na menstrualni ciklus.

Predmenopauza je prelazno vreme između redovnih menstruacija i njihovog prestanka, a prepoznaje se po neredovnim krvarenjima. Osim toga, jedna od četiri žene pati od takozvanih "valunga", odnosno naleta vrućine, problema sa spavanjem i raspoloženjem, dok neke neće niti osetiti da se nalaze u razdoblju menopauze, osim po manje redovnim menstruacijama.

Ipak, kod nekih žena se simptomi predmenopauze mogu pojaviti i u srednjim tridesetima, što može biti vrlo zbunjujuće, čak i zabrinjavajuće za one koje ne znaju o čemu se radi.

Ženama se preporučuje da, odmah nakon što iskuse ovakve promene u menstrualnom ciklusu, posete lekara, odnosno ginekologa. Često je dovoljno samo izvaditi krv kako bi se otkrio uzrok problema. Pored toga, poseta lekaru u ovim "osetljivijim" godinama često ima i drugih prednosti – preporučuje se razgovor s lekarom o svom zdravstvenom stanju kako bi se izbegla pojava mogućih obolenja u budućnosti.

U predmenopauzi se najčešće preporučuje izmena načina života – potrebno je da prestanete pušiti, kontrolišete telesnu težinu, bavite se adekvatnim vežbanjem i da se kvalitetno hranite –  da uzimate dovoljno vitamina iz grupe B i D, te folne kiseline i kalcijuma.

Nekim ženama uveliko će pomoći i nešto slabije kontracepcijske pilule koje će osigurati stalan nivo hormona. U nekim slučajevima lekar može da vam preporuči i terapijsku zamenu za estrogen.

Ali, nekima će se biti dovoljno samo više kretanja kako bi se smanjio uticaj stresa ili promena nekih životnih navika. Zato se svakako obratite lekaru jer će on znati šta je najbolje za vas.

Po pravilu, od javljanja prvih simptoma koji je najavljuju pa do same menopauze može proći i po 5 ili 6 godina. Ako ih na vreme postanete svesni, imaćete više vremena da izbegnete šok i psihološki se pripremite za ono što će uslediti, jer menopauza je samo kraj jedne faze u životu.

Nakon nje rešićete se "ženskih problema" koji su vas pratili još od tinejdžerskih godina, a promene u fiziološkim funkcijama uticaće na vaše zdravlje i psihu jedino ako vi to dozvolite...






bebac.com




cipiripi -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 0:57:50)

U ranijem tekstu je naglašeno da na našem području menopauza nastaje najčešće između 48 I 52. godine života. Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH - hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena – hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Jedna od osnovnih razlika sastoji se u tome što žene sa ranom insuficijencijom jajnika mogu povremeno, s vremena na vreme, imati ovulaciju, čak ostati trudne, što se dešava u 8-10%  slučajeva. Žena u pravoj menopauzi ne može ostati trudna. Trudnoća nastaje zbog toga što ipak ostaje neka rezerva folikula (jajašaca) za oplodnju i pored toga što je praktično došlo do prekida hormonske veze između jajnika i hipofize, te kontrola hormona daje karakterističnu sliku menopauze.

Rana insuficijencija ovarijuma razvija se postepeno, tokom nekoliko godina, a simptomi najčešće ostaju neprimećeni, kako od strane pacijentkinje, tako i od strane nadležnog ginekologa. Budući da period u kome se javlja rana insuficijencija ovarijuma varira i može biti od 18. do 40. godine života – akutni simptomi koje imaju žene u menopauzi ovde najčešće nedostaju.

To znači da nema valunga ili su oni veoma retki i blagi, nema nervoze, poremećaja pamćenja ni depresije. Mogu se javiti znojenja pred jutro praćenja nesanicom, ali ni to nije često. Najčešći simptom je poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se manifestuje neredovnim krvarenjima, odnosno amenoroičnim periodima do tri meseca, skraćenim i manje obimnim ciklusima. U ovakvim okolnostima nikako ne treba uzimati terapiju pre određivanje nivoa hormona.

Ukoliko sebe prepoznate u navednim simptomima, tražite od nadležnog lekara da date krv za FSH, LH i estradiol trećeg dana ciklusa ili, ukoliko ciklusa nije bilo dva meseca, dan za određivanje hormona nije bitan.





krstarica




cipiripi -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 0:59:16)

Najčešća pitanja pacijentkinja sa ranom menopauzom

Zašto su moji jajnici prestali sa radom?

Kod 90% pacijentkinja pravi razlog prestanka funkcije jajnika ne može da se pronađe. Poznato je da su jajnici veoma osetljivi organi i da operativni zahvat u abdomenu i bez ikakvog dodira jajnika dovodi do oštećenja njihove funkcije (npr. operacija slepog creva).

Hemioterapija zbog drugih maligniteta u organizmu ili zračenje trbuha takođe dovodi do prekida lučenja hormona iz jajnika. U ređim okolnostima, virusne infekcije i bezbolna zapaljenja jajnika dovode do rane menopauze (rane insuficijencije ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF), jer tada organizam umesto da napravi odbranu (antitela) od virusa, stvori antitelo na sopstvene ćelije, odnosno ćelije jajnika.

U takvim okolnostima, osoba obično ima i druge tzv. autoimmune bolesti, među kojima ja najčešća bolest štitne žlezde koja je prećana smanjenom funkcijom štitne žlezde, hipotireozom, ili bolest nadbubrežne žlezde, mada mogu biti zahvaćeni i drugi endokrini organi.

Prilikom traženja uzroka bolesti, kod velikog procenta mladih žena naveden je stres (gubitak drage osobe, razvod, rat, preseljenje i slično). Ukoliko postoji podatak da je po ženskoj liniji neko imao isti poremećaj, uzrok treba tražiti u naslednim činiocima.

Da li mogu da imam decu?

Rana menopauza ne razvija se naglo i prolazi kroz četiri različita stadijuma koje treba prepoznati.

Stadijum 1 primarne insificjencije jajnika - ovo je početak u kome je normalan nivo FSH (hormon hipofize), ali i pored toga što žena ne koristi zaštitu, ne dolazi do trudnoće, niti postoji odgovor jajnika na stimulaciju.

Stadijum 2 primarne insuficijencije jajnika - FSH je trećeg dana ciklusa na višem nivou od normalnih vrednosti i nema odgovora jajnika na FSH tokom programa stimulacije jajnika.

Stadijum 3 primarne insuficijencije jajnika - karakteriše visoka vrednost FSH i simptomi u vidu noćnog znojenja ili dnevnih valunga, suvoća vagine, poremećaji menstrualnog ciklusa u vidu skraćenih, čestih ciklusa, ili intermensturalnih krvarenja.

Stadijum 4 - prestanak ciklusa i veoma visoke vrednosti FSH. Šanse za trudnoću su veoma male i postoje samo u prvoj fazi poremećaja. Hormonska terapija je neophodna radi kvaliteta života i prevencije kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. U budućnosti će probleme verovatno biti moguće rešiti uz pomoć tuđih jajnih ćelija.




prof. dr Milka Drezgić, specijalista endokrinologije






JULIE -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 1:05:50)

Pa sta ce tebi ovo?Ti dobijas redovne[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]Ne mislis valjda da je ovo u pitanju[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




cipiripi -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 1:10:42)

nije zbog mene, ima zena kojima treba, koje su nazalost usle u POF [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




JULIE -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (2.2.2010 1:11:50)

Uh,dobro je taman da te kritikujem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Malecka13 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (9.10.2010 16:50:41)

Imam 23 godine, prije dve godine izgubila sam menstruaciju nizak mi estradiol a FSH i LH su u normali. Dijagnoza rana menopauza, pijem ciklo proginovu i dabrostron. Ima li iko iskustva i kakve su mi sanse da zatrudnim?




dacca -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (9.10.2010 17:30:34)

Meni je upravo ova doktorka uspostavila ovu dijagnozu POF. J sam trebala ovaj mjesec da pocnem sa cikloproginovom, ali cu da odlozim to jos malo. Promijenila sam ginekologa i sa njim hocumalo da se pozabavim, pa onda... necu da gubim vrijeme na terapije, jer i moj muz ima neke zajebancije, tako da cu sa terapijama poceti ukoliko se opredihelim za VTO.




moja ciklama -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (11.5.2011 12:41:38)

Hormoni: 2DC:
>> Estrsadiol <37 (77-921)
>> LH 7,60 (2,39-6,60)
>> FSH 5,60 (3,35-21,63)
>> Progesteron 1,00 (0,32-0.95)
>> Prolaktin 532,94 (108,78-557,13)
>> Testosteron 0,72 (0,45-3,74)
>> T3 1,82 (0,89-2,44)
>> T4 69,70 (62,67-150, 83)
>> TSH 2,99 (0,35-4,94)

Dr:
Niska vrednost estradiola najcesce ukazuje na insuficijenciju jajnika.
Konsultujte se sa ginekologom/endokrinologom koji se na
subspecijalistickom nivou bavi problemom steriliteta i koji ce Vam
posavetovati terapiju.

Ima li neko inf?
Dobar ginekolog-endokrinolog?
Nije da mi je sve jedno[sm=zmeden.gif]




Ana RR -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (11.5.2011 12:44:24)

Ciklamice, ja stvarno ne znam.. moja sestra ide kod endokrinologa ali negde u klinički i ide zbog drugih stvari. Ja imam dobru doktorku ginekologa ali ona nije endokrinolog. Valjda će ti neko pomoći..




moja ciklama -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (11.5.2011 12:51:21)

Ana RR, hvala što brigaš[sm=smiley31.gif]




vocicana -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (23.9.2020 17:49:54)

Da li je neka od vas imala ikakve simptome, kakve tacno, ukoliko ste u perimenopauzi, sta se desava sa organizmom. Napisite koju. Sada bih volela Maslacak da se javi, da opise sta ovo stanje karakterise.
Maslacak, ako ovo vidis napisi koju.




vonavoj -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (23.9.2020 22:59:27)

Voci,sta se desava?





Ivanka 75 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (24.9.2020 0:03:27)

Evo mene...


Ja usla u predmenopauzu jos sa 37, posle tatine smrti. Straaaaasne glavobolje (pripisivala ih pms-u) 
Bezvoljnost, nervoza  (pripisivala ih pms-u) 
Cudno ponasanje tipa derem se bez razloga a znam da to nisam ja u sustini. Opet, mislila sam da je stres, porodicni problemi i tako to. Na kraju, kad sve saberes, stres + genetika su i doveli do prevremenog prestanka ciklusa. 
Uglsvnom su simptomi kod mene bili emotivni. Bes i nervoza. 
6 meseci pre nego sto je kap prelila casu sam ukapirala da dobijam na 10 i 15 dana. Da sam izmorena i bezvoljna. Pila kontraceptive 3 meseca i kaaaaao sredilo se. I skoro 3 meseca nista. I dodje taj septembar.... Kad sam se brecnula na Ivu koja nije imala ni 2 godine mm mi kaze s tobom nesto nije u redu, idi kod lekara. To me malo vratilo u stvarnost i kad sam uradila hormone dr mi kaze daxsu mi hormoni ko kod zene od 65 godina. 
Pocela da pijem primolut da izazovem ciklus i gle cuda, dobijem ja i mozak se vrati u normalu. Pila hajducku travu, virak, ulje zutog nocurka.... Sve sto bi mi pomoglo i smanjilo tegobe. I mi slim da mi je to dosta pomoglo da ostanem bistre glave. Narednih 2, 3 godine sam povremeno pila cikloproginovu i uspevala sam da iskontrolisem koliko toliko ciklus i da produzim do 43ce godine. Cikloproginovu sam prestala da pijem onda kad ni posle nje nisam dobila. Vec 2 godine nemam ciklus. 
Nemam napade nervoze, nemam valunge. Iskreno se nadam da ih nece ni biti a ako ih i bude mozda se konacno ugrejem 😂😂😂
Iskreno, ono izmenjeno stanje svesti nije bas bilo prijatno. Kod svakoga je razlicito, kod mene bilo tako. 
Kako znate i umete gledajte da produzite ciklus sto vise mozete. 




Maslacak15 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (24.9.2020 6:34:36)

dobro jutro zene. treba prvo razlikovati da li se radi stvarno o perimenopauzi ili o privremenom  poremecaju ciklusa izazvankm nekim trenutnim disbalansom. desava se. osim toga sve zene koje se blize 40 tim su u perimenopauzi.  perimenopauza je po definiciji tranzicioni period koji traje vise godina gde zena jos ima ciklus ali je on neredovan. ovde na forumu sigurno ima malo zena posto se skupljaju mlade mame ali nije to tako retko da zrne sa 38 vec pokazuju naznake smanjene funkcije jajnika. problem je u tome sto moderna medicina ne moze tu mnogo sta da promeni osim da vam ublazi simptomatiku. primer je dala ivanka. ne postoje lekovi koji mogu da zaustave proces ili ciljano da " poprave" jajnike. verujem da je jako stresno jel je i neocekivano, kad mladoj zeni kazu (mnoge se osecaju mlade) znate vi se blizite menopauzi....treba probati akupunkturu, maticnu mlec, cajeve, sve sto vam odgovara da se bolje osecate.

       puno puno vas pozdravljam.




daca77 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 10:41:19)

Evo da i ja napisem koju...[sm=smiley36.gif]
Nista od pobrojanog gore sto je Ivanka navela, nisam imala. Jos dok sam se svim silama borila da zatrudnim, uocila sam da je ciklus postao kraci -21 dan, ponekad i na 18 dobijala [sm=hudicek1.gif], koja je bila oskudna i trajala 2-3 dana. Bog me je pogledao i u takvom stanju od hormona ostala [sm=nosecka.gif]. Nakon porodjaja, tj.6 meseci posle, vratio se mensis, bio par god. sa 32.godine me je u potpunosti napustio. Tada su krenuli valunzi, koje i sada imam...nekada se bas cesto javljaju, nekada prorede...pocela da se gojim, iako su uvek bila mrsavica. Tako da sve u svemu, stanje nije nesto [sm=smiley13.gif]




daca77 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 10:45:56)

A jos i ovo...mene[sm=hudicek1.gif] nije zezala u smislu da dodje posle 5 ili vise meseci...prosto, odjednom prestala i nije se vracala. Da mi nije ovih talasanja, mogla bih reci i da nije nesto strasno, ali...




Ana RR -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:02:11)

Daco, sa 32 si ostala bez ciklusa?




Ana RR -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:03:11)

Akupunktura je dobra stvar, mojoj mami je puno pomogla kod glavobolja npr.




dunja RR -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:05:19)

Daco, sa 32 ili 42?




Ana RR -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:13:11)

Dunja, i ja sam to pomislila [sm=smiley36.gif]




betibupbg -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:36:09)

Da li je moguce da je sa 32 vec..




daca77 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 13:45:50)

Izvinjavam se, tehnicka greska je u pitanju...sa 42 god.
Mada, moja strina iz Podgorice je usla sa 32 god., kao i njena majka, sestre, tetke...a sve imaju po troje i vise dece.




Ivanka 75 -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (25.9.2020 18:55:06)

Meni je ciklus oduvek bio skracen, meni je bilo normalno da dobijam na 20 dana. E sad, nikad mi nisu rekli da to i nije bas normalno vec da je moj organizam takav. Jer su oduvek bili skraceni ciklusi. Mozda je trebalo u mladosti da pijem kontraceptive ali... To su bile 90te... Drugacije su tada lekari gledali na te zenske probleme.


I moja mama je u menopauzi imala napade nervoze i bezvoljnosti. Valjda sam povukla na nju. 




vocicana -> RE: Preuranjena-rana menopauza POF (28.9.2020 9:54:06)

Daca 77 i Ivanka potpuno se pronalazim u vasoj prici, ostao je po 1000 ti put hormonski status koji cur raditi za sledeci ciklus 3 eg dana, jer sam uvek radila 4 tog.
Imam neko talasanje hormona,glava me je razbila sto me nikada ne boli, ciklusi suu haosu, traju bas tako 3 dana 4 ti dan vec nista. Nervona sam rodjena, tako da nervozu ne mogu pripisati pms/u.
Ne znam, ginekolog mi opisuje folikul, ja u najvece krvarim, pravi ciklus, levi jajnik nefunkcionalan, nema folikula iz njega, samo desni, ja dobila 14 ti dan, zadnja tri meseca trece iregularno, intermedijalno krvarenje. Stace za dan ono jos ide.
Ako udjem u menopauzu, znaci sampion sam sveta.




Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>