Gatrijev test (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


SUPER MAMA -> Gatrijev test (10.2.2010 19:01:46)

Šta je Gatrijev test?

Gatrijev test se obavlja u okviru skrininga, kako se medicinski naziva program sistematskog traganja za nekom bolešću unutar određenog dela populacije. U ovom slučaju reč je o fenilketonuriji, bolesti kod koje se aminokiselina fenilalanin ne razgrađuje u organizmu, nego se nagomilava uzrokujući oštećenja centralnog nervnog sistema.

Prilikom vađenja krvi za Gatrijev test, bebe se istovremeno testiraju i na još jednu bolest – hipotireozu, odnosno smanjen rad štitne žlezde. Cilj ovog testa je da se bolesti rano otkriju, kako bi lečenje započelo pre pojave kliničkih simptoma. Tada deca nemaju nikakve posledice i žive normalno.

 Kada se obavlja Gatrijev test?
Bebi se krv ne vadi iglom, već joj se malo zaseče kožica na peti

Test treba obaviti kada novorođenče ima od šest do 14 dana starosti. U porodilištu ćete dobiti obaveštenje gde i kada treba da odete, da bi vašem bepcu bio urađen test. Važno je dete testirati tako rano da bi se, ukoliko ima potrebe za time, sa odgovarajućom tarapijom počelo na vreme.  Koje su posledice ako se na vreme ne otkrije fenilketonurija? Posledice neotkrivanja ili kasnog otkrivanja fenilketonurije su mentalna retardacija, epilepsija, psihomotorni nemir i poremećaji ponašanja. Naime, organizam nije u stanju da hranu bogatu proteinima normalno razloži zbog nedostatka ili nedovoljne količine enzima fenilalanina. Tako dolazi do nagomilavanja fenilalanina u krvi, krv stiže do mozga i oštećuje ga.  Da li se bez Gatrijevog testa može ustanoviti da beba ima fenilketonuriju?

Ne, jer beba na rođenju izgleda potpuno normalno. Nema nikakve simptome koji bi mogli da ukažu na ovu bolest. Međutim, već kada dete ima od 4 do 6 meseci, pojavljuju se prvi simptomi koji ukazuju na mentalnu retardaciju. Nažalost, tada je obično kasno za lečenje.  Da li je testiranje bolno za bebu? Iako se bebi vadi krv to nije ništa strašno, jer se mališani ne bodu iglom. Samo im se malo zaseče kožica na peti, jer je potrebna tek koja kap krvi. Medicinska sestra će uzeti uzorak krvi tako što će prisloniti papir na bebinu peticu. Dakle, nema igala, epruveti i krvi u velikim količinama.  Za koliko vremena su gotovi rezultati Gatrijevog testa?


Rezultate Gatrijevog testa možete saznati kada prođe oko nedelju dana od vađenja krvi. Međutim, uglavnom se roditelji čija su deca zdrava ni ne kontaktiraju. Jedino u slučaju da je Gatrijev test pozitivan, roditelji se obaveštavaju i pristupa se lečenju. Dakle, ukoliko posle nedelju do 10 dana ne dobijete poziv iz bolnice, možete biti spokojni da je sve u redu.  Šta ako je rezultat Gatrijevog testa pozitivan?
Ako Gatrijev test pokaže da je koncentracija fenilalanina povišena, beba se poziva na dopunsko ispitivanje. Ukoliko se potvrdi dijagnoza fenilketonurije, najkasnije do kraja prvog meseca života počinje lečenje, odnosno ishrana specijalnim preparatima koji ne sadrže fenilalanin.

Minimalne, neophodne količine fenilalanina obezbeđuju se iz mleka. Kasnije se uz lekarsku kontrolu sprovodi dijeta, koja se bazira na namirnicama koje sadrže malu količinu ovog enzima: grašak, kupus, šargarepa, krastavac, rotkvice, trešnje, šljive, limun, mandarine, smokve... Dijeta se sprovodi do završetka rasta i razvoja, a ponekad i ceo život.

 Da li je fenilketonurija nasledna?
Većina bolesti iz grupe endokrinopatija i metabolopatija u koje spada i fenilketonurija, nasleđuje se po takozvanom recesivnom tipu. Odnosno, obično oba roditelja nemaju ovo oboljenje, a udruživanjem njihovih patoloških gena nastaje klinički ispoljen oblik bolesti kod deteta.


Ovo smo mi radili sledeci dan cim su nas otpustli iz bolnice.Nekad rade i dok ste u bolnici.
I bas sam pitala za rezultate i rekli su mi ako vam se nejavimo u roku od nedelje do dve onda je sve uredu.
Jle ste vi ovo radili?




lanajelena -> RE: Gartriev test (2.5.2010 12:43:00)

mi smo radili i sa prvim detetom i sada sa drugim...naravno da treba raditi ako se vec moze u ranoj fazi otkriti ovako nesto...nas su cak sad kad smo radili gatrijev test pitali da li zelimo da od istih tih nalaza odrade za jos dve bolesti,cini mi se pankreas i jos nesto,naravno da smo pristali zelimo sve najbolje za nasu bebu i drago mi je da se to u NS sprovodi jer za Nis znam da to ne rade




lanajelena -> RE: Gartriev test (12.6.2010 18:33:39)

niko ne pise u ovoj temi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]..mislite li da to nije potrebno,meni je drago sto smo to odradili i nista nam nisu javili sto znaci da je sve ok




Snelle -> RE: Gartriev test (12.6.2010 18:39:58)

Nama je test radjen u porodilistu i koliko sam ja shvatila ovo je postalo zakonska obaveza svakog porodilista.




Grejs -> RE: Gartriev test (13.6.2010 14:43:42)

I nama je uradjen test u porodilistu




maslinica -> RE: Gartriev test (14.6.2010 1:20:07)

uradili su nam u porodilistu




Ellenica -> RE: Gartriev test (14.6.2010 1:23:35)

IZVORNA PORUKA: Snelle

Nama je test radjen u porodilistu i koliko sam ja shvatila ovo je postalo zakonska obaveza svakog porodilista.


Mi smo išli naknadno nakon izlaska iz porodilišta[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





Anoniman -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:01:03)

Pre 4 god se radilo 7-10 dana nakon rođenja, ne znam kako je sad. Tada sam od patronažne dobila br tete koja to inače radi u bolnici, nazoveš, i za 10eur dođe kući, izvadi bebi krv, odnese, i javi se svakako, i ako je ok i ako nije, a ne kao inače - samo ako nije ok. 




lanajelena -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:05:26)

nije mi jasno da rade u porodilistu ja koliko sam ukapirala mora da prodje bar 5 dana [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili je to zato sto kod nas tad rade




Anoniman -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:07:11)

Hm, ne razumem šta si pitala? Ustvari ovaj deo "ili je to zato što kod nas tada rade"? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Onomad su meni rekli 7-10 dana, ako se dobro sećam. Nisam sigurna dal je bilo "7-mi dan" ili "između 7-10 dana".




maslinica -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:10:19)

ne znam, samo znam da je dosla pedijatrijska sestra i rekla da ga nosi da mu rade analize iz petice i da ce ga brzo vratiti. ja posle pitala pedijatra sta je to bilo i lepo mi sve objasini, i to je taj 'G' test...
mi smo bili 5 dana u bolnici. ni 7 ni 10. pedijatrica nije spominjala dane.




Anoniman -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:11:36)

Kažem, tako je bilo pre 4 godine... kako je sad - nemam pojma. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




lanajelena -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:12:58)

ma ja sam to zakljucila(ili su mi rekli) da mora da prodje nekoliko dana zato sto u tom periodu kod nas rade pa mi je cudno da kod njih rade u porodilistu...ma i ja se spetljala ne znam sta hocu da kazem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...bitno je da se odradi i da sve bude ok..Tasho nista se nije promenilo sem sto sam se sa prvim nacekala kao budala a sad nije bilo nikog




Anoniman -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:13:42)

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Tasho nista se nije promenilo sem sto sam se sa prvim nacekala kao budala a sad nije bilo nikog


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




buhla -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:14:21)

sa'cu ja kao pala s' kruske... ne znam. meni u bolnici niko nije rekao za ovaj test, ni da su mu radili, ni da treba. a i kad smo bili kod pedijatra na kontroli nista nije spomenula. sada sam bas gledala otpusnu listu, na njoj nista ne pise. secam se da mu je bilo modro stopalo i znam da mi je cimerka rekla da se bebama tu vadi krv!
hmm [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




SUPER MAMA -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:17:25)

Buhla onda mu je napravljen ovaj test.Mada bezveze je sto nas porodilje niko nista nepita niti objasnjava.




buhla -> RE: Gartriev test (14.6.2010 10:22:17)

SMi niko nista niti objasni, nit kaze, katastrofa... jos mi nisu rekli ni za moje rezultate, nego videh na mojoj otpusnoj listi da neki nisu bili gotovi, pa da se javim kao za 10 dana u bolnicu za njih! grrrrrrr




Grejs -> RE: Gartriev test (14.6.2010 11:12:41)

Meni  su u DM  rekli da vade bebi krv za skrining i ako me niko ne zove narednih petnaest dana znaci da je sve u redu,cak su i objasnili da vade krv iz pete ,a ja sam se salila kada sam mu videla modru petu pa gde Ahilu iz pete?




izabella7 -> RE: Gartriev test (5.7.2010 14:54:16)

 
Ovde (Holandija) to rade kad beba ima sedam dana,dodje sestra kuci i izvadi krv iz petice.Urade to i test sluha isti dan. 




maslinica -> RE: Gartriev test (5.7.2010 14:58:33)

nama su sve to u bolnici i test sluha!




New Mom -> RE: Gartriev test (5.7.2010 15:04:58)

Ovde, ako je porođaj prirodan (tj. samim tim 2.-3. dan se izlazi iz porodilišta), potrebno je javiti se od 5. do 8. dana bebinog života da se uradi test (beba se dovodi u Dečiju bolnicu, ima zaseban ulaz samo za to). Ne zakazuje se. Nosi se mamina zdravstvena i bebina otpusna lista.
U porodilištu se radi ako se duže boravi posle porođaja.




Nensi* -> RE: Gartriev test (5.7.2010 23:32:18)

Nama su ovo radili u porodilistu i sva sreca nisu nas zvali sto znaci da je sve ok [sm=bravo.gif]




minavb -> RE: Gartriev test (6.7.2010 9:06:02)

Pregledah bolnicku dokumentaciju, i nadjoh da su i Vanji na dan izlaska uradili test. Cudi me sto u NS to ne rade kao ovde, nego test prepustaju roditeljima. Ko zna da li ce svako da odvede svoje dete na testiranje.




Jele -> RE: Gartriev test (19.8.2010 13:34:33)

Nama su u školici koliko se sećam rekli da se radi do 10 dana starosti bebe, a ukoliko je beba imala povišen CRP i primala terapiju antibiotika, itd, ili majka primala antibiotike a dojila, onda se valjda pomera na 14 dana, tako nešto. Ne znam koliko se tačno onda pomera, ali se pomera za nekoliko dana, to je važno. Ja sam njih direktno zvala, objasnila situaciju i rekli su mi kada da dođem.




Nanica1 -> RE: Gartriev test (19.8.2010 21:39:37)

Mi smo ga radili dva puta upravo zbog toga sto sam ja primala antibiotike. Pitala me zena za terapiju i onako samo na brzinu sve procitala pa nisam skontala ni sta me pita... Kasnije sam se vratila(kad mi je sinulo sta me u stvari pitala) i rekla je da cemo morati ponovo za par dana... Zao mi je samo sto su Alexa dva puta bockali mada nije imao neku burnu reakciju, samo je malo zaplakao i to je to...
Bezveze sto mi odmah u Betaniji nisu rekli za to nego sam morala dva puta da se truckam a nisam iz NS!




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>