Znojenje dlanova (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


eugenija -> Znojenje dlanova (14.3.2009 11:20:21)

Prekomerno znojenje još se naziva hiperhidroza, a nastaje unutar poremećaja u radu žlezda znojnica. Postoji generalizovana i lokalna hiperhidroza, a znojni dlanovi, pripadaju ovom drugom poremećaju. Hiperhidroza dlanova manifestuje se pojavom crvenila i hladnoće dlanova zbog pojačanog hlađenja nakon isparavanja znoja. Između prstiju i u naborima dlana mogu se naći kapljice znoja, koje u krajnjim slučajevima mogu kapati s ruku. Pisanje olovkom je otežano.

Pokazalo se da čak jedna od dvadeset osoba ima problema s prekomernim znojenjem. Takođe, nasledni faktor je bitan - čak 50 posto osoba koje pate od prekomernog znojenja imaju bliskog rođaka s istim problemom.

Znojenje ruku najčešće je povezano sa živčanom napetošću. Osim što se trebaju naučiti mirnije prihvaćati stresne situacije (što će pomoći ne samo da se dlanovi manje znoje već i za bolje opšte stanje organizma), može se pokušati i s nekoliko narodnih lekova. ( balzam od hrastove kore i ulja koji se napravi od soka pola limuna i 50 grama bademovog ulja, bršljanovo lišće, dečiji puder, sitno kukuruzno brašno.... )

Više o ovome OVDE

Znoje li se vama dlanovi u nekim prilikama? Koliko to može biti neugodno?




Stranica: [1]