Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju



Poruka


Verus -> Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (16.4.2010 23:50:05)

U pocetku, znacete da vasa beba dobija dovoljno mleka preko sisanja, ako posle dana 4 po rodjenju, beba vise ne izbacuje mekonijum, ili ti prvu stolicu, koja je crne boje i veoma lepljiva.  Mekonijum, takodje, moze biti i tamno zelene boje.  Posle, otprilike 4 dana zivota, beba ce poceti da izbacuje zutu, cak tecnu stolicu, koja u sebi moze imati sitne komadice slicne malim semenkama.

Tokom prvog meseca zivota, vasa beba ce "praviti" 6-8 mokrih pelena na dan, i bar 2 stolice.  Kada vam je dotok mleka ustaljen, beba ce se gojiti izmedju 20 i 30 grama na dan tokom prva tri meseca zivota, a izmedju 3 i 6 meseca zivota, dobijace oko 15 grama na dan. 

Vecina doktora preporucuje da se beba doji 8 do 12 puta u 24 casa.  Dojenje u proseku traje od 10 do 60 minuta.  Veoma je bitno obratiti paznju na znake da je vasa beba gladna, a posto je stomak kod novordjenceta veoma mali (velicine njihove sake ili oraha), a majcinsko mleko se veoma lako vari, mleko koje beba posisa ce se isprazniti iz stomacica za sat do dva.   Cesta hranjenja u ovom periodu su veoma bitna, sto zbog dobijanja tezine vase bebe a i zbog uspostavljanja dobrog "izvora" mleka.

Znaci da vasa beba dobija dovoljno mleka

  • Posle hranjenja, beba spava par sati odmah nakon hranjenja
  • Beba sisa, svaka 2-3 sata-i to bar 8 puta u roku od 24 casa
  • Beba sisa, bar 10 minuta tokom hranjenja, i ne vise od 60 minuta (pustite da VASA beba, a ne sat, odluci koliko hranjenje treba da traje)
  • Mozete cuti ritam sisanja/pauze/gutanja tokom hranjenja
  • Vasa beba obicno sisa iz obe dojke u jednom hranjenju
  • Vase grudi su pune pre i prazne nakon hranjenja
  • Beba se cini sitom i zadovoljnom, i ne vise gladnom nakon hranjenja

Kako znati da li je vasa beba gladna?

Sto je vasa beba starija, pocece sve vise da pokazuje znake da je gladna.  Najbolje je ove znake prepoznati PRE nego sto beba pocne da place, jer je naravno, uznemirenu bebu teze smiriti i staviti na dojku.  Neki od znakova su mljackanje usnama, lizanje usana, beba sisa "u prazno", steze pesnice i stavlja ih u usta, savija ruke i noge i pribija se uz vase grudi, i naravno, pocinje da place.

Izvor: The Art of Feeding-The Strong Moms Guide to Nutrition




guppy RR -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (18.4.2010 8:46:33)

Verus, kopiram i ovu tvoju poruku:


Starost deteta                                         Prosecna kolicina mleka
                                                              u jednom hranjenju/dojenju:


Rodjenje-1 nedelja                                                 60-90ml
1 nedelja-1 mesec                                                  60-120ml
1-3 meseca                                                            120-150ml
3-6 meseci                                                              180-210ml
6-9 meseci                                                              210-240ml
9-12 meseci                                                            210-240ml



**Ovo se odnosi na hranjenje izmlazanog, majcinskog mleka na flasicu.




micketta -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (18.4.2010 14:59:44)

hvala za info [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ja se vec bila uplasila sto je mala za 'rucak' pojela samo 70 ml ali sad vidim da je ok sve sto je u rasponu od 60 - 120. ponekad pojede i 100 ml. valjda sve zavisi koliko je gladna




aleksandraz -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (20.4.2010 22:07:52)

drage moi veke sum stavena pred golema dilema ne znam dali dovolno imam mleko.Prekjuce i danas mali e vidno voznemiren celo vreme e na gradata kako da e gladen celo vreme.Juce je bilo se ok spavao i jeo normalno.sta cu ne znam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] dal imam dovolno mleka.Sta da radim necu jos sada da mu davam dopuna so adaptirano mleko.Bar ne jos sada.preska go meriv meriv i od posledniot pat ima pridadeno nekade okolu 400-600 grama barem spored mene bidejki go meriv na obicna vaga.ako i utre bide vaka ke go nosam na kontrola na doktor. Ali dobro bi mi doslao i nekoe vase mislenje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 




*Alexx* -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (20.4.2010 22:13:28)

Aleksandra, ako je juče bilo sve OK, mleko sigurno nije u pitanju. Da nisu grčevi? Lepo si rekla i sama - ako se i sutra bude ponašao tako "neuobičajeno", onda idi kod pedijatra, bićeš mirnija, a i bolje da ga pogledaju ako sumnjaš da nešto nije kako treba.
Nemoj samo da plačeš i da se nerviraš, sve oni osete. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Javi kako je prošlo.




Verus -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (20.4.2010 23:53:56)

Hvala gupika![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




aleksandraz -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (21.4.2010 14:26:27)

Evo ovako za sada je sve okmali jede i spava normalno.Jutros od 9 do 12 nisam mu davala da jede cisto da vidim kako ce da bude.uspeo ja da isprazni samo jednu dojku koja je bila puna kako i druga naravno flasica so caj mu je odbio nije hteo da se napije posle cicanjeto a isto i drugu dojku.Znaci to mu je bilo dovoljno.Evo ga vec dva i pol casa nije potrazio da jede i sada spava za neki pola saat cu mu ponuditi.Danas eksperimentiramo i ako se pokaze ovo delotvorno super.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Necemo ici na pedijatar do 3 maj kada imamo zakazano za vakcinu.




*Alexx* -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (21.4.2010 14:45:12)

Super, Aleksandraz [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ciro -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (21.4.2010 19:11:26)

moja cura jede i spava po 2 sata,a nekad i 3...ne place,ne budi se...sve k...evo 17 dana dobila samo 150g sad mora humanu uz sisu...a nikad ne bih rekla da je gladna...jer ne place,stolica normalna...sve normalno...prosto da covjek ne vjeruje...




aleksandraz -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (21.4.2010 19:33:38)

Ma ne sekiraj se i moja kcer je pridavala minimalno nekade okolu 400-500g mesecno bila je na minimalnata granica ali cak posle 5 mesec su joj dali dopuna-Kravje mleko i normalno ovosje kasice i sl.Jednostavno neke bebe ne pridavaju na kilazu za razlika od drugi.Koga merev kolku mleka ima vo dojki koga ja doev kerkata svtiv deka vo prosek nekade okolu 300 g mleka ima vo dvete i koga i go dadodv so flasica taa celoto go ispi a pak pridavase mnogu malku.taka da ne se sekiraj.sve je ok.Jednostavno kako mene sto su mi objasnili mleko je malo poslabo ali da to nje zadovojava.



IZVORNA PORUKA: ciro

moja cura jede i spava po 2 sata,a nekad i 3...ne place,ne budi se...sve k...evo 17 dana dobila samo 150g sad mora humanu uz sisu...a nikad ne bih rekla da je gladna...jer ne place,stolica normalna...sve normalno...prosto da covjek ne vjeruje...




micketta -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (22.4.2010 8:48:14)

IZVORNA PORUKA: ciro

moja cura jede i spava po 2 sata,a nekad i 3...ne place,ne budi se...sve k...evo 17 dana dobila samo 150g sad mora humanu uz sisu...a nikad ne bih rekla da je gladna...jer ne place,stolica normalna...sve normalno...prosto da covjek ne vjeruje...


ciro, mi smo izasle iz bolnice 11 dana nakon porodjaja. tezina na rodjenju 3360, tog 11-og dana 3330. nakon nedelju dana dobila je isto kao i tvoja 150 gr, znaci ukupno 3480. rekli su nam da je to u granicama tj. neka donja granica. u medjuvremenu sam provalila da se meni mleko ne stvara skroz na svaka 3 sata vec mu treba nesto vise, tako da smo joj kupili humanu HA 1 i eno dete krka za svaki obrok, sto mog mleka, sto dohrane, oko 100 - 110 ml a pre toga nije toliko pa je mukica verovatno ostajala gladna [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
alavac mamin [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bebablue -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 17:47:58)

Ja moju bebanu ne dojim. Grudi su mi bile upaljene, takodje i bradavice, pa sam izmlazala i davala joj na flasicu, sada posle par dana, ona nece vise bradavicu, pa joj i dalje dajem flasicu. Ona pojede po obroku oko 90ml, cak i vise kada joj ponudim, imam osecaj da ne zna sta je dosta, a mene je strah da nije previse[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image], a hranimo se na svaka 3 sata i nocu .




Anck Su Nmaun -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 21:54:40)

jao  tema ko stvorena za mene... moja beba isisa sve do kraja,znaci budu skroz prazne dojke pa nemam pojma da li joj bude dosta a sisa manje od 10 minuta po sisi , nekad manje nekad vise. Ali cim otkuca 2 sata od dojenja evo eee traziiii , mogu sat po njoj da navijem!

Danas je jednom sisala 15 tak min ukupno, a sledeci podoj jedva 10 ..ja je trerala jos i jos i na kraju bljuckala stalno ( a ja sve mislim gladna je jer je kratko sisala) ).... zar je moguce da za 10 min isisa sve koliko joj je dovoljno!




New Mom -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 21:56:39)

Mi smo u početku sisali po 10 min svaku, a vremenom smanjili i po recimo 7 svaku.
U prvih 5 minuta beba izvuče 85 posto, ostalo u nastavku kako kojoj treba.




Anck Su Nmaun -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 21:57:39)

New mom jel ti jos uvek samo dojis?




Verus -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 21:58:52)

anck, moguce je da ona za 5 minuta isisa koliko joj treba! U pocetku ne znaju dobro da sisaju a i nemaju jacinu u vilici da vuku jako, pa sisaju duze.  Sad, kad su efikasni i znaju kako da izvuku mleko, moze ona da ti sisa samo 5 ili 10 minuta i da uzme koliko treba.  Helena je starija od Tare, ali ona meni sada sisa samo iz jedne dojke i najede se i mirna je 3-4 sata, a drugumoram da muzem....A da mi vidis grudi, meke kao jastuci!  Tako da ne brini, ako lepo spava, ima lepu zutu kaku, onda joj je dosta!  Ne davaj joj AD mleko uopste!  Nemoj da se zeznes ko ja, moja je zato dobila i alergiju na kravlji protein[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Nensi* -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:00:17)

Evo ja i ovde da pitam,jel dajete obe dojke u jednom podoju?




Anck Su Nmaun -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:00:59)

Verus ima ona zutu kaku ali jaaako retko na 5 do 7 dana ...vec neznam sta da radim!
A jako je nervozna od kad smo dosli s mora, a sve mislim da je gladna..




Anck Su Nmaun -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:02:00)

IZVORNA PORUKA: nensi27

Evo ja i ovde da pitam,jel dajete obe dojke u jednom podoju?


Da , prvo jednu dok sisa pa je drzim da podrigne pa drugu ... ukupno oko 15 minuta!




Anoniman -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:03:08)

Anck, ima kaku jednom u pet do sedam dana?

citala sam negde da promena klime na razne nacine utice na dete ..mozda je to to.
ne znam..

moja tea od rodjenja kaki svaki dan, minimum dva puta (bilo je i po pet)
danas samo jednom. hm





Anoniman -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:03:33)

IZVORNA PORUKA: nensi27

Evo ja i ovde da pitam,jel dajete obe dojke u jednom podoju?


ja ne.
mozda sam samo jednom dala obe.
ja jednu pa sledeci put drugu.




Nensi* -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:04:04)

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

IZVORNA PORUKA: nensi27

Evo ja i ovde da pitam,jel dajete obe dojke u jednom podoju?


Da , prvo jednu dok sisa pa je drzim da podrigne pa drugu ... ukupno oko 15 minuta!


Neko kaze jedan podoj jedna drugi druga,jer masnije mleko krece kasnije,pa ako sisa jednu pa drugu,ne dobije to hranljivo mleko...Ja vise ne znam kako da radim...Svako prica drugacije...[sm=zmeden.gif]




choopa choops -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:04:17)

IZVORNA PORUKA: Verus RR

anck, moguce je da ona za 5 minuta isisa koliko joj treba! U pocetku ne znaju dobro da sisaju a i nemaju jacinu u vilici da vuku jako, pa sisaju duze.  Sad, kad su efikasni i znaju kako da izvuku mleko, moze ona da ti sisa samo 5 ili 10 minuta i da uzme koliko treba.  Helena je starija od Tare, ali ona meni sada sisa samo iz jedne dojke i najede se i mirna je 3-4 sata, a drugumoram da muzem....A da mi vidis grudi, meke kao jastuci!  Tako da ne brini, ako lepo spava, ima lepu zutu kaku, onda joj je dosta!  Ne davaj joj AD mleko uopste!  Nemoj da se zeznes ko ja, moja je zato dobila i alergiju na kravlji protein[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


Verus uvijek napsises nesto sto bih i ja rekla [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anck mislimda je to sve OK [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Znate kad smo bili mali pa nas mame uvijek tutkale da jedemo. Nikad to nisam mogla da razumijem dok i sama nisam postala mama [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Prvo sa dojenjem: Jao je li joj dovoljno? Pa onda dohrana; Jao ona nece da jede mrkvu, vec samo spanac? Pa onda sa ostalom hranom: Jao ona nece supu...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Ah te mame [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Verus -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:06:15)

Nensi, dok ti se jos sredjuje ponuda potraznja, nudi obe svaki podoj.  On ce svakako duze da sisa na svaku siku.  Ja sam Heleni davala obe, sa tim da joj dam 15minuta svaku.  Prvih 5 minuta ide to retko, nemasno mleko koje im utoli zedj, a posle ovo masno, hranljivo.  Zato beba cesto halapljivo sisa prvih nekoliko minuta jer je zadna, a posle polaaako sladi se sa masnim mlekom. 

Znaci ja bih obe nudila po 15 svaku, kasnije (evo Helenica je skoro 4 meseca), mozes davati jednu po podoju, mada ona se meni sada najede iz jedne, a ja drugu moram da izmuzem-tako ostavim mami flasicu kada radim, da ima sta da jede.




New Mom -> RE: Kako znati da li beba dobija dovoljno mleka? (25.7.2010 22:06:55)

Anck, da, još samo dojim. Njen ritam je na 3 sata i 15 minuta sisanja.
Za stolicu sam ti napisala kod Pražnjenja creva, merilo da li dobro jede je koliko piški, da li je pelena mokra bar onoliko puta koliko je bilo podoja.

Nensi, i mi obe dojke u jednom podoju, tako mi je savetovano, pa tako idemo od početka.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>