RE: Upis prvaka (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đaka



Poruka


Peace* -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 11:24:28)

[sm=smiley36.gif]




Sanchy -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 11:26:33)

Meni krece bratanac sad pa sam prvi put saznala da su prvaci do prosle godine dobijali dva kompleta knjiga od grada a od ove sipak...interesantno,koliko uopste kostaju knjige.?Ne dopada mi se sto ti uciteljica nalaze koje knjige ces da kupis,i to mi je bezveze sto ima vise izdavaca i sto su knjige razlicite ,sto ti bukvalno sugerise kakav i koji pribor da se kupi,e svasta...sto se tice blizine skole mislim da ne postoji problem upisa u bilo koju skolu na opstini stanovanja,nema veze koja je najbliza..samo je problem ako bi htela u skolu na teritoriji druge opstine koliko sam cula




Peace* -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 11:28:09)

Mi smo prošle godine kupovali srpski, više se ne sećam, ali nešto se plaćalo u ratama, pa se nešto ne sećam da smo to osetili kao ozbiljan trošak.
Koristili su Kreativni centar.




Olga75 -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 11:42:22)

evo matori predaje u visim razredima osnovne i kaze da bira udzbenik koji je jeftiniji i po njemu na jasniji nacin objasnjava gradivo
sto ima vise izdavaca ? zato sto je to drzava omogucila
a sto se tice upisa , meni je i skola na Palicu ista opstina iako je to na nekih 15 km od mene
predpostavljam da je u Beogradu drugacije sa upisima sto se tice blizine skole
meni je recimo tih 25 minuta peske predaleko [sm=smiley13.gif]
volela bih kad bi cudo otvorilo Montesori razred u ovoj skoli meni najblizoj




vikiveki -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 12:12:25)

Ovde se udžbenici biraju na nivou cele škole za pojedine razrede. Tako na početku godine odemo u knjižaru i kažemo za koji razred su knjige i od kog izdavača,mada prodavci već znaju pa samo pitaju iz koje smo škole.E tu je meni problem,jer postavlja se pitanje koji od tih različitih izdavača su bolji tj. koji pružaju kvalitetnije znanje,jer kasnije tj. u 8 razredu kada dođe vreme maturi,nemaju svi isto znanje jer nisu svi učili iz istih udžbenika i na isti način...a svi imaju ista pitanja za maturu.




Peace* -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 12:12:56)

A šta tačno podrazumeva Montesori u školi? Mislim (nisam baš sigurna) da sam razumela šta podrzumeva u vrtiću, ali u školi u kojoj svi moraju naučiti isto gradivo, kako se radi po Montesoriju?




Olga75 -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 12:42:16)

pa geslo Montesori programa je : pusti me da sam naucim
za sada kod nas , sto je izuzetno tuzno jer Montesori programi postoje jos od kraja 19 veka , ima samo jedna skola u BG i evo ovaj jedan razred u Su [sm=smiley13.gif]
sad mi se daunloduje program i nacin rada
nacin rada mi je poznat i odlican je
ali kako to funkcionise u skolskom sistemu mi je nepoznanica , zato sam i pitala
cenim puno ljudi je na portalu mozda neko zna ili zna nekog ko zna nekog
jer kod nas je Montesori jos novotarija blago nama naprednima [sm=smiley13.gif]




Misha i Ljisha -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 13:20:39)

Ja ni nemam pojma da kod nas u nekim skolama postoji Montesori. To su sjajne vesti. Skroz podrzavam. medjutim smatram da te skole moraju da budu ihahaj opremljene da bi deca ucila na taj nacin i naravno da postoji opustenost nastavnika tj ucitelja da ce deca nesto i "unistiti". Ja kao fizicar smatram da bih ja mogla po Montesori programu da predajem skola mora da mi da jako dobre uslove, ovako smo mi sve nesto pomocu stapa i kanapa. Kazem deci ponesite naredni put narandzu sa uzinu i neku posudu u koju moze da stane narandza, pa nilijemo vode, kad je cela pluta kad je oljustimo tone. Pa kako pa zasto i td. Nosili su jadnici i viljuske u skolu, ma svasta sam im smisljala ali iskreno tesko je tako mada deca onda sve to zapamte za vjeki vjekov sto bi se reklo.

Knjige ne govorim koje da kupuju, koje god su uzeli dobre su. Nece da se bace[sm=smiley36.gif]. Ja najvise volim stare zavodove ali njih ni nema, tako da sta god ponesu na cas odlicno.

Kreativni centar mi je za malce katastrofa iskreno. Evo npr matematika. Imaju jednu liniju da napisu postupak pa lupaju jednako jednako jednako jednako... a nista ni sa cim nije jednako[sm=jezicek.gif].Ne nauce se pravilnom matematickom zapisu. Moj brat od strica je kod uciteljice koristio kreativni centar i iskreno ni njegova uciteljica se nije najbolje snasla sa tim knjigama. Dok je sestra isla kod moje uciteljice i ona se zena odlucila za klasican pristup i klasicne knjige zavodove, i sestra je mogu reci kud i kamo pismenija od brata u svakom smislu reci.





Peace* -> RE: Upis prvaka (5.8.2014 14:02:29)

Kod Luke je samo srpski bio po KC.




vikiveki -> RE: Upis prvaka (6.8.2014 7:47:23)

To je ono što i ja mislim...kada sva deca ne uče iz istih knjiga nemaju ni isti nivo znanja,pa su posle rezultati katastrofa[sm=smiley13.gif] I ja mislim da je najbolje bilo dok smo svi učili iz Zavodovih knjiga i dok se znalo šta se od učenika i učitelja očekuje,sada tu svako za sebe određuje šta treba da postigne i uradi,e sad neko to bolje radi a neko lošije.
Jedno je sigurno,ako i za prvake budu trebale da se kupuju sve knjige, ja sam u banani tj. u problemu




Misha i Ljisha -> RE: Upis prvaka (6.8.2014 8:17:08)

Viki mislim da nije toliko problem ako deca koriste razlicite knjige, nego mislim eto kao sto sam i napisala da se neke uciteljice, starije pogotovo, nisu snasle sa tim novim knjigama i samim tim nisu adekvatno prenel znanje. Svi ti udzbenici prate plan i program tako da bi trebalo da svi djaci dobiju isto znanje ma koje udzbenike koristili. Nazalost ocito nije tako. Ali sad sta je tu je. Ima i skola u kojima namecu deci odredjenog izdavaca jer prof ili direktor ima neki dil sa odredjenim izdavacem. Ma ima tu svega i svacega. Kazem ja sam resila da roditelje ne dajem u nikakav dodatni trosak, nema kupovanja odredjenih knjiga i zbirki ili testova, sta god imaju moze da se koristi. Ali doduse ja predajem ipak starijoj deci. Kad sam predavala u gimnaziji zahtevala sam jedino krugovu zbirku ali mi to nije neki zahtev s obzirom da se iz tih zbirki radi vec skoro 20 godina pa se one vec nekako podrazumevaju




big mum -> RE: Upis prvaka (6.8.2014 8:45:09)

I ja ove godine imam đaka prvaka.
Kod nas u RS djeca kreću sa punih 6 godina.Prvi razred je više kao vrtić.Djeca sjede po grupama,smjenjuju se i upoznavaju jedni sa drugima.Ne uče slova i brojeve,nemaju prirodu i društvo.Kad završe sa gradivom sjedaju na pod ,uče pjesmice,pričaju
Imaju dvije knjigice (početnice)koje ostaju u školi,prelaze neko osnovno gradivo koje su djeca koja su išlla u vrtić prešli.Tipa slaganje istih oblika po skupovima,vježbanje grafomotorike,upoznavanje sa okolinom u kojoj žive.Sofiina grupa je u vrtiću prešla sva slova i brojeve jer su to djeca tražila od vaspitača.

Neke učiteljice rade slova ali nisu po planu i programu.Čisto da se djeca malo bolje upoznaju sa svim tim jer u 2.jer je gradivo baš obilno.
Knjige za 1.i 2. se dobijaju i svi imaju istog izdavača.




Peace* -> RE: Upis prvaka (19.8.2014 11:36:36)

Negde sam pročitala da su i ove godine besplatni udžbenici od 1-4.razreda.




Peace* -> RE: Upis prvaka (20.8.2014 8:40:08)

Juče sam uvila sveske (mata, srpski i svet oko nas), i knjigu iz engl, radni list nisu imali, to ću naknadno da kupujem.
Sredila sam peretonice, promenila bojice i flomastere, zarezala olovke, spremila patrone za penkalo.
Pripremila blok za likovno.
Dalje mislim da ništa neću raditi. [sm=smiley1.gif]
Ne znam dal i u drugom razredu pišu penkalom, ako da, moram kupiti novu. Monkey je izgrizao poklopac pa se sad ne zatvara lepo, pa se suši. [sm=smiley29.gif]




lanajelena -> RE: Upis prvaka (29.8.2014 12:09:11)

Mi danas u 16h imamo prijem prvaka,imam tremu kao da se ja upisujem [sm=smiley4.gif]

Torba i peratonica su spremni,ostalo nis




branki* -> RE: Upis prvaka (29.8.2014 12:32:08)

srecno,prvacici[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




NadaR -> RE: Upis prvaka (29.8.2014 21:51:24)

Mi imamo priredbu u ponedeljak u 11h.
M je odusevljen,ne moze docekati a mama ima tremuuu [sm=smiley13.gif]




dijana1* -> RE: Upis prvaka (30.8.2014 6:30:40)

Citam temu i polako me hvata trema[sm=smiley36.gif] pa moj Vuk ce za dve godine u skolu. Vreme bas leti.

Prvaci srecno i da uzivate u skolskim danima[sm=bravo.gif]




lanajelena -> RE: Upis prvaka (30.8.2014 8:54:59)

Nado kakvu priredbu?nece valjda Milos u skolu[sm=zmeden.gif]
Mi smo bili juce,bilo je bas lepo,pocastvovao nas je i nas gradonacelnik koji je isto bio djak nase skole,dobili smo ucitelja koji je imao tremu i delovao je skroz pogubljeno ali mi je kasnije jedna drugarica rekla da od njega izlaze kvalitetni djaci i da ne poklanja ocene nego koliko znas to ti je,malo mi je frka zbog toga ali neka.Lana ima extra ekipu u odeljenju,njih petoro iz vrtica od toga najbolja drugarica i decak koji je zaljubljen u nju,kaze njegova mama sad ce nam skola biti laksa kad je tu Lana[sm=jezicek.gif]




NadaR -> RE: Upis prvaka (30.8.2014 9:20:49)

Da, Jeco . Kod nas krece 2008.godiste.
Malo mi je frka jer kod nas u ulici imamo samo dvoje prvacica a njih su pisali za prvu smjenu . Meni ta prva nikako ne odgovara pa sam ga pisala za trecu od 13h.




Peace* -> RE: Upis prvaka (1.9.2014 8:48:58)

Srećno prvaci! Mame, pišite iskustva! [sm=smiley1.gif]

Nado, birate smene?




lanajelena -> RE: Upis prvaka (1.9.2014 10:22:51)

Hvala [sm=smiley1.gif]
evo nas u novinama

[img]http://www4.slikomat.com/13/0901/q22-prvaci.jpg[/img]




NadaR -> RE: Upis prvaka (1.9.2014 14:06:22)

Preslatki su !

Da, Peace. Imamo mogucnost da odaberemo smjenu koja nama odgovara kao I da upisemo troje djece sa kojima bi voljeli ici u razred.

Danas je bilo lijepo. Prvo pozdravni govor direktora pa priredbica.

Kasnije upoznavanje sa uciteljicom, ucionicom,predaja udzbenika I poklona.





tanjicak79 -> RE: Upis prvaka (2.9.2014 8:21:25)

Moj Vuk je juče imao prijem u prvi razred. Petaci su im priredili kratku priredbu. Pozdravio ih direktor škole i predstavio učiteljice. Đaci prvaci su onda išli u svoje učionice na upoznavanje sa učiteljicom, a posle smo se pridruzili i mi roditelji. Još smo išli i u boravak i upoznali učiteljice koje tu rade. Sve u svemu bilo je lepo i uzbudljivo.
Sinoć je jedva zaspao, jer se plašio da će danas zakasniti. Jutros sam ga odvela u boravak, a nastavu ima od 13h. Završiće u 15:30, pa ću videti kakvi su utisci.




lanajelena -> RE: Upis prvaka (2.9.2014 9:32:45)

Prvi dan je super protekao,ucitelj im je dozvolio da se pomalo setaju po ucionici,bili su napolju a najbitnija im je uzina o tome su pricali ceo dan[sm=smiley36.gif],za sada joj se svidja i jedva je cekala jutro da opet ide,videcemo za kasnije.Tash ili neka iskusnija mama interesuje me knjiga iz engleskog da li sve skole koriste istu,jer mi je receno da moze da se poruci u skoli mada oni cekaju da svi poruce pa tek onda donose knjige sto moze da se oduzi i na mesec dana pa ne znam da li da joj uzmem u radnickoj [sm=zmeden.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>