Seboroični dermatitis kod dece (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca >> Zdravlje deteta



Poruka


Anoniman -> Seboroični dermatitis kod dece (7.1.2011 22:52:36)

Do sada sam pisala u temi o ekcemu, jer se ustvari ove dve stvari (seb. dermatitis i ekcem) kod nas prepliću. No, iz krajnje sebičnih razloga sam odlučila da otvorim temu, u nadi da će neko ukucati u Google baš naziv ove teme i dati mi čarobni lek, i da neću morati da čekam ono što mi lekari govore "Prerašće"... Kada?... "Oko prvog rođendana, do tada će postepeno da se smanjuje..."

Na prvom savetovalištu sa mesec dana dr u DZ je rekla "Ima diiivnu kožu, nemoj ga ničime mazati!". Kada sam pitala "A ovo na glavi?" (tada je bila samo malo rapava koža), rekla je da mažem maslinovim uljem. Nisam pristalica prirodnih lekova, naravno, to nisam uradila. Par dana kasnije sam otišla i kod privatnika u savetovališe, rekoše mi da je to ekcem. Najkritičnije je bilo levo uho, iz njega je curila limfa, ostalo je samo bilo crveno i rapavo, kažu, ništa strašno, meni je tad izgledalo užasno, no, sada, iz ovog aspekta - zaista, to nije bilo ništa. Za uho smo dobili Sinoderm 3 dana, 1x na dan. Na uhu se više nikada nije vratilo.

U toku drugog meseca stvari se ne menjaju drastično, suvu kožu mazala sam Pantenol kremom, i na taj način je on u principu bio ok.

Sa 2,5 meseca Marko je dobio bronhitis. Dr u DZ je rekla da mu ne mažem ekcem dok bronhitis ne prođe, jer ima neka babska "Prljavo od spolja - čisto iznutra", pa kao pluća se zeznu kada lečiš ekcem. Tada je njemu prvi put ekcem otišao do vraga. Nakon 5 dana inhalacija dobili smo uput za dečiju bolnicu, no ipak smo otišli kod dečijeg pulmologa privatno. Dr nije bila zabrinuta zbog bronhitisa, rekla je da nije ništa strašno, već je bila zaprepašćena ekcemom. Nazvala je koleginicu pulmologa - alergologa, i ona reče da mažemo Elokom (razblažen sa neutralnom podlogom jer je Mare mali). Nakon 5 dana Elokoma, više nije bilo ničega. Beba snežno bela, čista.

10ak dana kasnije polako je počelo da se pojavljuje na grudima, rukama, nogama (i naravno glavi, tu je uvek najgore). No, po telu je samo crveno i suvo, za razliku od glave na kojoj koža puca, limfa curi.

10ak dana nakon toga, Marko prima Infanrix vakcinu (DTP, Polio), i 24h nakon toga na glavi dobija bukvalno oklop. Krasta po celom kosmatom delu glave.

Nazvali smo dermatologa. Pogledao ga je, rekao je seboreični dermatitis koji se ekcemizovao.
Dao nam je 2 kreme, koje nemaju ime... Jedno je krema br 18 (koja sadrži malo kortikosteroida), drugo je krema br 19 (za negu).

Evo kako je izgledalo nakon 2 dana mazanja tim kortikosteroidom (br 18), kad su kraste počele da otpadaju:

[image]http://www4.slikomat.com/10/0107/b9f-2-dan-.jpg[/image]


No, međutim, kada sam prestala da koristim ovu kortiko kremu, za 2 dana je počelo da se vraća.
Dva dana sam ga natapala kremom za negu, u nadi da se neće širiti, ipak, širilo se. Onda sam opet prionula na Elokom, mazala sam baš najgore delove, i kada je taman izgledalo kao da je prošlo, jutro nas je dočekalo sa živim ranama. Nemam srca da postavim sliku. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Dva dana nisu htele kraste da se uhvate, a ja nisam znala šta bih mazala, znala sam samo da kortiko neću. Mazala sam Pantenol, kremu za negu (br 19). Do kraja sam nazvala dermatologa, rekao je da mažem Enbecin za oči, da se ne bi inficiralo. Nakon 24h na većinu se uhvatila krasta. Sada opet natapam kremom za negu, sve ne smem da kažem, mislim da prolazi.

Još jedan problem koji sam propustila da kažem jeste da se pojavilo i na okicama, na kapcima, a tu ne sme da se maže ni jedna od ovih kremica jer nisu za sluzokožu, a bebi ne možeš objasniti da ne trlja oči i na taj način ne unosi kremu u oči. Tu smo mazali Hydrokortison pro okuli.

Probala sam i Linola Gamma kremu, dobio je crvenilo.

Probala sam celu Mustelinu kolekciju stelatopia (krema, ulje za kupanje). To koristim i dalje uz kreme br 18 i 19.

Probala sam i kremu dr Kanazir (koju pravi apoteka Viktorija), kažu da je odlična. I jeste za neka obična crvenila, ali ne za ovo što se Marku dešava.

Eto, sada ga kupam u Mustelinom ulju 2x nedeljno. Svaki dan 2x ga mažem celog 19-om, a lice i glavu mu natapam ceo dan kad god se set_im na smenu 19-kom, Pantenolom, Kanazirkinom kremom, Mustelom. Nosi samo 100% pamuk, stvari perem bez oplemenjivača i ispiram 2x. Posteljinu menjam svaki dan. Glavu sme da spusti samo na pelenu ili čaršav. Kupila sam sebi gomilu pamučnih majci, da se ni na taj način ne stvara iritacija. I rukavice na ruke su obavezne pred spavanje.

Juče u savetovalištu mi je privatna dr rekla da nabavim kupku ili antiseboreični šampon, ali me u apoteci prave ludom objašnjavajući da posoje uljane kupke i univerzalne protiv isušivanja... To još nisam nabavila. Ti šamponi su navodno dobri jer hlade i ublažuju svrab.
Takođe, dr je rekla da mu dajem Aerius sirup pred spavanje 2,5ml, on je antihistaminik, ublažuje svrab.

Sem svega navedenog sam bila i na dijeti, jer su lekari mislili da je sve to možda posledica moje ishrane (dojim). Izbacila sam sve mlečne proizvode, jaja, aditive, soju, ribu, čokoladu. Nakon 10 dana dijete i terapije kortikosteroidima (18-ka), promene su počele da se pojavljuju, tako da očigledno nije povezano.

Još sam zaključila i da zima pogoršava stvari, valjda kako su velike razlike u temp, napolju -10, a u stanu +20), koža bi se po ulasku u stan zacrvenela i pucala. Tako da nismo izlazili napolje.

Eto, ja sam to probala... Čekam da se javi neko sa više iskustva od mog.




JMPM -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:01:53)

Tash,nema od mene pomoci u ovoj temi,ali samo da ti kazem-svaka ti cast!Sta si sve uradila i probala i jos posebnu temu navela,za koju verujem da ce biti od pomoci drugim mamikama koje imaju ovaj problem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




marince1 -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:03:48)

Tash neznam sta da ti kazem!
Ti stvarno divna mama [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:04:14)

Juče kažem doktoru "Nekada bih plakala nad njim", a on mi kaže "I plači, biće ti lakše! Imate oblik kao iz udžbenika, a u udžbenicima su najgadniji oblici bolesti". [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
U celoj priči, moj beban je nasmejan i divan, da čovek ne poveruje. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:06:41)

Još jedno zanimljivo zapažanje:

Pod pelenom nema ništa! (pu, pu, pu, samo mi još to fali)
Po telu ima blag oblik, gde je pokriven garderobom.
Glava, koja je na vazduhu, je najgora.
Ne znam dal je to povezano, ali planiram da mu sašijem platnene kapice, i da mu stavljam na glavu 10ak dana da vidim hoće li biti promena.




JMPM -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:09:47)

To je mozda dobra ideja.Moguce da koza kada nije izlozena vazduhu ostaje zasticena...vredi probati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




pepeljuga -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:11:46)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
tash, tako mi je zao i razumem te jer i mi imamo problem sa ekcemom - iako nije u takvom obliku, potpuno te razumem jer ja dobijam nervni slom kad se vuku po stoti put, posle svih mackanja i cickanja, opet zacrvene obrazi....tako da stvarno razumem koliko je tek tebi tesko! ali sreca da beban to podnosi tako junacki pa nije nervozan, bravo za njega [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

mozda da potrazis jos misljenja, kod nekog drugog dr [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]







Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:14:23)

IZVORNA PORUKA: pepeljuga



mozda da potrazis jos misljenja, kod nekog drugog dr [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]






Pitala sam 3 pedijatra (od toga je jedan pedijatar u Americi), dva dermatologa, dečijeg pulmologa, dečijeg alergologa.
Ne znam koga bih još pitala...




Ana RR -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:16:45)

Draga [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] baš mi je žao, duša malena..

Zašto nisi probala sa maslinovim uljem? Ono nije džabe zdravo.




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:18:08)

Ma... zato što sam mislila da će biti kao kod Luke. Njemu se pojavilo na obrazima, i za mesec dana prošlo... 




Ana RR -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:19:30)

Jbg.. baš mi je žao, nadam se da će biti bolje uskoro.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




choopa choops -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:35:43)

Pratim od pocetka sta se desava sa M, ali ovo je stvarno za plakanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Mis mali kako mi ga je zao [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
IZVORNA PORUKA: Tash

Još jedno zanimljivo zapažanje:

Pod pelenom nema ništa! (pu, pu, pu, samo mi još to fali)
Po telu ima blag oblik, gde je pokriven garderobom.
Glava, koja je na vazduhu, je najgora.
Ne znam dal je to povezano, ali planiram da mu sašijem platnene kapice, i da mu stavljam na glavu 10ak dana da vidim hoće li biti promena.



A ovo...pa ima nekakve logike..mozda i taj pamuk upija tu limfu pa se brze susi i stvaraju kraste [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Kao kad se negdje udaris, pa stavis gazu da pokupi onu limfu i krv [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Imaju one pamucne kapice da se kupe, ja ih zovem vaterpolo kape, sto se vezu oko vrata mozda bi one bile dobre...
A ulje...mozda da probas sa kantarionovim kad se stvore kraste? Stvarno ne znam nista o tome, ni kako da pomognem, ovo pisem sto bi ja probala...
Kako god, zelim vam da rjesite problem cim prije [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image] Mare uz tebe smo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Tash samo hrabro [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:47:51)

Choopa, na telu mu nista ne curi. Hvala Bogu ne dodje u taj stadijum, tako da nije fora u upijanju. Fora je u necemu drugom... Ili pamuk pomaze da ne dodje u taj stadijum, ili je koincidencija.
Moja mama samo kaze "Cuti, znas kakvih bolesti ima koje se nikad ne prerastu, ovo ce proci samo treba izdrzati", i ja se slazem, ali tako mi ga je zao.




choopa choops -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:53:55)

Da, ne mpozes znati dok ne probas. Drzim fige da kapice pomognu ************

IZVORNA PORUKA: Tash
Moja mama samo kaze "Cuti, znas kakvih bolesti ima koje se nikad ne prerastu, ovo ce proci samo treba izdrzati", i ja se slazem, ali tako mi ga je zao.


A sa ovim se i ja slazem, ali ipak svakome je njegova muka najteza, a narocito kad je tako mala beba u pitanju. Srce da ti pukne [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Moj sestric je kao mali imao ekcem, cesto bi mu se pojavljivao na prevojima, kod oka, iza usiju...Uzasno je izgledao, ali ovo Maretovo je puno gore.
Nek prodje sto brze!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (7.1.2011 23:57:03)

I moj svekar rece kantarion... Ne znam, nisam vise pametna.
I ne rekoh, mazem ga i nocu dok dojim, znaci oko 2h i oko 5h, inace ceo sledeci dan ne mogu da mu povratim kozu u relativno normalno stanje.
Takodje, varalica nam je neprijatelj br 1, unistava mu obraze, al on ne moze bez nje... Ili ja ne mogu bez nje... Kako god. Presli smo sa Nuk na Avent, jer Nuk bas naleze na lice a Avent je ravna, ali i dalje ima tragove.




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:00:46)

Ah, iza usiju je ziva rana, krvari. I sad se pojavilo pod pazuhom i iza kolena bas crveno. Ali prolazi.




choopa choops -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:00:54)

IZVORNA PORUKA: Tash
Takodje, varalica nam je neprijatelj br 1, unistava mu obraze, al on ne moze bez nje... Ili ja ne mogu bez nje... Kako god. Presli smo sa Nuk na Avent, jer Nuk bas naleze na lice a Avent je ravna, ali i dalje ima tragove.

Nije tema, ali mozda da probas sa onom sto je samo od kaucuka (ima Chicco i Microbaby ili tako nesto). Stavila je Pretty sliku u temi o dudama. Nju je meni jedna prijateljica svajetovala i kaze da je super jer ne nalijeze na obraze, a i kad zaspi i ispadne ona se sama savija, pa ne pravi tragove [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]






Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:07:06)

Fuj su mi te od kaucuka, ulepe se. Ja sam za Luku imala od silikona takvu, njome je trljao desni kad su mu rasli zubi, al sad ne mogu nigde da nadjem takvu, pa smo u ocaju kupili Avent. Nadala sam se iskreno da ce je odbiti kao Luka kad smo presli sa Nuk na Avent, ali nije. :( Ako neko zna gde ima skroz silikonska varalica, neka mi javi i tako spase Markove obraze.




Verus -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:12:33)

Draga, ne znam jesi li mi slala email nisam jos dobila?  Elem, ta uljana kupka je za ekceme, idem gore na sprat da vidim sta je tacno u pitanju, mislim da je o Dr. Wolfa-mala boca je nesto ludo oko 2000 dinara ili malo manje-obavezno pitaj u apoteci da li moze za bebe.  Definitivno ne kupaj ni sa cim sto ima sapun u sebi-znaci ova kupka je soap free.  

Ja cu da google cim stignem, a i da iskopam nekoga dermatologa da pitam: ako ovde ima sta sto ti mogu slati, saljem! 

Srce maleno!




choopa choops -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:14:14)

Lara je imala neke Nuby od silikona, ako su to te na koje mislis?

Ovakve klik




Verus -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:18:03)

Ovako pise:

Linola
Fett N
dodatak za kupku

parafin, tecni i
masni proizvod

DR WOLFF



Iza pise: za lecenje  suve koze, ekcema i atopijskog dermatitisa.

Moj tata je to koristio za kozu i jaako mu pomaze, a od mm otac ima strasne probleme sa kozom, i ovo koristi za kupanje: ovo je soap free a sve sto ima sapun mu jako jako susi i iritira kozu.




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:19:47)

Verka, nisam ti do kraja slala mail, napisah sve ovde, mogu ti poslati jos slika ako treba.
Uljanu kupku imam, Musteinu.
Dermatolog rece da ga kupam Merima sapunom sto mi je nejasno, jer on po meni isusuje kozu. I rece da u vodu stavim kamilice ili zalfije, al me strah jer ima genetsku predispoziciju za alergiju, ja sam alergicna na polene, kao i neke nutritivne alergene u tek primetnom obliku, bez tegoba, samo test je pokazao, zato sam i uzela hipoalergijsku formulu za dohranu.




Verus -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:24:54)

Self-Care Guidelines Most cases of seborrheic dermatitis are easy to control with non-prescription home measures. These include the following:
  • Frequent (daily) shampooing or a longer lather time.
  • Consider using shampoos containing ketoconazole, selenium sulfide, 2% pyrithione zinc, or salicylic acid or tar-based shampoos. Sometimes one will work well for a time and then become less helpful; then, it may help to switch to a different type.
  • Eyelid changes (blepharitis) can often be managed by gentle cleaning of the edges of the eyelids, by the lashes, with Q-tips® and baby shampoo.
Scale on the scalp can be removed. Apply warm oil (be careful not to apply oil that is too hot for your baby's skin) to the scalp for a few hours. Before bathing your baby, gently rub his/her scalp with a soft bristle baby brush, and then wash hair with a shampoo listed above. Be careful not to get it in the baby's eyes.

Some over-the-counter creams will help if the medicated shampoo is not quite good enough. These can be added to the shampoo; use until you notice improvement, and then use should be discontinued. These include:
  • Creams that reduce the Pityrosporum yeast (clotrimazole, miconazole, terbinafine)
  • Hydrocortisone cream may work rapidly but may be less helpful if used for a long time.
Jedan od uzrocnika je gljivica i pokusaj mazati sa kanestenom ili nekom od navedenih lekova za gljivice.

Kaze da se razresi od 6 meseci do 12 meseci zivota! 




Anoniman -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:26:17)

Choopa, s mobilnog kuckam, sutra cu pogledati link.

Verus, na Linola gamma je dobio crvenilo, strah me da ga celog potopim u Linola Fatt. A i dr sad kaze Ne uljane kupke vec antiseboreicne, al to nema u apotekama, tj, apotekarke su nedovoljno edukovane. Moram nahvatati svoju apotekarku da mi nabavi.




Verus -> RE: Seboreični dermatitis kod dece (8.1.2011 0:27:42)

Hej, pokusaj ti ovog dr wolffa svi se kunu da je najbolji od svega!  ni ja ne mislim da kupas sapunom...nastavi samo uljanim kupkama.  Ja koristim aquafor eucerin za bebe, znam da eucerin i tu ima kolekciju-to je sve soap free blago.  I zamisli, na toj kupki kaze da se svako kupanje smanji na 7 minuta ili manje-i bebama bez tendencija jako isusuje kozu a ne njemu. 

Raspitacu se kod lekara koje poznajem znaju li kojeg dermatologa-ako ne, ja treba da idem da pregledam mladeze-pa cu reci dr i pitati moze li sta dati na moje ime, neki lek jer iimam osiguranje pa bi u tom slucaju samo participaciju platila-vredi probati!




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>