U porodici se stiču dobre prehrambene navike (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Ishrana dece



Poruka


Anoniman -> U porodici se stiču dobre prehrambene navike (28.4.2009 10:44:12)

Zaprepašćeni smo šta nam deca jedu za užinu i kakve namirnice biraju? Ne grickaju jabuku već šuškaju sa kesicama punim masnog čipsa... Pa da, a odakle počinje ta cela priča? Pa od nas... roditelja ili... možda deda i baka...
 
KLIK




Lilly* -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (2.8.2011 8:48:22)

IZVORNA PORUKA: Draupadi

Dragi roditelji,
da li se nekad zapitate o znacaju zdrave hrane na rast i razvoj dece i da li imamo prave informacije o tome sta je zapravo zdrava hrana? Da li su virsle i ostale mesne preradjevine zaista zdrave i da li uopste znate od cega se prave i   kakav je postupak njihove proizvodnje? Kako rafinisana hrana utice na zdravlje nasih organa i kakve su dugorocne posledice po nase zdravlje? Da li su sve ucestalije alergije na hranu kod vase dece sve normalnija pojava i zasto se one zapravo javljaju? Konzervisana, rafinisana ,hemijski tretirana  hrana ,bogata emulgatorima , pojacivacima arome i drugim stetnim materijama , umesto vitaminima , mineralima i biljnim vlaknima iz sveze ubranog ,organski gajenog voca ,povrca i zitarica, je glavni uzrok bolesti koje se razvijaju od prvog dana vaseg deteta , a ispoljavaju tokom zivota. Lek protiv mnogih ne izlecivih bolesti poput kancera je upravo hrana , ali kakva ? Biljna , organski gajena ,nerafinisna hrana , je hrana za zdrav zivot i preporucuje sa kako u preventivi tako i u kurativi.
Da li ste imali problema da obezbedite deci tako kvalitetan obrok kod kuce i na drugim mestima,npr. u vrticu?
Da li biste voleli da se vase dete zdravo hrani ?

IZVORNA PORUKA: minavb

Sjajno, samo u trci za novcem  da bi deci mogli da kupe bilo sta, roditelji ba si nisu u mogucnosti da razmisljaju o organskoj i vegetarijanskoj ishrani u vrticima.

IZVORNA PORUKA: Draupadi

Nazolost to je istina. Al isto tako je i tacno da je zdravlje osnovna stvar koja nam treba da bi smo mogli da zadovoljimo sve druge potrebe i  zelje , a novac je samo sredstvo kojim raspolazemo . Jurnjava za novcem nam nece pomoci kad ugrozimo toliko svoje zdravlje i kada smo prepusteni samo "magicnoj " piluli farmaceuckih industrija. Na nama je da odlucimo da li cemo svakodnevno da unosimo vitamine i menerale rasporedjene u izbalansiranom odnosu putem prirodom datih namirnica , svakodnevno ili cemo kasnije , kad zdravlje postane ozbiljno ugrozeno piti i po saku sarenih pilulica dnevno . Sta se vise isplati ? Pa dobro, ajde onda za pocetak da razmisljamo o zdravoj ishrani u svom domu. Na kraju krajeva , porodica je osnovna jedinica drustva i ona predstavlja temelj za sticanje svih karakteristika, umeca i navika



IZVORNA PORUKA: Draupadi

Mene zanima da li neko razmilja o zdravoj ishrani ?  Organski gajeno meso je uredu sa jednog aspekta , ali to nije sve u ishrani sto je stetno. Mene zanima da li neko kao roditelj razmislja o rafinisanoj , konzervisanoj hrani,  hemiji ,  koja je nasa svakodnevnica? Da li takvu hranu dajete  svojoj deci i ako ne , kako uspevate  da opstane kao jedinka , vanzemaljac u ovom potrosackom drustvu gde si najveci cudak i zlotvor ako dete neodgajas na vestackim sokovima,belom hlebu,  cipsevima , cokoladi i sl. ?


IZVORNA PORUKA: Didy

Evo ja ću ti reći nešto konkretnije - ja se trudim da svom detetu ne dajem veštačku hranu, koliko je to moguće. Čokoladu, smoki, čips, keks i slično mu nikad ne nudim, ali zato kad dođe negde, jede kao iz gladi da je pobegao, pa me svi kritikuju. Ja opet smatram da je bolje i tako, nego da mu ja guram praznu i štetnu hranu. Ako zatraži čokoladu, dobije bonžitu i savršeno je srećan. Videćemo dokle će to da traje.
Paštete, viršle, salame i slično mu ne dajem. Ni mi ih ne jedemo, ja ih isto nikad nisam jela kao mala. Vaspitačice se čude kako on jedini u vrtiću neće da jede viršle, kad sam rekla da mu ih nikad nisam ni servirala, čudno su me gledale. Ponekad dobije šunkaricu, ali nije oduševljen. Voli domaće sušeno meso (šunku i slaninu, ona mu je favorit).
Dajem mu mnogo voća i povrća, prvenstveno svežeg.
Meso voli od malena više nego povrće. I jede ga dosta. Sam ga traži, nikad mu nisam nametala. Ribu isto voli i trudim se da bude na stolu bar jednom nedeljno.
Hleb obožava, a ja kupujem integralni ili ražani. Treba da mi stigne onaj kućni pekač za hleb, pa planiram da sama pravim.
Šećer i so mu uopšte nisam davala do godinu dana. Naravno da se dešavalo da mu neko ponudi u gostima, nisam pravila scene, ali mu nisam davala ni da jede do besvesti. I sad kad mu neko kupi čokoladu, otvori je, uzme dve-tri kockice i onda je ostavi za posle ili za tatu. Posle se retko seti da traži. To nekako pripisujem sebi kao zaslugi, organizam nije naviknut i ne traži je.
Sokove mu cedim u sokovniku od svežeg voća i povrća i stavljam med u njih. Trudim se da to bude svakodnevno. Jedna čaša dnevno, ostalo je voda. Kad je žedan, traži vodu i jako sam srećna zbog toga. Veštačke soove mu ne dajem, i ja ih pijem jako, jako retko, jednom nedeljno u proseku.
Ne znam koliko ću dugo moći da utičem na izbor hrane koju on jede, ali se nadam da ću mu bar stvoriti neke zdrave navike i dobru osnovu.
Od samog početka imam problem sa bakama, a i sa ostalom rodbinom, koji mu krišom daju hranu koju mu ja ne dajem. Posvađala sam se već sto puta sa svima zbog toga i opet ću. Sad su shvatili da se ne šalim, pa su te situacije retke, ali desi se da mu umesto supe daju pun tanjir torte, uz obrazloženje - Pa, sam je hteo.
Hrana u vrtiću mi se generalno ne dopada, a i sama činjenica da on tamo odbija veliku većinu jela govori da se potpuno razlikuje od onoga što mu kod kuće serviram. Njastrašnije mi je što im je voće na meniju samo sredom i to roditelji donose. Sreda je tzv. "voćni dan".

IZVORNA PORUKA: vukosava


IZVORNA PORUKA: Draupadi

Mene zanima da li neko razmilja o zdravoj ishrani ?  Organski gajeno meso je uredu sa jednog aspekta , ali to nije sve u ishrani sto je stetno. Mene zanima da li neko kao roditelj razmislja o rafinisanoj , konzervisanoj hrani,  hemiji ,  koja je nasa svakodnevnica? Da li takvu hranu dajete  svojoj deci i ako ne , kako uspevate  da opstane kao jedinka , vanzemaljac u ovom potrosackom drustvu gde si najveci cudak i zlotvor ako dete neodgajas na vestackim sokovima,belom hlebu,  cipsevima , cokoladi i sl. ?




Za zdravu ishranu jesam i ne planiram dugo da dajem detetu nikakve grickalice tipa cips, cokolada, vestacke sokove.

Ja ne jedem beli hleb vec godinama, ne secam se kad sam ga poslednji put uopste jela i glasam za namernice u sto izvornijem obliku, sto manje preradjene. Tj. za ono sto ameri zovu "cooking from the scratch" iliti kuvanje od namernica u koje se kupe u izvornom obliku hehe








Anoniman -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (2.8.2011 9:43:06)

I ja sam "bolesni" pobornik što zdravije ishrane [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Znam šta je najbitnije za zdrav razvoj metabolizma, a još mnogo sam naučila kad mi se dete razbolelo na creva.... Zaista 75% zdravlja je u samoj ishrani... I teško je nakon silnih godina nekontrolisane ishrane promeniti navike, ali svaki dan uporno radim na tome, pogotovo što sad imam najbolji motiv- zdravlje i razvoj svog deteta [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A želim još da naglasim: imam nekoliko drugarica koje su se klele kako njihovo dete neće "videti" čokoladu do svoje 7, godine i kako oni nikad ne kupuju grickalice (smoki, čips, štapići) jer je to masno i nezdravo... Njihova deca su uzrasta kao moj sin i glavna užina im je kesica smokija ili gugija, a obavezno svaki dan dobije kinder čokoladu za zasladiti se... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image] One su bile jake na rečima, a dela su im sušta suprotnost... Od 6 meseci nalivaju decu kupovnim sokovima, a moj Mihajlo pije samo ceđenu narandžu i vodu, za užinu jede voće ili ovsene i integralne keksiće, a smoki je porbao samo na dečjim rođendanima... Da se razumemo, pojede moje dete slatko, ali u vidu griza, voćne salate, pečenih kolača... Od kupovnih slatkiša dobije svega par puta mesečno Barnija i NIŠTA više... Ne mislim da mu išta uskraćujem, pošto ja ove namirnice ne smatram preterano bitnim u ishrani dece, a kakao dobije u kolaču koji ja ili bake peku. Mihajlo jede sve biljnog porekla, meso i mlečne proizvode, ribu, jaja... Kupovne grickalice mogu da sačekaju neke starije godine. A što se tiče ostalih članova porodice i dadilje-hvala im do neba!!!! Izuzetno poštuju našu odluku vezanu za ishranu, a videćemo kako će biti jednog dana u vrtiću...




mila83 -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (22.2.2015 14:58:24)

Sve potice od porodice, kakva se hrana sprema i kakav primer roditelji daju svojoj deci.Ja ne mogu da shvatim, kada se sretnem sa nekim mamama npr. na rodjendanima pa kazu kako dete jede samo picu,fornete,kroasane a slabo jede meso i povrce, o vocu da i ne pricam.pa cekaj malo, ko ga je na to naucio ? Mi ne mozemo da zamislimo nijedno popodne bez vocne uzine,svi odreda.Ni rucak bez kasike, jako retko. Sto je mama skuvala , to se jede, nema biranja. Kolaci i slatkisi nisu svaki dan, ne izbegavamo ih, ali se zna sta je prioritet.




Dora89 -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (8.3.2018 14:13:47)

Apsolutno. U porodici se uči bonton, da se hrani zdravo i da se hrana ne odbija, jer neću praviti drugo jelo, može samo da gladuje. A što se nezdrave hrane tiče, pa, ne može jesfi ono čega nema u kući.




mama Jo -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (8.3.2018 14:21:59)

U potpunosti se slazem 😊




mama ivane -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (13.11.2019 16:15:37)



IZVORNA PORUKA: Dora89

Apsolutno. U porodici se uči bonton, da se hrani zdravo i da se hrana ne odbija, jer neću praviti drugo jelo, može samo da gladuje. A što se nezdrave hrane tiče, pa, ne može jesfi ono čega nema u kući.




Upravo ovo praktikujem u svojoj kuci👏




Dragica Draga -> RE: U porodici se stiču dobre prehrambene navike (21.9.2021 0:16:04)

Slazem se. Mi smo najpre krenuli nase navike da menjamo da bi i decu zdravije hranili




Stranica: [1]