Simptomi blizanacke trudnoće! (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Dvojke, trojke, četvorke



Poruka


Blagoslovena -> Simptomi blizanacke trudnoće! (20.8.2011 10:57:56)

EVO ŠTA PIŠE NA JEDNOM OD SAJTOVA:
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće?

Da, .... i ne.

Istina je da jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije proporcionalno s brojem beba. Trudnoće mogu biti dvaput mučnije, triput umornije ili s četiri puta više kilograma. Ali, neke sretne mame osjećaju samo blagu neugodu, tako blagu da rijetko posumnjaju da nose više od jednog djeteta.

Provjerite listu 10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće. Ako sumnjate da nosite više od jednoga djeteta – zbog prisutnih simptoma koje smo naveli ili samo zbog ženske intuicije – javite se svom ginekologu.



10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće:

1. Dobitak na težini

Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast maternice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Koliko trudnica dobiva na težini može varirati ovisno o njenoj visini, tjelesnom tipu i o tome koliko je težila prije trudnoće. Povećan ili brz dobitak na težini može, prije svega, ukazivati na povećani unos hrane, a ne na višeplodnu trudnoću.

Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kg, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kg.

2. Mjerenje veličine fetusa s obzirom na gestacijsku dob

Tijekom trudnoće ginekolog će mjeriti visinu fundusa (gornji rub maternice). Ona se mjeri od pubične kosti do vrha maternice. Visina fundusa služi kao pokazatelj gestacijske dobi. Blizanačka ili višeplodna trudnoća može uzrokovati rast maternice iznad granica jednoplodne trudnoće. Ipak, i drugi čimbenici mogu uzrokovati povećanje mjera.

Povećana veličina maternice može biti snažan znak višeplodne trudnoće. Ipak, kod većine žena trudnoća je rano vidljiva i nemojte alarmirati cijelu obitelj ako ne stanete u svoje omiljene traperice u šestom tjednu trudnoće.

3. Neobično snažna slabost i umor

Jedno dijete «isisava» tjelesnu energiju, a zamislite kako to čini dvoje, troje ili više djece, koje stalno nosite sa sobom. Ako ranije niste bili trudni, iznenadit će vas manjak energije, ali nećete misliti da je to nešto neuobičajeno. Ako ste već bili trudni s jednim djetetom, mislit ćete da je umor snažniji, jer ste stariji ili zbog postojećih obiteljskih i poslovnih obveza. Ali umor je vjerojatno najčešća boljka višeplodnih trudnica.

Jedna majka sjeća se svoje blizanačke trudnoće: «Najgori je bio umor. Nisam mogla ostati budna nakon 15 sati, jednom me umor uhvatio vozeći se kući. Izdržala sam do kuće, ali sam zaspala u autu na prilazu kući.»

4. Povišena razina HcG-a (humani korionski gonadotropin)

Liječnici mogu pratiti razinu HcG-a iz različitih razloga. HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; razina raste vrlo brzo i doseže svoj vrhunac oko 10. tjedna trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu razinu HcG-a. Ipak, standardna razina HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.

5. Abnormalni rezultati Alfa-fetoprotein testa

AFP (Alfa-fetoprotein) test je krvi koji se provodi kod trudnica u drugome tromjesečju. Poznat je i kao triple test, koristi se za otkrivanje rizika od određenih poremećaja ploda. Blizanačka trudnoća može uzrokovati visoku razinu AFP-a.

Za mnoge majke koje ne iskuse nikakve posebne simptome, ovo je prva stvar koja je sumnjiva njima i njihovim ginekolozima. AFP test mjeri bjelančevinu koja se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a izlučuje ju jetra.

Nošenje više od jednog djeteta povisuje razinu ove bjelančevine u majčinoj krvi. Iz razloga što viša razina ove bjelančevine može ukazivati na nepravilnosti ako se radi o jednoplodnoj trudnoći, liječnik će vas naručiti na ultrazvuk kako bi se situacija razriješila.

6. Intenzivnije jutarnje mučnine, uključujući malaksalost i povraćanje

Oko 50% trudnica iskuse bilo koju vrstu mučnine ili povraćanja koje su povezane s njihovom trudnoćom. Višeplodne trudnice nisu izuzetak, ali nisu niti pogođene dvostrukom dozom. Samo oko 15% ispitanica u jednoj anketi izjavilo je da su imale intenzivnije jutarnje mučnine kao pokazatelj višeplodne trudnoće.

Neke mame blizanaca tvrde da su simptomi trudnoće bili intenzivniji nego u prvoj jednoplodnoj trudnoći.

Majka blizanaca rođenih 2001. godine prisjeća se: «Imala sam jutarnje mučnine kada sam nosila blizance, nisam ih imala u prve dvije trudnoće. Izgubila sam 2 kg u prvom tromjesečju.» Ipak, nije shvatila da nosi blizance do tri sata prije samog poroda!

Drugi primjer, majka trojki kaže: «Ne mogu reći da sam primijetila veliku razliku između moje kćeri i trojki. Ustvari, mučnije mi je bilo u prvoj trudnoći, nego sada s trojkama.»



7. Rano/učestalije micanje djeteta

Osjećaj micanja djeteta unutar maternice – ili djece – jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći.

Iako se medicinski stručnjaci ne slažu, majke blizanaca tvrde da prije osjete micanje svojih beba. Majke tvrde da su upravo ti prvi «udarci» i «leptirići» u trbuhu jedni od prvih upozorenja da nose više od jednog djeteta.

Majka dvaput blizanaca tvrdi: «Kad sam nosila blizance, znala sam da ih nosim. Znala sam da ili ih ima dvoje ili se radi o hobotnici!»

Ipak, druga majka je iskusila suprotno: «Da nisam znala da nosim blizance, ne bih to nikada zaključila po njihovim pokretima u trbuhu. Naime, moja kćer je bila vrlo živa u trbuhu! Udarala me i skakala cijelo vrijeme! Ova dva mališana nisu joj ni do koljena, a već sam u 21. tjednu trudnoće!»

8. Pojave blizanaca u obitelji/ženska intuicija

Dok se ostale točke na ovoj listi mogu osloniti na vidljive dokaze – simptomi, rezultati testa itd. – ne možemo osporiti snagu majčine intuicije. Pojava višeplodne trudnoće u obiteljskoj povijesti, ili snažna intuicija mogu biti uvjerljivi pokazatelji. Popričajte s ginekologom o vašim osjećajima.

9. Pregled Dopplerom

Koristeći bezopasne zvučne valove, Dopplerov sustav omogućuje nam da čujemo kucanje više srca, ti zvukovi se obično mogu razdvojiti krajem prvog tromjesečja. Iskusni ginekolog može otkriti otkucaje više od jednoga srca, i tako dijagnosticirati višeplodnu trudnoću. Ipak, zvukovi nas mogu odvesti u krivom smjeru; ono što može zvučati kao otkucaji drugoga srca, može ustvari biti pozadinska buka ili otkucaji majčinoga srca.

10. Potvrda ultrazvukom

Vidjeti znači vjerovati ... jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće je vidjeti bebice – ultrazvukom. Slika na ultrazvuku može bez sumnje pokazati da nosite više beba.





Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (20.8.2011 11:01:34)

Pišite kakve vi simptome imate, jer svaka trudnoća je priča za sebe....ja ću uskoro opisati svoje...možda po uzoru na ove navedene znake da potvrdimo ili osporimo ove činjenice.....[sm=smiley32.gif]




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (20.8.2011 22:38:27)

Upravo tako, svaka trudnoća je drugacija, nema istih.
Evo kako je nas vest da nosim blizance pogodila k'o grom s vedra neba...(Iako smo prizeljkivali, i u sali pricali kako se nama mora desiti da dobijemo blizance jer ih ima i u njegovoj i u mojoj porodici.)
...U junu sam prestala da pijem pilule za kontracepciju, pa smo narednih meseci "bezali" od plodnih dana... Poceli smo da zivimo zajedno 30.avgusta 2009.
U oktobru sam cekala menstruaciju nosila uloske u tasni, pitala koleginicu da me menja za vikend ako dobijem.. Nismo slutili. Kasnila je tri dana, i uradili smo test. To mi je prvi i jednini test za trudnocu, pa ne zamerite sto se ne secam tacno, kako pise, kao nesto da se saceka neki minut, samo znam da su se meni pojavile dve crvene linije odmah i da sam rekla muzu koga je vec hvatala panika da saceka mozda ce nestati, jer nisam znala kako to funkcionise, a u sebi sam se nadala i molila da ne nestanu.... I tako 8.oktobra smo dobili crtice, sutradan sam otisla kod doktorke na ultrazvuk, i ona je potvrdila trudnocu. Pitala me je za datum poslednje menstruacije, kazem 5.septembar, kaze dobro sam i videla, i da dodjem za tri nedelje... Otisla sam 2.novembra na ultrazvuk! Da znate samo kako sam se iznenadila kad mi je rekla BLIZANCI!
Dakle, bez simtoma o kojima se pise u clanku. Cak se nisam ni nadala, jer na prvom ultrazviuku nije videla.
Kasnije su, tokom novembra dosle mucnine i povracanje,pa veeeeeeliki stomak...
Secam se da mi je culo mirisa bilo dosta izrazenije, da me muz zezao da sam kao nas macak...




Adriana83 -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (20.8.2011 23:26:45)

Ja licno nisam uocila neku posebnu razliku izmadju prve dve trudnoce i sada sa blizancima. Jesam vise umorna ali to je sve. Inace se mnogo bolje osecam sada nego kad sam bila trudna sa prve dve cerke. Tako da,da mi dr nije rekla da nosim blizance ja ni po cemu ne bih posumljala.




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (21.8.2011 11:58:09)

Pozdrav...drago mi je što pišete....svaka trudnoća je sama po sebi iskustvo.....i drugačija
Ja sam se u ovoj trudnoći isto u početku prva 3 mjeseca jako brzo umarala, pogotovo kada idem uz stepenice, to je bio napor, kasnije od 4 to više nije bio problem.....nije mi se ništa jelo, odbijala mi se kafa, možda me dva puta zaboljela glava, 2 puta sam doživjela vrtoglavicu i slabost, ali zbog niskog pritiska, jer tome sam i prije bila sklona, najviše kila sam dobila na prelazu iz 4 u 5 mjesec, čak 5 kg, nisam mogla vjerovati da u jednom mjesecu možeš dobiti toliko kilograma, ponekad me zaboli repnjača....ako dugo sjedim, imam gasove i podrigivanja[sm=smiley9.gif], srećom pa se mogu vaditi na trudnoću....nikada mi nije bilo vruće, ali sada, posebno jer su ovoliko vreli dan, svaku noć se budim mokra, kosa, prsa, leđa, poludjeti od znoja.....a inače sam zimogrižljiva, ali eto povećana koncentracija krvi čini svoje izgleda, jedva čekam zahlađenje....najviše što mi se jede u trudnoći, to su slatkiši, čokolade, svaki dan mora nešto slatko, krofna, nutela.....to me najviše brine, zbog kilograma, a nije ni zdravo, ali šta ću kada ovi moji mališani već od majke traže slatkiše[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Jela sam dosta voća, od jagoda sam čak dobila alergiju i završila u hitnoj, tako sam se bila prepala, bilo je to u 12 nedelji, ali srećom dobro sam prošla, dali su neku bocu i sve je prošlo OK. Jagode od voća najviše volim, ali od tada,a tek je krenula sezona, nisam ih jela, zamjenila sam ih sa neograničenim količinama trešanja, banane, lubenice, sada breskve, maline, kupine, borovnice.....voće obožavam.......pošto sam velika spavalica, na povremene nesanice, česta mokrenja, sam se navikla, to je valjda i priprema kada dođu bebe.....ako Bog da, biće veselo [sm=sloncek.gif]




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (22.8.2011 16:15:40)

Citat iz prvog posta: Majka blizanaca rođenih 2001. godine ...nije shvatila da nosi blizance do tri sata prije samog poroda!

Nesto se set_ih, ima malo veze s temom, da mi je baba pricala da nije znala da nosi blizance do samog porodjaja! Poradjala se kod kuce, pomagala joj j jedna zena iz sela i kad je rodila prvog, ta zena joj je rekla da ima jos jedno, mozete misliti koje iznenadjenje! Posle pola sata rodjen je drugi sin! Oba su bila okrenuta karlicno!




liliana -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (22.8.2011 16:20:58)

iskreno,  mislim da nema nekih posebnih "simptoma" blizanačke trudnoče u odnosu na "običnu" trudnoču. Ja sam nosila 3 bebe i nikada nisam imala nikakve simptome tipa  mučnine, povračanja, oticanja, povišenog šećera ili pritiska. Smatram da jue sve to individualno i da od organizma trudnice zavisi kako če podneti to tzv. "drugo" stanje.




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (22.8.2011 16:51:00)

Da, bulka...meni je čulo mirisa uvijek puno izraženo, mozda je i alergija vremenom učinila svoje, a u trudnoći je to jos više izraženo......
[sm=smiley1.gif]
Čula sam i ja za slučajeve kada žene nisu znale da nose blizance, što su saznale tek nakon rodjenja jednog-prvog dijeta...posebno u vrijeme života naših baka.....Bože kako se vremena mijenjaju, prije su žene radile do zadnjeg dana na njivi, mnoge se porodile kući, a danas svaka druga trudnica mora da čuva trudnoću.....
Liliana, drago mi je što si nam se pridružila na ovoj temi....i ja mislim da sve zavisi od organizma trudnice i da je svaka trudnoća posebna i drugačija.....ja bih od simptoma svoje trudnoće sada dodala i znojenje, vruće jeste ovih dana, ali ja se nikada nisam tako znojila...noću se budim sva mokra, posebno kosa, prsa, ledja....uzas....hormoni, povećana količina krvi, još uz ovakvo ljeto....strašno....[sm=smiley16.gif]




bokicans -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (23.8.2011 23:11:12)

Ja sam bila u pocetku jakooo nervozna,od 6 nedelje bas izrazeno povracala,i imala nekada malo jace grceve materice.Ja sam znala da sam trudna ali  ne sa dvojkama jer  tada još nisam bila na pregledu,i imala sam osecaj sve vreme da je nesto drugacije nego u prethodnoj trudnoci.




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (24.8.2011 22:40:16)

Nadjoh neki tekstic o simptomima blizanacke trudnoće, pa cu kopirati samo deo, ostali deo teksta je vrlo slican onom u prvom postu...

„Veoma pozitivan“ rezultat testa za utvrđivanje trudnoće
Pod „veoma pozitivnim“ rezultatom testa za utvrđivanje trudnoće se podrazumeva to da čak i ukoliko test radite dan-dva nakon izostanka menstruacije linija (ili znak +) na testu jasno je izražena i pokazuje da ste u drugom stanju. U većini slučajeva kada se test radi ovako rano, linija na testu je bleda.

Test za trudnoću meri nivo hormona HCG (human chorionic gonadotropin), a veruje se da žena koja nosi blizance ima povišen nivo ovog hormona, te je stoga rezultat testa vidljiviji.




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (25.8.2011 13:00:39)

Mislim Bulka da se to može uzeti kao tačno, mada sam ja u sve 4 trudnoće radila test na najeftinijim test trakama babyrapid i odmah bi pokazale 2 linije, cim bih izvadila trakicu iz urina...nisam nista cekala.....doduse meni je ciklus uvijek na 28 dana, tako da cim mi je kasnilo 5 dana, znala sam da sa trudna......biti trudna je bilo lako, samo iznijeti trudnoću nije, ali nadam se sada da ću uspjeti...[sm=smiley1.gif]




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (25.8.2011 15:48:07)

Blagoslovena blagoslovena si duplim darom, i Bozjom pomocju sve se biti Dobro!




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (25.8.2011 17:37:25)

Predivan odgovor Bulka.....hvala ti.....[sm=smiley31.gif]

I jedan od simptoma trudnoće----ludi snovi......jesu se vama dešavali?
I dali ste i koliko pile kafu u trudnoći [sm=kava.gif], pivo ili vino....meni se kafa odbijala u početku, sada popijem po šoljicu dnevno, nekada preskočim...sve zavisi da li sam sama.....a za pivo i vino mi govore da je dobro popiti po čašu...tj. da je pivo dobro i za dojenje....pa mamice šta vi kažete?




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (25.8.2011 22:41:22)

O da! Snovi, neobicni!
Ja kafu u pocetku nisam uopste pila, u poznoj trudnoci tek poneku. Pivo i vino ne.
Eto i trazenje i zelja za odredjenom vrstom hrane/ odnosno odbijanje druge moze se podvesti pod trudnicke simptome.




tvigi -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (26.8.2011 11:22:31)

Ja sam u pocetku bila jako nervozna,od neke 6ili 7 nedelje sam povracala i imala mucnine sve do 16 nedelje.Nemam ama bas nikakve posebne prohteve ni zelje sto se tice hrane.Vrtoglavice su mi pocele u 5 mesecu i sad ih imama jako brzo se umarama.I jako brzo sam nabacila 7 kg pa skoro za mesec i po.imama problema sa probavom vec mesec dana otkako pijem Feroglobin za anemiju i jedem sve zivo sto sadrzi gvozdje,i jako su mi niski proteini i nemam pojma vise cime da ih popravim dr mi je rekao da jedem dosta mesa i ml. proizvoda ali neide.Tako da neznam sta da radim znam da su proteini jako vazni za razvoj bebica pogotovo u drugom i trecem trimestru.Oticanje nogu mi se javilo jos u 5 mesecu i od tad nenosim nista od svoje obuce sad je jos izrazajnije poslednjih dana, valjda zbog vrucina.Sto se tice kafe pijem jednu soljicu dnevno,a pivo da povremeno jednu casu u nekih 10 dana.
A o snovima da ne pricam ludilo.




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (27.8.2011 11:41:18)

Evo i mene....nekako izdrzavamo vrućinu...sinoć nas probudio bol sa desne strane leđa, koji se spuštao oko kuka, na stražnjicu...pročitah u knjizi o trdunoći da to može biti uzrok pristiska sve veće materice, jer može pogoditi ishijadični živac -uzrokojući bol u donjem dijelu leđa, stražnjici i nozi. Bol može proći mjenjanjem položaja bebe, odmaranjem i stavljanjem termofora na bolno mjesto. MM me malo imasirao, pa sam se nekako primirila, moji bebaci se vrtili, možda se pomjerili, pa me prestalo za sada, hvala Bogu....eto još jedan čest simptom, bol u leđima, samo se pitam kako će biti kasnije, kako rastemo....takođe sam prekjuče primjetila male roze tačkice na dnu trbuha...mjesta odakle će se vjerovatno pojaviti strije....samo se nadam da ih neće biti baš puno....[sm=zmeden.gif]

Da li ste vi imale bol u leđima i kako su se strije odrazile na vaše tijelo, kada pročitam to mlohav trbuh, grudi koje vise, strije...pomislim, eh mladosti i ljepoto djevojačka nema te više, postajemo prava žena...[sm=smiley36.gif]




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (27.8.2011 16:43:49)

Bol u ledjima je izrazeniji kod trudnica sa dve ili vise beba zbog veceg opterecenja, pisala sam o tome u temi Tegobe tokom i posle blizanačke trudnoće koja se prisno susrece sa ovom temom.
Pronadjoh i jedan clanak o uobicajenim simptomima trudnoce, neke su nase trudnice duplice vec opisale u predhodnim postovima pa cu ih samo jos jednom pobrojati: 12. osetljivost na mirise, 13. znojenje, 14. nervoza, razdrazljivost, nagle promene raspolozenja, 15.ludi snovi, 16. zelja za odredjenom vrstom hrane/ odnosno odbijanje druge
i dodacu jos, prema tom tekstu:
17. ucestalo mokrenje, javlja se vec u prvoj nedelji trudnoce, a urin ce usled dejstva gonadotropina HCG, potamneti i poprimiti jaci miris
18. napetost u grudima, u ranom stadijumu trudnoce vecina zena primecuje da su im se grudi povecale i postale napete, bradavice vece i tamnije, a vene na grudima izrazenije,
19. pojacan sekret, kod mnogih trudnica se tokom prvih nekoliko nedelja trudnoce pojavljuje gust, beli vaginalni iscedak.

A strije, ni sama ne znam gde bih ih smestila, nisu ni za simptome ni za tegobe, vise kao problem... Ne mora da bude pravilo da ih imaju sve duple mame, verujem da vise zavisi od genetike...




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (27.8.2011 16:55:33)

Da, da Bulka slažem se sa svim simptomima koje si malopre navela...... jedino nisam imala taj sekret, a ni puno tamne bradavice i areole, ali zato jako vidljive vene po grudima...inače imam vidljive i kapilare po nogama, valjda takav ten i koža....dok npr. onu linea negru imam samo jedva vidljivu sa početka...
a da li je vama curio kolostrum iz grudi...neko kaže krene u 7, nekome ranije, nekome nikada...kod mene još nema ništa...i da li to ima puno veze sa mlijekom u buduće, kažu da ne bi trebalo imati, ali eto...[sm=zmeden.gif]




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (27.8.2011 17:05:38)


Da nekoliko puta sam primetila trag na grudnjaku ili preko noci na spavacici. Citala sam o tome, nije povezano sa tim da li ces imati mleka posle porodjaja ili ne, normalno je i ako se pojavi i ako ga ne bude u toku trudnoce.kao neka bezbojna tekućina koja mi ostavi, kada se osuši, trag na grudnjaku.
Pa da ga upisemo?
20. kolostrum
21. linea negra

(ja se moram odjaviti, ustale su moje devojcice, ako nadjes neke tekstove opisi ove znakove trudnoce)




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (27.8.2011 17:42:27)

OK
21.
Do sredine trudnoće vaše grudi, stimulisane hormonima su funkcionalno potpuno spremne za dojenje. Otprilike nakon devetnaeste nedelje tečnost žućkaste boje ćilibara zvana kolostrum izlazi iz bradavica, ali još uvek nema mleka. Grudi su veće i teže nego pre. Ako planirate da dojite bebu, dobro je da polako počnete da masirate bradavice.
Inače KOLOSTRUM - se luči u trudnoći, a završava lučenje u prvih 5 dana nakon porođaja. Izgled kolostruma se menja od guste, viskozne, bledo-žute tečnosti u trudnoći do žute tečnosti posle porođaja. I količina se menja, u trudnoći je mala, a povećava se nakon porođaja. Sadržaj proteina u kolostrumu je veći nego u zrelom mleku. Količina masti je promenljiva. Koncentracija laktoze (mlečnog šećera) je mala prvog dana po rođenju, ali kasnije ubrzano raste. Vrednosti minerala (natrijum, kalijum) su visoke na rođenju, a kasnije se smanjuju. U kolostrumu se nalazi veća količina vitamina, posebno vitamina A i karotena što daje žutu boju. U kolostrumu je naročito visok sadržaj komponentni imunološkog sistema.
22.
LINEA NEGRA je ona crna linija posred stomaka, obeležje trudnoće, koje se pojavljuje kod svake trudnice.
Proteže se od pupka do pubične kosti. Hormoni su odgovorni za pojavljivanje ove linije, kao i za tamne podočnjake, pegice i još dosta promena na koži. Sve to ste zaradili samo zato što ste trudni. Ova linija, pod nazivom „crna linija“ se više primećuje ako imate tamniji ten, ali ne brinite jer će nestati nakon nekoliko meseci posle porođaja.

P.S.
Sve zavisi od trudnice do trudnice...neke imaju kolostrum ,već sa 20 nedelje, neke obično sa punih 7 mjeseci, a neke nikako. Takođe, zavisno od hormona, tena i kože je da li će imati izraženu crnu liniju, tamne areole i ostale promjene na koži.




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (15.10.2011 13:58:54)

23. EDEMI, oticanje zglobova nogu...
Uh od ove 35 nedelje meni noge kao mali hljebovi, strasno...a mozda sto ja dovoljno ne mirujem....kazu hladne obloge, podignute noge u vis, masaza esencijalnim uljima, set_nja, jesti kuvanu rizu itd.....moram sve isprobati, da vidim sta pomaze....pritisak mi je normalan, promjenjiv od 110/70 do 130/90, ali pomalo me zabrine kada vidim tolike zglobove nogu i pomislim koliko je tecnosti u meni, kako uopste funkcionise moja cirkulacija....doduse ni ja ne mirujem...mnogo sam na nogama....ali eto, hocu da cujem i vasa misljenja o ovom simptomu.....[sm=smiley13.gif]




tvigi -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (15.10.2011 14:50:22)

meni su noge jos od petog meseca otecene odavno nosim dva broja vecu obucu a posebno mi je otecena desna noga jer se jedna beba s te strane bas ugnezdila a ja bas nesto puno ne mirujem stalno sam u pokretu pa nije ni cudo samo uvece kad legnem malo podignem noge preko dana retko




Blagoslovena -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (15.10.2011 15:11:02)

Cao Tvigi...ti i ja smo napribliznije po terminu[sm=bravo.gif] ako Bog da, još malo, pa ćemo kititi jelku sa našim bebicama[sm=smiley36.gif]

Meni noge nisu naticale do sada, a sada mi to neobicno, kaze dr. juce da je to normalno za ovaj period...cula sam da je dobro piti i caj od persuna, ali ne znam da li je to dobro za trudnice....posebno sam se sokirala kada sam stala na vagu i sa 82 za 2 sedmice na 88....pitam se samo sta je u tih 6 kila....nista mi nije jasno..[sm=zmeden.gif]
Da li ti Tvigi ides cesto u wc, ja imam osjecaj da trebam, jer bebe vec pritiscu besiku, obe su polozene glavicom dole, ali ne mokrim puno, pa me i to nervira tj. pomislim da zadrzavam vodu u sebi i da zato noge oticu....mada su nalazi urea, kreatinin i urina do sada bili uredni,skoro radjeni nalazi, pa kontam da bubrezi treba da rade[sm=zmeden.gif]....moram jos da se upratim narednih dana.....:).....mada me prehlada ovih dana nekoliko puta i preznojila, pa je dio tecnosti otisao i tako....




tvigi -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (15.10.2011 21:25:59)

cao duplice i meni je dr rekao da je normalno oticanje pa i to sto mi desna vise otice naravno sve dok nema bola prosirenih vena otok malo spadne preko noci tako da se ni ja nesto ne brinem zbog toga proci cesto a za persun sam cula da se ne sme uzimati cesto u trudnoci
a sto se tice mokrenja cini mi se da ne izlazim iz wc pogotovo nocu po sest sedam puta ustajem
moje su bebe obe karlicno a imamo istu kilazu 88 ja se pre dva dana sokirala kod doktora otkud te kile pojma nemam tek sam posle cetvrtog meseca pocela da dobijam na kilazi tad sam imala 74 sad 88 uzas[sm=zmeden.gif]
a sto se tice nalaza ok su sem proteina i dr mi je rekao da to obavezno popravim jer i oni su zasluzni za oticanje ja se trudim da jedem sve zivo i meso sireve jaja al neide[sm=smiley13.gif]
sad mi je predlozio da kupim proteinski šejk to podize proteine momentalno a nece skoditi bebama to mi je vec davno predlozio ja sam izbjegavala ali sad cu morati da ih popravim kako bilo




bulka -> RE: Simptomi blizanacke trudnoće! (15.10.2011 22:19:57)

I meni su u trudnoci noge a i ruke pomalo oticale... Posle porodjaja sva ta voda izadje iz tebe... Kako vec pisah u drugoj temi oporavis se malo od carskog i ustanes i pogledas u svoje noge pa ti se ucine mrsave kao stapici, jer si navikla poslednjih meseci na otecenost...
Ne znam da li je posledica toga, ali posle porodjaja vise ne nosim isti broj cipela, odnosno neke stare cipele vise ne mogu da obujem... cak i cipelice koje sam mogla obuti u trudnoci, cudno,ne znam zasto je tako...




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>