Pilule za kontracepciju uništavaju endometriozu (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


Anoniman -> Pilule za kontracepciju uništavaju endometriozu (15.12.2008 10:33:19)

Već imamo temu o kontraceptivnim pilulama, a imamo i o endometriozi, pa pošto ne znam u koju od ove dve da ubacim text, otvorila sam novu temu.

U istraživanju je opisano da uzimanje kontraceptivnih tableta koje sadrže malo hormona (niskodozažne tablete) može da smanji bolne menstruacije i bolove koji su povezani sa endometriozom, objavljeno je na stranicama „Rojters helfa“.

„Sadašnja studija jasno prvi put pokazuje da bi se oralni kontraceptivi mogli koristiti za delotvorno i sigurno lečenje bolova povezanih s endometriozom,“ napisali su stručnjaci. Endometrioza je bolno stanje koje pogađa žene tokom reproduktivnih godina. Pojavljuje se kad tkivo koje se normalno nalazi u materici raste na drugim mestima u abdomenu, kao što su jajnici.
Dr Tasuka Harada, s Totori univerziteta u Japanu, i njegove kolege procenili su rezultate kod 100 žena s bolnim mentruacijama zbog endometrioze, koje su bile nasumice raspoređene u dve grupe, jedna je primala niskodozažne oralne kontraceptive, a druga placebo.
Oralni kontraceptivi uzimani su 21 dan, a zatim sedam dana placebo, a druga grupa uzimala je identični placebo tokom 28 dana. Bili su dopušteni uobičajeni analgetici. Žene su lečene tokom četiri ciklusa.
Obe grupe su pokazale znatno smanjenje bolova, obavestili su Harada i njegove kolege. Tokom lečenja, ipak, menstrualna bol je bila znatno blaža kod žena na oralnim kontraceptivima. Žene koje su uzimale kontraceptivne pilule takođe su izvestile o slabljenju menstrualnih bolova.
Lečenje s oralnim kontraceptivima je takođe bilo povezano sa značajnim smanjenjem volumena tkiva endometrijuma koje se nalazilo izvan materice, a taj učinak nije uočen kod uzimanja placeba, istakli su istraživači.
Oralne kontracepcijske tablete su uglavnom dobro tolerisane i nisu bile povezane ni sa kakvim značajnijim neželjenim nuspojavama.
Naš ginekolog dr spec. Slavica Vasiljević na sve ovo kaže:
- Nekada sama pilula ipak nije dovoljna. U slučaju kada se stvori endometriotična cista neophodan je hirurški zahvat, pri čemu se najčešće koristi laporoskopska metoda. Ova metoda je dobra jer uklanja i manja žarišta na jajnicima i materici peritoneuma. Trudnoća je takođe dobra terapija za endometriozu, jer tokom tog perioda jajnici miruju. Ponekad doktori savetuju da žena zatrudni odmah nakon operacije.
IZVOR




Stranica: [1]