Naučite decu da se koncentrišu (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Anoniman -> Naučite decu da se koncentrišu (17.6.2009 9:33:52)

Pravljenje kuće od karata može da bude veliki izazov za malo dete. Ono će uspeti da sagradi kuću od karata samo uz puno strpljenja i pažnje. Ali šta da uradite kada je dete previše nemirno za to? Od kog trenutka možemo da tražimo od deteta da se koncentriše?
Detaljnije: KLIK OVDE

Da li se deca uče da se koncentrišu, ili to dolazi samo? Šta je onaj "klik" u njihovoj glavici koji dovodi do toga da je dete motivisano da se skoncentriše na radnju koju obavlja?




dijana1* -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (20.11.2013 16:28:52)

IZVORNA PORUKA: Tatamata

Koliko često se dešava da vaše predškolsko dete ne može da se seti gde je malopre ostavilo svoju igračku? Ili tek je izašlo iz vrtića i zna da nešto treba da uradi, ali nikako ne uspeva da kaže o čemu se radi. Nije u stanju da sasluša po vama jednostavnu priču do kraja, a sa druge strane, netremice gleda dugometražni crtani film.
 
Pročitajte više…





vikiveki -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (20.11.2013 16:41:08)

[sm=bravo.gif] Dijana baš je poučan tekst i vrlo koristan za nas mame predškolske dece




Ivanka 75 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (25.11.2013 13:58:45)

Ja dugo trazim te vezbe koncentracije za decu jer sam jos davno procitala da se koncentracija "uci" ali da treba dete nauciti da je odrzi duze vremena.
Bilo koja igra memorije, slaganje kocki dosta utice na to da li koliko ce dete nauciti da odrzi koncentraciju.
I ono sto je najbitnije (iz svega sto sam procitala ovo je najbitnja stavka i najvazniji savet za sve roditelje) - ne prekidajte ih u igri, ne zvati ih non sto po imenu i dozivati (jer su cesto tokliko koncentrisani da ne mare za okolinu, totalno su iskljuceni), to narusava koncentraciju.




Modessty -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (25.11.2013 14:05:22)

Vidiš ja uopšte nisam razmišljala o tome da se kroz igru memorije recimo uči koncentraciji. A stalno se to igramo. Dobio je igru memorije sa slovima pa tako učimo i slova i igramo se. Voli da igra i "ne ljuti se čoveče" ali primećujem da mu brzo dosadi. Znači to je problem sa manjkom koncentracije! [sm=smiley1.gif] E pa sad kad znam šta je u pitanju lakše ću se izboriti sa tim! [sm=bravo.gif]




Ivanka 75 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (25.11.2013 14:11:11)


IZVORNA PORUKA: Modessty RR

Vidiš ja uopšte nisam razmišljala o tome da se kroz igru memorije recimo uči koncentraciji. A stalno se to igramo. Dobio je igru memorije sa slovima pa tako učimo i slova i igramo se. Voli da igra i "ne ljuti se čoveče" ali primećujem da mu brzo dosadi. Znači to je problem sa manjkom koncentracije! [sm=smiley1.gif] E pa sad kad znam šta je u pitanju lakše ću se izboriti sa tim! [sm=bravo.gif]


To sto im brzo dosade neke igre ima veze sa uzrastom i umorom a ne sa koncentracijom. Npr, u nastavi je praksa da se aktivnosti kod dece predskolskog uzrasta menjaju na svakih 10ak minuta jer im brzo "dosadi", (to se ne odnosi na period kad se sami igraju i sami organizuju igru), oni vole promenu, cim nesto predugo traje gube interesvanje. Danilo je mali, njegova koncentracija trenutno moze da traje do 15min ako je baaaas zainteresovan za igru ali sve preko toga je mnogo, i ne treba ocekivati da se dugo necim bavi.
A ta zainteresovanost, samim ti i koncentracija rastu i produzavaju se kako deca rastu i sazrevaju.
Mislim da je u onom clanku pisalo da deca od 7 godina mogu, ukoliko su odmorna, da drze koncentraciju najvise 20 minuta.




Modessty -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (25.11.2013 14:20:18)

ma ja ga ne pritiskam ali se drugi nerviraju kad ih tera da sa njim igraju ne ljuti se čoveče a onda se nakon par minuta zablene u tv[sm=smiley36.gif]
Ali vidim recimo da što se igre memorije tiče sve je bolji i bolji




Ivanka 75 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (25.11.2013 14:33:23)

Kad igrate igru memorije povecaj broj parova s vremena na vreme, npr pocnete sa 5 parova, posle nekoliko igranja na 7, 9... dok ne nauci sve kartice, kasnije ce igru zavrsavati za 5 min, kad se izvezba [sm=smiley1.gif]




Misha i Ljisha -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (26.11.2013 7:09:48)

samo da dodam deca od 7 godina bi trebalo da drze koncentraciju citavih 45 minuta zato toliko i traje skolski cas. Znaci iz godine u godinu se povecava minutaza koncentracije a do 7 godina bi trebalo da dostignu 45 min.




Anck Su Nmaun -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (26.11.2013 8:15:59)

Moja T je vrtiguz ona nema mira, i kad slaze kocke ne drzi je dugo, igra mjemorije je bas i ne interesuje, a neljuti se covece stvarno nismo ni probali, mislila sam da je jos mala za to.





Didy -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (26.11.2013 8:32:50)

Stefan ima jako dobru koncentraciju. Prošle godine sam mu donela neku radnu sveska sa Sajma knjiga iz Beograda, bilo je veče, možda oko 20h kad sam stigla. Bukvalno mi je otrgnuo tu radnu svesku iz ruke, seo i počeo da radi stranu za stranom. U 23h sam ga jedva naterala da ustane sa stolice i krene na spavanje, hteo je da završi sve zadatke do kraja.[sm=zmeden.gif] I neki ludi adrenalin je proradio, nije mogao dugo da se smiri i da zaspi.
Pisala sam negde da je imao manje od godinu dana kad je odgledao celu dečju predstavu (nepunih sat vremena). S godinu i po je imao pažnju da odsluša kad mu čitam one Diznijeve bajke, one knjige što su izlazile jednom nedeljno. Knjiga ima 64 strane i dosta teksta, treba mi oko 20 minuta da mu je pročitam celu. S godinu i po smo ih čitali od početka do kraja, on se nije mrdao dok ne čuje kraj.
Stefan jako voli domine da igra i nekad je u stanju i po sat vremena da ih igra. Kad svima u kući dosadi, on uzme i igra sam sa sobom.[sm=smiley36.gif] Isto tako i Ne ljuti se čoveče i igrice slične njima. Voli i igru memorije, ali se igra sam sa sobom. Poslaže i traži parove.
A inače kad se udubi u neku aktivnost, teško možeš da dopreš do njega.
Sofija nema mira, ona još uvek nije odslušala celu tu Diznijevu bajku od početka do kraja. Bude stvarno skoncentrisana do pola i onda kreće da se vrpolji. Njačešće svi troje započnemo neku aktivnost i onda se ona na pola samo okrene i ode da se zabavlja nečim drugim. Mislim da ona nikada neće imati takvo strpljenje i koncentraciju kao što on ima. Prosto su različiti.




vikiveki -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (26.11.2013 11:45:32)

Kod mene je obrnuto,ovaj mlađi čini mi se da ima bolju pažnju i koncentraciju nego moj stariji sin.Ovaj mlađi je u stanju da uzme neku knjigu i da je gleda i lista po15 minuta,a stariji nemože ni 5 minuta uvek ima nešto drugo da radi




soni -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (27.12.2013 22:17:26)

Mi smo Luni kupili kocke dobice ih u paketicu za NG[sm=smiley1.gif], nadam se da ce ih zavoleti... Ona ima godinu i po dana ..Koje jos vezbice, aktivnosti preporucujete za tako male ?? Sve izgustira za 5 min [sm=zmeden.gif], ali najvecu paznju joj odlaci TV i ako je on upaljen drugo je nista ne zanima




Cvrčko -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (27.12.2013 22:31:57)

Moja N iako je samo godinu dana mnogo je skoncentrisanija od svog starijeg brata... Ona je u stanju i po ceo sat da se igra sa praznom kutijom paste za zube ili da kašikom zvoni po džezvi [sm=smiley1.gif] Dosta brzo kapira neke lakše igrice, kao spuštanje loptica niz vijugavi tobogan ili ubacivanje i izbacivanje predmeta iz/u nešto... M ni crtani ne može da pogleda na miru, iako ima neverovatno pamćenje, pesmice nauči u nekoliko ponavljanja, zna sve dijaloge iz omiljenih crtaća.... Trenutno je jako zauzet mesenjem testa, pa smo mu uzeli plastelin za NG i to neki jungle sa kompletnom scenografijom i voli jednu enciklopediju o dinosaurusima. To kad listamo i čitamo sedi sa punom pažnjom i 20 minuta!




soni -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (5.1.2014 12:41:08)

to sam htela da pitam... koliko im neka aktivnost drzi paznju..??




Ivanka 75 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (5.1.2014 15:46:34)

Soni, da li ce neka aktivnost da im zaokupi paznju ili nece u mnogome zavisi od samog deteta, nove igracke u igre ce u prvih nekoliko igranja da im budu zanimljivi da bi ubrzo interesovanje opalo. Mi zato rotiramo igracke na 10ak dana, skupimo one koje je vise ne zanimaju pa nova kutija sa starim igrackama kao da ih vidi po prvi put.
Tvoja bebica je mala i jos uvek je u faxzi kad uci da se igra, jer deca ne mogu da nauce da se igraju sama dok im neko ne pokaze. Treba vremena da pocnu samostalno da razvijaju i smisljaju igre.
Kada je I. bila izmedju 1 i 2 godine ja joj postavim igracke, plisane, gumene u krug, poredjam posudje i kreno da se igramo cajanke. Ja pocnem, ona prihvati igru, i u nekom trenutku se povucem, ona nastavi sama bar jos pola sata da se igra. Ali sam ipak bila tu pored nje da uskocim ako treba.
Slaganje kocki, hranjenje igracaka, redjanje zivotinja, to je najvise interesovalo u tom uzrastu, dok nije naucila sa se igra sama. Nekad trazi da se igramo sa njom a onda jednostavno ode i pocne nesto sama da se igra. I to zna da se igra po sat i vise.
Soni, nadam se da sam ti bar malo pomogla.




soni -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (5.1.2014 19:23:07)

hvala ivanka puno, jesi.... i ja se sa njm dosta igram, ali cim se ja povucem prestaje i ona




Ivanka 75 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (5.1.2014 22:48:54)


IZVORNA PORUKA: soni

hvala ivanka puno, jesi.... i ja se sa njm dosta igram, ali cim se ja povucem prestaje i ona

Vremenom ce nauciti, treba dosta strpljenja i vremena za to. Samo polako, ipak se nisu oni nauceni rodili [sm=smiley1.gif]




mila83 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (7.3.2015 11:53:17)


IZVORNA PORUKA: Ivanka 75

Kad igrate igru memorije povecaj broj parova s vremena na vreme, npr pocnete sa 5 parova, posle nekoliko igranja na 7, 9... dok ne nauci sve kartice, kasnije ce igru zavrsavati za 5 min, kad se izvezba [sm=smiley1.gif]


Tako sam ja pocela sa mojim klincima, vrlo brzo se vidi napredak,ukoliko to dete interesuje!
Sve te igre, memorija,puzle,slaganje kockica,pravljenje neceg od bockalica su odlicne za koncentraciju i paznju.Moj sin se jos uvek nervira kada ne ispadne nesto kako bi hteo,ali igra memorije je kod njega pun pogodak.Ustvari,nestrpljiv je jos.




veselicaa -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (7.3.2015 12:09:34)

Moje vole slagalice,igre memorije,A.voli i monopol,ne ljuti se covece je odavno omiljena igra svih nas i mislim da im sve te igrice pomazu sa koncentracijom.I citanje isto pomaze,jer se dete uci da slusa i pamti ono sto cuje.




mila83 -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (7.3.2015 14:11:03)

Odlicna je i igra pronadji razliku, i to moj sin voli.




Anck Su Nmaun -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (16.12.2016 9:58:40)

Nama su vezbe koncentracije bas potrebne. Nekako je sva rasejana. Vidim ona lepo slozi puzle, slaze karte i te stvari ali kad je u pitanju razgovor, nekako svaka sitnica joj odvlaci paznju, i treba joj vremena da isprica nekad pa zakukulji zamumulji...




Mala Elena -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (16.12.2016 10:29:48)

Od kada se deca snalaze sa puzlama? I koje karte koristite za igru memorije? Ja sam kupila neke karte ,decije za onu igru ispadanja, ali pola se pogubilo jer je samo volela da ih slaze.




Anck Su Nmaun -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (16.12.2016 10:39:39)

Ma kakve god, mi ih imamo vise. Neke je cak sama pravila.Mozes i ti sama da joj napravis ako imas vremena.
Puzle mozes za pocetak one drvene sa malim brojem delova 4-5...ili samo da upari npr ako su bas mali a povecavas polako.




Mala Elena -> RE: Naučite decu da se koncentrišu (17.12.2016 13:57:44)

Imam kocke puzle 9kom . A ove druge sam nalazila ali previse delova za 2.5 g




Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>