Googlovo takmičenje: Tuzlak uz robota šalje i burek na mjesec (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori … o svemu i svačemu



Poruka


Anoniman -> Googlovo takmičenje: Tuzlak uz robota šalje i burek na mjesec (19.6.2009 9:10:49)

Tuzlak Nebojša Stanojević član je tima istraživača i ljubitelja svemira koji će zajedno sa ostalim timovima iz cijelog svijeta učestvovati u takmičenju Google Lunar X Prize, čiji je cilj slanje robota na Mjesec. [image]http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/090618058.jpg[/image]Nebojša Stanojević Tim pod nazivom "Synergy Moon" okuplja oko 150 naučnika iz cijelog svijeta, među kojima su svjetski priznati stručnjaci, koji su radili na velikim projektima. Osim Nebojše, timu su se pridružili i Edin Omerdić, Vedad Pašić, Azur Dervišagić i Joško Balić iz Bosne i Hercegovine.

Prije dvije godine Google je osnovao fond u vrijednosti od 30 miliona dolara za tim koji prvi spusti robota na Mjesec. Robot treba preći 500 metara mjesečeve površine i poslati video i fotografije nazad.

"Ideja nam se učinila jako primamljivom, jer svi smo kao djeca maštali o tome da jednog dana odemo u svemir, te nam se na ovaj način i pružila prilika da ostvarimo svoje snove. Raspitao sam se o uslovima za učestvovanje u ovoj utrci i nakon što sam uvidio da možemo ispuniti uslove, počeo sam okupljati tim po cijelom svijetu", ispričao je Nebojša za Sarajevo-x.com.

Jedan od uslova za učestvovanje u Googleovom takmičenje jeste da robot mora biti privatno finansiran. Prvi tim čiji robot sleti na Mjesec i kompletira sve ciljeve misije bit će nagrađen sa 30 miliona američkih dolara.

Nebojšin tim planira svog robota "Teslu" lansirati 2012. godine.

"Pored Tesle, na Mjesec planiramo poslati i burek, kao dio promocije naše zemlje, koji bi ujedno bio prvi burek u svemiru. Burek će naravno biti domaći, pravljen u kućnoj varijanti", kaže on.

Prema procjeni Googlea, "Synergy Moon" trenutno se nalazi među prva tri favorita za osvajanje nagrade.




Anoniman -> RE: Googlovo takmičenje: Tuzlak uz robota šalje i burek na mjesec (19.6.2009 9:11:55)

ovo mi liči na onu emisiju na početku karijere nadrealista (TLN) kad je Đuro u svemiru sa letećim samunima [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Googlovo takmičenje: Tuzlak uz robota šalje i burek na mjesec (19.6.2009 9:13:10)

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

"Pored Tesle, na Mjesec planiramo poslati i burek, kao dio promocije naše zemlje, koji bi ujedno bio prvi burek u svemiru. Burek će naravno biti domaći, pravljen u kućnoj varijanti", kaže on.



[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1]