cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Koja vakcina je najbolja za žene koje bi da zatrudne

Da li je pametno primiti vakcinu kad planirate bebu? I koju? Koliko je najbolje čekati od vakcinacije do začeća? Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović za portal Nova.rs daje odgovore na ova pitanja.

Koja vakcina je najbolja za žene koje bi da zatrudne

Otkad nam je stigla vakcina protiv korone, žene koje planiraju trudnoću se pitaju mogu li da je prime. Prof. dr Zoran Radovanović za naš portal kaže da je najvažnije od svega da mladi razmišljaju o podmlatku.

“Što se vakcine tiče, ne postoji univerzalan odgovor jer ne postoji jedna vakcina, to su velike razlike. U svakom slučaju, ja nikad ne bih pravio pitanje oko mrtvih vakcina, poput kineske. S njima nema razloga za strah.”

Profesor ima odgovor i za sve žene koje se možda pitaju kako dalje jer su u isto vreme i vakcinisane i zatrudnele.

“Osnovno je da mlada osoba koja je vakcinisana, pa je zatrudnela treba da nastavi trudnoću. Naopako da počne da razmišlja o prekidu… Nema nikakvih indicija da će tok ili ishod trudnoće biti nepovoljni.”


Posle ruske i AstraZeneke tri meseca pauze do bebe

Ipak, postoje određene nijanse u odnosu na vrstu vakcine protiv korone.

“U vektorskim vakcinama je ipak živ agens, poput ruske i oksfordske vakcine. S njima zato treba da se sačeka tri menstrualna ciklusa. Dakle, treba da prođu tri menstrualna ciklusa od vakcine do začeća. Ali i ako prođe i manje od toga, ne bih pravio pitanje. Nije to neki rizik. Posebno nema drame i dileme za kinesku vakcinu. Tu bih isključio svaki rizik jer je ona mrtva”, kaže epidemiolog Radovanović i dodaje da je okvirna preporuka – sačekati dva ili tri ciklusa od vakcine do začeća.

 

PROČITAJ VIŠE: Kako "preživeti" vantelesnu oplodnju


Doktor se osvrnuo i na nedoumice koje nas prate o trudnicama otkad je vakcina s nama, pre svega zbog nedostatka podataka.

“Problem je što, kad se priprema vakcina u te tri faze, onda se uglavnom istraživanjem ne obuhvataju trudnice i mala deca. I iako većina vakcina nije bila namenjena deci mlađoj od 18, odnosno 16 godina, a neke za starije od 60, 65 godina, sve je više podataka da vakcina može i za decu.”

Dakle, nije se ni postavljalo pitanje da li je vakcina štetna po decu, nego nije bilo dovoljno podataka. Isto se odnosi i na trudnice.

“Zna se da, ako je žena trudna, rizik od kovida je veći nego za ženu koja nije trudna. Veći je rizik da ona dospe na respirator, da dođe do mrtvorođenja, da se desi prevremeni porođaj.. .Ipak, u odsustvu čvrstih podataka ženama na Zapadu je govoreno da same procene rizike i koristi od vakcine. Međutim, pre testiranja na ljudima, vakcine su ispitivane na životinjama i tu nije bilo nikakvih štetnih efekata po plod.”

Profesor zaključuje da je u okviru treće faze ispitivanja vakcina protiv korone, sticajem okolnosti, bilo i trudnica kojima se potom ništa loše nije desilo.


Izvor: Nova.rs

news-img

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju

Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikako da osetim čaroliju majčinstva, a silno je želim.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img