cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Počelo onlajn prijavljivanje prvaka, termini od 1. aprila

Prijavljivanje za upis učenika u prvi razred osnovne škole počelo je danas na portalu eUprava, a roditeljima budućih prvaka na raspolaganju su termini za upis od 1. aprila.

Počelo onlajn prijavljivanje prvaka, termini od 1.4.

 

Ministar Ružić je podsetio da je prošle godine uveden servis eUpis koji, kako je istakao, u velikoj meri omogućava i olakšava roditeljima upis prvaka u osnovnu školu.

Kako je naveo, osim što štede vreme i novac, zahvaljući digitalizaciji roditelji više ne moraju da idu od šaltera do šaltera po izvod iz matične knjige, potvrdu o prebivalištu ili druga dokumenta jer se sada, istakao je ministar, sve to povlači elektronskim putem po službenoj dužnosti.

''Ove godine je taj proces unapređen jer se uverenje o lekarskom pregledu i potvrda o završenom predškolskom obrazovanju takođe elektronski pribavljaju, i to u velikoj meri olakšava roditeljima i deci'', rekao je Ružić posle prezentacije onlajn sistema za upis.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je prezentacija održana u školi koja je, podsetio je, dobila Svetosavsku nagradu za zasluge u efikasnom i brzom uvođenju nastave na daljinu pre godinu dana.

''U ovoj školi su nasnimljeni prvi časovi koji su pomogli da se vaspitno-obrazovni proces ne prekine ni na jedan dan. Takođe, ova škola učestvuje u velikom broju projekata od nacionalnog značaja, počev od inkluzije, borbe protiv nasilja, podrške nadarenoj deci, i treba da bude reprezent našeg obrazovnog sistema'', rekao je Ružić.

Jovanović: Elektronska usluga dostupna na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je ukazao da roditelji budućih prvaka uz nekoliko klikova mogu da zakažu termin za upis, odnosno za testiranje dece i naglasio da im, osim lične karte, nisu potrebna druga dokumenta niti papiri.

Jovanović je naveo da je ta elektronska usluga dostupna na srpskom jeziku, kao i na jezicima nacionalnih manjina, a da roditelji mogu da biraju termine od prvog aprila do kraja maja.

''Poseta ovoj školi ima dvostruku simboliku, pre svega kao najava velikog broja elektronskih usluga koje ćemo ove godine pružiti roditeljima učenika i zaposlenima u prosveti, ali i zato što su ovde nastali prvi online časovi zahvaljujući kojima đaci nisu izgubili nijedan dan nastave tokom epidemije'', rekao je Jovanović.

Kako se vrši prijava deteta za upis u prvi razred

Za prijavu deteta za upis u prvi razred roditelji pristupaju portalu eUprava, a ukoliko nisu registrovani korisnici, potrebno je da otvore svoj nalog.

Nakon toga u odeljku usluge biraju polje ''obrazovanje'' gde se nalazi opcija ''zakažite termin'' i biraju jedan od ponuđenih termina, a zatim popunjavaju obavezna polja unoseći lične podatke o roditelju i detetu.

Direktor OŠ ''Ivan Goran Kovačić'' Miomir Dragaš izrazio je zadovoljstvo što su Ministarstvo prosvete i Kancelarija za IT i eUpravu odabrali tu školu da bi prezentovali jednostavan način na koji roditelji mogu da prijave decu za upis u prvi razred.

''Nadamo se da će roditeljima to mnogo olakšati upis, a za školu je olakšica to što po prijavi roditelja možemo da povučemo sva dokumenta i što nema potrebe da se na drugi način unose podaci'', rekao je Dragaš.

 

Izvor: RTS.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img