cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Trudnoća, porođaj, deca i COVID-19

Šta zapravo znači biti pozitivan u trudnoći i koji su problemi sa kojima se suočavaju trudnica i kasnije beba.

Trudnoća, porođaj, deca i COVID-19

Tanji (32) iz Ljubljane potvrđen je pozitivan na koronu test dve nedelje pre planiranog carskog reza. Otišla je na poslednju kontrolu na Covid kliniku (kako bi pokušali da okrenu bebu, jer je bila u karličnom položaju). "Bilo je zabavno", seća se ona. "Dva ginekologa su došla obučena u skafandere - kao da sam u filmu naučne fantastike." Kada je rodila zdravog dečaka, carskim rezom, već se oporavila od bolesti.


Trudnice obično dobijaju blaži oblik

U Nacionalnom institutu za javno zdravlje Slovenije kažu da bolest kod trudnica obično prolazi kao kod blagog gripa ili prehlade. Skoro polovina trudnica prijavila je temperaturu i kašalj, a ređe glavobolju, gubitak čla ukusa ili mirisa. "Trudnice sa infekcijom COVID-19 imale su manje šanse da dobiju temperaturu i bolove u mišićima nego ne-trudnice iste starosti. Procenjuje se da se oko 75% trudnica oporavlja od COVID-19 bez simptoma bolesti", napisano je na veb stranici NIJZ-a.

U Ljubljani je u porodilištu do sada lečeno 500 trudnica koje su bile pozitivne. Od toga je 12 lečeno na infektivnoj klinici zbog komplikacija. Jedna od njih umrla je krajem decembra zbog teških komplikacija, javili su mediji.

Tanja kaže da je bila prilično zabrinuta zbog svih nejasnoća oko novog virusa: "Virus je potpuno nov, niko ne zna kako će uticati na mene, kako će uticati na dete."


Verovatnoća prenosa virusa na fetus 

Mala je verovatnoća da će se virus preneti na fetus u materici. "Trenutno nemamo podatke o mogućnosti prenošenja virusa na fetus u materici, pa je verovatnoća urođenih malformacija fetusa usled virusa malo verovatna", kažu na ginekološkoj klinici u Ljubljani. Takođe se kaže da je malo verovatno da će se virus preneti na bebu dojenjem, pa majke, iako pozitivne, dobijaju bebu kod sebe nakon rođenja.

 

Verovatnoća da će se virus preneti na fetus u materici je mala. (FOTO: Freepik.com)

 

Prevremeni porođaj 

Kako piše NIJZ svaka infekcija kod trudnica nosi tri puta veći rizik od prevremenog porođaja, što se dešava u oko 17% slučajeva, dok se komplikacije javljaju u rastu i razvoju fetusa. Takođe postoji povećani rizik od carskog reza. Tanja kaže da je najviše brine da li će i kakve posledice ostaviti njena infekcija na dete. NIJZ piše da trenutno nema poznatih dokaza o urođenim fetalnim defektima usled infekcije SARS-CoV-2. Isto se može pročitati i na veb stranici ginekološke klinike u Ljubljani: "Nema dokaza da se virus širi na fetus tokom trudnoće. Testirali su plodovu vodu, placentu, pupčanu vrpcu, uzimali bris grla novorođenčadi i mleko zaraženih trudnica, svi testovi su bili negativni na novi virus korone. Trenutno nema dokaza o prenošenju putem rođenja. Dojenje se preporučuje uz sve higijenske mere."


Anksioznost kod trudnica 

Po povratku kući sa bebom, Tanja primećuje da je uplašenija i uznemirenija nego nakon prvog porođaja. "Stalno razmišljam, teško zaspim i zabrinuta sam. Nemam volje." primećuje ona. Epidemija koronavirusa zapravo napada još jedan segment života - povećavajući rizik od postporođajne anksioznosti i depresije.  Ako primetite da se ne osećate dobro, hitno potražite pomoć.


Posledice kod dece koja su prebolela COVID-19 

Veća je verovatnoća da se dete zarazi nakon rođenja nego u materici. "Trenutno ima malo podataka o dugoročnim posledicama covid-19 kod dece. Srećom, većina dece ima akutnu infekciju u blažem obliku, a iskustva u Sloveniji slična su onima u inostranstvu. Međutim, tačno je da je u Sloveniji evidentirano 20-oro dece, kod kojih je oko 2-4 nedelje nakon prebolevanja infekcije postojao multi-organski inflamatorni sindrom koji zahteva bolničko lečenje", objašnjava pedijatar Denis Baš i dodaje da, kao i kod odraslih, i kod dece, naročito u starosnoj grupi između 9-14 godina, infekcija može prouzrokovati višemesečni umor, nesanicu, poremećenu koncentraciju, otežano disanje pri naporu, ali za širi zaključak potrebno je još informacija.


Nedavno su stručnjaci na Pedijatrijskoj klinici, preležanu infekciju povezali sa raznim poznatim autoimunim stanjima, kao i sa novim multi-organskim inflamatornim sindromom i neobičnim osipom, koji nigde u svetu nisu otkriveni pre epidemije COVID. "To su komplikacije koje do sada nismo poznavali, a najviše podsećaju na male artritisne osipe ili vaskulitis. Može biti malih ugrušaka ili oštećenja ćelija koje okružuju ove sićušne krvne sudove, što takođe može biti povezano sa stvaranjem autoantitela" objašnjava dr. Tadej Avčin, šef Odeljenja za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.


Svi redovni pregledi i vakcinacije se sprovode neometano 

Da bi se obezbedila neometana medicinska nega dece, pedijatri obavljaju sve preventivne preglede dece predškolskog uzrasta i, shodno tome, redovnu vakcinaciju tokom epidemije. "Nema prepreka za vakcinaciju dece nakon što su prebolela Covid-19. U slučaju Covid-19, dete se može vakcinisati nakon završetka izolacije, kada je zdravo i oseća se dobro. Redovna vakcinacija dece prema programu takođe je izuzetno važna u pandemiji Covid-19, jer pruža zaštitu deci od drugih zaraznih bolesti, koje takođe mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje dece. Dosadašnji podaci pokazuju da rutinska vakcinacija dece ne utiče na tok bolesti Covid-19 kod dece koja su slučajno vakcinisana tokom perioda inkubacije, ili u slučaju asimptomatske infekcije virusom SARS-CoV-2," kažu u NIJZ-u. Naravno, moraćemo da sačekamo prave podatke, jer je virus nov i verovatno će proći godine nakon što utvrdimo koji su dugoročni neželjeni efekti i kod dece i kod odraslih.


Izvor: Ringaraja.net


news-img

Vulkan - u susret Osmom martu

U duhu ovih promena, u susret Osmom martu, Međunarodnom danu žena, Vulkan izdavaštvo pripremilo je nekoliko izuzetnih naslova.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img