cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Upomoć, moja beba grize!

Ukoliko vas beba grize tokom dojenja, ne treba trpeti bol, ali ni grubo grditi dete i zabraniti mu dojenje.

Upomoć, moja beba grize!

Uspešno i dugo dojite, a onda odjednom, vaše dete vas je prilikom dojenja počelo gristi ili štipati? Nekada se čak čini da ga to zabavlja! Zašto to radi i šta da učinite kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo?


Zašto bebe grizu?


Jedan od najčešćih razloga je nicanje zubića. Beba je shvatila da svrab, osećaj napetosti, ili bol prilikom nicanja zubića može ublažiti upravo griženjem - da li svojih ručica, glodanjem igračaka ili pak čvrstim stiskom desni o maminu dojku.

 

PROČITAJ JOŠ: Može li beba da odbaci dojku ako proba cuclu?


Ukoliko ste primetili simptome nicanja zubića, pokušajte bradavicu gurnuti što dublje bebi u usta jer tada dete neće moći ugristi tako lako. Pre dojenja dajte detetu da grize rashlađenu glodalicu ili premažite desni gelom za ublažavanje bola.


Ako se suočite sa savetodavcima koji će vam tvrditi da nicanje zuba znači i najavu prestanka dojenja, morate znati da ovo nije tačna informacija. 
Vreme nicanja prvog zuba veoma je individualno. Nekim bebama će prvi zub niknuti i pre navršenog šestog meseca, a nekim bebama nakon godinu dana. Jedini siguran pokazatelj da se dojenje bliži kraju neka budu potrebe vašeg deteta i vaše potrebe. 


Takođe, detetu se može činiti i da je griženje bradavice igra, a to pokazuje smeškom i radovanjem dok vas gricka. Dete prolazi kroz fazu "zabavno je ugristi dojku" i obično do toga dolazi na kraju dojenja: dete napravi "mudar" izgled lica i stišće vilicu. Ako kod deteta primetite takav izraz lica, brzo se odmaknite tako što ćete mu između donje i gornje vilice staviti mali prst. Druga mogućnost je da njegovo lice privučete bliže grudima jer je detetu teže ugristi dojku koja zauzima cela usta.


U svakom slučaju ne treba trpeti bol, ali ni grubo grditi dete i zabraniti mu dojenje.

 

PROČITAJ JOŠ: Nije dobro prestati sa dojenjem tokom polaska u vrtić


Evo šta bi ste mogli da pokušate:  

1. Odmah odmaknite dojku. Položite ili (ako je starije dijete) stavite ga da sedne pored vas i strogo recite (nemojte baš glasno vikati): "Gristi se ne sme, mamu to boli!" Dete mora da shvati da se mami ova igra ne sviđa i da je ne nameravate podržavati. Ako dete zaplače, utešite ga, ali nemojte mu odmah davati dojku, sačekajte neko vreme.

2. Kad sledeći put budete dojili dete, pohvalite ga da je lepo sikilo. Dete će vremenom naučiti posledicu svoga ponašanja.

3. Nakon osmog meseca mnoga deca prilikom dojenja počinju da štipaju dojku. Odmah prekinite dojenje u tom slučaju. Za dete je to uobičajna razvojna faza fine motorike, pa vežba gde god i na čemu stigne. Zanimljivo mu je da se tokom dojenja igra se prstićima. Jasno mu dajte do znanja da vam se štipanje grudi ne sviđa i dajte mu u ruke neki predmet koji će zadovoljiti njegovu znatiželju ili potrebu za vežbanjem motorike.
 

Na kraju, važno je da znate da ugrizne rane nekada mogu biti veoma duboke. A otvorena rana na bradavici zbog direktanog kontakta sa ustima bebe idealno je mesto za razvoj bakterija i infekcije. U slučaju ranice, nakapajte par kapi svog mleka i lagano utrljajte na ranu, osušite na vazduhu i neko vrijeme nemojte oblačiti odeću. Takođe, bradavice možete premazati lanolinom, kao što ste radili na početku dojenja kad su bile vrlo osjetljive. U slučaju ozbiljnije ranice, posavetujte se sa patronažnom sestrom ili doktorom.

 

PROČITAJ JOŠ: Bebe SVE razumeju (pazite šta pričate pred njima)

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img