IZVORNA PORUKA: Ana RR
Mene je jako zabolelo što mi se par prijatelja, sa kojima se godinama družim, uopšte nisu javili kada mi je letos brat poginuo. I nikada me posle toga nisu pitali kako sam. Samo toliko.
Nisam prekinula kontakte, ali sam se prilično udaljila.
Draga Ana,znam kako si se osjećala.Ja sam imala najbolju, pardon mislila sam da imam najbolju prijateljicu 11 godina,prošle smo dio rata i poratnog perioda skupa.Nema šta nisam bila u stanju da uradim za nju jer sam jedinica i onda sam uvijek u prijateljima gledala da napravim porodicu,shvataš?Moja mama mi je iks puta rekla da me ona iskorištava (žena je objektivnije vidjela neke stvari) i da mi nije prijatelj. Nakon mamine smrti sam se dugo grizla jer sam shvatila da sam se ogriješila što sam par puta znala da se sporječkam s mamom zbog nje i čak i da odjurim kod nje kao nije nešto dobro a ostavim mamu koja zaista nije bila dobro.
Kad mi je mama umrla ja je zovem da kažem,dobijem odgovor "hoćeš li da dođem"??? to zanemarim eto,kao jutro je pa se još nismo razbudili.Kad je došla, samo je sjedila i gledala ko će da dođe od komšija, prijatelja, radnih kolega itd.Pojedince je pitala koliko zarađuju a vidi ih možda drugi ili treći put u životu.Na kraju mi je rekla da ona nije planirala da ide sa mnom na maminu sahranu jer je mama sahranjena u B.Luci a mi smo živjele u Sarajevu.Za četrdeset dana mi je došla samo jednom i uvijek je imala izgovor kako joj se ne dolazi jer uvijek ima neko kod mene.Alo, ženo, pa ljudi mi dolaze na žalost!!! Nakon toga sam bila u bolnici jer sam baš osjetljiva (kao što je i Meryen pisala o smrti oca) i u posjetu je došla samo jednom na deset minuta a ležala sam 42 dana. Nije me pitala ni treba li mi šta niti imam li čistog veša itd. A da ne pričam da me za sahranu uopšte nije pitala kako ću ni šta ću finansijski jer sam ostala potpuno sama,bez roditelja nego mi je tad bila dužna i tek dvije godine nakon mamine sahrane je vratila ali to je već off.
Nakon toga sam se nekako totalno ohladila i vremenom smo se skroz pogubile.
S druge strane, iznenadili su me ljudi od kojih nisam očekivala nikakvu podršku jer smo bili čisto radne kolege. Oni su me digli na noge poslije toga, bili uz mene i kad sam se smijala i kad sam plakala, nisu dozvolili ni jednog trenutka da samujem čak ni u bolnici, non stop su dolazili. A da vam ne pričam da i sad, čim se ne čujemo desetak dana (jbg, nekad život posloži kockice protiv naše volje) odmah reaguju da vide da mi se nije šta desilo pa je bilo situacija kad se mm ljutio i govorio "reci ti njima da ti imaš muža da on brine o tebi, ne moraju oni"

to mi je bilo baš slatko.
Hoću da kažem da život stvara prilike a mi iz tih prilika zaključujemo ko će nam biti prijatelj. Nakon toga iskustva sam mnogo opreznija i imam podjelu na prijatelje i društvo jer nije to ni blizu jedno drugog. Treba ići onom "znaće o meni onoliko koliko ja dozvolim da znaju" i to je to.
Moja baka je govorila da moramo pojesti sto kila soli dok vidimo ko nam je zaista prijatelj. Ja se iskreno nadam da sam makar blizu dna te vreće od sto kila