Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Ivanka 75 -> Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 13:46:14)

Već sam gledala neke emisije o tome kako deca razvijaju te sinapse od samog rođenja, mislim da Gospodin Rajović zna o čemu ovde govori.

Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic)




magnetic -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 13:49:12)

Joj ne mogu sada da ga poslusam,mala spava pored mene,a bas me zanima.




Ivanka 75 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 13:54:01)

Ja gledam već 2 put i žao mi što mu nisu dozvolili da održi predavanje do kraja.

Ja ovo treba da pokažem nekima u mojoj okolini koji kažu što si dala detetu olovku u ruke, još je ona mala, ili šta će joj slikovnica sa otvaranjem prozorčića (ispod njih se nešto krije), mala je ona za to, ne zna još...

Evo još linkova, razgovor u TV emisiji Preokret sa dr Rajovićem

1 preokret-razvoj deteta
2 preokret-racunar u kuci
4 preokret-koliko su deca bezbedna na internetu
5 preokret-igre i razvoj
6 preokret-prevencija




branki* -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:04:53)

pogledacu ovo.sto se tice te olovke,kad sam produzavala bolovanje,dobila sam od dr neki papir sta bi dete trebalo da radi sa godinu dana,izmedju ostalog i da pravi pokrete gore-dole olovkom po podlozi.




Nina777 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:07:01)

Ja sam kupila njegovu knjizicu IQ deteta briga roditelja [sm=bravo.gif]




Ivanka 75 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:10:06)

IZVORNA PORUKA: Nina777

Ja sam kupila njegovu knjizicu IQ deteta briga roditelja [sm=bravo.gif]


Gde ima da se kupi?




Nina777 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:17:31)

U knjizari Delfi/Laguna, mislim da je bila oko 800 dinara




Ivanka 75 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:20:44)

IZVORNA PORUKA: Nina777

U knjizari Delfi/Laguna, mislim da je bila oko 800 dinara


Hvala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Okica sljokica -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 14:21:41)

Slusala sam ga..malo je reci da sam odusevljena i jako zainteresovana da radim sa svojom decom vise. Hvala Nina na iinfo za knjigu.




vukosava -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 16:36:45)

Mene moja mama nervira kad je pitam sta je radila sa mnom a sta sa sestrama, sta je bilo razlicito i kako nas je odgajila da sve tri imamo dipl.ing diplomu na kraju ona kaze nemam pojma. Nije nam nikad radila domace, ni ona ni tata, niti su bili uopste ukljuceni ikako u to sta mi radimo u skoli. A opet mi je rekla da je bila iznenadjena kad su skontali da znam sva slova i da znam da brojim, sabiram, oduzimam i mnozim do sto. Kaze da me to nisu oni naucili. To mi sve zvuci neverovatno...

Jedva cekam da ovo pogledam kuci.




Anoniman -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 17:43:10)

Vuko, mi smo se kao klinci cesto sami igrali skole. Nas je na terasi moja starija komsinica ucila da citamo i pisemo, tako da sam ja sa 5 znala slova. Kasnije sam se ja toga igrala sa setrom injenim drugaricama, a ja sam naravno bila uciteljica [sm=smiley36.gif] Mozda roditelji nisu toliko radili sa nama, ali mi smo kontantno bili na ulici sa drugom decom, i igrali se stvarno svega i svacega. Ovi klinci danas slabo umeju da se igraju, cesto moras da im govoris sta da rade.




Ana RR -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 19:18:50)

Prošle nedelje smo sa fizijatricom pričali o njemu i njegovim predavanjima. Čovek je genijalan.




vukosava -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 22:03:39)


IZVORNA PORUKA: MaliMis

Vuko, mi smo se kao klinci cesto sami igrali skole. Nas je na terasi moja starija komsinica ucila da citamo i pisemo, tako da sam ja sa 5 znala slova. Kasnije sam se ja toga igrala sa setrom injenim drugaricama, a ja sam naravno bila uciteljica [sm=smiley36.gif] Mozda roditelji nisu toliko radili sa nama, ali mi smo kontantno bili na ulici sa drugom decom, i igrali se stvarno svega i svacega. Ovi klinci danas slabo umeju da se igraju, cesto moras da im govoris sta da rade.


To je to garant. Meni teorija da sam neki blesavi genije koji je sam naucio da broji do sto i da cita ne pije vodu.




pepeljuga -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 22:09:12)

Jao i ja sad ne mogu da preslusam a mnogo me zanima. Obozavam podsticajne igre, nasa deca su tako ostecena svom ovom tehnikom kojom su okruzena [sm=smiley13.gif]




anuksunamun -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 22:36:12)

Ja sam vec svima objavila da ne primam nikakve igracke za dete,ni plastikanere,ni plisane...ako hoce detetu nesto da kupe neka bude pribor za crtanje ili sl....tako razmisljam od vajkada..svako dete je pametno,nije svako genije naravno,ali deca moraju biti slobodna,da bi se razvijala u zdrave licnosti..videla sam na rts-u da je otvoren neki vrtic gde deca " uzgajaju" razno voce i povrce,prave sami igracke i....e tako smo se i mi igrali,smisliti nesto,a ne samo zabavljen biti od strane nekog uredjaja ili sl....




Ivanka 75 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (15.3.2012 23:02:10)

Iskreno, ja samo mom detetu prve kocke kupila kad je imala 6 meseci, kocku sa ubacivanjem raznih oblika kad je imala oko 9 meseci, jeste sve to bacala naokolo u prvo vreme ali sada vidim da joj je to pomoglo u nekim finim pokretima prstiju, ipak su sve te kocke različitog oblika i veličine pa se i na različit način hvataju rukom.
Kupujem joj i Pino Toys igračke, pogotovu one što imaju onu ručkicu za držanje pa se ubaci nešto u određeni oblik ili se životinje vrate na mesto na tabli. I to je u prvo vreme samo bacala sad te iste životinje vraća na tablu za tren oka, istrese tablu, vrati ih na mesto i okrene se da se igra nečeg drugog.

A istina je to da smo mi bili više napolju, igrali se sa drugom deco i tako se razvijali i učili. Ja se isad trudim da vodim Ivu da se druži sa drugom decom što obožava.
Večeras smo imali goste, pa koliko je bila srećna, dubila na glavi (ali bukvalno), izvijala se unazad ko gimnastičarka, skakala i u jednom trenutku počinje da se vrti u krug.
Sveki naravno počne da je hvata u stilu "nemoj zavrteće ti se u glavi" a mm kome sam danas pokazala klip joj reče "pusti je majka to je zdravo, pa šta i ako se udari".

Vidim da su deca u suštini zainteresovana za sve što se radi sa njima, ali treba početi i treba raditi, posvetiti im punu pažnju. Svako dete voli da uči, bitan je način na koi će mu se učenje predstaviti.




vukosava -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 1:38:20)

Ja sam tehnicko lice i za mene se inteligencija ne krije samo u olovci, slovima i napisanom. Ja licno zelim da joj razvijem i prostornu inteligenciju i za to joj dajem igracke koje moze da redja jedne na druge (npr. lego kocke i sl). Meni je smesno to sto pricate da biste bebi dali olovku i papir. Bebi od sest meseci? Da pojede tu olovku ili izbije oko? Milsim anuk da je to sto si gledala bila emisija o nesto vecoj deci garant.




dijana1* -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 10:32:04)

Sve sam pregledala, bas steta sto su prekinuli predavanje, ne znam sta bi to moglo biti bitnije od ovoga. A knjigu cu obavezno potraziti.
Pre neki dan kada se sneg topio Vuka sam odvela u park i bile su neke barice, naravno dete je krenulo ka njima. Ne mogu vam opisati tu srecu na njegovom licu kako je on trcao po njima i sljapkao. Bio je sav mokar ali i srecan. Baba i deda su pokusavali da ga izvade iz bare da ne bi bio mokar i bukvalno sam se ubedjivala sa njima da ga puste, nek dete uziva ako mu je to super. A sada tek vidim da sam bila u pravu sto sam ga pustila. Stalno skace po krevetu i to mu ne branim, meni je to interesantno [sm=smiley1.gif]
Zao mi je sto vise nije navodio konkretne primere gde roditelji grese.




Anoniman -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 10:56:59)

Nemam pristup YT sa posla, pa ću malo da pričam napamet.
Vidim pominjete knjigice sa prozorčićima, olovke, pametne kutije, veće kocke, manje kocke, drvene kocke... sve to koristimo.
Deca su različita, to morate imati na umu.
Luka je recimo super pričao, ali nije puzao, direkt je prešao na hodanje. Crtanje mu je bila slaba strana, do nedavno je mazao po papiru bez ikakvog smisla, iako se sa voštanim bojama susreo sa godinu dana, ako ne i pre. Knjige je čuvao, sa godinu dana je znao da kaže šta je šta u knjizi. Pametne kutije je brzo savladao, ali ređanje kocaka tek sa nekih 4 godine. Prosto nikada nije imao maštu za pravljenje kućice recimo, i dan danas nema iskakanja iz šablona, kućica se pravi kako sam mu ja pokazala, i ne dozvoljava da se pravi drugačije. Ali, recimo sam pravi robote, i to može da varira. Ali, recimo, Luku sam morala da učim da sklapa lego kocke, dok to sa Markom nisam radila. Video je da Luka slaže kocke, i sam je shvatio kako se to radi. Jedan dan je strpljivo sedeo preko sat sa kockama, i pokušavao. Kada je prvi put uspeo, više nikada nije bilo problema. Uopšteno, fina motorika Marku nije problem. Međutim, koliko god da voli knjige, iz nekog razloga voli da ih kida (Luka to nije radio, kao što sam spomenula). Voli i bojice, lepo traži "boje i papa" (=papir), i mirno sedi i crta. Ali, skroz su drugačiji, Marku pričanje ide mnogo sporije nego što je Luki išlo, ali je puzao, sam prohodao, a Luku smo vodali za ruku dosta dugo.

E, sada ću se malo nadovezati jednim copy-paste-om iz druge teme, a tiče se programa iz Lukinog vrtića, te je reč o deci sa 5 godina. Možda nekome bude zanimljivo.

Posle toga smo Luka i ja išli u vrtić u igraonicu koja je bila na temu podizanja samopoštovanja i samopouzdanja kod dece! Genijalno! 3-4 igrice ... Prvo smo morali decu da prepoznamo po njihovim senkama (stajali su iza platna, mi u mraku, a na njih sija dijaprojektor. Imala sam tremu, šta ako ga ne prepoznam, ali ipak jesam. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image] Onda smo pisali imena na papiriće i deca su se predstavila i predstavili su mame. Za to su dobili aplauz. Nakon toga je svako dete predstavilo svoj rodoslov koji je još pre pravljen. Zatim je svako dete imalo svoju ogrlicu na kojoj su bili papirići, pa su na papiriće drugari pisali nešto lepo o detetu. Zatim je svaka mama čitala osobine o svom detetu: dobar drug, lep, sladak, volim da se ugram sa njim, pametan. Opet aplauz. I na kraju smo dobili kolaž, lepak, ma razna čuda, da pravimo porodični grb... Mislim da je poenta bila napraviti toplinu doma, a ne grb. Nisam baš razumela zadatak. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image] Uglavom, napravili smo kuću, Luka je nacrtao u njoj sebe i Marka, napravili smo veliko srce na krovu... Bilo je lepo. Prijalo mi je da provedem vreme sa Lukom, od kada se Marko rodio, slabo imam vremena da provodim vreme na ovaj način sa Lukom.




Ivanka 75 -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 13:05:25)

Postavila sam link jer sam ja te stvari o kojima on priča primetila kod neke dece (već više od deset godina radim sa decom uzrasta od 3 godine pa naviše), taj položaj obe šake, pa ne umeju da skaču ni u vis ni u dalj pa stoga i smatram da sve to ima veze sa onim kako su deca da se grubo izrazim "obučavana".
Dr Rajović ne soli nikome pamet, samo iznosi naučne činjenice i želi da naglasi da deci treba dozvoliti da sve probaju, naravno umereno i sa ograničenjima (kaže on to u jednom trenutku).
Naravno da će svaki roditelj pratiti svoje dete i prema tome se upravljati u radu sa njim.




Lilla -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 13:15:40)

Hanelu ce skakanje po krevetu i sofama (nasim naravno), a i pljaskanje po barama svakako biti dopusteno. Jos cemo i mi da sljapkamo sa njim. Voda sve opere, a i ako ne opere Boze moj. Za jedan njegov osmjeh bih bila u stanju da dubim na glavi u toj bari ako treba. Djecu ne treba dresirati, treba ih vaspitavati ali isto tako i druziti se sa njima, biti im roditelj i uzor ali i drugar.

Nisam imala pojma za to okretanje u krug, ali sam primjetila da sva djeca to rade, da nisam ovo cula sigurno ni ja H ne bih dala da se orece oko svoje ose, ali super pa si postavila ovaj video. Naucila sam dosta toga sto nisam znala, i o cemu nisam ni razmisljala ranije, hvala! [sm=bravo.gif]

Slozila bih se i sa Vukom u vezi olovke. Po meni je 6 mjeseci prerano za olovku, sa kojom dijete moze da se povrijedi. Postoje igracke koje su stimulativne i prilagodjene uzrastu djeteta pa sam ja vise za tu varijantu kad su u pitanju mala djeca. Ali to je samo moje misljenje. Svako radi kako misli da je najbolje [sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 13:58:50)

Radoznala sam za to vrtenje u krug, a ne mogu da pogledam video. Jel može neko da mi prepriča u par reči? Marko to sada radi, i branim mu, jer mu se zavrti u glavi pa pada.

Luka nikada nije bio fasciniran baricama, uopšteno kišom, niti je specijalno srljao u blato, nije da sam ga sputavala, ali nije ni da sam bila posebno fascinirana time (priznajem), dok Marko recimo nema šanse da omane blato i baricu. Time se vraćam na ono da su deca prosto različita.

Ja sam svesna mnoštva grešaka u Lukinom odgoju, i pokušavam sada da ih ispravim, ali mislim da baš i ne ide. Mislim da prema Marku imam mnogo bolji pristup, valjda sam sazrela. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




minavb -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 14:03:38)

Ne mogu ni ja da vidim klipove, a baš me kopka o čemu se radi. Ja Vanju puštam u barice i ne branim mu da se vrti u krug. Nekad je u stanju sat vremena da se vrti. Sednem na pod negde blizu u slučaju da padne, i kikoćemo se zajedno.




minna -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 14:04:21)

Ni ja ne mogu sada da pogledam video. I Vlada se vrti u krug i pada i strasno mu je to zanimljivo, ne branim mu, nek pada, osim ako bas krene da se vrti negde blizu neke ostre ivice, onda mu objasnim zasto ne tu i odvucem mu paznju necim drugim.
A barice su mu omliljene




Anoniman -> RE: Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj dece, a da toga nismo svesni (Ranko Rajovic) (16.3.2012 14:08:53)

Ali Marko se uvek vrti kod nekog stola, nije mu zanimljivo ako nema ništa oko njega.
Ivanka, šta kaže o vrtenju?




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>