Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravljePoruka


andrijana -> Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 15:33:46)

Jutros smo isli na vadjenje krvi,prvi put i dobro je proslo. Medjutim,sada sam pokupila rezultate i jos gore se osecam jer ih ne razumem. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Znam samo sta znace H i L. Ali,sada su se pojavila i neka zatamnjena slova. Ako neko moze da mi pomogne da saznam sta je to,jer kada sam trazila po internetu,samo sam se zgrozila i sada se jos gore osecam. Pise ovako: LYM 4,7 R2 70,9  procenata,  i GRAN 1,3 RM 19,6 procenata. Moze li mi neko pomoci! Ocajna sam! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 15:41:21)

ANALIZA KRVI I MOKRAĆE (iz ove teme KLIK)

KKS - kompletna krvna slika, govori o vrednostima svih parametara u krvi
L - leukociti (broj belih krvnih zrnaca), čije vrednosti lekaru govore o pojavi moguće upale. Pazite, vrednost koja je navedena kao normalna, ne odnosi se i na period trudnoće. U trudnoći su leukociti često povišeni i to se može, do određene granice, smatrati sasvim normalnom pojavom.(r.v.= 4.0 – 10.0 x109/l)
Hb - hemoglobin, crveni pigment u krvi, koji govori o mogućoj anemiji (ako je niži od navedene vrednosti)(r.v.=115 - 160 xg/l)
E - eritrociti, broj crvenih krvnih zrnaca, upućuju na anemiju ako ih nema u dovoljnoj količini, dakle, manje od 4 miliona(r.v.=3.7 – 5.2x1012/l)
T ili TR ili TRC - trombociti, govore o zgrušavanju krvi(r.v.=150 – 400x109/l)
HCT - hematokrit, govori o gustoći vaše krvi(r.v.=0.35 – 0.48vol%)
MK i VK - koagulogram, govori o zgrušavanju krvi
SE - sedimentacija, tj. taloženje eritrocita u izvađenoj krvi kojoj je u određenom odnosu dodato neko antikoagulantno sredstvo. Kod muškaraca, normalne vrednosti iznose od 3-5 mm za prvi čas, a kod žena do 9. Međutim, ovaj podatak je nevažan u trudnoći, jer je sedimentacija u toku trudnoće gotovo uvek povišena.
SE - urina - sediment urina, govori o mikroskopskom pregledu urina
UK - urinokultura, govori o postojanju (ili nepostojanju), kao i količini mikroorganizama u urinu, što predstavlja jedan od pokazatelja upale.
MCV – je srednja vrijednost zapremine eritrocita(r.v.=82 -99). Povecane vrijednosti MCV mogu se naci kod megaloblastne anemije (manjak folne kiseline ili vitamina B12), zatim kod smanjene funkcije stitnjace (hipotireoze), hronicnog opstruktivnog bronhitisa I emfizema-bolesti pluca), alkoholicara I kod oboljenja jetre(ciroze).
MCH – je srednja vrijednost kolicine hemoglobina u jednom eritrocitu(r.v.=27 – 32)
MCHC – je srednja vrijednost koncentracije hemoglobina u svim eritrocitima(r.v.=31-36%), cija povecana vrijednost moze da ukaze na dehidrataciju.
OGTT-test opterećenja glukozom.To je test tokom koga se prvo izvadi krv i odredi se nivo šećera u krvi, pa onda popijete zašećerenu vodu i nakon toga se vadi krv u razmacima od po jednog sata. Na osnovu rezultata koji se tako dobiju se određuje da li spadate u žene kod kojih se razvio problem sa šećerom u trudnoći ili ne.
Do 27. tjedna trudnoće preporuka je učiniti tako zvani OGTT (oralni test tolerancije glukoze) koji ukazuje na eventualni razvoj dijabetesa u trudnoći.

ALI TO NE DAJE ODGOVOR NA TVOJE PITANJE.

LYM SU LIMFOCITI VEROVATNO. U ZAGRADI BI TI TREBALO PISATI GDE SU DONJA GRANICA A GDE GORNJA, NE PIŠE?

NPR.

LYM   5  (2-8)
(OVO SAM JAKO LUPILA BROJEVE, NEMAM POJMA U KOJOJ GRANICI SE GREĆU!)

A GRAN... NE BIH DA LUPIM, BOLJE DA SAČEKAŠ DA NEKO DRUGI NAPIŠE.
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 15:48:46)

Vidi i ovo (iz Blica)... a ni ovde ne spominju to tvoje. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Rastumačite analizu krvi
 
Laboratorijski pregled krvi je standardna dijagnostička metoda i jedan od najvažnijih pokazatelja stanja organizma, a izvodi se u medicinsko biohemijskim laboratorijama.

- Rezultat analize se procenjuje na osnovu referentnih vrednosti koje se razlikuju u odnosu na životno doba, pol i neka fiziološka stanja, npr. trudnoća - kaže za „Blic" doktorka Dragana Kostić, fizijatar i saradnik farmaceutske kuće „Actavis".
Krvnu sliku bi trebalo da prekontrolišete dva puta godišnje, a dan pre vađenja krvi ne treba da jedete posle 18 časova. Ujutru ne uzimajte lekove, mleko, čaj, kafu i sokove.
U okviru kompletne krvne slike određuje se broj eritrocita (E), broj leukocita (L), broj trombocita (Tr), udeo krvnih ćelija u ukupnoj krvi (Htc), koncentracija hemoglobina (Hb), srednja zapremina eritrocita (MCV), srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima (MCHC), sortiranje eritrocita po veličini (RDW), prosečna srednja zapremina trombocita (MTV) kao i procenat podvrste leukocita u njihovom ukupnom broju. Ove analize mogu da nam ukažu na postojanje anemije, poremećaje krvarenja, trombozu, zapaljenske procese u organizmu kao i razlikovanje da li su oni bakterijskog ili virusnog porekla.
Gvožđe se nalazi u hemoglobinu koji je sastavni elemanat crvenih krvnih zrnaca. Na smanjenu količinu gvožđa u krvi pored fizičkog i mentalnog stresa utiču i neka hronična oboljenja. Kod smanjenjih vrednosti gvožđa daju se preparati za njegovu nadoknadu.
Određivanje sedimentacije je od značaja za otkrivanje i praćenje zapaljenskih procesa u organizmu, reumatskih oboljenja i anemija.
Fibrinogen je protein u plazmi koji se sintetiše u jetri. Nespecifični je pokazatelj zapaljenskih reakcija u organizmu. Bitan je za otkrivanje zapaljenskih, infektivnih i reumatskih bolesti.
Glukoza je od izuzetnog značaja za otkrivanje i praćenje šećerne bolesti. Hipoglikemija označava vrednosti glukoze u krvi koje su ispod donje granice. Osobe koje se bave stresnim zanimanjem trebalo bi da kontrolišu glukozu više puta godišnje. Pacijenti sa dijabetesom moraju često da određuju nivo šećera u krvi.
U okviru lipidnog statusa radi se određivanje vrednosti holesterola, triglicerida kao i frakcija holesterola HDL (dobar, zaštitni holesterol) i LDL (loš holesterol). Ovom analizom se određuje rizik za nastanak ateroskleroze, koja je glavni uzrok srčanog i moždanog infarkta. Na osnovu dobijenih vrednosti pacijentu se savetuje promena životnih navika (način ishrane, veća fizička aktivnost, prestanak pušenja), kao mera prevencije ili se daju odgovarajući lekovi.
Bilirubin nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca u jetri. Kod funkcionalnih smetnji jetre on se ne transportuje i povećavaju se njegove vrednosti u krvi.
Transaminaze (AST i ALT) služe za otkrivanje oboljenja jetre i žučnih puteva.
Testovi koagulacije krvi se ciljano rade kod pacijenata nakon preležanog infarkta koji uzimaju antikoagulantnu terapiju.


Od čega se krv sastoji
Krv se sastoji iz plazme i krvnih elemenata, koji se stvaraju i sazrevaju u koštanoj srži i limfnim organima. Krvne ćelije imaju određene funkcije u organizmu. Eritrociti (crvena krvna zrnca) prenose kiseonik u sve delove organizma, leukociti ( bela krvna zrnca) učestvuju u odbrani organizma od infekcija, dok krvne pločice trombociti, štite od krvarenja.

Vrednosti minerala
Kalcijum: Kalcijum se u organizmu nalazi najvećim delom u kostima, manjim delom u plazmi (1-2%). Promena koncentracije kalcijuma u serumu se javlja kod bolesti kostiju (osteoporoza, tumori s metastazama u kostima), alkoholizmu.
Natrijum: Smanjene koncentracije natrijuma u serumu nalazimo kod: gastrointestinalnih poremećaja (gastritis, intestinalna opstrukcija), jake diureze, bubrežnih i infektivnih oboljenja. Dok povišene koncentracije natrijuma nalazimo kod: hiperfunkcije nadbubrežne žlijezde, kod preteranog gubitka tečnosti (povraćanje, proliv).
Kalijum: Smanjene koncentracije kalijuma u serumu nalazimo kod: gubitka usled prekomernog mokrenja, povraćanja, proliva, hiperfunkcije nadbubrežne žlezde, nedovoljne ishrane. Povišene koncentracije kalijuma nalazimo kod: terapije kalijumom, hronične bubrežne insuficijencije, hiperfunkcije nadbubrežne žlezde.


Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 16:02:16)

Evo najdetaljnije što sam našla KLIK
andrijana -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 16:29:59)

To sam i ja nasla. I opet mi nije nista jasno.
Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (9.1.2009 16:59:57)

[Sadržaj poruke je obrisan]
andrijana -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.1.2009 18:46:59)

Ko ce  docekati ponedeljak....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
stella -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (10.1.2009 14:46:13)

Andrijana trebalo bi biti sa strane min i max vrijednosti necega i sve sto je preko ili ispod nije ok.

recimo ako negdje pise 0.11-12 a tebi pise 15 znaci nije ok ili ako pise 8 onda je ok.

Ni ja ne razumijem skoro nista osim bilirubin direktni,indirektni i ukupni,ast i alt i jos malo necega ali uvijek gledam ovako kako sam navela u gornjem primjeru.

Nadam se da je sve ok.pozz
andrijana -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.1.2009 18:44:04)

To i ja znam ali bih volela da znam sta znaci GRAN i LYM,jer mi tu u procentima mnogo odskace pa se jako brinem. Sutra idemo na pregled pa cemo videti kako je i sta je.
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.1.2009 19:06:14)

Verovatno granulociti i limfociti.
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.1.2009 19:27:57)

Saznala sam ovako: limfociti i granulociti su vrste belih krvnih zrna.

A sada evo dalje:

LIMFOCITI

U perifernoj krvi 1/4 do 1/3 leukocita čine limfociti. Oni predstavljaju imunološki usmjerene stanice. Zajedno s limfoidnim organima limfociti predstavljaju imunološki limfocitni sustav.
Limfociti, poput ostalih krvnih stanica, potječu od zajedničke matične stanice iz koštane srži. Jedan dio limfocita nastaje i u germinativnom dijelu limfnog čvora.
Tijekom umnožavanja stanica limfocitopoeze viđaju se tri razvojna oblika: limfoblast -prolimfocit - limfocit.
Najmlađa morfološki prepoznatljiva stanica limfocitnog reda je limfoblast.
Stanice imunološkog sustava, koje se nalaze u perifernoj krvi, imaju morfologiju limfocita i morfološki su međusobno vrlo slične, ali se razlikuju prema diferencijacijskoj usmjerenosti i prema stadiju sazrijevanja. Primarni limfoidni organi (koštana srž i timus) stvaraju nezrele limfocite. U njima počinje i sazrijevanje nezrelih limfocita.
Sazrijevanje limfocita nastavlja se ovisno o antigenu u perifernim limfoidnim organima (limfni čvorovi, slezena, tonzili, crvuljak, Peyerove ploče), odakle putem limfe limfociti mogu ponovno dospjeti u perifernu krv. Periferna krv predstavlja samo prijenosni mehanizam.
Otkriće specifičnih biljega (markera) na membrani limfocita omogućilo je razlikovanje različitih subpopulacija limfocita.
Najveći broj limfocita u perifernoj krvi pripada subpopulacijama zrelih T-stanica (66-88%). Zrelim B-stanicama pripada znatno manji broj limfocita (12-34%). Oni se mogu diferencirati samo uporabom specifičnih laboratorijskih testova (biljezi).
Limfociti imaju različite uloge u stvaranju stečenog imuniteta: T-limfociti u staničnoj, a B-limfociti u humoralnoj imunosti.
T-limfociti su odgovorni za: stanični oblik imunosti, reakcije odgođene preosjetljivosti, odbacivanje presađenih organa i tkiva i za još neke druge imune reakcije u organizmu. Limfociti u dodiru s antigenom, bilo da pripadaju B ili T-limfocitima, podliježu blastogenezi u kojoj dolazi do stvaranja protutijela (B-limfociti, plazma-stanice) ili reakcije staničnog oblika imunosti (T-limfociti). T-limfociti su aktivniji, neprekidno cirkuliraju između limfnih organa i krvi preko ductus thoracicusa i imaju dug život: oko 4.4 godine, a neki i preko 20 godina. B-limfociti su vrlo nepokretni, žive kratko: najčešće samo nekoliko dana. Zbog toga u perifernoj krvi njihov broj nije jednak.
Diferencijacija u smjeru razvitka T-limfocitnog sustava započinje pre-T-stanicom u koštanoj srži. Ulaskom u timus pod utjecajem mikrookoliša timusa i timusnih hormona pre-T-stanice proliferiraju te sazrijevaju od stupnja ranog timocita preko timocita do stupnja zrelog timocita. Iz zrelog timocita nastaje T-limfocit.
Timociti su limfociti, veličine 10-16 µm, koji se nalaze u korteksalnom dijelu režnjića timusa. Njihova imuna aktivnost je vrlo oskudna i vrlo mali broj je sposoban migrirati iz krvi u limfu. Citoplazma je izrazito bazofilna s visokim nukleo-citoplazmatskim omjerom i ne sadržava granulacije. Nukleoli nisu vidljivi.
U perifernim limfoidnim organima T-limfociti mogu se podijeliti u više podskupina:
  • helpersko-indukcijski T-limfociti (Th) - stanice koje pospješuju imunološku reakciju,
  • supresorski T-limfociti (Ts) - stanice koje suprimiraju imunološku reakciju,
  • citotoksični T-limfociti (Tc),
  • efektori tipa odgođene imunološke reakcije (Tdh) - stanice koje su uključene u reakciju odgođene preosjetljivosti
  • stanica s pamćenjem (Tm).

Diferencijacija u smjeru B-sustava započinje u koštanoj srži pre-B-stanicom. U sljedećem stadiju sazrijevanja, zrela B-stanica cirkulira organizmom i ulazi u periferne limfoidne organe (limfne čvorove, slezenu).
B-limfociti su nositelji humoralne imunosti i neposredno su odgovorni za stvaranje protutijela. Na podražaj antigenom dolazi do aktivacije, proliferacije i transformacije u germinativnom centru. Transformirani B-limfocit izlazi iz germinativnog centra kao veliki imunoblast. Imunoblasti nastavljaju diobu, migriraju prema medularnim tračcima i transformiraju se u plazmacitoidne limfocite, plazma-stanice i male B-limfocite s pamćenjem koji na ponovnu stimulaciju istim antigenom prolaze ponovno aktivaciju i transformaciju u germinativnom centru.
Stanice T i B-sustava međusobno surađuju, a isto tako surađujuju s makrofagima i granulocitima, te uz prirodne stanice ubojice i sustav komplementa čine jedinstveni obrambeni sustav u organizmu.

Izvor: chrono.hr

Nemam vremena da sada vadim za granulocite... ajde neko drugi.

Nadam se da su to te skraćenice.
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (12.1.2009 8:25:06)

GRANULOCITI

U granulocite se ubrajaju:
  • neutrofilni granulociti,
  • eozinofilni granulociti i
  • bazofilni granulociti.

Oni zajedno s monocitima čine fagocitni leukocitni sustav.
Stanice granulocitne loze stvaraju se normalno u koštanoj srži. O granulocitopoezi se zna mnogo manje nego o eritrocitopoez. Utvrđeno je da postoji negativna povratna sprega između broja granulocita u cirkulaciji i granulocitne loze u koštanoj srži.
GRANULOCITOPOEZA
Granulociti nastaju i sazrijevaju samo u koštanoj srži. Nakon toga granulociti prelaze u krv. U fiziološkim stanjima broj stanica koje prelaze iz koštane srži u krv jednak je broju stanica koje prelaze iz krvi u tkivo.
Zajedničko svim granulocitima je sličan način razmnožavanja, diferenciranja, sazrijevanja i deponiranja u koštanoj srži. Ovi procesi su vrlo dobro poznati za neutrofilne, a dosta oskudno za bazofilne granulocite.
U koštanoj srži proliferativni dio prethodničkih stanica predstavlja mitotički prostor gdje se kroz 4-5 diobenih ciklusa stvara potrebna masa granulocita. Najviše diobenih ciklusa, oko 3, odigrava se na razini mijelocita, pa je kvantitativno na toj razini sadržano najviše prethodničkih stanica.
Vrijeme sazrijevanja od mijelocita do zrelog granulocita periferne krvi kreće se oko 5-7 dana.
Zreli dio granulocita koštane srži sastoji se od stanica koje se više ne dijele već samo sazrijevaju, a to su metamijelociti, nesegmentirani i segmentirani granulociti. Sazrijevanjem stanice mijenja se boja citoplazme, pojavljuju se granulacije u citoplazmi ovisno o vrsti granulocita i mijenja se oblik jezgre. Jezgra na kraju poprima potkovičast izgled u metamijelocitu, štapićasti izgled u nesegmentiranom granulocitu i na kraju postaje segmentirana u segmentiranom granulocitu.
Pretpostavlja se da granulociti borave u perifernoj cirkulaciji oko 6-8 sati. Prelaskom u periferna tkiva, gdje granulociti još žive oko 2-3 dana, završava životni ciklus bijelih krvnih stanica.
U fiziološkim uvjetima točna sudbina granulocita u tkivima nije još poznata. Granulociti prelaze iz cirkulacije u pluća, gastrointestinalni trakt, jetru i slezenu, gube se preko površina sluznica, "umiru u tkivima", tj. budu fagocitirani od tkivnih makrofaga.
U patološkim stanjima, u stresnim situacijama i infekcijama skraćuje se vrijeme sazrijevanja i (ili) preskače se određeni broj dioba, tako da se u perifernoj krvi mogu pojaviti i nezreli oblici prethodničkih stanica.
 
NEUTROFILNI GRANULOCIT
Uloga neutrofilnih granulocita je u upalnim procesima i počiva na aktivnom ameboidnom kretanju. Ono im omogućava prolaženje kroz kapilarni endotel i dolaženje na mjesto upale.
U perifernu krv prelaze samo štapićasti i pretežno segmentirani granulociti.
EOZINOFILNI GRANULOCIT
Eozinofilni granulociti nalaze se u znatno većem broju u tkivima nego u perifernoj krvi gdje se zadržavaju oko 10 sati prije nego što prijeđu u tkiva.
Odavno je poznato da eozinofilija prati imuno i alergijske reakcije. Smatra se da eozinofilni granulociti imaju antihistaminsko djelovanje i da uklanjanjem histamina spriječavaju njegovo djelovanje na stvaranje edema i spazma glatkih mišića.
Eozinofilni granulociti imaju moć fagocitiranja, ali u tome znatno zaostaju za neutrofilnim granulocitima. Oni mogu fagocitirati komplekse antigen-protutijelo, kao i svojim enzimima razgrađivati strane bjelančevine.
BAZOFILNI GRANULOCIT
Bazofilni granulociti sudjeluju u reakcijama rane preosjetljivosti, a imaju i ulogu u razgradnji lipida.
U preparatima periferne krvi čine do 1% stanica.
Zrnca bazofilnih granulocita sadrže histamin i heparin. Vezivanje IgE za specifične receptore na membrani bazofilnog granulocita dovodi do prskanja membrane bazofilnih granulocita i oslobađanja histamina, koji je odgovoran za brojne alergijske reakcije.
Bazofilni granulociti oslobađaju heparin i u tijeku hiperlipemije (poslije unošenja hrane), te time omogućuju razgradnju triglicerida na masne kiseline i glicerol (heparin aktivira lipoproteinsku lipazu).
FAGOCITOZA
Da bi obavili svoju obrambenu ulogu, fagociti se moraju skupiti u dovoljnom broju na mjestu djelovanja štetnih čimbenika, povezati se s njima, fagocitirati, otopiti i ukloniti ih. Nagomilavanje granulocita i monocita na mjestu djelovanja štetnih čimbenika uvjetovano je kemotaksijom.
Poslije vezivanja sa štetnim čimbenicima, granulocit pinocitozom ili fagocitozom unosi te čimbenike u citoplazmu. Fagocitiran materijal odvojen je od ostalog dijela citoplazme membranom i nalazi se u jednoj vrećici, poznatoj kao fagosom. Lizozomi granulocita vežu se potom za fagosome i prazne u njih svoje hidrolizirajuće enzime, ubijajući ili razgrađujući fagocitiran materijal.
Granulociti propadaju poslije oslobađanja svojih enzima i degranulacije.
POREMEĆAJI MORFOLOGIJE GRANULOCITA
Morfološke promjene u granulocitima očituju se anomalijama jezgre ili citoplazme, a mogu biti odraz kongenitalnih anomalija. One se mogu svrstati u nekoliko skupina:

Promjene u osobinama jezgre granulocita (Pelger-Huetova anomalija, Pseudo Pelger-Huetova anomalija, hipersegmentacija jezgre granulocita)
Promjene u citoplazmi granulocita (Alderova anomalija, Chediak-Higashijeva anomalija, May-Hegglinova anomalija, Döhle-ova tjelešca, Toksične granulacije, Drumstick /bubnjarski štapić/, Auerovi štapići, Skretanje krvne slike ulijevo)
Promjene veličine granulocita (makropolicit, mikropolicit)

Izvor: chrono.hr
andrijana -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (26.1.2009 18:27:36)

Sve ono sto me je zabrinulo,ustvari je znacilo da je protrcala neka mala infekcija i da je,zapravo,sve u redu. A ja se strasno brinula...
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (26.1.2009 19:18:53)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
mimi.bl -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (13.5.2009 21:03:10)

Radila sam nalaz urina bebi od pet mjeseci, moze li mi neko objasniti sta znaci: Sediment masa leukocita (+++) I eritrocita (++++)?[sm=smiley13.gif]
sneza24 -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (14.5.2009 0:26:56)

Dobro dosla mimi.bl [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
I ja sam jutos nosila urin na analizu ali neznam sta im znace ti rezultati.
Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.11.2009 13:11:24)

Ja sam juche vadila krv...danas podigla rezultate....ni jednu skratjenicu ne razumem.... prepisatju samo ono shto mi ne valja....pa mi pomozite ako znate....jer tek u sredu idem na pregled.

WBC 10.3  ( 4.0 - 10.0 je ref. vrednost)
GRAN 7.6   (2.0 - 7.5 )
pored MID je zvezdica 0.5 je rezultat ( 0.0 - 0.6)

Na drugom papiru...neke druge skratjenice...

Crea 53 (53-106)   EXP
Uric  122 (150 - 360)  LOW
BiliT 34.1 (0.0 - 20.0)  HIGH
BilD 11.1 (0.0 - 8.6) HIGH
ALP 55 (30 - 120 ) EXP

POMAGAJTE [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anoniman -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.11.2009 13:15:20)

Sad sam skontala da je ova tema u podforumu dete [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]
Lilly* -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.11.2009 13:34:34)

Odeš kod dr pa vidiš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Exp- je expected, odn. normalno, low-nisko, high-visoko-preko dozvoljene granice, to si pretpostavljam skontala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ono što još kontam je da su Gran-granulociti; Crea- je kreatin, BiliT-bilirubin T, BiliD- bilirubin D. Šta god da je, samo dr će ti reći da li su rez. prihvatljivi ili šta da radiš. Meni ne deluje ništa strašno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
simke -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.11.2009 13:37:45)

Ja znam samo da je WBC skracenica za bela krvna zrnca.To je Smeshki OK[sm=smiley1.gif]
LillyT -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (11.11.2009 13:38:22)

Ja odem na google, pa pronadjem, a onda tek idem kod dr-a. Volim da se igram doktora, pa to ti je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
afrodita -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (9.7.2010 19:10:40)

IGF 1 rezultati 133 referentne vrednosti od 143-600 nesto
zna li neko sta je tacno ovo i zasto je nisko?
Citajuci po internetu samo sam se sludila i uplasila.


Crvenkapa85 -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (5.1.2011 16:01:28)

ja ne mogu da se pokupim sa ovim novim kompjuterskim nalazima.....
ovo mi je podvuceno....
BASO mi je 110 a granica je  0.00-100
HCT JE GUSTINA KRVI ???? ona mi je 36,5 a granice su  37-47

ovo nije povuceno al mi se ne svidja
gvozdje mi je 8,8 a granica je 4,5-27,9
secer mi je 5,4 a granica je 3,89-6,10
Crvenkapa85 -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (5.1.2011 16:14:30)

ju ja molim moderatore ako mogu poruku da prebace,sad videh smeskicinu poruku gde pise da je u podforumu dete,a ovo su moje analiza
boba 11 -> RE: Da li razumete one silne skracenice sa nalaza krvne slike? (2.2.2013 14:52:59)

Dobila sam rezultat KKS za sina i jedino sto mu prilicno odskace je Alkalna fosfataza 298/(36-120)
na googlu sam nasla da moze biti uzrok nekih bolesti ali i da je cesto povecano kod dece u razvoju ,zna li neko vise o ovome?
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>