RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Ana RR -> RE: Zimnica (6.7.2011 21:12:54)

Baš sam htela da pitam koliko to može da stoji jer nas dvoje nećemo skoro pojesti ovih par teglica. Nadam se da će u frižideru izdržati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Ana RR -> RE: Zimnica (10.7.2011 17:50:40)

Džem je baš lepo ispao ali čim sam ga probala krenula mi je gorušica [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:17:46)

Šta da radim sa breskvama, imam nekoliko kg viška? Kako se pravi kompot, slatko ili šta već, samo da nije pekmez?




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:25:53)

Liliana je ostavila recept za kompot na prethodnoj strani. ja mislim da je bitno samo da stoji na tamnom i ne bi trebalo da se pokvari




Jeca* -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:26:11)

nadjoh ideju za sok

Zdrele i Zdrave kajsije (breskve) oprati, ocediti i nozem skinuti mrlje sa plodova, raseci na polutke i izvaditi kostice, pa propasirati.

Odmeriti sok: na svaki litar soka dodati pola litre gusto kuvanog sirupa od secera i izmesati.

Sipati u ciste flase pa ih hermeticki zatvoriti i sterilisati 20 minuta. Kada se ohladi izvaditi iz vode.

Ovako pripremljen sok podesan je za prelive i sladolede

KLIK




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:30:26)

Mišu a ja htedoh da izbegnem dunstanje, ili to kuvanje tegli u velikoj šerpi (jako me to smara), ali izgleda da nema recepta bez toga[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Jecko, hvala za recept za sok, to ću od sledeće ture kad budu one mekane breskve, ove su malo tvrđe[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Jeca* -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:31:11)

Napravi neku sočnu lepu tortu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:32:42)

 Ne teraj me na greh[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Idem da ih strpam u tegle, da ne propadnu, a baš me mrzi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley24.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:36:46)

Sto ih jednostavno ne ocistis, prepolovis i zamrznes. Ali u manje kesice. Pa mozes kuvati klasican kompot od raznog voca zimi (sve spakovano po manjim kesicama).

Ja volim varijantu kada se skuva voce, sto sarenije to bolje, posebno je lepo kad ima neka tresnja ili visnja, voce ocedis a u tu vodu zakuvas puding od pomorandze ili vanile. Poredjas voce u pleh pa prelijes. Kad se ogladi imas lep zele sa vocem, koji bas osvezava. Ako zelis, mozes voce poredjati po nekom patispanju ili keksu (cajni kolutici, petit ber), a ako bas volis odozgo moze i slag. Sve ovo moze i sa jednom vrstom voca ali je lepse kad je mesano, posebno kad pravis zele. I da, voce nemoj prekuvati.

Nije bas recept za zimnicu,a li je ideja kako iskoristiti smrznuto voce.




Jeca* -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:37:27)

Mišu...usvoji me!!!

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Olga75 -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:37:30)

Nedjo , mozes da ih probaris i zalijes kljucalom vodom i onda utrpas u cebe i ostavis dok se skrooz ne ohlade dobrih 2 dana .
Evo recept kako je moja pokojna majka pravila kompot , upozoravam da ima raznoraznih hemikalija i konzervanasa [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
znaci vako :
breskve treba da su tvrdje ( zelenkave ) , polove se , izbacuje kostica i stavljaju u vanglu sa vinobranom , kad se ociste onda peres flase i stavis dva lonca vode da provre u jedan ubacujes breskve da ih probije kljic - dva i redjas u flase u koje si prvo na dno stavila kasiku secera i mrvicu konzervansa , teglu punis do pola i tu stavis dve kasike secera i onda do vrha i jos jedna kasika secere i na vrh noza ( maalo ) konzervansa . Kompot se prelije onom drugom vodom koje je kljucala ( gde se nisu breskve barile ) , zatvori se celofanom . Tegle se dobro utople i ostave tako dok se ne ohlade skroz , znaci par dana .




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:42:49)

Jeco, nema ti od mene mnogo vajde, ja svasta znam ali retko pravim. Mozda smo zato mm i ja vitki [sm=smiley36.gif]

Ja se jos uvek za sve ogrebem kod mame. Ona stavlja svasta za sve nas i pitacu je za recept za dzem od sljiva. Najvise lici na onaj bakina tajna, ali ima jos vise onih super ljuskica za grickanje i jos je bolji.





Jeca* -> RE: Zimnica (20.7.2011 15:44:01)

pa ti isto ko ja....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] svasta znam i volim da petljam po kuhinji, ali ne pravim gotovo nikad...inace bih imala opet 100kg [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (20.7.2011 17:26:16)

Olga, ja gotova već[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ali hvala u svakom slučaju, ok mi je i to sa konzervansom, mala je to količina[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mišu, ja imam jako mali zamrzivač, a kod mojih bi ostale negde zatrpane i zaboravljene, a ovo drugo zvuči super, to bih mogla da probam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U suštini, trebao mi je kompot, da mogu u toku zime da stavljam po malo breskvica u voćnu tortu koja se u mojoj kući proždire u enormnim količinama, a sa breskvama je super, i jako se brzo pravi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (21.7.2011 10:56:29)

Evo još jedan recept za kompot bez ikakvih aditiva, znači dobar je i za djecu.
Skuha se 1 litar vode i 1 kg šećera, ohladi se.
U tegle poredati voće (bilo koje za kompot) naliti vodu do vrha.
Zatim tegle staviti u veću šerpu, naliti vode maloiznad polovine tegli, neka prokuha i lagano vrije 20 minuta.
Sigurno ostaje godinu dana da se ne pokvari.




MarijaBg -> RE: Zimnica (23.7.2011 16:17:19)

Dzem od malina:

! kg malina

800 gr secera

1 vanil secer

sok od pola limuna

1 dzemfix

Maline operes, ocedis i pomesas sa secerom i limunovim sokom. Ostavis da stoji 3-4 sata, pa stavis da se kuva na jakoj vatri. Mesas povremeno, dodas vanil secer, kad prokljuca mesas stalno polagano, kuvas 20 minuta od momenta kljucanja, pa dodas dzemfix, kuvas jos 5 minuta i gotovoooo. Punis u vruce tegle vruc dzem

Od 3 kg malina ispadne 4 velike i 4 male tegle. A mi smo napravili od 15 kg malina




World -> RE: Zimnica (29.8.2011 21:57:55)


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Evo još jedan recept za kompot bez ikakvih aditiva, znači dobar je i za djecu.
Skuha se 1 litar vode i 1 kg šećera, ohladi se.
U tegle poredati voće (bilo koje za kompot) naliti vodu do vrha.
Zatim tegle staviti u veću šerpu, naliti vode maloiznad polovine tegli, neka prokuha i lagano vrije 20 minuta.
Sigurno ostaje godinu dana da se ne pokvari.


evo i moj doprinos, jedina 'zimnica' koju sam pravila, a mnogo dobro ispadne... slicno je ovome sto je Lu napisala, mada sam ja to pravila ovako (probala sam sa breskvama, nektarinama i kruskama onim tvrdjim):
isjecka se voce na komade ili kockice, onako neke srednje velicine i stavi u tegle oko 2/3 tegle
ubaciti u svaku teglu 2 kasike secera
zaliti hladnom vodom
zatvoriti (ali samo metalnim poklopcima, meni ne razmisljajuci nije palo na pamet da se plasticni rasire[sm=smiley36.gif])
staviti u serpu (na dno serpe staviti krpu) i naliti vode do poklopca otprilike ili 1 cm ispod
kuvati oko pola sata

jednostavno je skroz, a jako ukusno i osvjezavajuce ljeti, a prakticno zimi i za kolace.... i odrzi se bez problema, meni se nekoliko mjeseci nije pokvarilo nista...i nije mnogo slatko...super je.....




Lu -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:21:54)

Ja sam skuhala paradaiz-sos, ove godine je rodio ko lud[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Isjeckala sam u sjecku, luk crveni i bijeli, celer, peršin i bosiljak, dodala u paradaiz, soli i šećera odokativno i super je ispalo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




World -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:24:20)

Ja uglavnom stavim paradajz u zamrzivac, pa kad mi zatreba sos, onda ga tek pravim... nekako mislim da je ljepse kad 'frisko' skuvas i stavis zacine, nego kad tako stoji... doduse nisam ni probala da kuvam sos 'na veliko'...[sm=smiley1.gif]




magnetic -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:27:46)

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Evo još jedan recept za kompot bez ikakvih aditiva, znači dobar je i za djecu.
Skuha se 1 litar vode i 1 kg šećera, ohladi se.
U tegle poredati voće (bilo koje za kompot) naliti vodu do vrha.
Zatim tegle staviti u veću šerpu, naliti vode maloiznad polovine tegli, neka prokuha i lagano vrije 20 minuta.
Sigurno ostaje godinu dana da se ne pokvari.
A je l' potamni voce?




GRGA -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:34:00)

Domacice dobro vam vece...ja godinama stvljam zimnicu i stavljam sve perfektno,,ajvar vise ne sprema jer je tegla zaista jeftina,,a ja se bakcem...Ove godine planiram stvaiti malo ranije zimnicu..Idem na IUI--pa abs ne bih tada radila sa kiselinom i isparenjima i sto je jos gore dizala serpu od 10l tekucine!!!

............Kazite mid a lis emmoze sada ostaviti salatica iako je pocetak speptembra,,Da ga nece upropastiiti vruce vreme--Napominjem zimnicu ostavljam u supi!




Lu -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:44:57)

Magnetik, ne potamni voće, meni ostane do proljeća bez problema, ja inače uvijek svega pravim puno pa ostane i preko godine[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Jedino ajvar pojedemo prvo koliko god da ga napravim, meni se ne može porediti sa kupovnim, nema šanse[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:48:47)

Grgo, i ja namjeravam u narednih 10-ak dana raditi zimnicu i moja stoji u ostavi, nije rano neće više biti jako vruće[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Lilly* -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:54:03)

IZVORNA PORUKA: Lu RR
U tegle poredati voće (bilo koje za kompot) naliti vodu do vrha.
Zatim tegle staviti u veću šerpu, naliti vode malo iznad polovine tegli, neka prokuha i lagano vrije 20 minuta.
Sigurno ostaje godinu dana da se ne pokvari.

Ovako sam ja pravila ali bez šećera kada je Mihajlo bio mali, a sada pravim za Lenu. Bitno je samo da je voće potpuno zdravo i da zatvarač može dobro da se zatvori. Nakon krčkanja sam "utrpavala" kao paradajz i kada se ohladi složila u ostavu. Može se održati godinu dana da se ne pokvari, provereno, čak je meni jedna teglica ostala zaturena, i ostala je nepokvarena 2 godine a voće kao tek ubrano [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




Anoniman -> RE: Zimnica (29.8.2011 22:54:24)

Resite mi nedoumicu-ajvar se pravi samo od paprike, a kako se zove ono u sta se stavlja i peceni plavi patlidzan? To ja volim....Prelepo mi je..Moja mama savrseno pravi i nigde nisam takav mogla da kupim.
Pravi i taj kompot o kojem Lu prica-od bresaka, grozdja, kajsija, tresanja, dunja i krusaka...ja to cele zime jedem jer je najpribliznije sezonskom vocu...Divni su kompoti....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sledeća stranica >   >>