RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


Ana RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 10:18:46)

Bubi, kod nas nema nikakve kontrole, nekad je jabuka bila najzdravija voćka a sada se toliko prska da je čist otrov. I banane se uvoze, na kraju krajeva.

Naravno, ko ima svoje, neprskano, to je druga stvar, ali generalno, zemlja je jako zatrovana pa je sve diskutabilno. Mi smo za Marka nabavljali domaću piletinu i ćuretinu, nisu tovljene već slobodno trče po dvorištu i hrane se. Pa to meso nema veze sa ovim što se prodaje, to je čist mišić, žilavo, batak sam kuvala saaatima da bi bio mekan.




bebilule -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 10:25:50)

Ja nešto povrća proizvedem, a meso i ostalo kupujem. Ali mi je draže da kupim na selu teleći but, pa zamrznem, već da kupujem svježe po mesarama ko zna kakvog porijekla. Spremim se za zimu, sad sam uzela sa sela domaćeg pasulja i bijelog luka (neće mi biti dovoljno ovo što imam iz bašte). Mliječne proizvode naručujem od jedne bake isto sa sela. Kupim sira, milerama, kajmaka...

Što se tiče mesa, nisu problem samo hormoni, več i stočna hrana koja u sebi ima antibiotik. Preventivno ih daju životinjama u malim količinama.




Ana RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 10:30:08)

Slažem se, bebi. Sve je vrlo diskutabilno. Pre ratova je to bilo drugačije, moji baba i deda su sve imali u selu, te jabuke, pogotovo petrovku, neću zaboraviti. Sad ne mogu nigde ni da nađem petrovku da kupim a toliko mi se jede, još osećam taj miris.




Analiticarka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 11:07:58)

I ja bih volela da imam svoje sa sela neprskano. Trudim se da pravim selekciju koliko mogu ali eto...svesni smo svi svega. Ali da ne idemo u off.Sta onda mislite, da li je pametnije kupovati na pijaci, gde ne znamo koliko je sta prskano... ili (ja bar razmisljam) da uzmem one frikomove zaledjene stvari, tipa baby mix, baby junior... Mozda je to ipak proslo neku kontrolu? 




Ana RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 11:16:06)

Analitičarka, ja sam kupovala frikom smrznuto povrće. Od svežih sam koristila ono čemu je u tom trenutku sezona a ostalo smrznuto. Imam aparat za kuvanje na pari pa sam npr donosila mlade tikvice od mm tetke sa sela, pa ih obarim na pari kratko i pakujem u kese i ubacim u zamrzivač.




Analiticarka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 11:25:18)

Dobra ideja. Ja sam samo narucila jedno domace pile sa sela i iseckala ga na kockice kad bude doslo vreme da spremam bebi (tamo negde januar, februar) ... tad cu tesko naci domace. Plus sam narucila aparat za vakumiranje namirnica za zamrzivac. Tako cu i ja ostaviti ono sto budem mogla i znala da je ok.
Inace, juce smo pojeli 3-4 kasicice krompirica. Danas nastavak pa da vidimo kako cemo proci. Nigde ne zurimo. Mi smo morali da pocnemo ranije sa cvrstom nego sto sam ja inace planirala zbog alergija i slabog napredovanja. I mnogo me buni nesto. 
Sa starijim cerkicama sam uvodila namirnice tako sto uvedem jednu npr krompir, pa posle tri dana sargarepicu ali ubacim u krompiric. Sad ovde citam da uvedem prvo krompir, pa posebno sargarepicu, pa ako prodje ok tek onda da mesam ta dva...




nata11 -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 21:58:16)

Bubi i nama je nutricionista u skolici isto savetovala. Mediteranska kuhinja ok ali nema potrebe za nekim namirnicama i zacinima koje inace ne koristimo na nasem podrucjima.


(ja iskreno i ne znam kako izgleda kinoa a vidim da je mega popularna medju mamama) 
E sad sto kaze Ana sta kada se dete rodi na Tajlandu. Jel jede po mestu rodjenja ili po dnk. 🧐




bubulence -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 23:49:37)

Jaaaooo, toliko je teska tema, toliko sam citala o ishrani, pricala sa doktorima, ali mnogo bre siroka tema da bih sada ovde detaljisala . Ali hajd, mrzi me da se uplicem u dalju raspravu. Nato, kada procitam kinoa, amarat itd dize mi se kosa na glavi... Pa maslinovo ulje cedjeno od 14. masline, na petom drvetu u sestom redu itd... Ma hajde...




bubulence -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (5.12.2019 23:51:11)

P. S. Nama danas bili baka i deka, doneli tikvice, sargarepe, jabuke, breskvice, sljive, bundevu... Lepo cemo da klopkamo





Filadendronka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 9:40:47)


Sve mi diraj, amarant nikako. 😉 Starije dete je obozavalo kombinaciju suva sljiva+amarant, a sad bepcu pomaze posto ima opstipaciju. Njemu dajem i sa svezom jabukom/kruskom. Tema je definitivno presiroka da bismo sva polja pokrili. 
IZVORNA PORUKA: bubulence

Jaaaooo, toliko je teska tema, toliko sam citala o ishrani, pricala sa doktorima, ali mnogo bre siroka tema da bih sada ovde detaljisala . Ali hajd, mrzi me da se uplicem u dalju raspravu. Nato, kada procitam kinoa, amarat itd dize mi se kosa na glavi... Pa maslinovo ulje cedjeno od 14. masline, na petom drvetu u sestom redu itd... Ma hajde...







nata11 -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 11:16:31)

To tek nemam pojima sta je 🤣





nata11 -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 11:17:03)

Fil to je protiv zatvora? Kako se sprema? 





Filadendronka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 11:35:54)

Nato, iako zvuci egzoticno amarant je korovska biljka koja je puna minerala i vitamina. Lako se vari, pa je zato postao popularan u ishrani dece. Najbolje je da stoji potopljen u vodi par sati, pa se dobro se opere kroz neku cediljku i kuva dok ne postane mekan i pusti sluz( oko pola sata otprilike). Najbolje ide uz prokuvanu suvu sljivu i svezu jabuku/krusku. Moze se kupiti u Dm-u, a ima ga Maxi, Idea. 




Filadendronka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 11:49:39)

Ovako izgleda:
[img]https://i.postimg.cc/QtyH8rL0/B619-BC84-C7-D0-4600-915-E-DC1268-CD439-B.jpg[/img]






mama Jo -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 14:27:48)

I ja sam jedno vreme bila ta kojoj se dizala kosa na glavi od amaranta, chia semena, komoraca... i slicno. Dok nisam pocela malo vise da se informisem o tim namirnicama. Zaista su zdrave i uopste ih nije lose ubaciti u ishranu.
Stvarno sam citala brojne potvrdjene studije i istrazivanja lekara, nutricionista... chia seme dokazano smanjuje crp te je odlican u borbi protiv virusnih infekcija, laneno seme je odlicno za probavu (kod starojih snizava holesterol), proso je prepun gvozdja.
Ja sam pocela te namirnice da koristim, i ukusne su mi. I deci naravno.




dunja RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 16:00:45)

Meni se nije dizala kosa na glavi [sm=smiley36.gif],ja prvo detaljno istražim, pa sam kao i mama jo shvatila da svo to zrnevlje ima smisla itekako.
Fili, tebi amarant, meni je proso legao, super hrana po meni i moja deca ga obožavaju. amarant nisam još davala M, Savi sam davala rano. Nego me nervira kod njega što je jaaako sitan, jedva ga operem. Ono čega se sećam je da amarant sme samo jednom nedeljno, a može i da se koka, i mislim da je tako i zdraviji, ima više proteina.

Za Laneno seme, sećam se da je zdravije da se kupi u zrnu pa melje neposredno pre jela, dobro je za srce, imunitet.
Nisam još davala M, trebala bih.

Sve ovo je mnogo zdravije od pirinča, koji se mahom prvi daje, a bolje ga davati što kasnije, zbog arsena. Meni je još na čekanju.
A pirinač nikako nije sa našeg podneblja [sm=smiley36.gif]




dunja RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (6.12.2019 16:14:29)

Nema potrebe posebno, nema logike, ja sam isto ovako, prvo jednu, ako nema reakcije, posle 3 dana, sledeća ide nova, meša se sa sa već uvedenom.

IZVORNA PORUKA: Analiticarka
Sa starijim cerkicama sam uvodila namirnice tako sto uvedem jednu npr krompir, pa posle tri dana sargarepicu ali ubacim u krompiric. Sad ovde citam da uvedem prvo krompir, pa posebno sargarepicu, pa ako prodje ok tek onda da mesam ta dva...





Filadendronka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (7.12.2019 13:52:34)

Dunja, davala sam J tri puta od kad sam mu uvela amarant i sva tri puta je kakio sutradan po davanju. A on ima bas problem i sa neredovnim i sa tvrdim stolicama. Ali amarant bas lepo iskaki, samo smrducka prilicno🙊 Inace kokala sam ga D kad je bio beba, ali je jakoooooo sitno.P.S. Najlakse se ispere u cediljci za caj. 




mama Jo -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (7.12.2019 14:06:57)

I nama je proso i dalje No.1... Starija ima faze kad nesto nece, i onda joj ,,podvalum" -recimo sinoc sam pravila pitu sa prosom, bas je lepo jela, a da sam joj rekla da je proso, nema sanse da bi uzela... a do nedavno je trazila i u supu da joj stavim mesto rezanaca [sm=smiley36.gif]

Kad su bile male, u ovom uzrastu, sve su to tamanile.




Analiticarka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deol (7.12.2019 19:06:07)

Krompir je prosao, malo nas je mucio stomacic dok se nismo iskakili i posle je sve bilo super. Planiram da joj dam sutra bundevu. Imam nameru da joj dam (kad za to dodje vreme) sve za sta procenim da je zdravo i korisno. I maslinovo ulje (domace, eto moji imaju plantazu maslina pa znam da je odlicno), i himalajsku so i levi bubreg od jednoroga ako je koristan...Eto, nas narod i nema naviku da jede borovnice koje su ultra zdrave, pa ja imam hektar davacu joj umesto jabuka kupljenih od nekog seljaka koji ih je prskao 36puta.Moja baba nije znala dalje od luka, kupusa i krompira sto ne znaci da ja treba da ostanem na tome. 
Ne bezim niodcega sto je zdravo i korisno. 




dunja RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deol (7.12.2019 19:32:47)

Ja imam spremne borovnice, uskoro ćemo, maline smo uveli, i jedno i drugo je naše, domaće. Borovnica je zakon, pravo kažeš, mi ih često jedemo, stavkjam u kolače ..
Sada se ne čeka ni sa jagodama, malinama, borovnicama. Jagode nisam imala domaće, pa ću njih u neko, trenutku, zamrznute, Frikom.




Ana RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deol (7.12.2019 19:44:18)

Joooj ništa kao borovnica, obožavam ih. I kupine mmmm

Suzi, slažem se sa tobom. Realno, ni kakao nije sa našeg podneblja, znači da prestanemo da jedemo čokoladu [sm=smiley36.gif] a šta je sa citrusima itd. Sad se i krompir uvozi, pasulj... na žalost.





Analiticarka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deol (7.12.2019 19:46:47)

Aaaa pa vi ste vec veliki, vi ste njupate.... mi cemo da sacekamo jos... mi smo mali jos. Ali kad dodje vreme sve cu joj dati da proba.Ja do pre par godina za aroniju nisam ni cula. Sad planiram da je posadim. Isto jako korisno voce. Pa kad mama (tj ja) napravim domaci dzem od borovnice i aronije sa malo secera .... mmmm!!Ja sam skoro razmisljala o paradajzu. Onako uz put. Ko ga kupuje na pijaci nikad ne zna sta je kupio. Svi beze od uvoznih stvari. A npr holandjani prskaju paradajz sodom bikarbonom i koriste bumbare za oprasivanje. Nas ni u ludilu ne bi opstao tako. Ne znam... svuda sam bila, prosla sve i svasta i mogu samo da vam kazem da sam jako dugo zivela u zabludi da je domace najbolje. Ogradjujem se od ljudi koji proizvode nesto za sopstvene potrebe pa ne prskaju .




Analiticarka -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo (7.12.2019 19:48:28)


Tako sam radila i pre. I jako se zacudila kad sam ovde naisla na drugaciji primcip. Hvala puno na odgovoru.
IZVORNA PORUKA: dunja RR

Nema potrebe posebno, nema logike, ja sam isto ovako, prvo jednu, ako nema reakcije, posle 3 dana, sledeća ide nova, meša se sa sa već uvedenom.

IZVORNA PORUKA: Analiticarka
Sa starijim cerkicama sam uvodila namirnice tako sto uvedem jednu npr krompir, pa posle tri dana sargarepicu ali ubacim u krompiric. Sad ovde citam da uvedem prvo krompir, pa posebno sargarepicu, pa ako prodje ok tek onda da mesam ta dva...








dunja RR -> RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deol (7.12.2019 19:53:07)

Malinu smo skoro uveli, oko 8,5 meseci ( krenuli smo sa čvrstom hranom sa 6m), ali mogli smo i ranije, ona može sada ranije, ne čeka se više godina, kao ni za jagodu. Nego prosto nam je tek sada došla na red.
I ubacujemo je sada u gotovo sve voćne kašice pomalo, vidimo da voli.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  92 93 [94] 95 96   Sledeća stranica >   >>