Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


mati -> Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (30.9.2014 0:35:39)

Kako nisam nasla temu, otvaram da me neko utesi, jer sam se bas uprpala...
Ovako... Ne bi ni znala sta je to , da mi hirurg nije reko na sistematskom. Ostala sam zatecena.[sm=zmeden.gif]
Pre par nedelja sam isla na konsultaciju i dr hirurg je rekao da mora operacija i po njemu, uradio bi je vec u novembru. A Mita ce tad tek da napuni godinu, verovatno ce i da prohoda i da bude nestabilan. Tesko da cu ja da se suzdrzim da ne poletim ako podje da padne ili sl.
A plasim se mnogo. Nasla sam nesto sto je vikiveki pisala ali u chat temi i nije ohrabrujuce.
Ako jos neko ima sl iskustva znacilo bi mi. A vikiveki cekam da se javi.




Sanchy -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (30.9.2014 1:05:45)

Jesi li imala neke simptome ili su ti samo otkrili na sistematskom?




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (30.9.2014 1:24:11)

Nista, nisam ni znala da to postoji. I ostao mi stomacic, iznad pupka.




vikiveki -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (26.10.2014 17:28:27)

Ja se izvinjavam što pre nisam odgovorila...ali stvarno ne stižem,psao me toliko iscrpljuje da malo šta ostane od mene za sve drugo...nego da se vratim temi.Pre godinu dana sam operisala pupčanu kilu,i tu operaciju sam dugo izbegavala jer sam mislila da to nije ništa strašno i da možda može nekako samo da se vrati ali kada sam počela da imam bolove videla sam i sama da je vrag odneo šalu i morala sam da idem kod dr koji mi je rekao da moram na operaciju.Inače ja sam tu kilu dobila u trećoj trudnoći posle jedne prehlade koja je prošla sa suvim kašljem,valjda od silnog naprezanja tih mišića dok sam kašljala.Ginekolog mi je rekao da ona može sama da se vrati u toku porođaja,što se meni naravno nije desilo pa sam na kraju krajeva morala na operaciju




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (27.10.2014 23:55:11)

Viki meni ne smeta, jos, ali ko zna kad moze doci do ukljestenja...
koliko traje oporavak? Koliko se ostaje u bolnici? Imam puno pitanja, ne znam nikog ko je to operisao, a hirurg ko i svaki dr njemu to rutina pa mi nista nije ni objasnjavao, sem da bi me operisao cim dodje sa odmora a to je sad u novembru.
Nema sanse, ako ne moram , bar dok Mita ne postane stabilan dok hoda.
Da li si se normalno vratila aktivnostima?




vikiveki -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (30.10.2014 19:19:38)

Ma za doktore je sve rutina.Meni su rekli da se dva meseca čuvam,i da ne dižem ništa teško,a sa obzirom da radim u vrtiću i da nemogu izbeći fizičke aktivnosti,podizanje kreveta i dece,ja sam se maksimalno potrudila da mi malo produže bolovanje.Tako sam mesec i po bila na bolovanju jer više od toga nema šanse da daju,ja sam dva puta izlazila na komisiju.Tek sam posle od nekih ljudi koji su operisali kilu saznala da bi trebalo 6 meseci da se čuvam,što ja nisam uradila i sada me povremeno opet boli.Tako da znaš da je važno da se posle operacije čuvaš i ne dižeš ništa teško,da se kila ne bi vratila.I meni su pre operacije rekli da hitno mora da se operiše ali u međuvremenu dr koji je trebalo da me operiše se razboleo tako da su me operisali posle skora mesec i po dana




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (30.10.2014 23:59:44)

Ja nemam bolove, ne smeta mi. Jos uvek. Sem sto me svi zagledjuju i misle da sam trudnica.
Jer su tebi stavljali mrezicu? Jer boli rana?
Bas sam se uplasila, sem za ova dva porodjaja nisam bila u bolnici hvala Bogu pa mi je i to frka.
A moj posao je povezan sa fizickom spremnosu, tj od nje mi zavisi posao. Zato te i pitam koliko ti je vremena trebalo da se vratis normalnim aktivnostima.Izvini ako te smaram ali nemam koga da pitam.
Dr to ne objasnjavaju i ne upustaju se u razgovor, iako sam isla preko veze, cak su mi rekli " Tvoj zivot, tvoja stvar", zato sto odlazem operaciju.




Anoniman -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (31.10.2014 16:51:58)

mati, ja sam videla da imam kilu jos posle prvog porodjaja. imam i tu pupcanu, a imam i razmaknute velike trbusne misice, to se zove DIASTASIS RECTI. proguglaj, pa ces videti. bukvalno se razmaknu misici i naprave rupu u sredini. moze se proveriti tako sto legnes na ledja, krenes da se dizes kao da radis trbusnjak i ako u taj prostor u sredini, ispod ili iznad pupka moze da ti stane prst ili dva znaci da je imas. puno zena posle trudnoce je dobije, zbog sirenja i razmicanja misica.
meni je stomak u prvoj trudnoci bio ogroman, ne mogu to ni da ti objasnim koliki je bio, a ja niska i sva sitna i nije ni cudno da mi se to desilo. kada mi je dete imalo oko godinu-godinu i po dana sam otisla kod hirurga po misljenje i on je naravno rekao operacija. ako ista pitate hirurga uvek cete dobiti takav odgovor. [sm=smiley36.gif] jos je rekao: bolje da to operises sada, RAZBICE TE DRUGA TRUDNOCA!!!! ja se nisam odlucila. prvo jer sam se plasila totalne anestezije, drugo jer mi je rekao da je oporavak dug. 10 dana posle operacije lezanje a onda 3 meseca nema podizanja teskog. znala sam da je to neizvodljivo, jer sam imala malo dete, sami zivimo i tako dalje.
stisla sam petlju i ostala drugi put trudna. nista se nije promenilo, kila izgleda isto kao sto je i pre izgledala. nije me razbila druga trudnoca [sm=smiley2.gif] naprotiv.
ne znam da li cu se ikada odluciti da je operisem, jedino ako budem morala. za sada ne planiram da je diram.
sto se estetike tice, meni to nije problem. ne opterecujem se time. iako mi stomak ide ka napred kao da sam trudna, a tako je izgledao i kada sam imala 42 kg. imas i vezbice za tu kilu na netu, pogledaj na yt.




tasha 87 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (31.10.2014 21:45:44)

Ja sam isto dobila pupcanu kilu u prvoj trudnoci, a u drugoj se bas pogorsalo. Brzo posle porodjaja su poceli i bolovi, pogotovo kako je beba rasla a i estetski je bilo grozno. Posle konsultacija sa dr, operisala sam je kad je beba imala 6 mjeseci. Operacija je trajala oko pola sata u totalnoj anesteziji. Nisu mi stavljali mrezicu jer su mi jaki misici pa su samo usili. Treci dan sam izasla iz bolnice i nije bilo jakih bolova. Odmah sam uzela pojas bas za tu vrstu oporavka. Doktor mi je rekao da mjesec dana bukvalno nista ne uzimam u ruke. Tako da ni bebu nisam uzimala. Posle mjesec dana sam pocela da uzimam bebu i da se normalno ponasam ali sam izbjegavala jace naprezanje. Ali moram da vam priznam da sam od operacije nekako izgubila i snagu, cim krenem da uradim nesto teze odmah me zaboli stomak. Eto nadam se da sam nekome pomogla sa mojim iskustvom. Sve u svemu nije strasno. Pozdrav!




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (31.10.2014 22:52:31)

Macaki meni estetika uopste nije bitna, dosta sam se skidala i pokazivala, cak od ove god nosim jednodelni kupaci.[sm=smiley1.gif] Nego pokazala sam dr i moje oziljke od bubuljica koje sam napravila jos kao klinka. I on kaze da mu se to uopste ne svidja. Mene ti oziljci sad svrbe i rastu pomalo. Kaze da ako sam na tako bezazlen oziljak tako jako reagovala kako li ce biti sa ovim posred stomaka. Ja ga prvo nisam razumela i rekla da me bas briga za oziljak samo da sam dobro i da nemam problema. E onda mi je on opet objasnio sta mu se u stvari ne svidja.
Za sad mi ne smeta, ali i ne mogu da je pustim tako jer mi ugrozava i posao i zdravlje. Ne mogu se baviti ovim poslom sto trenutno radim dok imam kilu.
Tasha 87 ti si bas hrabra kad si se operisala a beba ti bila sest meseci. Ja cekam da ovaj duponja stabilno hoda pa tek tad, jer sem mm nemam niciju pomoc.
IZVORNA PORUKA: tasha 87

J Ali moram da vam priznam da sam od operacije nekako izgubila i snagu, cim krenem da uradim nesto teze odmah me zaboli stomak.
Eto nadam se da sam nekome pomogla sa mojim iskustvom. Sve u svemu nije strasno. Pozdrav!

Sad cu tebi da dosadjujem.[sm=smiley1.gif] Kako mislis da si izgubila snagu... Sklekove, trbusnjake jer mozes da uradis? Trcanje?




vikiveki -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (1.11.2014 9:53:37)

Mati, ako ti je posao povezan sa fizičkom aktivnošću onda se trebaš paziti najmanje 6 meseci mada dr preporučuju mirovanje 2 meseca, čega sam se ja pridržavala jer nisam znala tako da mi se kila izgleda ponovo vratila




tasha 87 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (1.11.2014 22:28:31)

Mati, mogu ja sve to da radim ali se bas brzo umorim. Najteze mi je ribanje tepiha i tako te stvari pa to prepustim muzu :)
Ja sam stvarno imala pomoc i majke i svekrve pa su naizmjenicno cuvale bebu. Meni je pupak toliko bio izdeformisan da su morali da ga maknu. Ja sam bila sokirana jer sam imala samo rez preko stomaka bas je bilo bez veze. Vrmenom se tu stvorilo udubljenje pa sad lici na pupak. Suncam se normalno nije me briga svidja li se kome ili ne :)




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (1.11.2014 23:37:47)

A mozda nemas kondiciju pa se brzo umoris? [sm=smiley1.gif] Jao kad sve saberem i oduzmem...
Meni je iznad pupka ostao stomacic. Pupak je za sad u redu. Kad ustajem i stegnem trbusnjeke napravi mi se kao piramida.
Dr je reko da su mi se dosta razmakli misici i da je nesto otislo mnogo u levo, al nisam cula sta. Kad koriste svoj dr recnik i misle da smo svi mi studirali medicinu.
Inace i dalje podizem i jednog i drugog i obojicu. Jedan 12kg a drugi 21kg. Ne pazim se uopste. Kad idemo u setnju snosim kolica sa sve detetom sa treceg sprata(nemamo lift). Kad se penjemo isto, sem sto dodatno nesto kupimo.




tasha 87 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (2.11.2014 23:20:31)

moguce Mati :)
Ako nemas bolove i ne smeta ti onda nemoj da zuris sa operacijom, meni da nije smetalo vjerovatno se ne bih jos odlucila. A termini doktora su posebna prica, posle operacije mi je rekao da mi je stomak pun "necega" ali cega nemam pojma :)




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (2.11.2014 23:47:04)

Nemam bolove, i meni se uopste ne zuri, cak je ne bi ni dirala. Ali moram.
I naplasili me sa oziljkom, ne kako ce da izgleda, vec kako ce moj organizam da ga podnese.
Jer boli posle operacije, koliko si bila u bolnici? Imam milion pitanja.[sm=smiley13.gif]




tasha 87 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (3.11.2014 16:38:27)

pitaj slobodno [sm=smiley1.gif]
anisam imala bolova posle operacije, vise me bolio stomak zbog toga sto sam dobila odmah posle operacije ali su mi dali injekcije protiv bolova. Izlazi se posle 2 dana ali sam ja operisana u cetvrtak a ne pustaju nedeljom tako da sam izasla tek u ponedeljak. Konce su mi skinuli posle nedelju dana i to je to. I rekao mi je dr da vozim bicikl sto vise da bi jacili trbusni misici [sm=smiley1.gif]




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (27.2.2016 19:00:17)

Odlagala sam, ali doslo je vreme da zakazem. Ja tako normalno pricam da idem na OP ali kad dodje momenat mislim da cu da se opasno uprpim.
Sad cekam da dodje mm pa da jurim ovog dr sto mi preporucili. Inace isla sam u BG i traze mi 160000 za OP, da mi srede i kilu i stomak. I da imam ne bi dala za to.




Valerie -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (27.2.2016 21:05:20)

mati, kad mora-mora, bice dobro samo se posle stedi... ma naravno da ti nije svejedno! [sm=smiley31.gif]

ja sam pupcanu kilu operisala sa 4 godine... imala sam je od rodjenja. osim sto sam imala sok od bolnice, kao i verovatno svako dete, jedino se secam da mi je bilo neprijatno ispadanje konaca, ali sad je to sigurno lagano. od cr su mi izvadili konce za sekund bukvalno.
imam samo oziljak u samom pupku, koji nije ni ocigledan, samo je drugaciji oblik pupka i nije mi "iskakao" u trudnocama.
u nekim 20-im godinama mi je neko od dr rekao za te razmaknute misice na stomaku, ali se to nikako nije pokazalo ni tokom ni posle trudnoce




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (28.10.2016 20:33:01)

Nista novo na temi... Meni zakazali operaciju, za sledecu nedelju... Jaooo...
Od straha gledam kako se radi na yt. Mm kaze da sam luda, a samo ja znam kako mi je.




vocicana -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (28.10.2016 23:13:19)

Mati intervencija je rutinska, ne gledaj previse yt, a ventralna kila je zeludacna, tvoja je umbilikarna, nemoj se sekirati, sve ce proci dobro, javi nam se kako si prosla.




isidora88 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (29.10.2016 10:19:44)

Mati bice sve ok, ne brini se i ne gledaj puno po yt, malim bebama operisu, nije to nista strasno, kad je M.operisao vodenu kilu jedna beba od mesec dana je bila sa nama u sobi, op je super prosla, bebac se nije ni cuo posle, sve je bilo ok




Animsaj9 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (29.10.2016 10:43:00)

Mati , voci ti je sve objasnila , nemas razloga za brigu




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (1.11.2016 17:47:49)

Jao... Juce sam se cula sa prijateljicom koja je inace anesteziolog, i kad sam joj rekla kako se plasim, da li cu se probuditi, itd, ona pocela da vice da odlozim op i idem kod psihijatra jer za mene odg jos cetri coveka...
Ne znam, bas me strah i ja mislim da je to normalno.
Gde su ove zenice koje su prosle kroz to?




isidora88 -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (1.11.2016 19:08:58)

Mislim da je normalno da imas strah, ali ne mislim da treba da odlazes op, jedino ako bas panicis kad mislis na op. Ja nisam bila pod opstom anestezijom pa nemam licno iskustvo, ali jeste moje dete, mene je bilo strah ali sam pozitivno mialila i tesila se jer je imao rutinsku operaciju.




mati -> RE: Hernia ventralis/pupcana kila nakon trudnoce i porodjaja (3.11.2016 14:54:49)

Trebalo je krajem oktobra. Ali sutra je Mitru rodjendam pa sam htela da bar lepo proslavimo. Za imendan cu biti u bolnici [sm=smiley13.gif]
Da mi nisu ove vrtoglavice bila bi opudtenija, ovako razmisljam non stop.




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>