RE: Fiksna proteza (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


choopa choops -> RE: Fiksna proteza (13.3.2015 17:40:11)

jess pu, pu da kucnem super su ti se sredili zubi.

Ne znam, iskreno moji nisu ovako krivi, da nije tih izbačenih dvojki, odnosno uvučenih jedinica, ne bih se ja ni bunila ali opet nekoliko zubara je reklo da se ne mogu sredit? Zašto? Nemam pojma [sm=zmeden.gif]




dunja RR -> RE: Fiksna proteza (13.3.2015 17:49:31)

IZVORNA PORUKA: jess021

I da, citala sam da zubari nece da vade zdrave zube. Ja sam to uradila jer sam morala, a ne sto nisam imala pametnija posla.


A kod mene naprotiv, ko god pogleda kaže - ovde mora da se vade 4 zdrava zuba [sm=smiley13.gif]
Znam da mora tako, mala vilica ..




dunja RR -> RE: Fiksna proteza (13.3.2015 17:51:06)


IZVORNA PORUKA: choopa choops

jess na ovim se zubima fino vidi da ima mjesta koliko mi se čini, jedino su loše raspoređeni.



Čupo i ja mislim da ti možda tako deluje, meni se čini da su ispali iz reda baš zbog male vilice. Tako je meni na donjoj, a gornja je cela izašla napred [sm=smiley36.gif]




vonavoj -> RE: Fiksna proteza (13.3.2015 17:58:37)


IZVORNA PORUKA: dunja RR

IZVORNA PORUKA: jess021

I da, citala sam da zubari nece da vade zdrave zube. Ja sam to uradila jer sam morala, a ne sto nisam imala pametnija posla.


A kod mene naprotiv, ko god pogleda kaže - ovde mora da se vade 4 zdrava zuba [sm=smiley13.gif]
Znam da mora tako, mala vilica ..

ja sam vadila u 4.om osnovne,gore 2 cetvorke,dole 2 sestice (koje se nikad ne diraju),tako je dr tada odlucila! svi zdravi zubi bili!




nata11 -> RE: Fiksna proteza (22.3.2015 16:15:54)

I ja sam izvadila 4 stalna zuba. Fiksna je nezgodna prva dva -tri dana dok se ne navikne vilica, steze, trne zubi, toliko da sam jela samo supicu. Posle se vec naviknete. Sto bi moj zubar reko: Za ljubav i protetiku zuba nikad nije kasno [sm=smiley1.gif]




MirkoN -> RE: Fiksna proteza (10.11.2015 8:04:52)

MOzes provjeriti kod Apolonije u ZG
_________________
Ukoliko zelite da se reklamirate obratite se marketingu RR.




Slafko11 -> RE: Fiksna proteza (2.6.2016 10:00:31)

IZVORNA PORUKA: MirkoN

Mozes provjeriti kod Apolonije u ZG

Bolje kod dentolaba, kod istoka zagreba.. rade odlicne , mobilne il fiksne. Nedavno bila žena i jako zadovoljna !

EDIT: Nije dozvoljeno reklamiranje!




SunFlower -> RE: Fiksna proteza (29.1.2019 22:49:43)

Cao mame, dugo me nije ovde bilo, sve se izmenilo, jedva se snadjoh!😀
Nego, jel ima medju vama nekoga da nosi fiksnu? Ja evo, od avgusta gornju, od decembra i donju, plus palatalni expander dodatno od oktobra... Sto se napretka tice, tu i tamo, komplikovan dosta slucaj, preuska vilica, pokusavamo sta moze bez vadjenja zuba, pa videcemo...
Pisite, da razmenimo iskustva.🤗




nata11 -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 8:20:46)

SunF 😘😘
Ja nosila godinu dana draga. Ali pre punoletstva. Sada u T primecujem da mi krenuo umnjak i gura zube na donjoj vilici i uzasno se nerviram. 
Imala sam na obe vilice, vadila 2 stalna zuba ibas je potrajalo ali se isplatilo. 
Mi porodicno imamo problem sa time. I brat je nosio. 
Secam se da sam prve veceri kada mi stavili plakala jer nisam mogla jesti, samo kasikom. Posle se naviknes. 




SunFlower -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 8:57:11)

O Nato, zar i ti🤣🤗🤗🤗
Joj imam i ja sva 4 umnjaka, donji su impaktirani, nemaju gde ni da izrastu. Meni su po pravilu trebale biti sve 4 cetvorke vadjene ali nosim Damon samoligirajucu, pa moja ortodontica je misljenja da to nije neophodno🤷 tako da cemo probati ovako. A umnjake ako mi se desi to sto sada tebi, da krenu da mi guraju zube, vadim obabezno, pa ovolika muka da mi bude za dzabe - nema sanse!
Ja cu bogami min. 2 godine da nosim, bravice mi ne smetaju ali ovaj expander, o majko moja, samo da se toga resim (nosim ga samo nocu).
A kako si zadovoljna rezultatom? I jesi nosila ritejner ili nesto tako nakon skidanja fiksne?




nata11 -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 12:43:21)

Ja ja 😁
Ja sam kao dete toliko provela kod zubara da su svi bili ubedjeni da cu biti zubar. 
Moj omiljeni dr je govorio: Za ljubav i protetiku zuba nikad nije kasno. 😁 Tako da samo opusteno, sigurno ces biti prezadovoljna na kraju. 

Draga meni je brzo to islo ali su odmah vadili stalne. Tada kod nas i nije bilo te tehnike. Secam se da su moji to papreno platili, kao ceo auto. 
Ja sam imala onu klasicnu metalnu koja se zateze na kontroli. Sada vidim ima i sarenih i nevidljivih sa unutrašnje strane. 
Jaoo veruj mi znas kako se nerviram sto sada krenuo umnjak. A mora operacijom. 
Da se isplati, isplati se. Zubi nanizani, kao sa reklame. 
Jesi imala problem da cudnije govoris prvih dana, kao suskas? 




SunFlower -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 14:48:21)

Ma kakvi, uopste mi sam aparat ne smeta. Niti sam imala neke bolove nakon postavljanja, malo su osecaj utrnulosti i oset_ljivi zubi par dana i to je to. Moje bravice su nesto manje od tih klasicnih i nemaju gumice, to je ta samozatezajuca. Jednom u 3 meseca odem da mi zameni luk i to je to.Iskreno meni se cini da kod mene to sve jako sporo ide, jeste da ima napretka, ali ima jooooos puno da se radi😣Sve se plasim, mozda je ipak trebalo da zrtvujem te cetvorke🤔 ali kad se pogledam u ogledalo, meni bi se to toliko videlo, bila bih maltene krezava, a znam da treba vremena te rupe da se popune. Ali ajde, moram da budem strpljiva pa da vidim sta ce na kraju biti.Ne rece mi, jesi nosila ritejner ili bilo sta NAKON skidanja fiksne? Sada se nose folije, i to mininum onoliko koliko je trajala terapija.




nata11 -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 14:53:11)

Vidis ja uopste nisam zapazila da ti imas problem sa zubima.
Pa verovatno bi islo brze da si izvadila stalne. Ali dobro kako dr kaze.
Ja sam jos godinu nakon toga nosila nocnu obicnu protezu. I to je bilo sve.




Таня -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 16:49:00)

Ja sam nosila fiksnu koja je imala te gumice. Zaista se isplati. Toliko sam je dugo nosila da mi je bilo žao kada sam je skinula.[sm=smiley36.gif] Već skoro dve i po godine stavljam folije noću i sve je u redu. Planiram da nastavim jer mi to ne smeta. Primetila sam da npr. ponekad kada ne stavim folije nekoliko dana (kako je bilo u prvim danima posle porođaja), oset_im pritisak na zubima. Moja drugarica i dva druga su kao tinejdžeri nosili, prestali da stavljaju folije posle godinu dana od skidanja proteze, a zubi su im se posle 10 godina opet ispomerali.




jess021 -> RE: Fiksna proteza (30.1.2019 21:48:21)

Ja sam nosila pre 10 godina...au, kad je toliko proslo.
Ja sam vadila dve cetvorke i brzo su se zubi iznivelisali i popunile te rupe, niko ne bi ni primetio danas da ih nemam. 
Ja gumu uopste nisam nosila i nista se pomerilo nije, ali sam protezu nosila skoro 3 godine tako da je to sigurno razlog. 
Znam da me je u pocetku strasno bolelo da sam cak i analgetike pila. 




SunFlower -> RE: Fiksna proteza (31.1.2019 10:26:55)

Joj Nato, pa nisi zagledala, uzasni su mi zubi, ok sad je malo gornji zubni niz bolji, ali u sustini meni je vise problem u vilicama, ja sam takoreci kandidat za operaciju ali nisam luda zbog estetike da se izlazem toj torturi😲Gornja mi je vilica preuska bila, pa su prednji zubi bili istureni ka napred, kad pogledam svoj otisak to je izgledalo kao mali kljun😂 sad se to sredilo, posto sirim vilicu, a donji jos nista, pre mesec dana postavljen aparat .Jel se secate mozda koliko je vremena prolazilo, od postavke aparata, pa do nekih prvih vidljivih rezultata?Jess i meni ne gine minimum 3 godine.




jess021 -> RE: Fiksna proteza (31.1.2019 10:36:52)

Sunflower, to je kod mene islo jako brzo. Za neka 2-3 meseca su svi bili u nizu.




nata11 -> RE: Fiksna proteza (31.1.2019 21:42:00)

Ja se stvarno ne secam bilo je davno.
Sto vise svojih zuba sacuvas to bolje, tako da samo polako. 




Таня -> RE: Fiksna proteza (31.1.2019 23:02:16)

Na početku ti aparat širi vilicu, tako da se ne primećuju mnogo razlike. Međutim ako fotografišeš zube barem mesečno (meni su bile mesečne kontrole), uvidečeš značajnu razliku. Ja nisam vadila nijedan zub iako su mi poprilično krupni i delovalo je da nema mesta. Ortodont međutim nije bio za vađenje zuba i bio je u pravu. Meni su zubi u gornjoj vilici posle pola godine došli u pravilan niz, ali nastavila sam da nosim jer je trebalo da se učvrste u novim pozicijama. U donjoj vilici sam imala veći problem. Trebalo je da zatvorimo luk i da formiramo pravilan zagrižaj. Problem je bio u tome što mi je šestica u donjoj vilici zbog nekog procesa na korenu izvađena u osnovnoj školi, a šestica iz gornje vilice nije imala kontakt pa je počela polako da se spusta i vremenom bi ispala. Ujedno je sve potrajalo duže jer je prva zubarka (koja je dovela u pravilan niz gornju vilicu), neuspešno povlačila sedmicu na prazno mesto šestice. Predlagala je da odustanem i da skinem protezu (iako sam ja isključivo zbog toga i stavila protezu jer mi je rečeno da to može da se dovede u red). Zbog toga sam posle dve godine promenila zubarku. Na kraju mi je pomogla profesorka sa Stomatološkog. Tako da sam ukupno nosila tri godine. Moguće je da ti se čini mnogo, ali to sve brzo prođe. Sve može brzo da napreduje nakon što se raširi vilica, videćeš i sama. Moram da napomenem da sam bila ekstreman slučaj po pitanju donje vilice i formiranja pravilnog zagrižaja.




dunja RR -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 0:05:11)

Ja vas čitam par dana i razmišljam.

Ja imam velike i hvala Bogu zdrave zube, moja zubarka kaže da su i prilično beli, iako nisam nikada izbeljivala. Dobri su mi zubi ukratko,
ALI, mala vilica. Gornji zubi su u lepom nizu, ali izbačeni (Sun reče kao kljun) e baš tako, mm me zove tako nekad kljunara [sm=smiley36.gif]

A donji su u nepravilnom nizu napred, par njih.
Sve to je mogla da ispravi samo fiksna proteza (nosila sam običnu protezu godinama kao dete, ništa pomogla nije), ali moji nisu imali para da mi daju za protezu, kada su se pojavile fiksne (tada sam imala 15 godina, kada je prvi put u Srbiji, na VMA počelo stavljanje fiksnih, plaćalo se naravno). Moja najbolja drugarica i ja smo tada otišle na VMA, moja mama nam je obema zakazala i odvela nas, ali meni nisu imali da plate. Drugarica je nosila ja mislim 3 godine, do 18-te.
I tako, ja planirala da stavim kada krenem da radim, pa od plate kada skupim, Ali, nije bilo lako skupiti 1.000 eura u to vreme (90-ih), još sam radila i studirala paralelno, teško.
Onda su usledile operacije, endometrioza, pa borba za bebu, i sve pare sam 10 narednih godina davala za analize itd. Tako da mi je ta proteza uvek visila na glavom, jer su mi rekli da ću kad tad morati da je stavim, da bi sprečila paradentozu. Pa makar i sa 45 da je stavim, govorili su zubari, ali mora vađenje 4 zdrava zuba + vađenje svih umnjaka. Umnjake sam izvadila rano, 2 operacijom, 2 kada su malo iznikli, jer da sam čekala da izađu skroz stanje bi bilo još gore, korenje mi je oooogromno, mm čuva moj jedan umnjak, kapitalac pravi, i zubar je rekao da se ono retko viđa.


Čekala ja tako prvu VTO, pa drugu VTO sve košta puno), da izrađam decu pa ću onda protezu, postavila prioritete.
Evo sada u trudnoći, poslednjih mesec-dva, krvare mi desni kada perem zube, mada nekad i van toga oset__im ukus krvi u ustima. Znam da su to prvi znaci paradentoze, a opet, može biti i nešto od trudnoće, pojma nemam.

Nisam stigla za vreme trudnoće da odem kod zubara, da iskoristim besplatnu opciju u DZ, a ne znam da li mi je sada kasno, tj. da i uopšte smem u 9. mesecu,. proveriću sa dr. Da mi pogledaju desne bar, ostalo je ok, jer sam bila kod zubara u maju, pre VTO, i sve je bilo kako treba.

Pa videću, šta dalje, sada ide dojenje, opet ništa od proteze, neko vreme. Možda će biti i još jedna VTO, imam smrzliće.


A u stvari mi ceo život ta fiksna visi nad glavom.




dunja RR -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 0:15:29)

A videla sam pre nekih godinu dana, jedna moja školska drugarica (inače je devojka ok) postavila FB post, u fazonu, koji je smisao fiksne proteze pod stare dane, aludirajući da ljudi to sada rade jer su proteze u modi??
Ba š mi došlo da joj sve ovo napišem, da ima smisla staviti i pod stare dane. Bolje da nosim protezu 3 godine, nego da izgubim sve zube zbog paradentoze.
Ai eto, ljudi ne znaju, da se proteze ne stavljaju iz hira i pomodarstva, pa ja bih najviše volela da ne moram, ali ako mora ..


IZVORNA PORUKA: nata11
Za ljubav i protetiku zuba nikad nije kasno [sm=smiley1.gif]





nata11 -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 8:22:44)

Dunja mislim da mozes tokom dojenja to nista ne utice, jedino ako smetaju snimanja.Ne znam stvarno kolike su sada cene ali sigurno povoljnije. 
Ja se tako nerviram sto mi umnjak sada krneuo ali ne bih na snimanja i operaciju. 
Sun F i ja sam bila kandidat za operaciju. Zao mi je sto nisam uzela svoj prvi otisak od dr. Meni je donja vilica isla preko gornje. Zubi rastu iznad zuba, ali eto sredilo se. 




isidora88 -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 13:45:21)

Dunja da znas da imas besplatnog zubara do prvog rodjendana bebe.  Pa eto iskoristi to, makar za kamenac i slicno.  Protetika se naplacuje u svakom slucaju. 




nata11 -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 14:22:28)

Isidora jel nam treba neka potvrda posebna ili ne? Da bar kamenac sredim. 




isidora88 -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 15:41:40)

Treba samo fotokopija nekog izvestaja od ginekologa.  Znaci fotokopirate poslednji uz, tj.taj izvestaj i to je to :) 




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>