RE: Visok prolaktin (PRL) (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


nina26 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.12.2010 21:15:09)


IZVORNA PORUKA: Suncicabg

A kako ti lekovi za snizavanje prolaktina deluju na trudnocu? Ja idem na vto, pa me zanima da li mogu da se spremam sa sve tim lekom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Inace sutra bi trebala da se vidim sa dr, ali sam nestrpljiva... A mozda i bude sve ok[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]



Pa ja znam da se lek za prolaktin pije i do 3 meseca trudnoce ako se ne varam. U svakom slucaju pitaj prvo Dr [sm=smiley1.gif]

Jel kreces od sutra pripremnu za VTO?




Suncicabg -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.12.2010 21:23:52)

Nedostaje mi samo prolaktin da sredim, uz pregled mi treba sveziji i da mm ponovi briseve, jer su istekli...
Druge papire imam, cim sredim ove sitnice idem na prvu komisiju




nina26 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.12.2010 22:41:41)


IZVORNA PORUKA: Suncicabg

Nedostaje mi samo prolaktin da sredim, uz pregled mi treba sveziji i da mm ponovi briseve, jer su istekli...
Druge papire imam, cim sredim ove sitnice idem na prvu komisiju



Ma brzo ces srediti prolaktin, ako si vec pocela da uzimas terapiju.
Ostalo posle ide glatko :)
E da te pitam, jeste da nije tema ovde, ali pred VTO jel su ti trazili pod obavezno da uradis i kariotip i neki test za cisticnu fibrozu (prevela sam bukvalno) ? jel znas nesto o tome?




Suncicabg -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.12.2010 23:24:14)

Ja ne znam nista o tome, a radila sam samo analize koje se nalaze na sajtu za vto. Svrati do teme Vantelesna oplodnja mozda neko zna.




nina26 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.12.2010 14:24:30)


IZVORNA PORUKA: Suncicabg

Ja ne znam nista o tome, a radila sam samo analize koje se nalaze na sajtu za vto. Svrati do teme Vantelesna oplodnja mozda neko zna.


Pa svracam i tamo, citam samo, ne pisem, i nisam videla da je nekom to trebalo, a ovaj Dr nece da radi VTO bez tih analiza, mozda i zbog toga mu je procenat uspesnosti veliki?




Suncicabg -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.12.2010 21:50:58)

Ja sam konacno ufackala moju dr. Evo sta je napisala u izvestaju
"Normalne vrednosti T uz nesto nize SHBG i dobar androstendion; Progesteron 21. dana ovulatoran uz relativno dobru rezervu jajnika. Vrednosti PRL u profilu sasvim normalne." [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




nina26 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (30.12.2010 10:42:06)


IZVORNA PORUKA: Suncicabg

Ja sam konacno ufackala moju dr. Evo sta je napisala u izvestaju
"Normalne vrednosti T uz nesto nize SHBG i dobar androstendion; Progesteron 21. dana ovulatoran uz relativno dobru rezervu jajnika. Vrednosti PRL u profilu sasvim normalne." [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Ovo na pocetku nemam pojma sta je, ali za prolaktin [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Eto vidis, sve je ok, sad mozes mirno da kreces u proceduru za VTO[sm=smiley31.gif]




radisavljevic -> RE: Visok prolaktin (PRL) (5.1.2011 2:57:59)

Aleksis i meni je visok prolaktin, 2000, tri meseca nisam dobijala, policisticni jajnici...povisen testosteron i jos neki androgen! uzas, a pokusavam da zatrudnim.... medjutim doktorka mi je dala norprolak od 75 i posle 5 nedelja sam dobila, ona se odusevila da mi je tako brzo organizam odreagovao! sta su tebi rekli po pitanju zatrudnjivanja i vracanja ovulacije? mene sad zivo zanima na koliko je to mogao da mi padne prolaktin posto sam dobila. ponovo ce mi raditi hormonski status za 2=3 meseca! zivo me zanima dal mogu kojim cudom sad ostati u drugom stanju?[sm=smiley13.gif] nije htela da mi daje druge lekove tj kontraceptive kao hoce da vidi dal ce mi se sad sam od sebe smanjiti testosteron cim se prolaktin dovodi u red!




Alexis79 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (13.1.2011 22:44:58)

Meni se prolaktin da kucnem u drvo potpuno sredio i u granicama normale je vec 6 meseci i to bez lekova.

Samim tim sredili su mi se i svi ostali hormoni.Nadam se da ce to i kod tebe da bude slucaj.

Sto se tice zatrudnjivanja kod nas je bilo jos mnogo problema,zavaljena materica,zapuseni jajovodi,antispermatozoidna anti-tela....

Tako da se mi sad spremamo za inseminaciju pa ako ne uspe onda na VTO.

Mnoge zene zatrudne cim im se prolaktin sredi ako naravno nema jos nekoh problemcica.

Puno uspeha ti zelim




caca84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (26.1.2011 20:36:47)

Pozdrav svima!

Ja sam nova i moj problem je sledeci... Od maja prosle godine pokusavam da zatrudnim. Do tada sam imala uredne menstruacije, a onda su pocele da mi kasne da bi mi pre 2 meseca menstruacija skroz izostala. Otisla sam kod ginekologa i ustanovio mi je na levom jajniku mikrociste a na desnom cistu velicine 50 mm. Pre toga sam redovno isla kod ginekologa i nikada mi ni jedan doktor nije spominjao da imam ciste. Uputio me da uradim polne hormone. Svi hormoni su u granicama normale sem prolaktina koji je tada bio156, 4(ref.vred.1,8-17) i FSH malo snizen 2,38 (ref.vrednosti 3.0-12). Estradiol, LH, Progesteron i testosteron su u redu. Posle par dana ponovim prolaktin i vrednosti su mi bile u 8h 90,14 (ref.vr.3,34-26,72), a u 13h je bio 69. Sa tim nalazima sam otisla kod endokrinologa koji me uputio da opet uradim Prolaktin, a takodje i Insulin, Lipidni status, Glukozu, Trigliceride, Holesterol, Bilirubin-ukupni i direktni, Transaminaze, SHBG i AntiMulerian. Vrednost prolaktina u 8h je bila 2.777,00 (normalno je do 848), a u 11h je bio 2.544,00. Sve ostalo je ok, sem sto mi je LDL 4,7 a normalno je 3,5, i Index ateroskleroze je 3,3 a normalno je do 3. Nalazi za SHBG i AntiMulerian mi jos nisu gotovi, bice za 2 dana. Da li neko ima slicna iskustva? Bas me zanima da li je to prolaktinom ili je povisen prolaktin posledica mikrocisticnih jajnika ili je nesto trece? Bas sam zabrinuta! Hvala unapred na odgovorima!




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (27.1.2011 13:14:03)

Prolaktin luci hipofiza. Veliko povecanje prl-a moze da se dogodi zbog postojanja mikroadenoma na hipofizi, sto se konstatuje MR-om (snimanje glave magnetnom rezonancom) ili usled prevelikod stresa. Ja sam imala 10 puta vece vrednosti prl-a od normalnih vrednosti, i uz pomoc bromokriptina je brzo doveden u normalu. Potrebno je da ti lekar odredi tacnu dozu jer lek nije naivan ne treba da se pije ni previse ni premalo. Moja doza je 1/4 ujutro i 1/2 tabletice uvece. Nekoliko puta mi je radjen dnevni profil prl-a dok nismo odredili potrebnu dozu. U slucaju mikroadenoma terapija je ista, bromokriptin. Ja nisam stigla da uradim MR glave ali cu svakako uraditi, da budem mirne savesti. Nemoj nista da se plasisi, to se resava, nije toliko strasno koliko zvuci.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




caca84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 0:59:10)

vala mnogo na podrsci.
Posto su mi gotovi nalazi SHBG I AntiMulerian (SHBG JE OK, a Antimulerian je 7 a ref.vrednosti su do 5,3), odmah sam danas isla kod lekara. Dala mi je da odradim neke dodatne hormone i da ponovim , FSH I LH 21.dana ciklusa i da uradim mag.rezonancu. Na osnovu dosadasnjih rezultata doktorka pretpostavlja da je u pitanju i prolaktinom i policisticni jajnici, ali da bi bila 100% sigurna dala mi je da odradim jos te analize. A ja sam sve vise i vise zabrinuta i nervozna. Sad jedva cekam da dobijem da bih mogla 21.dana da odem da uradim analize.[sm=smiley13.gif]




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 11:01:09)

IZVORNA PORUKA: caca84
SHBG I AntiMulerian (SHBG JE OK, a Antimulerian je 7 a ref.vrednosti su do 5,3),


Caco, ja ne znam sta je ovo? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Nemoj da brines jer se sve moze resiti lekicima. Obavezno uradi MR, nemoj kao ja to da preskaces, proveri za svaki slucaj da bi Dr znala koju terapiju da ti da. Verovatno ce ti dati bromokriptin. Ljubac




Eva76 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 13:36:11)

Danas drugi dan ciklusa, hormoni, priprema za VTO o trosku drzave. I rezultati gotovi. U Narodnog fronta. Ali...
Prolaktin mi je povisen. Inace sam sklona depresijama, sta znam. Mozda i zato sto sam spavala ne vise od 4 sata.
Da stvar bude jos gora i progesteron povisen.
A nadjoh ovo:
"High levels of estrogen and progesterone increase the risk of ectopic pregnancy because these hormones slow the movement of the fertilized egg through the Fallopian tube." Vanmatericne. A ja sam ih imala dve valjda zbog policisticnih jajnika i neprohodnih jajovoda.
Ostalo je u redu, a bilo je u redu i pre dve godine. A sad!
Znam da sve moze da se sredi, ali ja sam valjda krenula tako optimisticno, s toliko entuzijazma. Kontala sam, OK, jedan jajovod nemam, drugi neprohodan i tu ne moze nista da se ucini, ali bi valjda sve drugo trebalo da je OK.
Sad sam bas bzvz, jer sam mislila da cu do kraja februara mozda sve da zavrsim i idem na komisiju, a ovako... nemam pojma... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 15:12:53)

Eva, jesi li radila dnevni profil prolaktina ili su te bockali i odmah uzeli krv? Napisi koliki je prolaktin i progesteron i koje su referentne vrednosti...
Nemoj nista da brines, prolaktin se brzo spusti bromokriptinom, ja sam ti ziv primer. Meni je bio povecan 10 puta vise od normalnih vrednosti, posle 2 nedelje je bio na normali... Mislim da bi trebala da odneses rezultate kod svoje Dr i da se posavetujes sa njom, pitaj za terapiju i da uradis posle nekog vremena opet prolaktin ali dnevnu analizu. Moze da se desi da ti prl skoci i od straha dok te bockaju... i od preteranog stresa...stres igra jako veliku ulogu... Kupi caj od lavande, pij kad mozes, smirice te sigurno... moj suprug je imao strasne nesanice i sad mnogo bolje spava od kako pije caj lavande...

I da, meni je jedan jajovod skroz blokiran, imala sam problem sa prl pa je sad u normali. Kazu mi da je moguca cak prirodna trudnoca, nemoj da brines...mislim da ces srediti sve do kraja februara i da ces uspeti na VTO

Ljubac




Eva76 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 19:29:52)

U nalazu pise da su referentne vrednosti 108,78 - 557,13. A meni 913,53. Nije toliko strasno. Zvala sam i jednu prijateljicu neuropsihijatra i rekla mi je da se treba zabrinuti tek kada je nekoliko puta povisen. Pre testa nisam uopste znala da je visi ujutru, da variratokom dana, da se radi profil... U svakom slucaju moracu da ponovim test. Jednom ili koliko god puta trebalo.

Maki, hvala... mene vise brine progesteron. Nemam pojma sta me tu ceka od terapije, a i bitni su dani tokom ciklusa kad radis za razliku od prolaktina.




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.1.2011 20:54:27)

Nemoj da se sekiras draga, ja po sebi mogu da kazem da se sve to moze resiti brzo. Vrednost prolaktina ti nije puno velika, ja mislim da je skocio malo zbog neispavanosti, straha od bockanja... Uradi dnevni profil i videces pravo stanje... Prolaktin obicno skace popodne kad smo i najaktivniji, kod mene je bio najveci oko 17h. Za progesteron ne znam nista, ali verujem da ces i to srediti nekim lekicem. Evo tu su i druge cure pa ce ti sigurno mnoge napisati svoje misljenje i svoja iskustva.

Sad sam draga ponovo procitala tvoju prethodnu poruku i shvatila da ti moras na VTO jer ti nisu jajovodi u funkciji. Nemoj da brines, videces, uspeces da prodjes svu tu proceduru - papirologiju-preglede... i onda ces uz pomoc vto da dobijes [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image] Samo pomisli na to i dobices snagu za sve... Ja ti od srca zelim da uspes![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ljubim te




Eva76 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.1.2011 11:31:47)

Koliko sam shvatila, prolaktin nije bitno kad se radi... tako da cu sacekati, uzeti ponovo uput, naspavati se, smiriti se, otici hladne glave i misliti pozitivno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/angel.gif[/image] Hvala, bas sam utesena, a i jedna prijateljica neuropsihijatar mi je potvrdila da nije strasno.




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.1.2011 14:04:18)

Da Eva, prolaktin mozes da radis bilo kog dana ciklusa. Kad budes isla da proveris prolaktin, nemoj da pijes kafu. Popij neki caj, npr. caj od lavande je mene osvojio skroz [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Totalno me opusti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Nemoj da brines, sve se resava, i javi nam sta se desava. Ljub




Eva76 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (30.1.2011 22:08:17)

Tek sam sad procitala ovo za kafu. Ja sam samo sacekala da prodje nekoliko sati od budjenja, probala da budem sto smirenija, ponovila test odmah sutradan - rezultat ok. Uzas kako je nepredvidiv ovaj hormon. Eto samo da svi vi koji ga ubuduce budete radili da znate da se ne uzbudjujete ako prvi test bude los. Ponovila sam i progesteron, drugog dana je bio povisen, treceg izgleda u redu, ako sam dobro shvatila referentne vrednosti. Sad jos samo da dr pogleda [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (30.1.2011 22:47:56)

Jako mi je drago da je sve ok! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ma ti hormoni su cudo jedno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




caja 2 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2011 17:12:45)

Cao ja sam nova na ovoj temi i ima svasta.....e ovako posto sam ja bolesnik od hipoteroze tsh je pretezno 6,juce sam isla na kontrolu prvi put privatniku endokrinologu dr .grubor i pricale smo jako dugo i ona mi je rekla posto kad sam izvaadila krv tj hormone stitne zlijezde tsh bio 4,33 VISOK a ja zelim trudnocu,imala sam 4 spontana i svasta nesto......iii rekla mi je da iduci put joj donesem nalaz PROLAKTINA da izvadim krv i da joj donesem uz tsh,atpo,ft3,ft4 i da joj donesem prolaktin.........Sumnja da mi je mozda prolaktin problem.....e sad ja sam polne hormone vadila i 5 dan mesntruacije i 21 dan menstruacije prolaktin 5 dan menstruacije je bio 366.8 a 21 dan je bio438.5 REFERETNE VRIJEDNOSTI su od 102 do 496...ja mislim da je moj prolaktin u redu???/mislim




caja 2 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2011 17:14:00)

htijela sam pitati kad je najbolje da se vadi prolaktin koji dan ciklusa?????




Alexis79 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2011 17:19:04)

Mislim da nema veze sa danom,tj moze bilo kad.
Meni je bio strasno povisen i vadila sam ga bas cesto.

Mislim da je prolaktin sasvim ok ,ali kad ti  je doktorka  vec trazila mozda nesto iz toga moze da vidi.

U poslednje vreme sam ga vadila 2. dana ciklusa jer se  tad rade i svi ostali hormoni.




caja 2 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2011 17:22:57)

Pa da moram sad to ponovo izvaditi uz hormone stitne zlijezde.....pa me interovalo kad,hvala na odgovoru.....nisam ni znala da ce me endokrinolog pitati za prolaktin....koji je ja mislim u redu al eto......do duse vadila sam polne hormone prije godinu i pol nece biti lose ako opet izvadim prolaktin.........




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>