Da li moje dete ima tik? (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Tatamata -> Da li moje dete ima tik? (30.11.2009 0:39:20)

Ako primetite da mališan duže od jednog meseca ima nevoljne i energične pokrete i ispušta određene glasove koji mogu da se jave iznenada - pojedinačno i u seriji - na primer, žmirkanje, trzanje ramenima, kašljanje, lajanje, groktanje i izgovaranje nepristojnih reči, reč je o tikovima. Postoje motorički tikovi, koji se odnose na pokret, i vokalni (glasovni) tikovi. Veoma izražena kombinacija ova dva oblika jeste Turetov sindrom, koji podrazumeva najmanje dva motorička i jedan vokalni tik.

Pročitajte više…




eugenija -> RE: Da li moje dete ima tik? (2.12.2009 1:09:39)

O Tourett-ovom sindromu smo učili na fakultetu, i iako smo se tada smejali dok smo gledali neke video zapise, (jednostavno, bilo je jače od nas), bolest nije ni malo naivna. Reč je o nekontrolisanjom psovanju. Ovo je jako težak poremećaj, komlikovan i za objasniti, i za lečiti, još više.

Evo kako to otprilike izgleda kod odraslog čoveka: klik




pranjicka -> RE: Da li moje dete ima tik? (2.12.2009 1:32:57)

od ovog nesrecnog sindroma kada bolje pogledamo boluje pola nacije, svi psuju, svi su izbezumljeni [sm=smiley19.gif]




pranjicka -> RE: Da li moje dete ima tik? (2.12.2009 1:33:38)

...




NadaR -> RE: Da li moje dete ima tik? (11.3.2012 12:18:55)


IZVORNA PORUKA: B boys

Veliki pozdrav za sve moje nove " forum-prijatelje" !!! ( s' obzirom da mi je ovo prvi post medju vama [sm=smiley1.gif] )

Mozda nisam dovoljno pretrazila forum, no , mislim da ne videh temu o tikovima. Ispravite me i uputite ako gresim.

Dakle, kod mog petogodisnjaka su se pojavili jednostavni tikovi, kako ih oni zovu, pre oko godinu i po dana. To je mene uputilo na bezkonacnu potragu o ovoj pojavi kod dece. Jako puno textova sam procitala na ovu temu, konsultovala se sa nekoliko strucnih lica ( decijih psihologa) i naravno razlozila sve uslove i psihicki razvoj svoga deteta...neki nedefinisan zakljucak je da je on veoma senzitivno dete koje tu svoju osobinu ili nemoc da se nosi sa njom ispoljava kroz tikove.Zapravo rekli su mi da se neuzbudjujem previse, da je to faza koju ce on sam prevazici i prerasti...
Ja se trudim da ne dramim oko toga previse, medjutim, stalno sam u potrazi za nacinom na koji bih mu i ja ( ili porodica) pomogla da to prevazidje..i tako mogla bih pricati o tome jos puno, puno...ono zbog cega otvaram ovu temu, jeste zelja da mi koji imamo taj problem podelimo iskustvu, neki savet ili budemo medjusobna podrska u resavanju tog problema...
Hvala vam u napred i nadam se lepom druzenju kroz piskaranje..



[sm=smiley1.gif]




B boys -> RE: Da li moje dete ima tik? (11.3.2012 20:28:39)

Hvala Nado [sm=smiley20.gif]
no ono sto sam procitala u prethodnim postovima nije ni blizu naseg slucaja ( na svu srecu).Kod nas je to zaista blag oblik...nekada zmirkanje, ceskanje nosa, tiho nakasljavanje... i iskljucivo se javlja u momentima nekog "nastupa" ( razgovor, priredba u vrticu, momenti velike radoznalosti..), uzbudjenja i to uglavnom pozitivnog...
Kao sto rekoh , verujem da ce to zaista proci samo od sebe i da je stvar prerastanja i sazrevanja, emotivnog prvenstveno, u nasem slucaju..ali bi mi valjda bilo lakse podeliti to sa jos nekim ,ko isto kao i ja ceka da to prodje.




AndreaK -> RE: Da li moje dete ima tik? (11.3.2012 21:17:44)

Mislim da moje dete prolazi kroz tu fazu, trudim se da se ne opterecujem puno oko toga i nadam se da ce proci samo od sebe, ali pitacu svog pedijatra prvom prilikom o cemu se konkretno radi.

Naime, kod starijeg sina, koji ima 2 i po godine, primetila sam da u momentima kada je nervozan trepce (zmirka) brze i to traje nekoliko sekundi...sada ga pratim i primecujem da to radi i kada nije nervozan...uglavnom je to to, mozda su tikovi, mozda ne... u svakom slucaju ne vidim razlog za paniku. Za sada...

Zakljucili smo da je preosetljiv postao od kako je Matej poceo da privlaci sve vise paznju na sebe, obzirom da puni uskoro godinu, uci razne stvari i time zaokuplja nase vreme koje smo do nedavno poklanjali samo njemu (Andreju)...




B boys -> RE: Da li moje dete ima tik? (13.3.2012 11:21:13)

AndreaK, upravo tako...
Ako se iskljuce kao izvor ili uzrok, one strasne traume u porodici ili uopste nesto sto je izuzetno uznemirilo dete i zbog cega ono ima stalne povratne senzacije tog dogadjaja; najcesce pozadina te vrste tikova bude emotivna nezrelost deteta.A suocavanje upravo sa tim, moze biti neka novina u decijem zivotu koju ono prihvata tj. trudi se da prihvati i u nemoci posustaje odnosno javljaju se te nekontrolisane radnje...ja to tako shvatih i prihvatih.
I mom malom je to krenulo sa zmirkanjem, pa kada smo obavili oftamoloski pregled i zakljucili da je tu sve ok., vrsljajuci po netu dosl sam do zakljucka da to moze biti samo tik i onda sam se okrenula u tom smeru..Procitala sam da treba ignorisati i da ce samo od sebe proci...i jeste za neka 2 meseca, ali potom u naredna 2 se javilo tiho nakasljavanje, dok smo sada u fazi kada krene da "vrti nos "( neznam kako da objasnim).
On je zaista jedno izuzetno emotivno i pozrtvovano dete, u vrticu ga tretiraju kao izuzetno bistro i inteligentno dete, sto on uspesima i dokazuje...cak mi je jedan psiholog rekao da je mozda i tu pozadina problema, dete dozivljava da okolina od njega ocekuje puno i izuzetno visoki samokriterijumi ga cane nervoznim pri dokazivanju u drustvu . Mi naravno, nikada nismo izdvajali njegov nivo inteligencije u odnosu na druge, jer smatrano da je to sfera razvoja koja sada ne igra nikakvu ulogu u njegovom shvatanju i prihvatanju drustva...te se tako i ponasamo, odnosno ne isticemo njegovu, da kazem, bistocu.Ali to je tako kuci, kakav je taj odnos u vrticu i pored skretanja paznje na to ja nikada nemogu biti sigurna.Mozda je on tamo napravio fikciju da se od njega ocekuje da uvek briljira i to ga opterecuje...Neznam, kao sto rekoh, mogla bih o ovome do sutra, ono sto bih volela je da fiksiram uzrok te pojave i pomognem mu da se izbori sa tim.
P.s. Sorry, udavih.




slavka.i -> RE: Da li moje dete ima tik? (16.5.2012 12:01:28)

pozdrav svima , jedno pitanje .
Kod moje kcerke je konstatovan slozeni tik , ima i grimase i zvukove i nevoljne pokrete celog tela. Da li je neko od vas radio asto test da bi iskljucio korea sindrom ?




jovana77 -> RE: Da li moje dete ima tik? (24.10.2012 14:27:09)

Pozdrav svima i evo male pomoci da ne lutate. U Srbiji se mali broj strucnjaka adekvatno bavi tikovima, a to su:
-prof. dr. Nikola Dimitrijevic, decija klinika u ul. Tirsovoj
-prof. dr. Miodrag Stosljevic, zavod za psihofizioloske poremecaje u ul. Kralja Milutina.
-prof. dr. Nenad Rudic, decija klinika u ul. Palmoticevoj.
-prof. dr. Aneta Lakic decija klinika za neurologiju u ul. Dr Subotica.

Tokom lecenja moga sina sam obisla gotovo sve strucnjake i kvazistrucnjake u Bg, tako da samo sa ovim doktorima imam pozitivno iskustvo. Moj sin je sada izlecen, ali ne mogu da kazem kod koga, jer profesor moli sve svoje pacijente da ga ne reklamiraju ni usmeno ni po forumima.
Tikovi su izlecivi, samo budite uporni i nacicete pravog strucnjaka!




Tajčika -> RE: Da li moje dete ima tik? (2.11.2012 15:42:52)

Pozdrav,

jovana77 puno hvala na informacijama..moje dete ima problema sa tikovima i upravo trazim adekvatne lekare.mozes li mi molim te poslati na email ( lazarela2001@gmail.com) ime prof koji je pomogao tvom detetu puno bi mi znacilo....hvala puno!!!!!!!!!




B boys -> RE: Da li moje dete ima tik? (18.12.2012 12:53:52)

Pozdrav,
duze vreme nisam posecivala forum i tek sada videh da je Jovana77 postavila veoma znacajan post i hvala joj na njemu, sigurna sam da ce mnoge usmeriti na pravu stranu u resavanju ovog "problemcica" kod malisana.
Kod nas je malo bolja situacija... dakle razgovarala sam sa jednim sjajnim decijim psihologom koji mi je donekle objasnio uzrok ili pozadinu pojave tikova kod moga malenog. Dakle izrazito emocionalno hipersenzitivan na okolinu, to je ono sa cime se njegova psiha bori a onda psiha pokrene telo i posledica su ti nevoljni pokreti( ukratko i poprilicno jednostavno objasnjeno).
Dakle pored toga sto je on izrazito sangvinican tip licnosti( pozrtvovanost, jaka emocionalna reakcija, briznost, okolina ispred njega samog), sto opis njega samog u tri reci dokazuje, okolina je te osobine jos vise "negovala"[sm=zmeden.gif] umesto da smo pokusali da malo razgradimo i opustimo te njegove karakterne stege..
Sve u svemu , sazrevanje licnosti bi navodno trebalo da resi ovo...medjutim , ja bih ipak volele da porazgovaram sa njekim ko je usko strucan na temu tikova kod dece, te mislim da cu se obratiti na neke od gore navedenih adresa..
Hvala jos jednom na informacijama i svima bi nam znacila tudja iskustva.




milica642 -> RE: Da li moje dete ima tik? (17.6.2014 12:52:02)

Jovana je postavila post sa najverodostojnijim podacima. Sve su to vrhunski lekari i kod kojeg god odete necete pogresiti. Ja sam svoje dete lecila 7 godina i na kraju ga je izlecio isti profesor kao Jovanino dete mada sam i kod ovih drugih strucnjaka videla dosta dece koja su se izlecila. Jedina razlika je sto ovi strucnjaci daju lekove koji nisu imali efekta kod mog sina dok "nas" profesor leci bez lekova i to vezbama, relaksacijom itd. Sto kaze Jovana ne lutajte nego se obratite nekome od ove "velike cetvorke"[sm=smiley1.gif]
Pozdrav svima!




milica642 -> RE: Da li moje dete ima tik? (17.6.2014 13:29:45)

I sad nesto jos razmisljam da nije u redu da se profesor krije bez obzira na guzvu koju ima i na molbu svojim pacijentima da ne sire pricu o njemu. Evo jedan link sa njegovim intervjuom pa nek se ljuti[sm=smiley13.gif] na moju dusu[sm=smiley1.gif]

http://www.mamaibeba.rs/zdravlje-dece/510-tik-poremecaji-tikovi-kod-dece.html




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 17:03:23)

Ja pojma nemam gde da pišem, pa ću za početak ovde.

M pre par dana počela da koči vilicu, iskreno, mislila sam da umišljam, jer mm misli da u svemo vezano za decu preterujem. Ali postalo je sve češće, da bi juče i prekjuče, postalo učestalo da sam se odsekla, naravno i mm se osdekao i S. Najpre sam uveče zvala privatnika, pomenutog u nekom od ranijih postova Dr Dimitrijevića, ali po glasu bih rekla da mi se javio mlađi, tj. njegov sin, nisam sigurna. Inače, kod supruge dr Nikole, koja je ginekolog idem s vremena na vreme, na UZ, kontrole i sl.
Međutim, prvi ternim kod njih je sledeće nedelje, i ok zakazala sam, ali još nisam sigurna da ćemo ići. Dr je rekao EEg što pre.

Sinoć to kočenje vilice postaje toliko strašno (za sada ga nema tokom spavanja), dešava se uglavnom kada se ona raduje, i kada jede se desilo par puta, i iz njenog prelepog osmeha, pređe u strašnu grimasu, gde se ja presečem skroz. On ae posle toga rasplače malo, vidim da joj nimalo ne prija taj grozni nevoljni pokret. Nazvala sam momentalno kliniku za neurologiju, videvši da rade 24 h, i jedan ljubazan dr me saslušao, i rekao da svašta može da bude, između ostalog možda i epilepsija, ali da mora da se prati da bi se utvrdilo šta je. Jutros uzela hitran uput u DZ, pa smo bili na klinici nakon toga, neka 2 sata je trajao pregled, ali je ona tada bila plačljiva jer joj se spavalo, pa dr nije video tik. Pregledao je ostalo, sve mu deluje ok, kaže da je super beba.


Čudan mu je taj beleg koji je izašao skoro na telu, veliki, on može imati podlogu neke neurokutane bolesti, ali samo ako se javi još belega, ali dr kaže da nije u vezi sa kočenjem viilice.

On još ne bi da radio EEG (za razliku od privatnog dr, ali se ja razmišlja da odem ipak i privatno), ovom držanom dr za sada ne liči na epilepsiju, ali ako se pojača da odmah dođemo, i radimo hitne analize. Njemu liči na razvojne ponašajne obrasce, koji traju, mesecima, godinama, mogu prestati posle nekog vremena pa se opet vraćati. Kaže da je jako često kod manje dece.
Za sada mi je rekao da je snimim, i donesem mu ovih dana snimak, zakazao oftamologa na klinici, da izvadimo krv na razne analize i kontrola krajem meseca.

Odložio MMR do daljneg!


Ja naravno trnem opet, od straha, i ne mogu da spavam...




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 17:05:31)

Da li da odem i kod privatnog, šta mislite, da odradim EEG, mada ne znam ni da li će uspeti da urade, kažu da je u budnom stanju teško kod beba ...
Ali da je još neko pogleda ..

A državni ako bude nekad kasnije radio EEG, kaže da rade u spavanju. Nisam dalje pitala, da li uspavljuju, ili čekaju da sami zaspu ..




pari -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 17:40:55)

Ja sam uvek za to da se potraži još jedno mišljenje...

I ja bih se uplašila dunja i razumem da brineš...zato možda da odete ipak kod još nekog




Olga75 -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 17:58:52)

Dunja, snimi je kad se tako koči. EEG traje i kod dece se obično radi u spavanju pa je možda dobro da je prvo pregleda i taj privatni dr pa tek posle EEG. Snimak obavezno ponesi. Znam da ti sigurno neće biti do snimanja u tom momentu ali najbolje je da vide baš taj momenat i naravno prati da li se to javlja kod uzbuđenja- da možeš da se pripremiš. Nadam se da je samo neki razvojni ponašajni obrazac kako reče neurolog.
Ljubimo lepoticu a ti mama prati [sm=smiley31.gif]




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:03:48)

Oldži, javlja se najčešće pri uzbuđenju, ali par puta se javilo i pri jelu, što me je začudilo.
Da, ne smima mi se uopšte, taj momenat... i moraću aparatom, ne radi mi kamera na tel.

Ovaj privatni dr mi je rekao da oni rade EEG u budnom stanju kod tako male dece, što me začudilo, a ovi na državnoj klinicim rade prilikom spavanja, ali taj dr smatra da još nema indikacija za EEG, dok je privatni rekao, čim pre.




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:05:58)

Mi se često glupiramo, pevamo, igramo, smejemo, i sada mi se to sa njom uopšte ne radi, jer znam da sledi to grčenje, užas.
A M je moja uvek nasmejana devojčica, koju sada ne želim da nasmejem :(




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:09:22)

Evo sada se probudila, i sve nas redom izljubila, sama od sebe [sm=smiley27.gif]

Ja sam očajna što se dešava to sa njom ..ne mogu da prestanem da plačem, a moram.




Maslacak15 -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:16:17)

znaci do sada nije video niko kvalifikovan....obavezno probaj da snimis Dunja jel zaista mislim da tvoji opisi nemaju mnogo koristi doktorima. nemoguce je na osnovu toga da ista zakljuce. a zasto se rasplace ? da li imas utisak da je nesto zaboli? samo polako, sve ce se razjasniti, ne mora da znaci da je bilo sta opasno. tesko je kad je dete u pitanju ali probaj pls.. ljubi oboje!





dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:30:05)

Maslačko, nisam sigurna da li je zaboli ili joj je neprijatno jer je nevoljna radnja, uopšte ne mogu da povežem, nisam sva svoja. Ali nije joj prijatno, posle toga, da li zato što možda i na našim licima vidi strah, jer sve kapira, sve.

Ja sam doktoru na svojoj faci pokazala kako to izgleda, tj pokušala sam da imitiram. Njoj se vilica ukoči, kaže mm i da se nakrivi na desno (nisam sigurna), a usta nisu zatvorena, usta su u širokom osmehu u tom trenutku, ali to nije osmeh, već grč, ne stisne zube. Ta grimasa izgleda recimo kao džoker. I strese se, vilica se strese, ali mi se čini da se i telo strese, stisne rukice, i to sve traje sekund -dva, i zbog toga je i rekao da MMR ne sme da primi, iako je u početku rekao da može bez problema, pa je na kraju sam promenio mišljenje, nisam uticala uopšte. Ali je puno postavljao ista pitanja, da bi bio siguran za sve, pa i za MMR.




Olga75 -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:34:27)

Dunja, ako znaš da isprovociraš taj napad to uradi pred neurologom. Otprilike mi je jasno šta se desi tj. kakoto izgleda- kao da se "zamrzne"




dunja RR -> RE: Da li moje dete ima tik? (3.6.2020 18:43:19)

Oldži, probala sam nego je kod njega bila ljuta jer joj se spavalo, pa je sve vreme vrištala, ili čačkala neki stari telefon. Nije bila pozitivno euforična, što joj je izgleda preduslov za te grimase, mada se par puta i pri jelu javilo.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>