Anoniman -> RE: Bundeva ili tikva u bebinom jelovniku (21.2.2010 10:19:27)
|
U uzrastu od šest meseci bebi je, osim majčinog mleka, potrebna i dodatna hrana – u obliku kašica. Jedna od najprihvatljivijih prvih namirnica je, svakako, bundeva. Evo i zbog čega… Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka. Poreklom je, kao i ostale vrste tikvi, iz Centralne Amerike, a u Evropu je donesena u XVI veku (arheolozi su u Peruu i Meksiku pronašli dokaze o kulturi njenog gajenja stare 4.000 godina). Ova biljka sadrži mnoge sastojke blagotvorne za ljudski organizam. Rudnik vitamina i minerala Sasvim suprotno kalorijskom siromaštvu, u žuto-narandžastim plodovima bundeve krije se bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalijum važan za rad srca; fosfor i kalcijum, koji zajedno učestvuju u izgradnji kostiju i zuba; gvožđe važno za krv; mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice i beta-karoten, jedan od najsnažnijih antioksidanata. .. izvor: moja beba 1. KASICA S BUNDEVOM (za bebe starije od 6 meseci) Skuvati komadic bundeve (narendan na rezance) i jedan krompir. Kuvati oko pola sata. Odliti visak vode, dodati malo adaptiranog mleka i usitniti. 2. uzrast od 6 do 8 meseci BUNDEVA SA PIRINCEM parce bundeve, pola banane, soljica pirinca Bundevu oljustite, iseckajte na kockice i skuvajte u malo vode.Skuvati pirinac, ocediti od vode i ohladiti. Bananu izgnjeciti viljuskom i pomesati sva tri sastojka. Moze se i izblendirati. 3. uzrast od 8 do 10 meseci VARIVO OD BUNDEVE 2 kasike masl ulja, mala glavica crnog luka, solja iseckane bundeve, 2 solje mesanog povrca(krompir,karfiol i grasak). Na ulju izdinstati sitno naseckan luk, dodati bundevu i dinstati dok ne omeksa.U medjuvremenu u posoljenoj vodi skuvati povrce, ocediti od vode i pomesati sa dinstanom bundevom i jos nekoliko minuta sve zajedno dinstati.
|
|
|
|